Mayıs 2023 Sonunda Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Çok çılgın bir ayı geride bıraktık. Çok uzun zamandır bu kadar gerilmemiştim.

Eurobondlardan önemli bir kısmını bozup iki seçim arasında hisse pozisyonuma ekleme yaptım. Vergiyi falan da hesaplamadım. Seneye bakarım artık:)

Ay içinde Pegasus’ta neredeyse, 400’e kadar düştük, sonra toparladık. Çok garip ve hacimsiz bir düşüştü. Ekleme yapıp maliyeti aşağı çekmeye çalıştım.

THY ve ALARKO ise daha sağlam kaldı. Oralardaki pozisyonlarımı da arttırdım.

Dün yani 03.06.2023’te Hazine ve Maliye Bakanımız da Mehmet Şimşek olarak ilan edildi. MB’nin başına da ümitlenmeme sebep olan biri gelecek gibi duruyor.

Zaman kısıtından dolayı hemen portföy durumunu yazıp kısaca bu ayı kapatacağım. Herkesten bu kısa yazı için özür dilerim.

Hadi başlayalım.

Mayıs 2023 Sonunda Hisse Senedi Portföyü

Hisse senedi pozisyonların ALARK, PGSUS ve THYAO’dan oluşuyor.

ALARK’ta ay içerisinde 2 milyon lotluk bir ortak satışı oldu. Ek bir temettü de aldık. Maliyeti 1 TL düşük sayabilirsiniz.

THY ve PGSUS’ta ise büyüme sürüyor. Yalnız hisse fiyatına pek yansımadı maalesef. Tohumu ektik bekliyoruz. Yolcu sayıları artış hızını kaybetsede hızla artmaya devam ediyor. Burada havayollarının eski uçaklarını emisyon standartlarına uymak için yenilemeleri gerektiğini unutmayın. Bu da Avrupa bilet fiyatlarının yüksek seyretmeyi sürdüreceği anlamına geliyor. Yani Avrupa fiyat rekabetine giremez. Bu da Türk havacılığı için olumlu olacaktır diye düşünüyorum.

Bunun yanında tekrar toplam portföyün %10’u kadar da kredili pozisyon taşımaya başladım. Fakat hisse kredisi faiz oranları %70’lerin üstünde ve aşırı fazla. Geçen sene yıllık %20’lerdeydi. Çok da rahat değilim açıkçası.

Kredili pozisyonlarım ASELS, SASA ve YKBNK’den oluşuyor. İki tane de aşırı spekülatif hisse var, yazmam yarardan çok zarar getirebilir. Onun için yazmayacağım. Bunlar çok kısa vadeli pozisyonlar olduğu için her an kapatma ihtimalim bulunuyor.

Temettü portföyü ise aynı şekilde devam ediyor. Orada bir değişiklik yok. Ekstra kaynak yaratırsam eklerim.

Bu arada al-sat portföyünde bu ay ilk kez 37 bin TL zarar ettim. Bu sene ilk kez başıma geldi. Neyse ders alıp yoluma devam ediyorum.

Toparlarsam

Bol inişli, çıkışlı bir aydı. Son günleri saymazsak kimsenin ne aldığı ne sattığı, hacmen çok sığ, umarım dipleri gördüğümüz bir ayı geride bıraktık.

Yaz ile birlikte havacılıkta bir hareket görmeyi umuyorum. Dövizin usulca artması turizmi ve havacılığı rahatlatacaktır. Önümüzde günlerde Sabiha Gökçen Havalimanı 2. pist açılışını bekliyoruz. Ayrıca 4-6 Haziran tarihlerinde IATA toplantısı İstanbul’da yapılıyor. Oradan da güzel haberler gelebilir.

Bakalım neler olacak. Hep birlikte göreceğiz.

Bu arada ev kiralarında yine kısıtlamaya gidilecek gibi duruyor. Artık insanlarımızın ev yerine hisse yatırımına kaydığı bir zaman dilimini ileride görebiliriz. Bu da hacmi ve derinliği arttırır. Yabancı oranına çok takılmayın. Çin’de, Güney Kore’de, eski Rusya’da ve diğer ülkelerde yabancı oranının %70’e çıktığı bir yer bulamazsınız. %20-30 arasıdır en fazla. Bizde %70 üstü yabancı oranı olması bizim ayıbımızdı. Tekrar o oranlara çıkarsa o da yine bizim hatamız olur.

İnsanlar bilinçlendikçe bu oran daha da düşebilir. Bu kötü bir şey değil. Ölü fiyatına hisse alan yabancılara sevinmem söz konusu bile olamaz. Eğer bir Türk şirketi kâr ediyor ve bunu paylaşıyorsa, bunun kaymağını da ilk başta bizim yatırımcımız yemelidir. Zaten yıllardır da bunu savunuyorum.

Tekrar bu kısa yazı için kusura bakmayın. İşlerin normalleşmesi ile birlikte sizi uzun yazılarla sıkmaya devam edeceğim 🙂

Saygılar.

6 Yorum

  1. Çağrı çetin demiş ki:

    Çok teşekkürler harika bir yazı olmuş

    Haziran 4, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Ben teşekkür ederim Çağrı Bey:)

      Haziran 18, 2023
  2. Egemen demiş ki:

    Biz sabırsızlıkla bekliyoruz, siz gitgide yazıyı ve içeriği küçültüyorsunuz..

    Haziran 4, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Egemen Bey,

      Siteminizde haklısınız. Ama bazen yazmak hiç yazmamaktan iyidir.

      Saygılar.

      Haziran 18, 2023
  3. hezarfen demiş ki:

    7 yıl sonra ilk kez bi turizm sezonunda tav taşımıyorum 😀

    uzuuun zamandır yorum yazmıyodum, bi yazayım dedim, günaydın, bol kazançlar, sevgiler 🙂

    Haziran 18, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      OOO Kimler gelmiş:)

      Bol kazançlar 🙂

      Haziran 22, 2023

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.