Temettü Verimini Maliyetten mi Yoksa Piyasa Fiyatından mı Hesaplayacağız?

Herkese selamlar! Öyle bir grip olmuşum ki bilgisayarı açasım gelmiyor. Ankara’da hasta olurdum üç gün yatardım geçerdi. İstanbul’un hastalığı bile maşallah uzun sürüyor:) Halkalı Mecidiyeköy otobüsü gibi. Anlamadım gitti.

İşimize dönersek, ben temettü verimini hep güncel piyasa fiyatından hesaplıyordum fakat arkadaşlarımız maliyetten hesaplamanın daha doğru olabileceğini belirtiyorlardı. Bir bakayım dedim bende yurtdışında nasıl yapıyorlar.

Araştırırken belki Maliyet Getirisi ya da Verimliliği diye çevirebileceğimiz “Yield on Cost” kavramı ile karşılaştım. Şimdi  bunu biraz açayım ve temettü verimliliğinin nereden hesaplanabileceğine bir bakalım.

Temettü Verimini Maliyetten mi Yoksa Piyasa Fiyatından mı Hesaplayacağız?

Maliyet Verimliliği Nedir? (Yield on Cost veya YOC)

Hisselerimizin maliyetinin temettü verimliliğini hesapladığımız bir formül. Uzun vadeli portföylerin temettü performansının ölçülmesinde kullanılıyor. İşlemciler (traderlar) bakmasın boşu boşuna hehe:) Onlarda olmaz bu oran.

Kısaca 100 TL’ye bir hisse aldık. Yani maliyetimiz 100 TL. Ödediği temettü de geçen 12 ay için (yıllık ödediği toplam temettüyü alıyoruz) 10 TL. Aradan 1 yıl geçti. 120 TL oldu. Şimdi bunu  oranlara göre ayıralım:

Hissenin güncel Brüt Temettü Verimi:  (10/120)*100=%8,33 eder. Yani hisse senedini şimdi alacak olsam buna bakarım. Temettü verimi ne kadar, sektörde ne kadar gibi gibi.

Maliyet Verimliliği: Hisseye 100 TL para ödemiştim. (10/100)*100= %10 bu da maliyet verimliliği. Elimdeki hisselerin temettü verimlerini hesaplarken buna bakacağım. portföyün uzun dönemli ne yaptığını hesaplıyorum.

Portföyümün Maliyet Verimliliği Ne Kadar?

Bundan sonraki aylık değerlendirmelerimde temettü verimliliğimi maliyet verimliliği üzerinden yapmaya kadar verdim.

Bunu hesaplarken de 3. çeyrek itibariyle portföy durumumu baz alacağım. Orada maliyetler açıkça yazıyor diye.

O zamanlar maliyetim 15.802 TL’ydi. Piyasa değeri 20.906 TL. Net temettü gelirim ise 977 TL. Temettü verimim klasik hesaba göre  977/20.906= %4.67 çıkıyor.

Maliyet verimliliği yöntemine göre ise 977/15.802= %6.18 çıkıyor. Asıl önemli olan bu çünkü tam portföyün temettü performansını veriyor

Aslında bunca yıldır piyasa fiyatına göre portföyün temettü verimliliğini hesaplamaya çalışarak biraz saçma bir iş yapmışım. Maliyetine göre hesaplamak daha iyi gibi. Uyarmaya çalıştılar ama jeton paraşütlü. Anca indi.

Düzeltme 1: Yorumlardan gelen düzeltmelere göre enflasyon farkının yıllar içinde maliyet verimliliği oranını anlamsızlaştırdığını fark etmiş oldum. Bu yüzden her sene başı maliyet verimliliğini hesaplamak için ana parayı enflasyon oranında arttırmanın daha doğru bir sonuç vereceğini düşünüyorum. Katkı yapan herkese çok teşekkür ederim. 

Toparlarsam

Bundan sonra hisse alımını değerlendirirken bakacağım kriterlerden biri temettü verimliliği olarak kalacak. Fakat portföy performansını değerlendirirken Maliyet Verimliliği oranını kullanacağım.

Siz portföyünüzün performansını ölçerken hangi oranı kullanıyorsunu? Sizce temettü verimini mi yoksa maliyet verimini mi kullanmak daha sağlıklı sonuç verir?

Not: Yorumlara baktım ama hangi arkadaşımızın bunu önerdiğini yakalayamadım. Ama çok teşekkür ederim. Yorumlarda belirtirseniz ismen de yazarım 🙂 Hastalığıma verin unutkanlığımı.

Saygılar.

13 Yorum

  1. HAYKIRIS demiş ki:

    Ben önermemiştim ama bu konu ile ilgili araştırma yapıp bir yazı yazmanızı istemiştim.

    Geçenlerde çalıştığım daireye gelen bir köy muhtarı yıllar önce bin liraya şehir merkezinden bir ev aldığını ve şuanda 800 lira kira geliri olduğunu söyledi. Neredeyse her ay maliyeti kadar gelir elde ediyor. Şimdi maliyet verimliliği olarak bakarsak çok uçuk oranlar çıkıyor.
    Aynı şey yıllar sonra hisse senetlerinde de geçerli olacağı için iki oranı aynı anda kullanmak daha mantıklı gibi. Çünkü ek alımlar yapılmasa yıllar sonra maliyet kadar temettü geliri olacak.
    Aslında maliyet verimliliği kısa vadede, temettü verimliliği uzun vadede daha doğru sonuçlar verecektir.
    O yüzden iki oranı beraber kullanmak ve geçmişe göre gelişimlerini gözlemlemek en doğrusu diye düşünüyorum.

    Aralık 21, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Haykırış,

      Bence de ikisi birlikte kullanılabilir ya da maliyet verimliliği enflasyon oranında arttırılabilir maliyeti karşılaştırmak için.

      Sanırım yorumlarda bahsedildiği gibi bu konu ülkemizdeki yüksek enflasyonla ilgili. Maliyet sonuçlarının absürd çıkmasına sebep oluyor.

      Saygılar.

      Aralık 22, 2017
  2. Uvci demiş ki:

    Tabiki maliyet verimliliği. UVYatırımda genelde atlanan bir husus. En iyi temettü verimi yıllık 8-10% olan bir kağıt düşününce akla hemen yıllık faiz kaçki senelik 10% a para bağlayayım diye düşünüyor insanlar. Halbuki, uzun vadede maliyetim güncel fiyatın yarısı olsa güncel temettü verimi 20% olacaktı,temettü emekliliği yolunda düzenli temettü veren özsermayesi-karlılığı artan hisseler uzun vadede muhakkakki temettü emeklisi edecektir. Arcelik örneğin cari fiyatlarla 2-3% temettü vermekte ama eminimki bu oran uzuncu ve düşük maliyetli temettü emeklilerine ilaç gibi gelmektedir. Diğer düşük temettü veren lokomotif hisselerden portfoye alırken bu kısmıda düşünmek gerekli. Az çok demeyelim düzenli temettü vermesine, özsemaye-karlılık trendine bakarak biriktirelim…

    Aralık 21, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Uvci,

      Temettü verimlerine bakarken net kârı ve temettü dağıtma oranını atlamamak lazım. Atlanırsa ve sadece temettü verimine bakılırsa yatırımda hata yapılabilir.

      “Az çok demeyelim düzenli temettü vermesine, özsemaye-karlılık trendine bakarak biriktirelim…” Bu söze ise katılmamak elde değil:))

      Saygılar.

      Aralık 22, 2017
  3. Ali demiş ki:

    Ben önermiştim hocam. Ama benim yorumuma karşı çıkanlar da olmuştu 🙂

    Aralık 22, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ali Bey,

      Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Aralık 22, 2017
  4. serhat demiş ki:

    Selamlar, ben olsam maliyet verimliliğini kullanmazdım. Zira 10 yıl önce yatırdğım 100 TL ile şu andaki 100 TL ile aynı değil üstadım. Paranın zaman değeri var. Aslında şöyle birşey olabilir 10 yıl önce yatırdğım nominal 100 TL nin bugünkü değeri( faiz ile bugüne getirilip) ile maliyet verimliliği de hesaplanabilir. Ben protföyümü değerlendirirken brüt temettü verimliliğini değerlendirmeyi tercih ederim. Sonuçta protföyü borsaya değil başka bir enstrümanda da değerlendirebilirdiniz.

    Aralık 22, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Serhat Bey,

      Maliyet verimliliğini hesaplarken ana parayı enflasyon oranında düzelterek hesaplamak benim de kafama oturdu. Böylece yatırdığımız paranın gerçek performansını görebiliriz.

      Saygılar.

      Aralık 22, 2017
  5. Onur UNLU demiş ki:

    Hocam bence maliyetinize aradan gecen süre için vade faizi uygulayarak hesap yapmak daha mantıklı bir sonuç verir… Unutmayalım ki enflasyonist bir ülkede yaşıyoruz

    Aralık 22, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Onur Bey,

      Çok haklısınız, parayı enflasyona veya faize ezdirmemek lazım. Katkılarınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Aralık 22, 2017
  6. HAYKIRIS demiş ki:

    İlk yorumumdaki ev hesabına dönelim ve kira çarpanlarına bakalım.
    Maliyet yönünden bakarsak;
    Ev fiyatı 1000 lira, yıllık kira geliri 9600
    1000/9600 = 0,10
    Güncel fiyattan hesaplarsak;
    Evin fiyatı 150.000 yıllık kira geliri 9600
    150.000/9600 = 15.62
    Maliyet verimliliği olarak hesaplarsak bu yatırım neredeyse her yıl 10 ev parası kazanıyor gibi gözükecek.
    Güncel fiyattan baktığımızda ise yaklaşık 16 yılda kendini amorti ediyor.
    Şimdi bu adam sokakta benim ev her sene 10 ev parası kazandırıyor dese ne kadar gerçekçi olacak. Aradan yıllar geçmiş. Enflasyon ne olacak.
    Aklıma şu hikaye geldi. Adamın biri 100.000 liraya ev almış. 5 yıl sonra 500.000 lira vermişler. Adam evini satmış. Aynı mevkiden sattığı ev gibi bir ev aramaya çıkmış. Bakmış ki 500.000 liradan aşağı ev yok.
    Maliyet verimliliği belli bir süreden sonra sürekli yükseliş trendinde olacağı için psikolojik olarak sizi rahatlatacaktır ama gerçeği yansıtmayacak.

    Aralık 22, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Haykırış,

      Maliyet veriminin yükseliş trendinde olması bizi rahatlatacak fakat gerçeği görmek için üstte katkı yapanların belirttiği gibi enflasyon oranını da eklemeyi düşünüyorum artık.

      Saygılar.

      Aralık 22, 2017
  7. mahir demiş ki:

    ben önermemiştim ama hektaş temettüsü başlığında bir yorumlabu konuda görüşlerinizi merak etmiştim aslında ve yazı yazacağınızı söylemiştiniz..önemli bir konu el attığınız için teşekkürler..çünkü hektaş temettü açıkladığında %10 civarına tekabül eden oran temettüyü verirken %5lere kadar düşmüştü..aslında ev almak gibi evde yıllık kira/temettü verimi üzerinden evin kaç yılda kendini amorti edeceğine bakarız ya bu da bence öyle hissenin de bi amorti süresi hesaplanmalı tabi enflasyon düzeltmesi yapılarak..maliyetimizi sıfırlayan temettüleri aldıktan sonra bizim için verimin bi önemi kalmıyor havadan yiyoruz:))

    Ocak 4, 2018
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin