Kasım Ayı Temettü Geliri: HEKTS

Herkese selamlar.

Bu ay HEKTS’ın temettüsünü aldım ve finansal bağımsızlık fonuma kattım.

Kasım ayı olağanüstü bir aydı. Dolar 3.50 civarına kadar çıktı. Arkasından bakakaldım. Borsa da şu an 73 bin civarlarında. 70 binlerin sınırlarındayız. İngiltere’de okumak gibi bir düşüncem olduğu için beni daha çok pound ilgilendiriyor. O da 3.81’lere kadar düşmüştü fakat şimdi yaklaşık 4.50 civarı hem de bir ay içinde olan olay bu.  Bunları gördükten sonra bu yaştan sonra doktora senin neyine len diyorum ve kenara oturuyorum.

Ama neyse ki HEKTS var…

coins-548949_1920
Kasım Ayı Temettü Geliri: HEKTS

HEKTAŞ Temettüsünü Verdi

Mevcut durum buyken emekleyen bir temettü yatırımcısı olarak benim için iyi haberler de yok değildi. Evet, belki tahmin etmişsinizdir. HEKTS temettüsünü bu ayın 30’unda verdi. Temettü yatırımcılarının kalbinde özel bir yeri olan hissedir kendisi. Sessizdir, sakindir, ekmeğini topraktan kazanır onun için toprağa benzemiştir. Fazla hareket etmez, heyecan arayanların bilmediği bir hissedir. Senede bir kere temettü verir. Portföyümün küçük prensidir.

Buraya bir parantez açalım.  Ben bu senede bir kere temettü verme işini bir türlü anlamıyorum. Neden Amerika’da senede 4 kez temettü verilirken bizde 1 kere veriliyor? Neden bizi bir sene bekletiyorlar? Neyse bunu da bir yazıda inceleyeyim.

O huzurla beklenen, daha yolun başında olduğum için çok az gelen ama aslında bir tohum olan temettümüz sonunda yattı. Bunun için tam bir sene bekledim.

Şirketim 2015 yılında çalıştı kazandı ve sonunda bana 2016 yılı temettüsünü verdi. Normalde Türkiye’de şirketler temettülerini Mayıs gibi veriyorlar ama HEKTS bir istisna yaptı ve temettü dağıtımını yıl sonuna sarkıttı. 2 senedir falan böyle yapıyor. Madem ortağı olduğum şirket çalışmış kazanmış bana hisse başı 0,2313 TL temettü vermiş. Bana da bunu gelecek hayallerime bir adım daha yaklaşmak için tekrar hisseye çevirmek düşer.

Ne Kadar Temettü Aldım?

Evet elimde bulunan 363 adet hissem için bana 83 lira 96 kuruş temettü ödemesi yapıldı. 3,26’dan tekrar hisse aldığımı varsayarsak 2016 yılı temettüme 5,96 TL’lik bir katkı yapmış olacak hisselerim. Emeklilik fonuma eklenen bir damla daha… Tabiki fiyatı da brüt temettü kadar düşüyor. Ama ben şirkete ortak olduğumu varsayıyorum ve kiramı almaya devam ediyorum.

Peki nihai hedefim olan 36.000 TL’yi yani beni şu an emekli edebilecek olan tutarı kazanabilmek için ne kadar HEKTS’ım olması gerekiyor. 36.000/0,2313= 155.642 adet.

İlk gördüğümde göz kapaklarım yerinden fırlayacak gibi oldu. Neyse ki daha uzun bir zamanım var ve şirket kar etmeye devam ederse ve temettüsünü enflasyonun üzerinde arttırırsa bu süreyi benim için kısaltabilir. Nede olsa Temettüsü Büyüyen Hisse (Dividend Growth) yatırımcısıyım. Şirketim daha fazla kar ettikçe benimle paylaşmaya devam edecek ve daha çok temettü ödemesi yapacak.

Peki bu 83 TL ile hisse almasam ne yapabilirdim. 5 aylık su faturamı ödeyebilirdim. Ya da 2 aya yakın elektrik giderimi karşılayabilirdim. Kahve severler 10 adet kahve alabilir, çay tiryakileri  yaklaşık 40-50 bardak çay içebilirdi. Ete hiç girmeyecektim ama yaklaşık 1.5 kg et alınabilir. Vay azmış baya. Olsun böyle giderse yılda bir koyun alabilirim belki.

Bir dahaki yazımda aylık harcamalarımı temettü kazançlarımla ödesem ne kadar hisse senedine sahip olmam gerekirdi onu işleyeceğim. Herkes temettüsünü güle güle harcasın diyeyim bir de…

Merak ediyorum etrafta başka HEKTS yatırımcısı var mı? Aldığınız temettüleri ne yaptınız? Çatır çatır yediniz mi yoksa tekrar hisse senedi mi aldınız?

İyi akşamlar.

4 Yorum

  1. yunus demiş ki:

    Merhaba;
    bende Hektas tayım. 2017 mart ayında başladım ve elimde 212 adet var.

    36000 mevzusunu anlayamadım. burda nihai hedef nedir.

    teşekkürler.

    Ekim 10, 2017
    Yanıtla
  2. Lattedenborsaya demiş ki:

    Selamlar,

    Aylık 3000 TL maaş alıyorum ve onu temettülerle almaya çalışıyorum. 36,000 TL’de yıllık hedefim oluyor.

    Saygılar.

    Aralık 4, 2017
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.