Temettü Emekliliğinde 2019 Enflasyon Düzeltmesi

Herkese selamlar! Enflasyon, başımızdaki en büyük belalardan bir tanesi ve temettü emeklisi olarak finansal bağımsızlığımı kazanmamda en büyük engellerden birini oluşturuyor.

Sanırım bu malum televizyon programlarından biri olsaydı şöyle başlamam gerekebilirdi: “Enflasyon durmuyordu, durmuyordu… Olağanca hızıyla garip Yiğit’in üzerine geliyordu. Yiğit’in gözleri yaşlı, Yiğit perişannnnn…”

Kısaca enflasyon bu sene de yıktı geçti ve 2018 yılında finansal bağımsızlığımı kazanmak için gereken günlük temettü miktarım olan 115 TL’yi %20 oranında arttırarak 138 TL’ye çıkardı.

Evet dostlar 2 TL de ben arttırıyorum ve 2019 yılında temettü emekliliği için gereken günlük tutarı 140 TL olarak belirliyorum:)

Hadi o halde, bol enflasyonlu bir yazıya başlayalım.

ID-100400987
Enflasyon, git burdan!!!

2019 Enflasyonu

Geçen Pazar kitapçılardan birine gittim, Economist dergisi 70 TL civarına çıkmış. Ne oluyor demeden bir çok derginin 100 TL’lere çıktığını farkettim. İnanılmaz fiyatlar… 100 TL ne demek yahu. Önceden 20-30 TL’ye alıyordum.

Yılda bir iki kez Financial Times falan da alırdım, galiba artık onları da almayacağım. İnternetten, üniversite kütüphanelerinden kemirmeye çalışacağım.

Enflasyonu sadece kitapta değil, her yerde hisseder olduk. Faturalarda ve özellikle de gıda fiyatlarında.

Bir tek hisse senedi fiyatlarında enflasyon yok herhalde hehe:)

Neyse bu kadar geyik yeter. 2019 TUFE (Tüketici Fiyatları) %20,40 oldu.

Temettü Emekliliğine Etkisi

Finansal bağımsızlığımı kazanmak için ilk yola çıktığımda maaşım 3.000 TL’ydi. Bu da günlük 100 TL’ye denk geliyordu. Sonra 2018’de enflasyonu %15 aldım ve gereken miktarı 115 TL’ye çıkardım. 

2019’da da bu tutarı %20,4 enflasyon oranını dikkate alarak 140 TL’ye çıkarıyorum.

Böylece temettü emekliliği için gerekli miktar yıllık 4.200 TL, yıllık da 50.400 TL’ye çıkmış durumda.

Yani hisselerimden 50.400 TL yıllık temettü alayım ki hedefime ulaşayım.

Portföyün Temettü Gelirinin Güncel Durumu

Bir sonraki yıl alacağım 12 aylık temettü geliri 888 TL ve bu 115 TL’den 7,72 gün özgürlük demekti.

2019’da ise günlüğü 140 TL’den 6,34 güne denk geliyor. Daha çok gidecek yolum var:)

Toparlarsam

Yüksek enflasyon temettü gelirimin satın alma gücünü de etkiliyor. Eğer emekli olsaydım ve temettü gelirim %20 artmasaydı eksik kalan tutar kadar gelir kaybım olacaktı.

Umarım bu enflasyon kısa sürede kontrol altına alınır, biz de bununla daha fazla uğraşmak zorunda kalmayız.

Şirketlerim bu sene ortalama en az %20 temettü arttırmalı ki beni enflasyondan koruyabilsinler. Bakalım yapabilecekler mi?

Siz enflasyon artışını temettü emekliliğini hesaplarken formüle katıyor musunuz? Yüksek enflasyona karşı ne tür planlar yaptınız acaba?

Saygılar.

Image courtesy of saphatthachat at FreeDigitalPhotos.net

17 Yorum

  1. Hasan Kuzucu demiş ki:

    Beni yanlış anlamanızı istemem ama bu işte sanki bi hata var çünkü bu hesaba göre yarım milyondan fazla paranız olmalıki istediğiniz temettü miktarına ulaşabilesiniz bence daha başka yollar aramalı emeklilik hayalinizi birazdaha ileriye ötelemelisiniz yada en azından öreneğin ayda 1000 tl biriktiriyorsanız 1200 tl biriktirin ki hedefinize daha hızlı ulaşabilesiniz ve temettüyü bu kadar kafaya takamamalısınız bence 2000 tl üzerinde bir temettü istediğiniz işte rahat çalışmanızı sağlar bu benim bakış açım saygılar

    Ocak 8, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hasan Bey,

      Neden yanlış anlayayım:) Temettü emekliliği için daha fazla finansal bağımsızlık portföyüme daha fazla kaynak aktarmak zorundayım. Bunun için uğraşlarım devam ediyor. Ne kadar çok yatırım yaparsam o kadar erken emekli olacağım.

      Hedefim finansal bağımsızlık, 10 senede nereye geleceğimi ben de merak ediyorum.

      Saygılar.

      Ocak 8, 2019
  2. Fatih demiş ki:

    işte türkiyede uzun vadeli yatırım yapmanın zararları.
    birebir yaşamışsınız, bakalım şevkinizde azalma olacak mı

    Ocak 8, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Fatih Bey,

      Umudum sonsuzdur, uğraşım bitmez hiçbir zaman 🙂 Bu döngünün ilelebet böyle devam etmeyeceğini düşünüyorum. Bakalım neler olacak.

      Saygılar.

      Ocak 8, 2019
  3. Mesut2177 demiş ki:

    Sanırım abd de yatırım yapmalıyız, en azından her yıl artan dolar fiyatlarındanda kazanabiliriz ve enflasyondan etkilenmeyiz?

    Ocak 8, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mesut Bey,

      Vanguard’ın kurucusu John C. Bogle’nin yazdığı “Little Book of Common Sense Investing” kitabında S&P 500’ün yaklaşık 100 yıllık getirisinin ortalama %9 olduğu ve enflasyonun da %3 olduğundan bahsedilmişti.

      Türkiye ile ilgili böyle bir çalışma var mı bilmiyorum.

      ABD’ye yatırım yaparken bizim gibi yatırımcıların komisyon ve vergi oranlarına da dikkat etmesi gerekiyor.

      Saygılar.

      Ocak 8, 2019
  4. id aktum demiş ki:

    Günaydın, çok yerinde bir konu olmuş yine 🙂 elinize sağlık.

    Siz enflasyon artışını temettü emekliliğini hesaplarken formüle katıyor musunuz? Yüksek enflasyona karşı ne tür planlar yaptınız acaba?

    Temettü emekliliğini başardığımızda sadece enflasyona karşı değil, şirketlerimizde herhangi bir uzun süreli bozulma meydana gelecek olursa, yaşamımızı idame ettirmek için eksilen temettülerimiz hakkında ne yapmalıyız, neler yapabiliriz diye düşünüyorum sürekli.
    Doğal afetten tutunda , insan eliyle çıkan sorunlara kadar bir çok sebeple şirketlerin temelinde bozulmalar meydana gelebilir, Temettüyü kesmek vy ara vermek zorunda kalabilir. Enflasyon 2018 deki gibi fırlayabilir, kaldı ki enflasyonun yüzde 20 olduğu ortamlarda sanayiden diğer sektörlere kadar çoğu şirketin bütçelerinde sıkıntı yaşanması olası, tıpkı şu an yaşadığımız ortam gibi..

    Sanırım çözüm, temettüsü emeklisi olan kişinin kayda değer bir gelir elde edebilecek kadar kazandığı, kendi sevdiği olan, mesai saatleri tamamen kendisine kalmış, dilediğinde günlerce ara verebileceği kısaca kendi yönetiminde olan bir işi edinmesi.

    Nasıl bir emeklilik hayali bu diyeceksiniz ?
    Benim aklımdaki erken emeklilik hayalimde hiç üretmemek, para kazanılacak hiç bir faaliyette bulunmamak, gezmek-dur durak bilmeden sadece dünyayı gezmek yok. Benim emekli hayalimde, ne zaman dinlenip ne zaman üreteceğime, ne zaman gezmeye çıkıp ne zaman kendi evimde oturacağıma yüzde 90 olarak benim karar verdiğim benim sorumluluğumda olan bir emeklilik hayali var.
    Dolaysiyle hem yüksek enflasyona hem de diğer ciddi krizlere (global anlamda) karşı temettü emekliliğimizi koruyabilmek amacıyla, portföyümüz dışında kalan ama bize hakim olmayan (bizim hakim olduğumuz) para kazanma yöntem ve becerilerini kazanmalıyız.
    Kanaatkar bir yaşam tarzı sürecek olamamız da temel gereklilik (bence ruh sağlığımız açısından son derece yararlı bir durum)

    Yiğit bey konuyu dağıttıysam kusuruma bakmayın, selamlar.

    Ocak 8, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Deniz Bey,

      Sanırım kendimizi güvence altına almak için geliri çeşitlendirmek gerekiyor. Ben temettünün yanında Eurobond da eklemeyi düşünüyorum ileride.

      Ayrıca temettünün sürekli enflasyon üzerinde artması gerektiğini vurguluyorum. Umarım S&P 500’deki Dividend Aristocrats hisse senetleri gibi bizim de temettüsünü en az 25 yıl boyunca arttıran şirketlerimiz olur.

      Ayrıca temettü emekliliğini; emekli oldum yan gelip yatacağım diye algılamamak lazım. Topluma ve kendimize yararlı olacak işler yapabiliriz. Ama mecbur olduğumuzdan değil sevdiğimizden dolayı yaparız. Ben böylece çok daha faydalı olacağımıza inanıyorum.

      Fakat olur da finansal bağımsızlığı kazanamasam bile bence bir kayıp değil. Şu an 30.000 TL temettü gelirim olsa yürüyüşüm değişirdi mesela:) İşte de daha rahat olurdum. Ek gelir her zaman bizi rahatlacak bir unsur olacak.

      Katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ocak 8, 2019
  5. ilhan demiş ki:

    Çok doğru yoldasınız. 2018 krizi gibi krizler geçmişte de oldu (2008 gibi) pes etmeden ve başka yollara sapmadığınız sürece hedefe ulaşmanız sadece zaman ( hızınıza göre) meselesidir. Anladığım kadarı ile de emekliliğinize de çok var :).
    yani zaman açısından avantajlısınız. Geriye planınıza sıkı sıkıya bağlı kalmak var. Hızınızı nasıl artırabilirsiniz. Bilgi birikiminize göre özel kurslar, eğitimler, dersler verebilirsiniz. Son olarak hayatı yaşamayı da unutmayın. Sevgiler, saygılar…

    Ocak 8, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın İlhan Bey,

      Benim de stratejim bunların gelip geçici olacağı ve büyüyeceğimiz yönünde. Fakat zamanını bilmiyorum.

      İki yıldır az ya da çok para biriktiriyorum. Büyük ihtimalle iki sene sonra da kar topu etkisini yaşamaya başlayacağım. Paramın benim adına çalışmasını izleyeceğim. Planlar bu yönde.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ocak 8, 2019
  6. […] günlük finansal özgürlüğümü kazanmam için gerekli miktar 140 TL. 2 sene önce 100 TL olan bu tutar enflasyon artışları ile 140 TL’ye çıkmış durumda. Böylece, 2.472/140= 17,65 günlük özgürlüğümü kazanmış oldum. Yani şimdi işi bıraksam […]

    Haziran 7, 2019
    Yanıtla
  7. […] Bir günlük finansal özgürlüğüm için gereken tutarı 140 TL olarak hesaplamıştım. Böylece ortağı olduğum şirketlerden alacağım kâr payları ile 4.938/140= 35 günümü özgürleştirmiş durumdayım. […]

    Ekim 1, 2019
    Yanıtla
  8. Misafir demiş ki:

    Merhaba, Sizi tabiki bilmem mümkün değil ancak ben çok zorlanıyorum. 1200 lira yatırım yapabildim. 2 senedir kazandığım temettü 60 tl, kafa yapısıda değişiyor haliyle markete giriyorsun ekmek alacağım, ekmek almasamda 1.25 e hisse mi alsam falan diye artık insanın kafa ne biliyim tuhaflaşıyor. sonra bu kadar kafa konsantrasyon sonucu kazanç 60 lira olunca ve ben 60 lirayı bir market alışverişinde detarjan poşetine verince arkadaş bu işte bir tuhaflık var diye düşünmüyorum değil. 🙂

    Ekim 5, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Misafir,

      Yaptığınız yatırımı gelirinize oranlamanız gerekiyor.

      Gelirinizin yüzde kaçını tasarruf edebiliyorsunuz? Eğer en azından %20’nin altındaysa o zaman bir sorun var demektir.

      Sorun derken; giderlerinizi azaltacak ve gelirlerinizi arttıracak yollar bulmanız gerekiyor. Aynı zamanda da yatırımı öğrenmek gerekiyor.

      Eğer bunları yapmıyorsanız zaten yeterince konsantrasyonunuz yok demektir:)

      Saygılar.

      Ekim 5, 2019

Yorumunuzu Ekleyin