Temettü Padişahları (Temettüsünü en az 5 yıl arttıran şirketler) 2020 Güncellemesi

Herkese selamlar.

Her sene başında temettüler açıklanınca temettüsünü en az 5 yıl boyunca arttıran Temettü Padişahları listesi yayınlıyorum.

En son 2020 listesini yayınlamıştım.

Burada amacım ABD’deki temettüsünü 25 yıl boyunca arttıran Dividend Aristocrats ve 50 yıl arttıran Dividend Kings gibi endekslere benzer bir şeyi Türkiye’de oluşturmaktı.

Bu sene ortasında yaşadığımız olağanüstü gelişmelerden ötürü temettülerde çok dalgalanma oldu. Genel kurullar yapılamadı, yapılanlarda bazı temettüler yeniden düzenlendi ve azaltıldı. Haliyle liste de değişti.

Maalesef sevindirici haber veremeyeceğim. VESBE temettüsünü azalttı. BIMAS da Genel Kurul’da açıkladığından çok daha azını dağıtma kararı aldı.

Böylece listeden iki şirket daha çıkmış oldu.

Hadi şimdi ayrıntılara bakalım.

Bu arada her zamanki notumuzu da paylaşalım.

Önemli Not: Başlamadan önce şu belirteyim. Listeye şirket eklerken, sadece Temettüsünü En Az Beş Yıl Boyunca Arttırma kriterini dikkate alıyorum. Başka bir kriter yok. Lütfen değerlendirirken böyle bakın. Yani sizin şirketiniz listede değilse bu sadece beş yıl boyunca ard arda temettüsünü arttırmadığı anlamına gelir. Ya da listede ise sadece en az beş yıl boyunca temettüsünü arttırdığı anlamına gelir.

Temettü Padişahlarından Çıkan Şirketler

1) VESBE (VESTEL BEYAZ EŞYA)

Temettü Padişahları’ndan Çıkan VESBE

VESBE 2020 yılında temettüsünü %77,28 oranında düşürerek Temettü Padişahları listesinden çıktı.

Son iki yıldır %80 üzeri nakit temettü dağıtma oranı ile işlem görüyordu. Bu sene %23’e düşmüş. İkinci temettüyü verir mi bilmem. Açıklama göremedim.

Temettü verimi %2,90.

2) BIMAS (BIM BİRLEŞİK MAĞAZALAR)

Aslında BIM ilk açıklandığında iki taksit halinde temettüsünü %25 oranında arttırarak ödeyeceğini ilan etmişti.

Fakat Ticaret Bakanlığı sınırlamasından dolayı ödeyecekleri miktarı aşağı çektiler ve daha sonra ne yapacaklarına dair bir açıklama yapmadılar.

Bu yüzden şimdilik temettülerini arttırmayacakları varsayımda bulunarak listeden çıkarıyorum.

BIMAS Temettü Geçmişi

BIMAS 12 yıldır temettüsünü arttıran bir Temettü Padişahıydı. Maalesef son verilere göre listeden çıktı. Ama temettüyü arttırma gücü var. Belki tekrar bir açıklama yapar ve ödemelere devam eder.

Temettü düşüşü %68,75. Nakit temettü dağıtma oranı %25.

Temettü verimi ise %0,97.

Toparlarsam

BIST’te temettüsünü en az beş yıl boyunca arttıran şirketlerde yaprak dökümü devam etti.

Listeden BIMAS ve VESBE çıktı.

Böylece beş şirket kaldı.

Temettü Padişahları 2020 Güncel Listesi

Ama ben inanıyorum ki bir gün bizim de temettüsünü 10 yıl, 25 yıl ve 50 yıl arttıran şirketlerimiz olacak. Olmalı yani:)

Bu arada, sanırım şirketler neden temettüsünü düşürüyor, düşürenlerin ortak özellikleri neler gibi bir çalışma için artık elimizde 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yılı verileri oldu.

Beş yıllık veriler bize bazı ipuçları verecek kıvama geldi. Kimler temettülerini düşürmeye meyilli, temettüsünü azaltanların ya da arttıranların ortak özellikleri neler gibi soruları sorma zamanımız geldi.

Herkese iyi Pazarlar dilerim.

Saygılar.

14 Yorum

  1. Neslihan demiş ki:

    merhaba Yiğit bey , yine çok kıymetli harika bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Yalnız listede yer alan Alkim ile ilgili çok olumsuz fikre sahibim. İzninizle paylaşmak isterim. Çok iyi maliyetle, kaliteli temettü şirketi olarak gördüğüm Alkim i en son yaşanan patron satışları, tavan tavsn serisi sonrası aralıksız tabanlar sebebiyle saçma bir seviyeden kardan zarar ederek satmak zorunda kaldım. Açıkçası bu süreçte şirket hiçbir şekilde yatırımcısını aydınlatamadığı gibi sürekli paylarını satarak yatırımcının güvenini sarstı. Tahtaya spekler dadanmadan önce ne güzel uzun vade kendi halinde şirket olarak güvenle yatırım yapıyordum. Açıkçası patronlara güven olmayacağını güzel bir dersle öğrendim. Alkim i almayı pek düşünmüyorum artık. Bu hisseden aldığım dersi sizle de paylaşmak istedim. Çalışmalarınızda kolaylıklar. Saygı ve selamlar.

    Haziran 7, 2020
    Yanıtla
    • Serdardm demiş ki:

      Şahsen alkim konusunda sizin gibi düşünmüyorum spekülasyona uğradığı doğru ama patron hisselerini satmasaydı (kap bildirimlerine gore 13 tl civarinda satti)hisse fiyatını çok daha yukarılara götürüp rltab vs. Gibi daha çok kişinin canını yakabilirlerdi şu an max fiyat olan19 dan alan en fazla 1-2 sene kaybeder ya spekülasyonun önü alınmasa 50-60 tl lerden alan olsaydı çok daha kötü olurdu.

      Haziran 7, 2020
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Neslihan Hanım,

      Desteğiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Liste sadece temettü artışını konu ediniyor. Diğer konuları değerlendirmekse bizim tecrübemize ve görüşümüze bağlı.

      Umarım ALKIM fiyatı istikrara kavuşur. Çünkü temettüsü artan hisse yatırımcıları için kalan az sayıda şirketten biri .

      Saygılar.

      Haziran 7, 2020
  2. Adata demiş ki:

    Vesbe yorumunuza katılmam mümkün değil.. Ekim’e kadar beklemenizi salık veririm.

    Haziran 7, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Adata,

      Herhangi bir yorum yapmadım ki. Liste zaten yoruma müsait değil. Mekanik olarak temettüsünü arttıranlardan oluşuyor.

      VESBE de yeniden temettü dağıtımı bildirirse tekrar o kategoriye girebilir.

      Saygılar.

      Haziran 7, 2020
  3. Mert demiş ki:

    Merhabalar öncelikle yazılıştınız için teşekkür ediyoruz bende sizlerin sayesinde yavaş yavaş birikim yapmaya başladım ancak kafamda bir soru var temettü emekliliği mi? BES mi? Bu ikisinin kıyaslaması gördüğüm kadarıyla hiç bir yerde yapılmamış sizin bu konu hakkında görüşlerinizi merak ediyorum ?

    Haziran 8, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mert Bey,

      Bes konusunda bir bilgim yok maalesef. Yorum yapmak istemem. Ama ikisinin birbirinin alternatifi olduğunu düşünmüyorum.

      Saygılar.

      Haziran 14, 2020
    • Selçuk demiş ki:

      Merhaba, Bes emekliliği düşünürseniz fonunuzu iyi seçmelisiniz.. Mesela BES fon dağılımını %100 Altın fonu seçerseniz uzun vadede mutlaka çok iyi kazanırsınız. YTD..

      Haziran 15, 2020
  4. Özgür demiş ki:

    Yiğit Bey Merhaba,
    Yine güzel bir yazı ile karşı karşıyayız. Temettü verimini şirket bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Umarim ileriki yıllarda bu listedeki şirket sayısı artar
    Emeğinize sağlık
    Saygılarımla,

    Haziran 9, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Özgür Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Umarım bir gün ülkemizde de temettüsünü 10 yıllar boyunca arttıran şirketlerin listesini yaparız.

      Saygılar.

      Haziran 14, 2020
  5. Erbülent demiş ki:

    Merhaba Yiğit bey,
    Malumunuz bu yıl temettü oranı yasa ile en çok %25 yapılacak. Sistemininz olumsuz etkilenmez mi? Misal Egeen yasa öncesi dağıttığı iiçin etkilenmedie ama vesbe etkilendi. Oysa bu iki şirketin dışında gelişen bi durum
    Selamlar

    Haziran 13, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Erbülent Bey,

      Zaten BIMAS ve VESBE ona kurban gitti:) Ama belki verirler sonbaharda, tekrar alırız biz de listeye.

      Listede istisna yapmak istemiyorum çünkü bu ileride finansal özgürlüğümüzü kazandığımızda da başımıza gelebilirdi.

      Saygılar.

      Haziran 14, 2020
  6. SAVAŞ demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey.

    Öncelikle yazılarınız için teşekkür etmek isterim. Yol gösterici ve araştırmacı yönüyle yazılarınız bir çok blog yazısından farklı.
    Merak ettiğim bir konu var. Temettü ile ilgili verileri kendiniz mi hesaplıyorsunuz yoksa hazır olarak bir platformdan mı yararlanıyorsunuz?

    Temmuz 22, 2020
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.