Temmuz 2023 Sonunda Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Temmuz ayı çok iyi geçti. İlk kez Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanını dinleme imkânı bulduk. BIST 100 iyi yükseldi. TL görece istikrarlı hale geldi.

Piyasaya dönersek özellikle çoğu sanayi şirketi uluslararası benzerleri ile aynı fiyata hatta daha pahalı hale geldi. BIST 100’ün F/K’sını banka ve holdingler düşürüyor.

Piyasada faiz oranları %30’un altında oluşmaya başladı.

Tabii ki bu fırsatların bittiği anlamına gelmiyor. Burası insan psikolojisi ile işleyen canlı bir mekanizma. Her zaman iyi fırsatlar ortaya çıkacak.

Her ne kadar CDS’lerimizi düşse de ABD tahvil faizlerinin yüksekliği sebebiyle Eurobondlarda %8-9 arası kupon faizi alabilir duruda bulunuyoruz. Yıllık %8-9 dolar faizi hiç de küçümsenecek bir seviye değil bence.

Girişi fazla uzattık.

Hadi başlayalım.

Türkiye ve Dünya Piyasalarındaki Gelişmeler ve Aklımda Kalanlar

Yılın ilk yarısı ile ikinci yarısı arasında dağlar kadar fark olduğunu kabul etmemiz lazım. Hem ekonomik ortam açısından hem de yatırımcı algısı açısından özellikle ülkemizde çok büyük değişiklikler oldu.

BIST 100’de bu değişikliklere ayak uydurdu. BIST 100; 3 Temmuz’da 6.015 puandayken 4 Ağustos’ta 7.400’ü devirdi. Üst üste 7 haftadır borsaya yabancı girişi var.

Seçimden önce size seçim sonucu böyle olacak ve BIST 100 7.400’e gelecek deseydim herhalde bana deli derdiniz.

Bu da makro ekonomi ve siyaset gibi büyük olaylarda tahmin yapmanın ne kadar da zor ve gereksiz olduğunu bana bir kez daha göstermiş oldu. Çünkü sadece olayları doğru tahmin etmeniz yetmiyor. O olayın sonucunda olacak olayı da doğru tahmin etmeniz gerekiyor ve ne kadar çok tahmin yaparsanız başarı olasılığınız da o kadar düşüyor.

Yatırımcı olarak görevimiz olması gerekeni değil olacak olanı bulmaya çalışmaktır. Bunun içinde detaya ve kontrol edebileceğimiz şeylere odaklanmamız gerekiyor. Hayatta da dinginliğin anahtarı bu değil mi zaten.

Mesela faizin ne olacağını, Rusya ve Ukrayna nereye gideceğini bilemezsiniz. Bilebilseniz bile sonuçlarının piyasa tarafından nasıl karşılanacağını bilemezsiniz.

Rusya-Ukrayna savaşı başlarsa havayolları için çok olumsuz olacağı söyleniyordu fakat gelinen noktada hiç de öyle olmadığı ortaya çıktı. Aynı şeyi seçimler için de söyleyebiliriz.

Gelelim portföy durumuna…

Haziran 2023 Sonunda Portföy Durumu

Bu ay LTB’de havacılık hisselerin büyük oranda azalttım ve bunun yerine TUPRS arttırdım. Yüklü bir miktar da alternatif yatırımlar (gayrimenkul) ve fırsat kollamak nakit çıktım.

Nakdi çıkmadan önce aracı kurumlardan INFO’da büyük bir pozisyon taşıdım fakat şu anda portföyde bulunmuyor.

TUPRS’ta da 3. çeyrek itibari ile marjlar toparlanmaya başladı ve yukarı ivmelendi. TUPRS’ın da değerleme olarak geride kaldığını düşünüyorum. Bu yüzden de portföydeki ağırlığını arttırdım.

ALARK’ı zaten anlatmaya gerek yok. Zirve tazeledi. Elektrik üretim ve dağıtım tarafında kârlılık iyi. Tarım tarafı da oluşmaya başladı. Güzel yatırımlar yapıyor. Yeni yatırım yapılacak sektör de açıklanacak. Yatırım yapan ucuz şirketlerin hastasıyız.

THYAO’de ağırlığımı azalttım. Pegasus’ta ise pozisyon kapattım. Havacılık bu sene LTB’nin yükselmesine en büyük katkıyı yaptı. Daha da yapmaya devam ediyor.

Havacılık konusunda olumsuz değilim. Rüzgar sektörün arkasında. Vizesiz Avrupa Birliği gibi fırsatlar ortaya çıkarsa sektör, özellikle de Pegasus çok olumlu etkilenecektir. Havacılık pozisyonumu sattığıma pişman olabilir. Zaten yatırım hayatımız pişmanlıklardan oluşuyor:)

Buna karşın Pegasus pozisyonunu 21,5-22 Euro seviyesinde açmıştım. 30 Euro civarında kapatmış oldum.

Kısa vadeli portföyde ise az miktarda GOKNR, GLRYH var. Bunlar her an satabileceğim hisseler olarak bekliyorlar.

Son olarak kenardaki nakit ile fırsatları kollamaya devam edeceğim.

Piyasadaki iştahı görüyorum. Nereye kadar gideceğini bilmiyorum fakat seçim öncesinde potansiyel görüp Eurobondları bozduğum zamanki kadar rahat değilim.

Ara sıra belirttiğim gibi her düşüş kendi içinde yükseliş tohumlarını barındırdığı gibi her yükseliş de kendi içinde düşüşün tohumlarını barındırır ve bu yükseliş sürdükçe kazanç potansiyeli düşerken, kayıp potansiyeli artar.

Bir hissenin fiyatının artmasında iki yolu vardır. Ya kârı artar ya da insanların ona biçtiği değeri artar(F/k). Şu anda ikisinin de arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bakalım nereye kadar gidecek.

Daha önce size bir sonraki balona katılacağımı söylemiştim fakat şu anda yenilenebilir enerji şirketlerinde pozisyonum bulunmuyor. Linç yemek pahasına bu blogun takipçilerinin dikkatini bir şeylere çekmem gerekiyor çünkü borsa ile alakası çok olmayan ve beni tanıyan en az 5 kişi bu şirketleri sormak için beni aradı.

Şu anda yenilenebilir enerji şirketlerinde her şeyin iyiye gideceği, beklenmedik olumsuz hiçbir şey olmayacağı ve yüksek büyümenin her şirkette uzun yıllar boyu devam edeceği fiyatlanıyor. Bildiğim şey ise bunların bir arada (özellikle bütün şirketlerde) aynı anda olma olasılığının çok düşük olmasıdır.

Dünyanın en iyi şirketini de alsanız eğer ödediğiniz fiyat pahalıysa, kâr etme olasılığınız çok düşüktür. Bence artık seçici ve ihtiyatlı olma zamanı geldi.

Tabii geçen günlerde yazdığım borsayı tavlaya benzettiğim yazımı hatırlarsınız. Hatalı karar verdiğinizde de kazanabilirsiniz ya da doğru karar verdiğinizde de kaybedebilirsiniz.

Hatalı karar verdiği halde para kazanmış bir aceminin yersiz özgüveni de çok tehlikelidir. Buna da çok dikkat etmek gerekir.

Aynı zamanda bu tür spekülatif olaylara katılıp zamanında çıkamamak para kaybetmenin en kolay yoludur.

Şunu da unutmayın herkes buradan zamanında kaçabileceğini düşünür. Tabii ki çoğu kaçamaz, müritler düştükçe pahalı şirketlere ekleme yapmaya devam ederler ve kayıplarını arttırırlar.

Finansal Özgürlük Portföyü

Hiç satmamak üzere biriktirdiğim portföyüme bu ay ufak ufak alım yapmaya devam ettim. Beğendiğim, büyüyen ve yatırım yapan şirket bulduğumda ekleme yapıyorum.

Toplam temettü gelirim 2.306 TL’ye ulaştı.

Başka bankada olduğu için gazabımdan kurtulan Eurobondlarımdan ise elde edeceğim yıllık gelir ise 700 dolar. Bu da dolar kurunu 26,98 TL aldığımda 700*26,98= 18.886 TL’ye denk geliyor.

Yani hiç satmayacağım portföyümden elde edeceğim toplam temettü ve eurobond kupon gelirim 21.192 TL.

Bu da 700 TL günlük harcamam olduğunu varsayarsam 30 günlük finansal özgürlüğümü kazandığım anlamına geliyor.

Burada şunu da belirtmem lazım. Portföylerden elde ettiğim sermaye kazançlarını da eklediğimde şu anda günlük 700 TL’ye göre finansal özgürlüğümü çoktan ilan etmiş durumdayım. Fakat harcamalar bundan çok daha fazla bir hale geldi. Yani her ne kadar teknik olarak “finansal özgür” olsam da pratikte çok daha büyük bir portföye ihtiyaç duyacağım.

Bakalım zaman ne gösterecek.

Biraz da siz den dinleyelim. Temmuz sizin için nasıl geçti? Hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

Saygılar.

17 Yorum

  1. Deniz demiş ki:

    Hocam merhaba, finansal özgürlükte rakamı günlük olarak almanızın özel bir sebebi var mı? Genelde gördüğüm kadarıyla yıllık tutar*25(yıl) olarak dikkate alınıyor. Kazancınız bol olsun.

    Ağustos 6, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhabalar,

      Ben ilk başta günlük maaşım olarak almıştım tutarı. Bu yüzden onun 6 senede evrildiği tutar 700 TL oldu.

      Yıllık tutar *25 sene de 300 kuralından geliyor. Yani aylık harcamanızın 300 katı kadar bir portföyünüz olması lazım.

      300 kuralı da %4 kuralından geliyor. O da yıllık portföyünüzün enflasyon+4 kazanması üzerine kurulu:)

      Yani aslında hepsi birbiri ile bağlantılı:)

      Saygılar.

      Ağustos 6, 2023
  2. Yunus demiş ki:

    Son dönemde ciddi yükselmiş portföyünüz tebrikler. Şuan portföyün % kaçı BİST?

    Ağustos 6, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhaba, şu an %75-80 civarındayım. Ay içinde %100’ü geçtiğim de oldu.

      Ağustos 6, 2023
  3. EMRE TAŞPINAR demiş ki:

    Yiğit bey selamlar,
    1.5 yıldır birikim yapıyorum.aylık alım şeklinde ilerliyorum. Daha yeni 100 bin barajını biraz geçtim. Yani 4 bin dolar civarı 🙂 hedefimin 250 bin dolar olduğunu düşününce kalbim sıkışıyor 🙂 tabiki 25-50-100 gibi ara hedeflerim olacak yine de çok çok uzak bir hedef gibi geliyor. Motivasyon bozucu açıkçası

    Ağustos 6, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Emre Bey,

      Siz portföyü büyütmeye devam edin. Bileşik getiri kendi işini yapacaktır. Sadece biraz zamana ihtiyacınız var.

      Şubat 2017’de başladığımda 2.500 dolar ile başlamışım. 10 bin dolara gelmem 30 ay sürmüş. 300-500 TL ekleyebiliyordum sadece o zamanlar.

      20 bin dolara 47. ayda, 30 bin dolara 54. ayda ulaşmışım

      Yani ilk 10 bin doları 30 ayda, ikincisini 17 ayda, üçüncüsünü 7 ayda kazanmışım.

      Bileşik getiri böyle bir şey. Kendinizi geliştirip yatırıma devam edin ve ona işini yapması için zaman tanıyın.

      Saygılar.

      Ağustos 6, 2023
    • Ali demiş ki:

      Aşağıdaki cevabı görmek çok motive edici oldu Yiğit bey teşekkür ederim

      Ağustos 6, 2023
  4. ender demiş ki:

    Selamlar eyt çıkar ümidiyle bende son 3 yıldır kendi portföyümü yapıyordum ve eyt çıktı 2024 şubatta emekliyim yazacağım emeklilik portföyümü herkesin beğenisine sunarım 🙂
    lot sayısı maliyet
    1500 alark 56
    3000 algyo. 12.90
    3000 alka 4.5
    3000 anhyt. 11.70
    3000 brisa. 41.30
    5000. enjisa. 20.40
    2000. eregli. 38.70
    700. otkar 111.80
    700. ttrak. 226
    3000. tuprs 69
    3000. yggyo 17.92

    Ağustos 6, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Ender Bey, hayırlı olsun:)

      Ağustos 6, 2023
  5. Egemen demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey. Sabırsızlıkla beklediğim ve bir çırpıda okuduğum bir yazı oldu. Elinize sağlık, hepimize ilham veriyorsunuz.
    Şunu merak ediyorum : LTB nin artışı sırf al/tut hisse performansı mı yoksa al/sat ve kredili işlemler de etkili oluyor mu? Oluyorsa % kaç etkili?

    Ağustos 6, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Egemen Bey,

      En büyük portföy al-kısa, orta vade tut-sat stratejisine göre işlem yapıyor ve getiriye en çok katkı da onda var.

      Kredili işlemleri ise aylık masraflar çıksın diye yapıyorum. Bazen de çok büyük fırsat görürsem orta vadeli portföye de destek çıkıyorum.

      Kredili işlem derken taşıdığım en fazla kredi toplam portföyün %5-8’İ arasında oluyor. Yanlış anlaşılmasın:)

      Charlie Munger’ın bir sözü vardır “zengin bir adamı kokain, kadınlar ve kaldıraç batırır” der. Kaldıraç kullanırken çok dikkatli olmak gerekir.

      Saygılar.

      Ağustos 6, 2023
    • Egemen demiş ki:

      Cevabınız için teşekkür ederim. Munger’in sözünü hiç unutmayacağım)) Yani anladığım kadarıyla aldığınız senedi teknik analize veya haber akışına göre direnç bölgelerinde satıp destekten almak gibi işlemlere girmiyorsunuz. Sağlık ve kazanç dolu bir ömür dilerim.

      Ağustos 8, 2023
  6. Ahmet demiş ki:

    Dostum emeğine sağlık, seni çok uzun zamandan beri takip eden birisi olarak bu ayki yazıyı okurken cümleler sizin cümleleriniz değilmiş gibi hissettim, nedendir bilmiyorum 😀

    Ağustos 7, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Ahmet Bey,

      Zaman geçiyor, değişiyoruz:) 78 ay olmuş ilk yazıyı yazdığımdan beri.

      Desteğiniz için teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 8, 2023
  7. Adem demiş ki:

    Merhaba

    Son dönemde portföydeki agirligi THY, ALARK, ve PGSUS, TUPRAS vermeniz çok iyi karar olmus gözüküyor. Portföy havacilik sektörü gibi uçmus resmen. Birden bire agresif büyüme oldu.
    Siradan bir temettü yatirimcilikla daha yavas hedefiminize ulasirdiniz.
    Tebrikler diliyorum.

    Simdi bu hisseleri satip temettüye geçmikmi var yoksa büyüme hisselerine devam mi….merakla izliyorum.

    Bol sans dilerim.

    Ağustos 15, 2023
    Yanıtla
  8. Emir demiş ki:

    Selamlar Yiğit yazıların için minnettarım 🙏 bir sorum olacak şuanda yıllık temettü gelirin mi 21 bin TL yoksa aylık olarak mı biraz karıştırdım kusura bakma 🫠

    Ağustos 20, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Hocam,

      Yıllık 21.000 TL. O da sadece temettü portföyünün.

      Ana portföy kısa-orta vade işlem portföyü. Oradaki hisseleri de paylaşıyorum.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 20, 2023

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.