Finansal Özgürlük Portföyü Global Panikle Tanışıyor

Herkese selamlar.

Zor günlerden geçiyoruz. Uzun vadeli yatırımcılar için başka bir sınav daha devam ediyor.

Olayın sebebi, kimine göre virüs, kimine göre petrol fiyatları, kimine göre düşük faiz oranları, kimine göre kötü borçlar.

Ama balon oluştuktan sonra elbet bir iğne de bulunuyor.

Daha önce ülkemiz kaynaklı bir düşüşle karşılaşmıştık. Bu sefer de global bir satış dalgasına denk geldik.

Bana da “Portföyüne bilezik gibi nasıl geçirdiler ama heheh” gibi yorumlar geliyor. Sanırım para kaybetmemden zevk alan insanlar var. Neyse canları sağolsun.

Oysa bu günlerin geleceğini buradaki herkes biliyordu. Zamanını bilmiyorduk belki ama kapitalizmin doğasında bu var zaten. İnişler ve çıkışlar hep olacak.

Ben şirketlerime ve yarattıkları değere odaklanmaya devam ediyorum. Yani portföyden satış yapmadım.

Bu yazıda da otobüs tepesinde, size bu konuda ne düşündüğümü anlatacağım. Doğru, yanlış, siz karar verirsiniz artık.

Hadi başlayalım.

Sonra Söyleyeceğimi Baştan Söyleyeyim

Kusura bakmayın. Şimdi size üç senedir tekrarladığım tüm klişeleri sayacağım.

  • İhtiyacım olmayan para ile yatırım yapıyorum. Borç-krediyle yatırım yapmıyorum, yapmam. Bu bana sonsuz vade esnekliği sağlıyor. Bu paranın tamamına on sene dokunamasam da hayat standartlarımda bir değişiklik olmaz. “İhtiyacım olmayan para” tanımım budur.
  • Piyasadan “tam zamanında” satıp çıkamayacağımı biliyorum. Çünkü kendi psikolojime hâkimim. Eğer o sarmala girersem bu güne kadar elli kere borsadaki yatırımlarımı sonlandırmıştım. Panik bitmiyor ki… Hangi düşüşün büyük düşüş olduğunu kestiremiyorum. Kestirenler olabilir. Onlara helal olsun diyorum.
  • Şirketlerime birer harf dizisi ya da milli piyango bileti olarak bakmıyorum. Hepsi ortak olduğum, bacası tüten şirketler. Evet, ana hissem %40 değer kaybetse bile en son baktığımda yerinde duruyordu.
  • Hiçbir zaman dip ya da tepe avcısı olmadım. Şu anda da bunun peşinde değilim. 2008-2009 krizinde BIST 100 endeksi 55 binlerdeyken artık dönüşün başlayacağı ve daha fazla düşüş olmayacağı söyleniyordu. Lehman’nın batışı ile kendimizi 20 binlerde bulduk. Ya da geçenlerde borsa 8o binlerdeyken 50-60 bin hedefleri havada uçuşuyordu. Kendimizi 120 binlerde bulduk. Borsada her şey ihtimal dâhilindedir. Bu yüzden de hiçbir zaman “aşırıya” kaçmayacağım.
  • Warren Buffett bile 2009 krizinde “bildiğinizin aksine” tamamen hisse senedine geçememiştir ya da yüklü alım yapamamıştır. Aldığı yüksek faizli şirket tahvilleri kriz bittiğinde itfacı şirketler tarafından geri çağırılmış ve ünlü yatırımcı yüksek kârından olmuştur. Bu durumda krizin en dibinde tamamen hisse senedine girmenin “benim için” hayal olduğunu biliyorum. Bu yüzden de adım adım, her ay olduğu gibi alımlarımı sürdüreceğim.
  • Son olarak da bu düşüşü fabrika ayarlarıma geri dönmek için bir fırsat olarak değerlendirmeyi planlıyorum.

Hâl böyle iken şimdi biraz daha ayrıntıya gireyim.

Bay Piyasa Her Zaman Mantıklı Olmaz

Benjamin Graham’in “Akıllı Yatırımcı”sını okuyanlar Bay Piyasa’yı yakından tanırlar.

Her gün yanımıza gelen ve alım satım için teklif yapan bir satıcıdır.

Fakat bu adamın bir özelliği var. Etkin Piyasacıların öne sürdüğünün aksine, her zaman mantıklı hareket etmiyor. Bazen çok coşuyor ve malınız için çok yüksek fiyat veriyor. Bazen de çok korkuyor, size malını çok ucuza satmak istiyor.

Bunu kabul etmek ya da red etmek bizim elimizde. İşte bizim savaşımız da burada başlıyor.

Warren Buffett’ın bu konuda dediği gibi: “Piyasalar çoğu zaman etkindir ama her zaman değil.” Yani Bay Piyasa çoğu zaman mantıklı tekliflerle gelir. Bazense mantıksız.

Şimdi de Bay Piyasa’nın aşırı korktuğu ve panik olduğu bir zamandayız. Bu korkusunun ise ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Yani en azından ben bilmiyorum.

Fakat sırf Bay Piyasa çok korkuyor ve malıma çok düşük fiyat veriyor diye korkmak zorunda mıyım? Çok mantıksız değil mi?

Piyasa Zamanlaması Yapamayacağımı Biliyorum

Kendi adıma piyasa zamanlaması yapmayı beceremiyorum. Çoğu yatırımcı da piyasaların ne zaman düşüp ne zaman yükseleceğini bilmenin imkânsız olduğunu söylüyor.

Bu durumda şirketlerime odaklanmaya devam ediyorum. Doğru ya da yanlış, cezasını ben çekeceğim tabii. Herkes stratejisini kendisi kurmalı. Bu kadar stresli bir yatırım ortamı varken bir de birilerinin vebalini alacağımı düşünmenin yükü çok ağır geliyor.

Bir de “Burası Amerika değil ulen” diyenler var. Evet, burası Amerika değil, biliyorum. Ama düşüşler her zaman her yerde olabiliyor.

Bu tablo Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway Hissedarları’na yazdığı 2017 mektubundan alınma,

Berkshire Hathaway Büyük Düşüşleri

Bu Berkshire Hathaway’in yaşadığı büyük düşüşler. En son 2008-2009 arasında %50,7 düşmüş.

Yani Warren Buffett’ın yönettiği şirket bile piyasanın aşırı düştüğü zamanlara direnememiş. Yani Amerika’da da düşüşler olabiliyor.

Toparlarsam

Çok gelgitler yaşasam da piyasada kalmaya ve fırsatları değerlendirmeye çalışmaya devam ediyorum.

Sonuçta düşüşlerde o kadar ünlü yatırımcı sözü paylaşıp, Warren Buffett mektubu çevirdikten sonra ilk fırsatta sıvışmak bana yakışmazdı. Hislerimin tersine hareket etmeyi seçtim.

Özel hayatın stresi, iş stresi, İngiltere’ye gidememenin verdiği stres, borsanın stresi ve ülkede olan bazı şeylere üzülmem gibi bir çok etken bazen moralimi tüketiyor.

Buna karşı cevabımı sosyal medyaya daha az zaman ayırarak ve kendime daha fazla zaman ayırarak vermeye çalışıyorum. Lütfen cevap yazamazsam kırılmayın. Kalan zamanda ise eksikliklerime odaklanıyor ve olabildiğince daha çok tasarruf etmeye çalışıyorum.

Son olarak hisseler ileride değişse bile uzun süre daha (belki de on yıllar) borsada alıcı olmaya devam edeceğim. Bu da hayatım boyunca yaşayacağım büyük krizlerden sadece biri olacak.

Hoş daha büyük kriz olup olmadığını da bilmiyoruz ya…

Bu zor günlerde hepinize sabır ve kolaylıklar dilerim.

Saygılar.

34 Yorum

  1. Serdardm79 demiş ki:

    Hepimizin pörföyü düşüyor ama gözlemlediğim temettüsü iyi olanlar daha az düşüyor defansif hisse de önemli hayatta her şey tecrübe mesela bim 1 yıldır elimde %10 kazandırmış ama piyasa 124 bin den 100 bine indi bim taş gibi yerinde duruyor.bol sabırlar hepimize.

    Mart 10, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Sayın Serdardm79,

      Benim yüklü portföyle girdiğim ilk çalkantı oldu. Bekliyoruz bakalım. Belli şirketlerin özellikleri oluyor. BIM de bunlardan biri. Elinde bulunduranlara hayırlı olsun.

      Saygılar.

      Mart 11, 2020
  2. Erdem demiş ki:

    Yazılarınızı okumaya başladıktan sonra bakış açım gerçekten çok değişti.özellikle bu günlerde ilaç gibi geliyor. Borsaya yeni başlayıp yatırım yapacak tanıdıklarıma sizin bloğunuzu okumasını tavsiye ediyorum.Gerçekten güzel bir örneksiniz .Emeğinize sağlık ,teşekkürler

    Mart 10, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Erdem Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Birlikte öğrenmeye devam ediyoruz. Umarım başaracağız.

      Saygılar.

      Mart 11, 2020
  3. Onur demiş ki:

    Merhaba,

    İlk paragrafta sanırım şehven “ İhtiyacım olan para ile yatırım yapıyorum. ” yazılmış zira hemen altta ihtiyacım olmayan yazmışsınız.

    Mart 10, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Onur Bey,

      Evet, “ihtiyacım olmayan para ile yatırım yapıyorum” diye yazacaktım. Düzelttim.

      Çok teşekkür ederim:)

      Saygılar.

      Mart 11, 2020
  4. Mahmut demiş ki:

    Emeğinize sağlık bu durumlarda panik yapmayıp piyasanın kendine gelmesini beklemek gerektiğini düşünüyorum.

    Mart 10, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Mahmut Bey,

      Herkesin stratejisi ayrı tabii. Çıkabilen çıktı. Bakalım neler olacak. Merakla bekliyoruz.

      Saygılar.

      Mart 11, 2020
  5. Burak Öz demiş ki:

    Gayet yerinde bir yorum. Aklı başında olan bir yatırımcı bunların farkında olmalı zaten. Yakın bir zamanda Türk piyasa nabzını yoklamak için girdiğim birkaç grupta kan gövdeyi götüyor son günlerde. En son şöyle bir post görmüştüm “Paramın erimesine dayanamıyorum her şeyi yarı fiyatına sattım çıktım kendinize iyi bakın.”.

    Gerçekten iyi yatırımcıyla “keriz” yatırımcı krizlerde belli oluyor. Elbette her sabırlı yatırımcı iyi yatırımcı anlamına da gelmiyor ancak yatırımını krediyle, borçla yapan paranoyak yatırımcılara göre sizin ve benim gibi kişisel birikimiyle düzenli ve sabırlı yatırım yapanların long pozisyonunu daha sağlıklı buluyorum.

    Mart 11, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Burak Bey,

      Uzun zamandır bugünler için kendimizi psikolojik olarak hazırlıyoruz zaten.

      Ucuza almayı her zaman tercih ederim. Dediğiniz gibi, zaten düzenli alım yapan insanlarız.

      Ne diyeyim:) Tasarrufa ve yatırıma devam.

      Saygılar.

      Mart 11, 2020
  6. Serkan demiş ki:

    Elinize sağlık, gayet güzel bir yazı. Kendime sorduğum soru şu, 5 sene sonra, 10 sene sonra şirketlerim daha iyi durumda mı olacak daha mı kötü? Şu an ucuzlamış olsa da daha iyi durumda olacak gibi görünüyor, o halde ucuzlamışken biraz daha alıp yola devam.

    Mart 11, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Serkan Bey,

      Peter Lynch’in çok sevdiğim bir sözü var: Borsada yatırım yapacaksanız; ülkenize, geleceğe ve kapitalizme güvenmelisiniz.

      On sene sonra çok daha güzel günlere inanmasak zaten bugünkü harcamalarımızdan vazgeçip yarın için birikim yapmazdık.

      Daha çok böyle durumlarla karşılaşacağız. Mücadeleye devam.

      Saygılar.

      Mart 11, 2020
  7. TUĞRUL AKMAN demiş ki:

    Dostum canını sıkma senin kaybetmene sevinenler için. “Fesatlık” toplumsal bir gerçeğimiz oldu artık. Maalesef millet başkalarının kaybettiğini görerek tatmin olup bundan mutluluk çıkarmaya çalışıyor. Sen güzel bir yolda ilerliyorsun, inişler çıkışlar elbet olacak, önemli olan “uzun vadeli” düşünmek. Yazılarını beğeniyor ve seni destekliyorum. Sevgiler kardeşim 🖐

    Mart 11, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Tuğrulcan,

      Kimseyle kendimi karşılaştırmadan kaplumbağa hızında da olsa ilerliyorum. Sözlere de takılmıyorum:)

      Blogun başında koyduğum kafamdaki hedeflerden çok uzakta olsam da sorun değil. Sonuç değil süreç daha önemli.

      Biz biriktirmeye devam edelim. En kısa zamanda görüşmek üzere:)

      Saygılar.

      Mart 11, 2020
  8. itfo_ demiş ki:

    Hayat bize kolay, basit ve çok kazanma imkanı veriyor olsaydı ne kimse çalışmaz, kimse üretmez, kimse mücadele etmez herkes alır zengin olurdu. Oysa gerçekler öyle değil, alın teri, emek, mücadele en önemlisi ise sabır sabır sabır… Siz bilgilerinizi paylaşıyorsunuz ben ve benim gibi işi bilenler yolunuzu ve yolculuğunuzu gözlemliyor ve kendi yolumuza yol veriyoruz. Bu noktadan sonra kazananlar nasıl size kardan pay vermiyorsa, kaybedince de size sitem yapmayacak-lar-dır. Herkes paylaşılan bilgilerle kendi sandalında bu büyük denizde ileriliyor. Ben vazgeçtim diyen varsa limana geri dönsün, biz dalgalarla savaşmaya, tekneyi parçalamaya, teknesiz kalsak ta yüzmeye devam edeceğiz. Kimseye zorla gelin demiyoruz. Risk almak cesurların, kaybetmek korkakların, kazanmak ise mantıklı düşünen, doğru karar veren ve en önemlisi sabredenlerindir. İyi ki varsınız, küsmek, kızmak, darılmak yazmamak olmaz. Buradan da alınacak örnekler, çıkarılacak dersler var. 2023 temmuzunda güzel, mutlu, hoş muhabbetlerde buluşmak üzere =) @itfo_

    Mart 11, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Sayın İtfo,

      Değerli desteğiniz için çok teşekkür ederim. Düşüşler her ne kadar moralimi bozsa da bunun için yıllardır hazırlanıyoruz. Okuyoruz, araştırıyoruz, ünlü yatırımcıların ne yaptıklarına bakıyoruz. En önemlisi kendimizi dev aynasında görü böbürlenmiyoruz.

      Krizler (hangi aşamasında olduğumuzu bilmiyoruz) panik yapmayan ve sağlıklı kararlar veren yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırıyor. Barındıracak.

      Tasarrufa ve yatırıma devam.

      Saygılar.

      Mart 12, 2020
  9. Serdardm79 demiş ki:

    Ben kendi kendime soruyorum elimdeki hissede bir sıkıntı var mı yok e o zaman piyasa 120 bindeyken 10 tl aldığım hissemi şimdi 7 tl iken neden almayayım ve aylık alıma devam ediyorum.bakalim zaman kimi haklı çıkaracak.zor zamanlar ve büyük tecrübeler yaşıyoruz.panik olmamak lazım bunlarda da geçer.

    Mart 11, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Serdardm79,

      Ben de bazen bunu düşünüyorum. Ortalama yapmak için aylık alımlar yapmanın mantığı yüksekten de düşükten de alarak hiçbir şey bilmediğini kabul edip, iyi şirketlerden toplamaya devam etmekten geçiyor.

      Fakat sıkıntı şu: İnsanlar yüksek fiyatlardan daha rahat hisse senedi alırken düşük fiyatlardan korktukları için düzenli alım yapamamaya başlıyorlar. D

      Benim ne yapacağım belli. Tasarrufa ve yatırıma devam.

      Saygılar.

      Mart 12, 2020
  10. Serkan demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey, sizi uzun zamandır takip ediyorum. Yazılarınızı borsayla yeni ilgilenen arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Ancak Şubat ayı portföyünüzü gördüğümde çok şaşırdım, son iki yıldır başarı ile yönettiğiniz portföyünüzün yüzde 40’dan fazlasını Twitter Popüler hissesine ayırdığınızı görünce boğa piyasasının büyüsüne kapıldığınızı üzülerek gördüm. Umarım her şey gönlünüzce olur. Tüm içtenliğimle başarılar dilerim.

    Mart 11, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Serkan Bey,

      Değer yönünden baktığımda çok ucuz geliyor. Popüler olmasının sebebi de buydu aslında. Ama ucuzun da ucuzu olabiliyor:) Küresel bir krizde hele işin nerelere geleceğini bilemiyorsun. Borsada ucuz sanırım çok tehlikeli bir kelime.

      Bu zamana kadar uyguladığım alım stratejisini biraz değiştirdiğim doğru. Şimdi yeniden revize ediyorum. Bakalım görelim ne olacak.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Mart 12, 2020
  11. Mehmet07 demiş ki:

    Merhaba Yiğit Hocam.
    Borsadan bağımsız hayat inişli çıkışlı. Sağlığınızdan önemli değil , stres olmayın.

    Mart 11, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Mehmet Bey,

      Artık aradan zaman geçti. Şu an panik olma zamanı değil, aylık ortalamalarla alacağımız hisseleri araştırma ve belirleme zamanı.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Bu süreçte kendimizi geliştirmeye bakalım.

      Saygılar.

      Mart 12, 2020
  12. Hüseyin demiş ki:

    Yeni başlayan bir UV ‘ciyim.Yazılarınızı takip etmeye çalışıyorum.morel motivasyon sağlıyorsunuz .Çok teşekkür ederim.

    Mart 12, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Desteğiniz için ben teşekkür ederim Hüseyin Bey. Yatırıma devam ediyoruz. Sonunda ne olacağını hep birlikte göreceğiz bakalım.

      Mart 12, 2020
  13. Umut demiş ki:

    Tebrikler… Uzun zaman oldu sayılır, portföyünüzde ilk alımı yapıp buralara kadar geldiniz. Bir çok kişiye örnek oldunuz, yoldaş oldunuz. Hep hatırımda olan ve en çok etrafımda bahsettiğim yazınız dışarıda yemeğe son verip ev yemekleri tarifi verdiğiniz ve haftalik yemek yapma stratejinizden bahsettiğiniz yazınız:)
    Yazının başında portföyünüzün değer kaybettiğinden yakınmışsınız ama 10 yıl sonraki fiyatları ve getirileri bilmiyorsunuz ki, buna nasıl karar verdiniz:)
    Sıkça bahsettiğiniz gibi “ortak olma” penceresinden bakmalı ve ortaklık oranına göre değer biçmeli portföye. Misal şirketin piyasa degeri azaldığında bu ayki alımlarımızla ortaklığımızı daha da arttırabileceğiz. Sonuçta bacalar tütmeye devam edecek ve şirketler büyüyecek. Portföyün esas değeri piyasa değeri değil yani bana göre…
    İştahım kabardı dün biraz daha alım yaptım, bir taraftan da korku ve panik devam eder de daha aşağılardan fırsat verir mi diye bekliyorum. Dün aldıklarım biraz daha düştü bugun ve belki daha da düşecek ama ben kendi maliyetimle yorumladığımdan bir ay öncekine göre daha ucuza ortaklığımı arttırdıgıma seviniyorum.
    Bazıları güncel lot/ hedef lot sayısı tablosu yapiyor. Bu da sonuca odaklı bir strateji bence. Çok uzattım özür. Ingiltere neden suya düştü, yazdınız mı kaçırdım onu?
    Ay sonu değerlendirmenizi sabırsızlıkla bekliyorum…

    Mart 13, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Umut Bey,

      Uzun bir yoldayız, ne kadar süreceği meçhul. Aslında bizim gibi hisse senedi yatırımı yapan kişiler için bu süre ömür boyu oluyor. Ömür boyu alıcıyız yani.

      Onun için ne kadar hisselerim değer kaybetse de aylık alımlara devam ediyorum.

      Önce Brexit, sonra da virüs beni gitmekten alıkoydu. Ama pes etmedim. Bakalım gelecekte neler olacak.

      Bu arada en büyük hobilerimden bir tanesi büyük düşüşlerden sonra hisse almak oldu. Ne kadar düşse de almak keyifli oluyor. İş olarak bile bakmıyorum yani artık.

      Aylık lot hedefi benim de kafama yatmaya başladı. Onu ben de düşünebilirim.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Mart 13, 2020
  14. Eren Doğan demiş ki:

    %100 hisse senedi yatırımı olan biri olarak kriz zamanlarında moralimi koruyan yöntemlerden birkaçını sizle paylaşmak istedim:

    ✅ Aylık düzenli alım yapmak
    ✅ Temettü gelirine odaklanmak
    ✅ Gelecekten umutlu olmak
    ✅ Ekonomide ağırlığı olan hisselerde olmak

    Mart 13, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Eren Bey,

      Çok değerli prensipler bunlar. İlk üçüne imzamı atarım, dördüncüsüne de gelecekte ağırlığı olacak şirketler diye de ekleme yaparım, sonra imza atarım:)

      Saygılar.

      Mart 13, 2020
  15. Serdardm79 demiş ki:

    Bende destek olmak babinda 2 yıllık tecrübelerimden 20 kadar finansal kitapta okuduklarimdan ve eski tecrübeli yatırımcılardan edindiğim bilgileri yazıyım.bunlari elimden geldiğince uygulamaya çalıştım.çok şükür %100 hissede olmana rağmen portföy küçük rallide %70 arttı şu ana kadar olan düşüşlere de %21 düştü.söylediklerim tekrar olacak ama faydalı olduğunu düşünüyorum.
    1.çelik gibi iraden olacak psikolojin inişlerde de çıkışlarda da sağlam olacak.
    2.kendi analizini kendin yapacan kurt hikayesi meşhurdur.
    3.rüzgara karşı durabilmek lazım herkezin aldığı zaman alırsan herkez ķadar kar ve zarar edersin.yine hisse bazlı herkezin aldığı popiler hisseyi alırsan olumsuz durumda satıcısı daha cok olup daha fazla zarar getirebilir.
    4.temettü ödemeyen hisse almiyacaksin parasını benle paylaşmayan patronla ben paramı neden paylaşayım ki patrondan daha mı zenginim.
    5.kurumsal firmalardan şaşmayacan bist 100 dışına çıkmıyorum.
    6.az hareket çok bereket 124 çıktığında satmadım 90 düştüğünde de satmadım ekleme yapmaya çalıştım.hedefim 1 maaş da temettülerden gelir elde etmek.
    7.düzenli aylık alım ve pozitif düşünmek.

    Mart 13, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Serdar Bey,

      Katkılarınız için çok teşekkür ederim. Hepimizin kulağına küpe olacak öğütleri sıralamışsınız.

      Tasarrufa ve yatırıma devam.

      Saygılar.

      Mart 18, 2020
  16. Mehmet Keskin demiş ki:

    Yiğit Bey merhaba,
    Öncelikle yazılarınız için çok teşekkürler. Bir konuda sizin de hissiyatınızı merak ettim. Günün birinde yeterli temettü gelirine ulaştınız fakat bu gelirle güzel güzel geçinirken bir anda büyük bir kriz çıktı ve artık temettü gelirleriniz azaldı. Bu durumu nasıl atlatabileceğinizi düşünüyorsunuz? Çünkü artık emeklisiniz ve yatırım yapmaya devam etmiyorsunuz. Farklı bir planınız/stratejiniz var mı?
    Ayrıca portföyünüzde sadece hisse senetleri yer alıyor. Tahvil, Fon, Döviz, Emtia,Bono gibi farklı araçlar ile çeşitlendirmeyi düşünüyor musunuz?

    Mart 20, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mehmet Bey,

      Burada iki yol izleyebiliriz. Ya bu tutarı elde ettikten sonra bir iki sene daha biriktirip portföyü büyütürüz.

      Ya da sabit getirili enstrümanların tutarını arttırırız. Yani benim için bu daha fazla Eurobond tutmak olur.

      Saygılar.

      Mart 20, 2020
  17. Fatih demiş ki:

    Sevgili arkadasim 1 yildir duzenli alim mantigiyla birikim yapmaya baslamis genc bir takipcinim. Portfoyunun ve yatirimci psikolojinin ilk buyuk sinavini verdigini dusunuyorum bu surecin sonunda yanimiza kar kalacak muthis bir tecrube olacak. Bu nedenle kendimide senide bu donemde finansal piyasalarla ilgileniyor oldugumuzdan cok sansli goruyorum heleki birikimler cok daha yuksek miktarlara ulasmamisken.Bu surecin tasarruflarimizi artirmak yonunden bizleri kamçılamasi, enerjimizi ekranlara bakmak, kriz haberlerini takip etmeye harcamak yerine ilgi odagimizin tasarruflari arttirmak olmasi dilegiyle

    Mart 22, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Fatih Bey,

      2008 Krizini kaçırmıştım. Bunu artık iliklerimize kadar yaşıyoruz. Tecrübe kazanıyoruz.

      Sizin gibi ben de nakit akışımı güçlendirmem gerektiğini iyice anlamış bulunuyorum.

      Bu süreçte daha fazla tasarruf, daha fazla yatırım demek.

      Bu yüzden odaklanmamız gereken yer tasarruf ve yeni gelirler yaratmak oluyor.

      Tasarruf ve yatırıma devam.

      Saygılar.

      Mart 22, 2020

Yorumunuzu Ekleyin