Herkese Selamlar! Aylar önce büyüme oranı, temettü verimi ve F/K kullanarak hissenin güncel değerini hesaplayan Peter Lynch tarafından kullanılan bir formül paylaşmıştım.
Arada kullandığım bu formül, ortak olduğum ya da olmayı düşündüğüm şirketlere genel bir bakış atmamı sağlıyor. Hızlıca bakarak durumları hakkında genel bir bilgi edinebiliyorum.
Şimdi bu oranı kullanarak portföyümün ve BIST 30 endeksindeki hisselerin durumlarına bakacağım.
Hadi başlayalım.
Formül şöyle işliyor: (Büyüme Oranı+Temettü Verimi)/F-K Oranı dizinini kullanarak bir rakam elde ediyoruz.
F/K’yı yıllık olarak, temettü verimi ve net kâr büyüme oranlarını da 5 yılın ortalaması olarak alıyorum.
Peter Lynch’e göre çıkan oran 1’den küçükse kötü, 1.5 civarı normal, 2 ve üstü iyi, 3 süper demek oluyor.
Tabii ki şunu da belirtmeliyim ki formülün sonuçlarını incelerken hiç bir zaman tek bir formülle yatırım yapılamayacağını aklımdan çıkarmamalıyım. Bu sadece hisseyi değerlendirirken uygulayabileceğiniz parmak hesabı diye tabir edilen yöntemlerden bir tanesi.
Formülün BIST 30 Senetlerine Uygulaması
Burada BIST 30 şirketlerini bulmak biraz sorun oldu. Analize başladığımda investing.com’daki BIST 30’da bulunan hisse senetleri sayfası güncel olmadığını farkettim.
Bu yüzden Borsa İstanbul’un sitesinden endekslere bakayım dedim. Burada da bir 15 dakika uğraştıktan sonra paylara ulaştım. Borsa İstanbul’daki senetlerin paylarına siz de buradan ulaşabilirsiniz. Neyse lafı fazla uzatmayalım. Yaptığım hesaplamalardan sonra;
Burada bazı hisse senetlerinin yanında /// işaretlerini görüyorsunuz. Bunlar kullandığım formüldeki verilerine ulaşamadığım şirketler. Sağlıklı veri olmayınca sonuç da sağlıklı olmazdı. Onun için çıkardım.
Verileri yorumlamaya gelirsek; genel olarak şirketlerin çoğunun Peter Lynch oranı 3’ün üzerinde. Çok daha yüksek olanlar da var. 1’in altındaki şirket sayısı çok fazla değil.
Sanırım bu BIST 30 şirketlerinin net kâr büyümesi verilerine göre ucuz olduğunu teyit ediyor.
Şimdi de portföy durumuna bakayım.
Formülün Portföye Uygulanması
Görüntü genel olarak iyi. BIMAS geçmişten beri yüksek fiyat kazanç oranıyla fiyatlanıyor. AKSA’daki kâr düşüşü ise oranı düşürmüş. SODA’daki kâr artışı oranın yüksek çıkmasında etkili.
Tabii bunlara bakarken asla aklımdan çıkarmadığım bazı şeyler var. İlki geçmişe bakınca her şeyin çok berrak göründüğü ve geçmişin tekrar etmeyebileceği gerçeği.
Sonuçta kullandığımız temettü verimi verisi ve net kâr büyümesi verisi geçmişte kaldı. Hisse senetlerinin değerini ise gelecekte net kârlarını arttırıp arttıramayacakları belirleyecek. Karar verirken de bunlara bakacağım.
Bu arada 5 yılın temettü verimi ve net kâr büyüme oranına da yine investing.com’dan ulaştım. Eskiden google finance kullanıyordum. Orada 10 yıllık da vardı. Ama sanırım artık çalışmıyor.
Umarım faydalı olur.
Saygılar.
Elinize sağlık. Henüz birikim yapamasamda öğreniyorum..Teşekkürler.
Teşekkür ederim İsmail Bey, öğrenmek hiç bitmiyor. Bir öğreniyorsun, bin bilmediğinin farkına varıyorsun.
Saygılar.
Yiğit bey teşekkürler yeni bilgilendirmeleriniz için ben bir şey sormak istiyorum petkim hissesini inceledinizmi hiç. Star rafinerisi olayı yeni havalimanına yakıt sağlama olasılığı fiyatının bana gore çok çok asagilarda gezmesi Petkim limanının devreye alınması ve sizinde en çok sevdiğiniz şey olan son senelerde temettü veriminin güzel olması son bilançosunun hayli karlı gelmesi ve daha rafinerinin devreye girmemesi girdikten sonra nasıl bir seyir izleyecek bilmiyorum orası ayrı tabi ama bi incelemenizde fayda olacağı kanısındayım HİSSE TAVSYESİ DEGİLDİR SADECE ARASTİRİYORUM VE BRNİM GOREMEDİGİM BİRSEYLERİ BİRİLERİ GORURSE FAYDAMA OLUR şimdiden teşekkür ediyorum
Bu arada Petkim Trakya cam ve ttrak biriktirmeye başladım bile 😉 sizinkiler den farklı oldu ama olsun ;). Güzel hisse ve kaliteli şirket sayısı hiçte az değil hisse tavsiyesi yapmıyorum sakın yanlış anlamayın dostlar herkesin hissesi kendine güzel gelir 😉
Sayın Yasir Bey,
Kaynaklarım sınırlı. Bu yüzden söylediklerinizin birazından haberdar olsam da Petkim’e bakamıyorum. Bilgim yok maalesef.
Petrol şirketi hakkımı ileride petrol tedarik zincirinin tamamında faaliyet gösteren bir şirkette kullanmak için saklıyorum:)
Saygılar.
selam yiğit kardeş, trkcm da 6 gibi çıktı…doğru hesaplayabildimmi acaba?
Sayın Turgut Bey,
TRKCM’ın bende beş yıllık büyüme oranı ortalaması %52,12, beş yıllık temettü verimi ortalaması %3,41 ve F/K’sı da 4,17 gözüküyor. formülde yerine koyduğumda (52,12+3,41)/4,17’den 13,31 çıkıyor.
Yiğit Bey merhaba, şirketlerin temel bilgilerine ulaşmak için işyatırım’ın sitesini kullanabilirsiniz. Soda için örnek link: https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/analiz/hisse/sayfalar/sirket-karti.aspx?hisse=SODA
Selamlar Mehmet Bey, ben orayı da çok sık kullanıyorum. Fakat 5 ve 10 yıllık ortalama oranlar orada olmadığı için başka yerlere de bakıyorum.
Saygılar.
Ben egeen i merak ettim. Bir de Amerika menseili bir analize bakıyoruz sma bize has enflasyonu da bir şekilde hesaba katmamiz gerektiğini düşünüyorum
Sayın Özkan Bey,
Enflasyon konusunda haklısınız. Diğer yazılarımda bu konuda bir deneme yaptım. Ama borsanın yaygın ve gelişmiş olduğu ülkelerde bu kadar enflasyonu rüyalarında bile görmedikleri için literatür de pek gelişmemiş. Biz geliştireceğiz artık:)
Bu arada EGEEN’de oran 13 civarı çıktı.
Saygılar.
ereğli de yüksek fakat örnek olarak vermemissiniz. soda ya eşdeğer kabul edebilir miyiz
Sayın Celal Bey,
Hepsini yazamadım maalesef. İkisi farklı şirket ama sonuçları benzer çıkmış. Ben olsam farklı sektörlerde oldukları için karşılaştırmazdım.
Sonucu etkileyecek gelecek dönemde edecekleri kârlar olacak. Biz de izleyeceğiz.
Saygılar.
Emeğinize sağlık Yiğit Bey. Bende Hektaş, Petkim ve Soda var. Bu formüle göre doğru yoldaymışız. Hektaş’ı BİST30’da göremeyince paniklesem de sizin portföy imdada yetişti. Teşekkürler.
Sayın Özer Bey,
Bol kazançlar dilerim. Şirketim BIST 30’da olması ya da olmaması getiri anlamında bir şey ifade etmez bence. Net kârını arttırıyor mu ona bakmak lazım.
Saygılar.
Elinize sağlık @LattedenBorsaya.
Burada belki reel büyüme düzeltmesi yapılabilir. US piyasasıyla TR piyasasını karşılaştırdığımızda enflasyonun çok yüksek olması nedeniyle formülde bozulma olabilir.
Enflasyon oranı kullanılarak reel büyüme ya da FK’nın yeniden düzenlenmesi gerekebilir.
Kafamda tam oturtamıyorum. :/
Yazılarınızı keyifle takip ediyorum.
İyi Çalışmalar.
Sayın Paracigim,
Çok teşekkür ederim. Bir sonraki analizde F/K’ya enflasyonu da ekleyeceğim bakalım. Ben de merak ediyorum ne çıkacak.
Bu tür analizler durağan oluyor. Size o anın bir resmini çekiyor aslında. F/K değişebilir, büyüme değişebilir, temettü değişebilir. Enflasyon artıp azalabilir. Bütün bunlar çok etkili olacak.
Bakalım, görelim.
Saygılar.
Teşekkürler
Umarım faydalı olur Aydın Bey, ben teşekküre derim.
Mrb, normalde bu oran kaç olmalı?
Sayın Gökhan Bey,
Çıkan oran 1’den küçükse kötü, 1.5 civarı normal, 2 ve üstü iyi demek oluyor Amerika’da. Burada biraz daha esnek olabilirsiniz.
Saygılar.
Emeğinize sağlık. Warren Buffet kitabını bitirebilsem (son çeyreğe girdim ama bitiremiyorum), oradaki şirket değerleme formülü ile de hesaplayalım derdim 🙂
Artık bitirince umarım.
Selamlar Deniz Bey,
Daha sırada başka kitaplar var, çabuk bitirin.
Saygılar.
Yigit bey büyüme oranını nasıl buluyoruz
Sayın Gökhan Bey,
5 yıllık ortalama büyüme oranları için investing.com’u kullanıyorum. Orada bir hissenin kodunu yazın. Sayfasına girin. Finansallar sekmesinde oranları tıklayın. Karşınıza bir sürü oran çıkacak. 5 yıllık ortalama büyüme oranını orada bulabilirsiniz. 5 Year EPS Growth diye geçer.
Saygılar.
Merhabalar, bahsettiğiniz gibi 1in altının kötü 3ün üstünün süper olması Amerika’da geçerli. Türkiye’de de biz bu oranları şu şekilde kendimiz çıkarabiliriz aslında: BIST30 yerine istatiğin daha güçlü olması açısından A grubu hisselerinin tamamına bu analiz yapıldıktan sonra bulunan Lynch oranlarına histogram grafiği çizdirilip hangi oranın kötü hangisinin normal hangisinin de iyi oran olduğu Türk marketi için öğrenilebilir. Enflasyonu kullanarak doğru kapıya çıkacağımızı sanmıyorum çünkü temettü verimi de bir miktar nominal büyümeye bağlıdır diye düşünüyorum. Söylediğim yöntemle Lynch’in yöntemi direkt olarak Türkiye’ye uyarlanabilir hiç sıkıntısız. 5-6 gibi oranlar normal oranlar olabilir Türkiye için.
Sayın Burak Bey,
Farklı bir bakış açısı getirdiniz. Oranlar Amerika’dakilerden bayağı yüksek çıkmış zaten. Beşler onlar havada uçuşuyor.
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Hocam bende yeniyim de o yüzden sorumu mazur görün lütfen. Bir şirketin büyüme hızını nasıl hesaplıyoruz. Teşekkür ederim 🙂
Selamlar Rıza Bey,
Net kâr büyüme oranı çeşitli internet sitelerinde var. Oralardan hazır da alabilirsiniz. Mesela investing.com’da hisse konu girin çıkan kısımda oranlar sekmesi var. Orada bir çok oranla birlikte bu da var.
Ya da şirketlerin dönem sonu net kârlarını alırsınız kendiniz oranlarsınız.
Saygılar.
Hocam inanın çekinerek soruyorum amanyeni başladım ogrenme aşamasındayim. İnvesting de hisseyi seçtim şirketin büyüme hızı diye yazmıyor. Net kar marji veya faaliyet marjı gibi yerler mi bana şirketin büyüme hızını gösterir. Öneriniz olan Borsada tek başına kitabını okurken “şirketin büyüme hızını hesaplayin diyor ama ben nasıl yapılacağını veya hangi oranlara bakilacagini bilmiyorum .araştırdım ama bir çok farklı şey çıktı daha çok kafam karıştı bende size yazmak istedim. Çok teşekkür ederim.
Selamlar Rıza Bey,
Fİnansallar’dan oranlara girin orada “5 Yıllık HBK Büyümesi 5YA”‘dan beş yıllık hisse başı kârdaki büyüme ortalamasını, üstündekinden de son 12 aydakini bulabilirsiniz.
Saygılar.