Haziran 2023 Sonunda Portföy Durumu

Herkese selamlar.

2023 yılının ilk yarısını geride bıraktık. Çok dalgalı bir piyasada yönümüzü bulmaya çalışıyoruz.

Finansal özgürlük portföyüm LTB yılın ilk yarısını TL bazlı %54’lük bir getiri ile tamamladı ve yatırımda 77 ayını geride bıraktı.

Lafı çok uzatmadan hadi başlayalım.

2023’ün İlk Yarı Değerlendirmesi

2023 yılının başında aracı kurum raporlarını okuduğumda; yılın ilk ve ikinci yarılarının yani seçimden öncesi ve sonrasının farklı olacağı öngörüleri vardı.

Gerçekten de seçimden sonra faizlerin arttığı ve daha da artacağının sinyalinin verildiği, dövizin daha serbest bırakıldığı bir modele geçiş yaptık.

LTB’nin yatırım stratejisi dolayısıyla hisse senedinden alınan kârların bir kısmı Eurobondlara aktarılmıştı. Fakat seçimden önce yaşanan düşüş dolayısıyla Eurobondların büyük kısmını bozup hisse senetlerine geri döndüm.

Bu dönüşte daha hesaplamadığım bir vergi ödemesi çıkacak ve satılacaksa uzun vadeli Eurobond almanın çok da mantıklı olduğunu düşünmüyorum.

Hisse senedinden elde edilecek kârların dışarıya çıkarılması hakkında yeni bir strateji belirlemem gerekecek. Bunu ilerleyen zamanlarda tekrar tartışırız.

Bu yükselişte hisse senedinden tekrar çıkıp kenara para ayırmadım çünkü dolar bazında yerimizde saymış olduk.

2023’ün ilk yarısında LTB %54,75 artış gösterdi. Arşivden bu artışı hangi hisselerle yakalamışım diye kontrol ettim.

Yıl başındaki TUPRS pozisyonu hem beni düşüşlerden korumuş hem de düşen piyasada bedelsiz sermaye artışının da etkisi ile portföyün değerinin büyük oranda artmasını sağlamış. Küçük işlemlerden elde edilen kârları saymazsak artışa diğer katkı verenler ise THYAO, ALARK ve PGSUS pozisyonları olmuş. Yıl ortasına kadar bu hisselerden pek de ayrılmadım.

Bunun yanında Eurobond değer artışlarından bir katkı gelmiş. %54,75’in %10’u da günlük-haftalık-aylık momentum işlemlerinden gelmiş.

Zaten yazacağım ama burada da bahsedeyim. Yılın ikinci yarısına büyükten küçüğe THYAO, ALARK, PGSUS ve TUPRS pozisyonları ile giriyorum.

Şimdi piyasalardan biraz bahsedelim.

Türkiye ve Dünya Piyasalarındaki Gelişmeler ve Aklımda Kalanlar

Bundan önceki portföy durumu yazılarındaki ana konu belirsizlikti. Artık kısa vadeli belirsizlikler büyük oranda ortadan kalktı. Olan oldu, artık önümüze bakabiliriz.

Mayıs sonunda 20,7495 TL olan dolar, haziran sonunda 26,0615 TL’ye çıktı. TL’nin değer kaybı sonrası pound 32,83, euro 28,3114, gram altın ise 1588,248 TL’ye çıktı.

Bizi ilgilendiren diğer bir parite de EUR/USD. O da ay sonuna doğru 1,10’ları görmesine rağmen oralarda tutunamadı ve 1,0914 civarlarında ayı kapattı. Brent petrol de 75,184 TL’de seyrediyor. Rotterdam kömürü 124 dolarda. EUR/USD, PGSUS ve THYAO için; petrol THYAO, PGSUS ve TUPRS için; Rotterdam kömür fiyatları da ALARK için önemli.

Haziran 2023 Sonunda Portföy Durumu

THYAO pozisyonu ilk sırada olmayı sürdürüyor. %23,28’lik PGSUS ile birlikte havacılığın toplam portföydeki oranı %60’ı geçmiş durumda. Bunu biraz daha azaltıp %50’ye çekmem gerekecek.

Havacılıkta işler iyi. THYAO’da olası uçak alımları, büyüme, Anadolu Jet ve kargo birimi halka arzı ya da ortaklığı gibi olası haberleri takip ediyorum. Operasyonlar da iyi gidiyor.

PGSUS’ta 2. pistin açılışı ve bunun yanında mevcut terminalin büyümesi şirketi rahatlatacak. Oradaki haberler de iyi. Operasyonda sorun yok. Maşallah:)

Turizm de iyi gidiyor. TL değer kaybediyor.

Bence bütün bunlar hava yolları için olumlu göstergeler.

Fakat havacılığın ne kadar kırılgan olduğunu ve döngüsel bir sektörde yatırım yaptığımı da biliyorum. Bu yüzden her zaman gözümüzden kaçan ve bize zarar verebilecek şeylerin de olabileceğini göz ardı etmememiz gerekiyor.

İkinci büyük pozisyonum ise %26 ile ALARK. Şu an 2,68 F/K gibi komik rakamlardan işlem görüyor. Mevcut veriler 2022 kârının tekrarlanacağına işaret ediyor. Belki geçebilir bile. Şirket asıl parayı 3. ve 4. çeyrekte kazanacak. Tarım alanında yapacakları yatırımları da takip ediyorum.

Orta-uzun vade işlem portföyünün son parçası ise %13’lük pay ile TUPRS. 78 TL’lerden giriş yaptım fakat her zaman olduğu gibi ben aldıktan sonra 72’lere kadar saldı. Marjlarda toparlanma devam ediyor. Şirket net nakitte. Petrol de toparladı. 2. çeyrekte çok çok iyi sonuçlar gelmeyebilir ama 3. çeyrek için veriler olumlu. Piyasa görecektir diye düşünüyorum. Belki ek temettü de alabiliriz.

LTB’nin ana portföyündeki hisseler bunlar. Bunun yanında kısa vadeli işlem yaptığım ve genellikle kredi kullandığım ufak bir portföyüm daha var. Bunda da momentumdan faydalanıp yatırım yapmaya ve işlem dürtümü kontrol etmeye çalışıyorum. Böylece ana portföy ve hiç satmamak üzere oluşturduğum uzun vadeli temettü ve büyüme portföyüne dokunmamış oluyorum. Kısa vadeli işlem portföyümde de ufak miktarda GEDZA, GARAN, GLRYH var.

Ayrıca her halka arza da katıldım. Olursa da katılmaya devam edip kârı uzun vadeli portföyüme aktarırım.

Finansal Özgürlük Portföyü

Hiç satmamak üzere biriktirdiğim temettü portföyünde bir değişiklik yok. Gelen temettülerle hisse aldım ama portföye ekleme yapmadım. Gelecek 12 ayda alacağım muhtemel temettü miktarı 1.780 TL.

İki çeşit Eurobondum kaldı. Bunlardan da 700 dolarlık bir kupon gelirim var. Bu da 26,0615*700= 18.243 TL kupon geliri demek.

Böylece 1.780+18.243=20.023 TL yıllık pasif gelirim oluyor.

Günlük harcama tutarı hedefim olan 700 TL’den yaklaşık 29 günümü özgürleştirdiğim anlamına geliyor.

Şu anki standartlarda 700 TL de pek bir anlam ifade etmiyor. Bunu da güncellemem gerekecek. Strateji değişikliğini sizinle ilerideki yazılarda paylaşacağım.

Toparlarsam

Yılın ilk yarısı çok hareketli geçti. 77 aydır kesintisiz yatırım yapıyorum ve kısmetse ömrümün sonuna kadar da devam edeceğim.

Son olarak cari açık ve dolar konusunda çok endişeli olmadığımı da belirteyim. Cari fazla vermek zorundayız. Cari fazla vermediğimiz sürece bu tür sıkıntıları yaşamaya devam edeceğiz. Yakın tarihimizde bunun örnekleri çok. Yapılan yatırımlar, enerji hamleleri, turizmin katkısı ile bunun başarılabileceğini düşünüyorum.

Hisse senedi piyasasında ise her zaman fırsatlar olmaya devam edecek. Yatırım yapmayı bilenlerin ya da öğrenmeye çalışanların önüne fırsatlar her zaman çıkacak.

Kenarda oyun dışında kalmamak için nakit tutmak, beklenmedik olaylara karşı hazırlı olmak ve ne olursa olsun yok olmayıp oyunda kalmak bu işin anahtarı olmaya devam edecek.

Bileşik getirinin yolun başında anlaşılmaması çok normal. İnsan beyni 2+2+2+…+2’yi hesaplar ama 2*2*2*2*2*2*2*2*…*2’nin nerelere gideceğini hesaplayamaz. Görmesi gerekir.

Bu yüzden yatırıma (ne kadar çok borcunuz olursa olsun) hemen başlamanız gerekiyor. Sonrasında zaten sermayeniz oluştukça ve getirileri gördükçe bir daha bu dünyadan dışarı çıkamazsınız.

Ben çok konuştum. Biraz da sizden dinleyelim. Yılın ilk yarısı sizin için nasıl geçti? İkinci yarı için planlarınızı yapmaya başladınız mı?

Saygılar.

27 Yorum

  1. Emre taşpınar demiş ki:

    Yiğit bey, finansal özgürlüğünüze tahmini kaç yıl kaldı 🙂

    Temmuz 1, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Emre Bey,

      Aslında günlük 700 TL olarak belirlediğim hedefe ulaştım. İlk başladığım konuma göre emekli olabilirim ama hedefler değişti.

      Bununla ilgili bir yazı yazarım yakın zamanda:)

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2023
    • Emre Taşpınar demiş ki:

      Gerçekten çok sevindim. Ben siz ve bir baytutumlu sayesinde yatırıma başladım. Hep bir çıkış yolu aradım. B planım ne olmalı diye. Yatırım benim hayata bakış açımı değiştirdi. Şimdi geleceğe umutla bakabiliyorum.biraz geç başladım (36 yaşında başladım) ama başlamak önemliydi. Size çok teşekkür ediyorum.

      Temmuz 1, 2023
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Tekrar selamlar Emre Bey,

      Sizden bunları duymak çok güzel. Yatırıma başladığınız için artık bu b planı değil a planı olmuş olmalı.

      36 yaş hiçbir zaman geç değil. Hepimiz dünkü versiyonumuz ile yarışıyoruz. İnşallah 40-45 arasında iyiki yapmışım diyeceksiniz.

      Saygılar.

      Temmuz 2, 2023
    • Emre Taşpınar demiş ki:

      İnşallah Yiğit bey, çok teşekkür ederim.
      Selamlar 😊

      Temmuz 2, 2023
  2. Ahmet demiş ki:

    Teşekkürler dostum, eurobondları satmasan daha iyiydi. Gün sonunda hep doları yenmeye çalışıyoruz ama yetişemiyoruz.

    Temmuz 1, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Ahmet Bey,

      Şimdi size doları yenemiyormuşsunuz gibi gelebilir ama kendi açımdan başladığımdan beri ilk zamanları saymazsak dolara yenildiği olmadı.

      Eurobond konusunu daha ayrıntılı konuşuruz bir sonraki yazılarda.

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2023
  3. murat aktaş demiş ki:

    NNF numunelik kalmış hocam 🙂

    Temmuz 1, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Murat Bey, hiç yoktan iyidir:)

      Temmuz 1, 2023
  4. cuneyt demiş ki:

    buyume ve temettu etf leri riski dagitmak adina dusunebilir. ustelik her ceyrek dolar bazli temettu verenler var

    Temmuz 1, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Cüneyt Bey,

      ETF’ler derken ABD S&P 500 endeks fonlarını ve benzerlerini kast ettiğinizi tahmin ediyorum.

      Bunlar bana iki yönden cazip gelmiyor: a) sattığım zaman yüksek vergi ödemek zorunda kalıyorum. Temettünün de yüksek vergisi var.
      b) BIST’e borsaya istediğim zaman para sokabilmem için kolay likidite edebileceğim varlıklar olması gerekiyor.

      ETF’ler bana bunu sağlamıyor. Eurobondlar da sağlamıyor:)

      Faizler yüksekken biraz orada takılabilirim sanırım. Bakacağız.

      Saygılar:)

      Temmuz 2, 2023
  5. Ali korkut demiş ki:

    Eylule kadar 60 mev..40 ser.piyasaları iyi olurkendi içinde 20 bist..20 yurt dısı…bistte tekli yatirimdan fon yatırımına geçiyorum..5 banka 5 holding 5 bist 30..5 bist 100..yurt disi..10 Avrupa hisseleri 10 (2 tekno..3 sağlık.. 5 gida market )

    Temmuz 1, 2023
    Yanıtla
  6. Erkan demiş ki:

    İlham verici paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Eurobond’ları satmakta bence de biraz acele etmişsiniz gibime geliyor. CDS’ler 800’lere dayandığında biraz daha Eurobond alınabilirdi.

    Temmuz 2, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Erkan Bey,

      Her karar içinde olumlu ve olumsuz yanlarını barındırıyor.

      Aradan biraz zaman geçsin, mesela sene sonunda doğru mu yapmışım yanlış mı bir hesap yapar yazı yazarım.

      Maalesef her CDS yükselişini değerlendiremiyorum. Bu sefer portföy %100 Eurobond olacak 🙂

      Saygılar.

      Temmuz 2, 2023
  7. Egemen demiş ki:

    Yolun açık olsun paşam 🙂

    Temmuz 2, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Hepimizin yolu açık olsun Egemen Bey, tasarrufa ve yatırıma devam.

      Temmuz 2, 2023
  8. Hakan Yildirim demiş ki:

    Yiğit Bey paylaşımlarınız bizim gibi küçük yatırımcı için çok kıymetli, teşekürlerimi sunarım,
    @brs_ylmz abimiz gibi TL veya USD bazlı CAGR – yıllıklandırılmış bileşik getiri oranınızı paylaşmanız mümkün mü?

    Temmuz 2, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Hakan Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Sayenizde Barış Yılmaz üstadımı da saygıyla analım. O kadar çok şey öğrendik ki sayesinde. Hakkında söylenecek iyi şeyler az kalır.

      Bunu 2023 başında yapmadım. 2023 sonunda yapayım. 2021 sonunda %36 civarındaydı TL bazında. Kaba bir tahmin ile 2022 sonunda %50 falan olmuştur geometrik ortalama diye düşünüyorum.

      Saygılar.

      Temmuz 2, 2023
  9. Onur demiş ki:

    Yiğit bey, yatırım dünyasına karşı merakımı yazılarınız sayesinde kazandım. Yoluma ışık oldunuz, teşekkür ederim. Finansal özgürlük amacınıza ulaşmanıza sevindim, bu arada. Kabaca %25 hisse, %20 mal, %12 eurobond, %36 altın, %7 fon portföyü olarak devam ediyorum. Neler olabileceği ile ilgili bir izleniminiz varsa, fon tarafında da, kazanç elde edilebildiğinin farkına vardım. Fon tarafındaki pozisyonlarım, ağırlıklı olarak döviz ve hisse konulu. Bunu da ”ya hisse ve eurobond seçimlerim hatalıysa!” düşüncesi ile profesyonel fon yöneticileri ile ortalama kazanç elde edebilmek için oluşturdum.
    Blog için emeğinize sağlık..
    Saygılarımla

    Temmuz 2, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Onur Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim:) Blogla birlikte yatırıma ilgi duymanız beni çok mutlu etti.

      Her zaman bilmediğimiz ve gözden kaçırdığımız bir şey olduğunu görmek ve karar alırken bunu da göz önünde bulundurmak çok önemli. Çok iyi yapmışsınız.

      Böyle rahat olduğunuzu düşünüyorum fakat hisse senedi miktarını ufak ufak arttırmak seçeneğini de düşünebilirsiniz.

      Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Temmuz 8, 2023
  10. cvbnm demiş ki:

    Selamlar hocam,
    Sizi yeni takip etmeye başladım ve yatırımda çok yeniyim elimden geldiğince birikimimi pörtföyüme aktarıyorum, acaba olası düşüşlerde alımlar için nakit ihtiyacınızı nasıl karşılıyorsunuz? Kesintilerin en az olduğu nakit tutma yöntemi nedir? Teşekkür ederim.

    Temmuz 3, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Cvbnm,

      Olası düşüşlerde nakit ihtiyacımı ayarlayamadığım için Eurobond bozmak zorunda kaldım.

      Yani bu konuda hata yaptığımı kabul ediyorum. Faizler çok düşük olduğu için para piyasası fonu almamıştım.

      Şimdi bu ihtiyacı para piyasası fonuna portföyün birazını park ederek karşılıyorum.

      Saygılar.

      Temmuz 8, 2023
  11. Tuncay demiş ki:

    Merhaba,

    Konut, arsa, yazlık, arazi vb ile ilgili görüşleriniz nedir? Evladiyelik yatırım olarak bakılmalı mu veya temettü hisselerinden devam mı?

    Temmuz 3, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhaba Tuncay Bey,

      İnsanın kendi oturacağı evi almasına karşı değilim. Eskiden böyle düşünmüyordum ama ev sahipleri ile uğraşmak ve kiracılık hali artık hoşuma gitmiyor. Bu yüzden oturduğum evi alma taraftarıyım. Fakat bunu yaparken de portföyün tamamını kesinlikle kullanmazdım.

      Bunun dışında arsa ve arazi borsadan kazanılan paranın kenara çekilmesi için kullanılabilir diye düşünüyorum.

      Yazlık alma konusuna ise çok uzağım. O parayı yatırımda kullanır dünyanın istediğim yerinde istediğim kadar kalırım. Tabii şartlara göre bu da değişir. Eğer emekliysem ve yılın 6-7 ayını geçirecek bir emeklilik evi alacaksam bunu da düşünebilirim.

      Bununla ilgili de bir yazı yazmam lazım. Not ettim.

      Saygılar.

      Temmuz 8, 2023
  12. Emircan demiş ki:

    Eurobondlara faiz dolayısıyla pek sıcak bakmıyorum. 18 yaşındayım önümüzdeki hafta borsaya girmeyi düşünüyorum. Ben de temettü emeklisi olmak istiyorum. Şu an bulunduğumuz dönem biraz ekonomi bakımından sıkıntılı zamanlar fakat ilerleyen yıllara umutla bakıyorum ve 10 15 sene sonra temettü emeklisi olabileceğimi öngörüyorum. Yazılarınızı zevkle okuyorum umarım bir an önce emekli olabilirsiniz ve buraya daha fazla zaman ayırırsınız. Çünkü tecrübeleriniz benim için daha doğrusu bence bizim için çok önemli. Ayrıca teknik analiz yaparak portföyünüzü daha hızlı büyütebileceğinizi düşünüyorum. Bence küçük bir portföy ayırıp bir deneyebilirsiniz.
    Ekonominin gidişatı, borsanın nasıl seyredeceği hakkında bir yazı yazarsanız çok mutlu olurum. Fikirleriniz merak ediyorum. İyi günler 🙂

    Temmuz 4, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Emircan,

      Bence hiç zaman kaybetmeden borsada yatırım yapmaya başlamalı ve bilginin bileşik getirisinin çalışmasını sağlamalısın.

      Yola çıktığın zaman mutlaka gerisi gelecektir.

      Teknik analiz kullanıyorum aslında ama kendi çapımda hacim ve hareketli ortalamaları kullanmakla yetiniyorum. Bıkmış Broker gibi asla olamam 🙂

      Bol kazançlar dilerim. Umarım hedeflerinin hepsine ulaşırsın.

      Saygılar.

      Temmuz 8, 2023
  13. ferhat demiş ki:

    Tebrikler ve yazılarınız için teşekkürler. 2021 Nisan da başladım, ev almak araba almak mantıksız geliyordu. Özgür etmeyecek ev araba beni. Borsa bir anda aklıma geldi ve araştırdım, başladım. Sürekli takip etmek raporlar okumak iyi ama dikkatim dağlıyor hisseler arası çok kararsız kalıyorum. Hepsi güzel geliyor almak istiyorum 🙂 çok değiştirmeyi sevmiyorum hepsinin bir zamanı gelir diye tutuyorum. 2,5 yılda 2,5 kat artmış tl bazlı, çok memnun değilim geride kaldım gibi. Dolar bazlı %60 artmış. Yarıdan çoğunu froto, Tüpraş,toaso oluşturuyor. Onlara bağımlıyım yani. Şu an temettü hissesi yapsam portföyü, tamamını, her ay 2 asgari ücret pasif gelirim olur gibi ama kirada ve 2 küçük çocuk olunca 10 yıl daha devam. Böyle işte Yiğit Bey, ama şunu alsaydım şöyle olurdu düşüncesinden çıkamıyorum. Hep bir hesap kafada her dakika, biraz abartıyorum galiba.

    Temmuz 17, 2023
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.