Mayıs 15 – Haziran 14 2017 Gelir Gider

Herkese selamlar! Bir maaş dönemimin daha sonuna geldik. Gelir giderimi kaydettiğim yedinci aydayım. Hala gelirimin %50’sini biriktirme hedefinden uzağım ama az da olsa borçlarımı temizliyorum. Bu sırada da gelirimin en az %10’u ile yatırım yapmaya devam ediyorum.

Şimdi bu ay neler olmuş ona bakayım…

ID-100531929
Mayıs 15 – Haziran 14 2017 Gelir Gider

Siz cüzdanı sıkı göründüğüne bakmayın. Bu aralar gayet gevşek gevşek dolaşıyor etrafta. Derhal imkanım olduğu kadar mercimek yemeye dönmem lazım. Yoksa bu gidişle Allah ömür verirse 2058’de emekli olacağım. O da bana biraz geç.

Gelirler

Maaş: 3.240 TL. Vergi dilimine girmeye bayılıyorum.

Borç Tahsilatı: 500 TL. Zamanında verdiğim bir borç. Her gelen ekstra para yatırıma aktarılır diyerek bunu yatırıma aktardım hemen.

Giderler

Yemek: 552 TL

Ekstra takviye gıdaları falan aldım Ondan dolayı fazla çıktı bu ay biraz.

Eğlence: 455 TL

Evde yemek yapmaya başlayacağım yine.

Ulaşım: 648 TL

Borç Ödemesi:

Kredi Ödemesi: 626 TL

Kredi Kartı ödemesi: 1.285 TL

Toplam: 1911 TL

Kredinin dört taksidi kaldı ama bir dahaki ay pas geçeceğim galiba çünkü bir ay önden gidiyorum.

Kişisel Bakım: 85 TL

Hayatımda ilk kez bir berbere bu kadar para verdim. Bir daha AVM’de traş olmam 🙂

Giyim: 110 TL

Fatura: 50 TL

Cep telefonu faturası ödedim sadece. Diğerlerini bir dahaki aya bıraktım.

Hisse Alımı: 475 TL

Az da olsa erken emeklilik fonumu oluşturmaya devam.

Aidat: 150 TL

Boşa giden para.

Kira: 780 TL

Boşa giden para bölüm: 2

Toplam gider: 5.216 TL

Toparlarsam

Ulaşım, mutfak masrafı, fatura, ev kirasında ve aidattan oluşan ana giderlerim 2635 TL. Geçen ay bu tutar 2.300 TL idi. Daha dikkatli kontrol edilmesi gereken bir kalem haline geldi. Bir dahaki ay daha da dikkatli olacağım bakalım:)

Toplam borcum 5.750 TL idi. Şimdi 5.239 TL’ye düşmüş oldu. Çok bir düşüş değil ama yatırım da yaptım az da olsa. En azından borçlarım artmadı diye kendimi avutayım. Bu ay kredi kartı olmadan yaşayamam büyük ihtimalle. Ama deneyeceğim yinede.

474 TL’lik yatırım harcamasını saymazsam toplam gelirim 3.740 TL iken, toplam giderim 4.741 TL oldu. böylece gelirimden %26,76 daha fazla harcama yapmış oldum. Ama faiz dışı fazla vermişim. Çünkü borç ödememden daha azını harcamışım 🙂

Uzun lafın kısası daha istediğim tasarruf seviyesine gelemedim ama yatırım yapmaya ve borçlarımı ödemeye devam ediyorum.

Sizin için geçen ay nasıl geçti? Bütçenizi dengeleyebildiniz mi? Bütçede düzelme oldu mu? Yoksa gelir gider hesabınızı yapmıyor musunuz 🙂 ?

Saygılar, iyi günler.

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

7 Yorum

  1. cenk ata demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey,

    Bu yazınızda “Her gelen ekstra para yatırıma aktarılır diyerek bunu yatırıma aktardım hemen.” cümlenizi direk kendi hayatıma yansıtmaya başlayacağım. Çok etkilendim. Teşekkür ederim. NOT_1: Babil’ in En Zengin Adamı sayfa 100′ deyim. Bu kitap bir harika. Ayrıca teşekkür ederim.
    NOT_2: Twitter’ dan yazmıştım. Her ay düzenli hisse senedi ve dolar almaya devam edeceğim.

    Haziran 25, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cenk Bey,

      İnsan örnek veriyorum 1000 TL ile geçinebiliyorsa 300 TL ekstra para olmadan da geçinebilir demektir:) Onunla fidan dikmek geleceğimiz için daha iyi olur diye düşünüyorum. Çok iyi yaparsınız.

      Kitabı okuduğunuza çok mutlu oldum. Ben şok olmuştum okuyunca ve farklı düşünmeye başladım. Umarım size de yardımcı olur.

      İyi akşamlar, saygılar.

      Haziran 25, 2017
  2. oral tuğsel demiş ki:

    Merhabalar Yiğit bey,
    Borç ödeme sıralamasında önceliğimiz ne olmalı sizce?
    Örneğin;
    4*900 : 3600 tl kredi
    2000 tl kart
    1500 KMH borcum var bu ay elime maaş harici 3000 tl ekstra nakit geçecek..
    kredinin 4 taksidini kapatıp önümüzdeki aylarda biraz rahatlamakmı daha doğru olur yoksa kart ve KMH borçlarını kapatıp krediyi 4 ay daha düzenli ödemekmi avantajlı olabilir?

    Temmuz 10, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tuğsel Bey,

      Borç öderken iki şeye dikkat etmek gerekiyor. Birincisi faiz, ikincisi vade.

      En çok faiz ödediğiniz borcu ilk önce ödemek lazım. Sanırım burada en çok faiz ödediğiniz KMH olmalı. Ama siz bir kontrol edin yine de. Kredinin dört ayı kaldığına göre faizin çoğunu ödemişsinizdir. Onu düzenli ödersiniz dört ayda.

      Yani ben olsam KMH’yi kapatırım, kart bocunu kapatırım, krediyi de düzenli ödemeye devam ederim. Bunları yaparken önce faize sonra vadeye dikkat ederim.

      İyi akşamlar dilerim.

      Temmuz 11, 2017
    • oral tuğsel demiş ki:

      Teşekkürler Yiğit Bey,
      Bende kafamdan kredi kartı ve KMH’ı kapatmayı planladım..
      Kartıda eve bırakarak önümüzdeki ay minimum kart kullanımını hedefliyorum. İnşallah başarılı olup bir düzene sokabilirim bu aydan itibaren..

      Temmuz 12, 2017
  3. mutumut demiş ki:

    Slm Yiğit Bey ,

    Tasarruf sekmesinde hangi yazınızı okusam hep içerdesiniz. Bu yazılar harcamaları çok kaçırıp kendinize uyarı niteliğinde not aldığınız ayları mı içeriyor ? Öbür türlü her ay içeride her ay içeride cari açık arttıkça nasıl birikim yapıyorsunuz anlamadım :D.

    Şubat 9, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mutumut,

      O kadar da değil 🙂 Kredi kartları harcamaları yüzünden aylık sarkmalar oluyordu. Ama tabii ki güzel bir durum değil. Şu an da aynı durumdan çıkmaya çalışıyorum. Fakat önce yatırıma para ayırıp sonra harcamaya çalışıyorum. Yine de %50’ye çıkamadım daha.

      Saygılar.

      Şubat 9, 2018

Yorumunuzu Ekleyin