Mayıs 2022 Sonunda Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Finansal özgürlük yolcuğumda 64. ayı geride bıraktım. Artık yavaş yavaş geri saymaya başlıyorum. Tabii daha önümde çok yol var.

Finansal özgürlük portföyü 724 bin TL’ye ulaştı. Uzun vadeli temettü portföyünde ise alacağım temettüler 1.300 TL’yi biraz geçti.

Savaş, kıtlık ve belirsizliğin gölgesinde,

Hadi başlayalım.

Kısa Bir Not

Aylık portföy durumuna başlamadan önce bir şeyi açıklığa kavuşturmanın zamanı geldi. Latteden Borsaya ile ilk kez tanışıp, son ay sonu yazısı ile okumaya başlayan ve kafası karışan çok kişi oluyor.

Buraya kadar gelmeden önce ilk 3-4 yıl hep birlikte deli gibi tasarruf yaptık, borçlarımızın tamamını kapatmadan (kapatamadan) aylık 300-500 TL demeden yatırımlarımızı büyüttük. Bu süre boyunca portföye gözümüz gibi baktık. Ne olursa olsun portföyü bozmadık ve bileşik getirimizi sekteye uğramadık.

Kimi zaman mercimeğin kalorisini hesapladık, kimi zaman bir tavuğu 10’a böldük. Herkes dışarıda yemek yerken biz evden ekmek arası bir şeyler getirdik ve portföyü böyle böyle büyüttük. En azından küçültmedik.

Finansal özgürlüğün ilk aşaması olan sermaye biriktirme ve portföy oluşturmayı ancak 4 senede halledebildim.

Şimdi ikinci aşamadayım. Bu da portföyü büyütme aşaması. Bu sırada tasarruf dengesi bozulsa da portföyden yaptığım çıkışlar çok fazla sarsıntıya sebep olmuyor. Ama finansal özgürlük macerasına yeni başlayan biriyseniz bu sizin için hiç iyi olmayacaktır.

Burayı daha fazla uzatabilirim ama şunu söyleyip bitireyim. Yolculuğa yeni başlayanlar için blogun ilk 100-200-300 yazısı çok daha faydalı olacak.

Sondan başlarsanız biraz kafanız karışabilir.

Mayıs 2022 Sonunda Piyasalarda Son Durum

Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan bahsetmeyeceğim, zaten herkes biliyor.

Dünyaya bakarsak;

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş son hızı ile devam ediyor. Bunun yansımalarını hem enerji piyasasında hem de gıda piyasasında yaşanan fiyat artışlarından görüyoruz.

Dünyada bir rafineri kapasite yetersizliği var. Bir de bunun üzerine Rus petrolüne başlatılacak ambargo işleri daha da içinden çıkılamaz hale getirebilir. Aynı ambargo kömürde de var. Onun fiyatlarında da artış sürüyor.

Herkeste bir dahaki kışa hazırlık için boş depoları doldurma telaşı var.

Diğer taraftan FED’in faiz arttırması da piyasaları sıkıştırmaya devam ediyor. Dünyada şu an bir kıtlık hali mevcut

Fakat bir de madalyonun öteki yüzü var. O da durgunluk. Olası bir durgunlukta tüketim azalması ile birlikte emtialara olan talep düşebilir. Bu da bizi bambaşka bir senaryo ile baş başa bırakabilir.

Tabii benim açımdan, bunları şimdiden tahmin etmeye çalışmak anlamsız. Bu yüzden dengeli bir portföyle ilerlemeyi daha sağlıklı buluyorum.

Sağlıklı bulmakla, bunu uygulamak iki farklı olay tabii.

Neyse lafı fazla uzatmadan dolara bakalım. Bu ayı 16,41 TL’den kapattı. Sterlin 20,71 TL’den, gram altın da 972 TL’den Mayıs ayını bitirdi. Her üç yatırım aracı da geçen aya göre TL karşısında değer kazandı.

Mayıs 2022 Sonunda Portföy Durumu

LTB Portföy Durumu

Finansal özgürlük portföyü bu ayı 724.848 TL’den kapattı. Bu yükselişte TUPRS ve ALARK performansı etkili oldu. Bu iki şirket değer yatırımı portföyünün ana omurgasını oluşturmaya devam ediyor.

LTB Portföy Dağılımı

Uzun zamandır %100 hissede gidiyordum. Bu ay ufaktan frene bastım. Fakat ana görünümde bir değişiklik yok. Portföyün %81,71’i hisse senetlerinden oluşuyor. %18’i de gram altında.

Hisse senedi portföyünü %80’in altına indirmeyi düşünmüyorum. Kendimi hazır hissedersem tekrar %100’e çıkmaktan çekinmem.

Mayıs 2022 Sonunda Tasarruf Durumu

LTB Tasarruf Durumu

Bu ay da tasarruf edemedim. Böylece portföyden 2022 yılında çıkardığım tutar 54.000 TL’ye ulaştı.

Mayıs 2022 Sonunda Hisse Senedi Varlığı

LTB Hisse Seneti Varlığı

Portföyde üç hisse senedi bulunuyor. ALARK pozisyonu %84,45 ile birinci sırada. Ardından %13,88 ile TUPRS geliyor. Son olarak da az bir miktar THYAO var.

TUPRS ile ilgili beklentimi ve nelere dikkat ettiğimi biliyorsunuz. Rafineri marjları daha da iyiye gidiyor. İlk çeyrekte her aracı kurumun doğru tahmin yapıp bizim yanılmamızın nedeni türev ürünlerde yazılan zarar oldu. Yine türev ürünleri kullanarak marjları sabitlemişler. Bu yüzden bir dahaki bilançoda neler olacağını bilemiyorum. Tabii TÜPRAŞ Trading’in Londra’daki ofisinde petrol ürünlerini hangi ileri fiyattan sattıklarını bilebilseydim belki bir şansım olurdu. Onu da bilemeyeceğime göre tahmin yapmanın bir anlamı yok.

Öte yandan ALARK daha tahmin edilebilir. PTF rakamları çok iyi gidiyor. Adım adım takip edilebiliyor. İleriki günler barajlar ve akarsuların katkısının azalması ile birlikte tüketimin artması elektrik fiyatlarındaki yükseliş ivmesini arttırabilir. Bu da şirket hedefi olan 90 dolarlık ortalama PTF fiyatının yukarı revizesini kaçınılmaz kılar.

İzleyip göreceğiz.

Mayıs 2022 Sonunda Nakit Varlığı

Portföyde nakit yok denecek kadar az ama 136 gram altın var. Bunu da nakit sayabiliriz.

Bir dahaki ay duruma göre biraz Eurobond da ekleyebilirim. Daha karar vermedim. Gidişata göre alım yapacağım.

Portföyün Diğer Yatırım Araçlarına Göre Performansı

LTB Aylık Gelişimi

Şimdi de geleneksel grafiğimizi verelim.

LTB Dolar TL Grafiği

Bütün düşüşlerin nasıl önemsiz hale geldiğini görüyorsunuz. Bundan sonrakiler de aynı şekilde olacaktır. Yeter ki sağ kalmayı başaralım.

Temettü Geliri ve Finansal Özgürlük Durumu

LTB Temettü Durumu

Temettü portföyünde çok fazla değişiklik olmadı. İlerideki 12 ayda alacağım temettülerin toplamı 1.227 TL’ye ulaştı.

Bu da günlük finansal özgürlük tutarım olan 300 TL’den 4 günlük özgürlük demek oluyor.

Finansal özgürlük planıma göre burayı yavaş yavaş ilk etapta 60.000 TL’ye ulaştırmam gerekecek. Böylece finansal özgürlüğümüz ilan ettiğimde kafam biraz rahat edebilir.

Daha uzun yazmak istiyorum ama maalesef hafta içi bu kadar oluyor. Biraz da siz durumunuzdan bahsedin. Finansal özgürlük yolculuğu nasıl gidiyor? Anlatın bakalım:)

Saygılar.

24 Yorum

  1. Halil Erdem demiş ki:

    Merhaba Yiğit bey,
    Ben bir banka çalışanıyım. Yaşım 49. 2017 yılında evimin son taksidini ödedikten sonra fazla param da yoktu ama 3 5 kuruşla borsada yatırım yapmaya başladım. Başlangıçta çok kısıtlı bir borsa bilgim vardı. Bir gün google da investing forumunu buldum. Aselsan ın popüler zamanıydı. Az bir parayla almaya başladım. 12.70 ti hiç unutmuyorum aldığım ilk fiyat. 5 bin liralık almıştım. 2017 Ocak ayıydı. Hisse merdiven basamakları gibi yükselmeye başlamıştı. Nisan gibi Hanıma açtığım Bes hesabını bozup (25 bin lira idi) 17 liradan ilave alım yaptım. 10 bin tl bir alacağım vardı tahsil edince 18 liradan yine alım yaptım. Bu arda hisse hisse yükselmeye devam ediyordu. Mutlu mesut Aselsan yatırımcılarıydık:) Clio aracım vardı onu da Temmuz ayında 40 bin tl ye sattım ve Parçalı bir şekilde aselsan almaya devam ettim. Eylül 2017 itibariyle Aselsan a 80 bin tl para koymuştum. Çarpanlara ve Gelecek fk vs. hiç bir seye bakmıyordum. Malum Kasım 15 de hisse 47 tl oldu. O sabah Gökhan Şen de uyarmıştı halbuki ama yine de 2 ye katlanan paranın cazibesi ile satamadım. 15 Kasım saat 17 falandı. Hisse 47 ler deydi. Bi lavaboya gidip geldim. Vah ki vah hisse 38 lerde geziyor… Devamını yarım yazayım. Sabah iş var:((

    Mayıs 31, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Halil Bey,

      Aselsan olayını hatırlıyorum. Çok ilginç hareketler yapmıştı hisse:) Baya heyecanlıydı.

      Hemen hemen aynı zamanda başlamışız düzenli yatırım yapmaya.

      Umarım hedeflerinize ulaşmışsınızdır.

      Saygılar.

      Haziran 1, 2022
    • Halul erdem demiş ki:

      Dünden devam.
      Neyse Hisseyi 4-5 daha tuttum ve yüzde 30 karla 28 liradan sattım. Daha sonra hekts, egeen, oylum, naten, karel, kafein, tekrar aselsan, ismen alarka , aksen kontr, esen gibi bir çok firmada yüzde 100 e yakın karlarla, 115 bin tl (2019 yazında 30 bin Tl daha koymuştum.)içinden köyde bir ev çıkardı ve şu anda 2.750.000 tl oldu. uzun vadeden ziyade 2-3 aylık yatırımlarım oldu hep. Bunu neden yazıyorum. Gerçekten bileşik getirinin canlı şahidiyim. Bir de borsadan hiç çıkmadım. Pandemi dahil. Sadece hisse değiştirdim konjonktüre uygun. Şu an elimde thyao, alark, aksen, kartn, smrtg, quagr, uluun, gsdho, tuclk, kords var. Hiç bir zaman bir hissede yüzde 20 yi geçmedim. Herkese bol kazaçlar.

      Haziran 1, 2022
  2. Hissekripto demiş ki:

    Tekrar portföy durumunuzu görebildiğimiz için bizi çok mutlu ettiniz, sizin yolculuğunuz bize de ilham oluyor. Ben kendi yolculuğumda 150 bin barajını bu ay geçebildim. İnşallah milyon dolarlarda sizinle görüşmek üzere..

    Mayıs 31, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Hissekripto,

      ilk 100 bin çok önemli. Onu aştıktan sonra ikinci 100 bini elde ederken ilkinin bileşik getiri gücü de arkanızda olacak. Çok daha hızlanırsınız.

      Sadece portföyü bozmayın ve iyi bildiğinizi yapmaya devam edin.

      Saygılar.

      Haziran 1, 2022
  3. Görkem Ünal demiş ki:

    Yigit abi selam bende 5 aydır seninle basladim portföyünu görmek beni rahatlatiyo acikcasi sadece temettu biriktiriyorum hemde ogrenmeye çalışıyorum umarim ileride daha farkli yerlerde oluruz

    Saygilar

    Haziran 1, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Görkem,

      Yatırıma başlaman hayatında büyük değişikler yapacak. Kendini geliştirmeye devam et. Pes etme.

      Görüşmek üzere.

      Saygılar.

      Haziran 1, 2022
  4. Ahmet demiş ki:

    Teşekkürler

    Haziran 1, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Ben teşekkür ederim:)

      Haziran 1, 2022
  5. Murat Bey demiş ki:

    Yiğit hocam Merhaba porföyde son aylarda güzel bir artış olmuş Maşallah , Arada Al – Sat yapıyormusunuz yoksa portföyünüz de değişiklik yapmadan bekliyorsunuz al-sat la baya bir komisyonda ödersiniz , aracı kurum mu kullanıyorsunuz ? Bir aracı kurum öneriniz var mı ? Temettü portföyüne aylık ekleme yapıyor musunuz ya da al-satlarla kazandıklarınızı mı ekliyorsunuz . Bu yıl -54.000 tl demişsiniz ya bu miktarı portföyden çekip gram altın mı yaptınız yoksa harcama ve ihtiyaçlar için mi kullandınız teşekkür ederim yazılarınız hepsini okudum gerçekten çok emek vermişsiniz Saygılarımla ,

    Haziran 1, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Murat Bey,

      Temettü portföyü sabit duruyor. Ana portföyde al-sat yapıyorum ama değer yatırım portföyü olduğu için çok aşırı oynamıyor.

      Şu an aylık ekleme yapamıyorum. Orada gördüğünüz -54.000 portföyden 2022’de çıkardığım parayı gösteriyor. Eklemenin aksine çıkarma yapmışım.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Haziran 1, 2022
  6. Cumhur demiş ki:

    Merhaba,
    Mailimdeki sorularıma detaylı açıklama yaptığınız için teşekkür ederim.
    Gerçek portföyünüz (alark – tuprs – thy) ve bir de temettü portföyü (eregli- sise – aksa – ford – algyo)
    Sorum; Temettü portföyü yeni oluşuyor sanırım. 2 faklı portföy mü olacak?

    Haziran 1, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Cumhur Bey,

      Mailinizi gördüm. Hemen cevap veremediğim için kusura bakmayın:) Çok fazla dönüş olduğu için yetişmekte zorlanıyorum.

      İki ayrı portföyüm var. Biri hiç bakmadığım temettü portföyü, ona Eurobondlar da eklenecek.

      İkincisi ise ana portföyüm olan değer yatırımı portföyüm. O da kıza-orta vadeli işlemlerin yapıldığı portföy.

      Saygılar.

      Haziran 1, 2022
  7. Onur Darici demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey,

    Portföyünüzü nasıl büyüttüğünüzü usd bazlı listenizden takip ediyor, kendi portföyümün büyüklüğü ile kıyaslama imkanı buluyorum. Siz, benim ve birçok takipçinizin kutup yıldızısınız. Yaptığım işlerin doğruluğunu, portföyünüzün dolar bazlı değerindeki paralellikle ölçmeye, değerlendirmeye çalışıyorum. Tecrübe olarak sizin yaklaşık üç yıl gerinizden geliyorum. Tavsiye ettiğiniz kitapları okuyor, farklı kaynaklardan da(özellikle kitaplar) bilgimi arttırmaya çalışıyorum.

    Sizin de portföyünüzde gözlemlediğim kadarıyla, büyüklük yaratan şirketlerin finansal özgürlük yolculuğumuzu kısaltıp, hedefe ulaşmamızı kolaylaştırdıkları kesin.

    Portföyü bozup, en popüler temettü hissesine dönseniz, (ceteris paribus) aylık olarak kayda değer bir gelir elde etme imkanınız var şu an.

    Başarılarınızın devamını diler, yolumuza ışık olduğunuz için teşekkürlerimi sunarım..

    Haziran 1, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Onur Bey,

      Hep birlikte ilerliyoruz. Ben de sizden çok şey öğreniyorum. Umarım hedeflerimize hep birlikte ulaşacağız.

      En popüler temettü hissesi hakkında ben biraz farklı düşünüyorum aslında. Bunu geçen yayında da anlatmıştım. Döngüsel şirketlerde temettü miktarı da döngüsel olabilir. Yani finansal özgürlükte sadece bir hisseye bel bağlamak döngünün tersine yakalanırsak bizi maaşsız bırakabilir.

      Bir yazı ile açıklarım kısmetse.

      Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Haziran 1, 2022
  8. isa demiş ki:

    merhaba hocam, tasarruf durumu tablonuzda 2021 ve 2022 yıllarında gelir ve tasarruf kısımlarında değişiklik var gibi (mart tabloları ile kıyasladığımda) zirâ 2021 de sadece 2 bin tl tasarruf yapmış olamazsınız değil mi 🙂 hatalı yazılmış olabilirler mi? Başarılar dilerim.

    Haziran 1, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar İsa Bey,

      Evet hata olmuş. İki farklı excel dosyası kullanınca böyle şeyler olabiliyor. Uyardığınız için teşekkürler.

      Saygılar.

      Haziran 1, 2022
  9. ferhatyurtseven demiş ki:

    Merhaba Yiğit Hocam

    Sizin yazılarınızı okumak çok, teşekürler, ilgi ve merakla takip ediyorum.

    Saygılar

    Haziran 1, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Ferhat Bey,

      Beğendiğinize çok sevindim:) İnşallah hep birlikte başaracağız.

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2022
  10. Melkor demiş ki:

    Merhaba Yiğit bey,
    Portföy yazılarınız da dahil tüm yazılarınızı okudum sanırım. Son zamanlarda dikkatimi çeken şu oldu hisse portföy çeşitlendirmeden ziyade bazı hisselere ağırlık veriyorsunuz, odaklanıyorsunuz. Bunun sebebi nedir acaba, bir yazı bir kitap mı okudunuz veya kendinizce bir mantığımı var açıklarsanız sevinirim. Bunu sorma sebebim warren buffet ve ben graham gibi üstatları inceledikçe, araştırdıkça şunları fark ediyorum. Hayatlarının bir döneminde çeşitlendirmeden tamamen kopmasalarda uzaklaşmışlar veya bazı hedef odaklı hisselere odaklanmışlar. Bende bilgimi arttırıp kendimce bir denge bulma çabasındayım. İyi günler dilerim…

    Haziran 15, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Melkor,

      Bu zamanla olan bir şey. Yatırım felsefesinin oturması zaman alıyor.

      Ben zaten çok fazla hisse senedi taşımazdım portföyde ama zamanla daha az taşımaya hazır hissettim kendimi. Zarar ettiğim de oldu kâr ettiğimde. Okuduklarımın da bunda etkisi büyük tabii.

      Şöyle düşünüyorum: 1 tane şirketi çok beğeniyorsun. Paranı oraya yatırdın. Bir ikinci şirketi ondan daha az beğendin, niye diğeri dururken ona para yatırasın ki.

      Tabii bu değer yatırımı portföyünün durumu. Ve burayı idare etmek için 40 ayı aşkın süre beklediğimi belirtmem gerekiyor.

      Temettü portföyünde ise 5 hisse var. Onlar değişmeden aylık eklemelerle devam ediyor.

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2022
  11. VeBorsa demiş ki:

    Teşekkürler bilgilendirici yazılarınız için. Bende son eregli dususu ile birlilkte portfoyumun %25ini EREGL haline getirdim yavas yavas %50 civarına çıkaracağım. Gelecek ay portoy durumunu heyecanla bekliyoruz. 🙂

    Haziran 26, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar VeBorsa,

      Hayırlısı olsun:) Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Temmuz 2, 2022

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.