Uzun Vadeli Yatırımcı Olarak Zamanımı Çalan 4 Alışkanlık

Herkese selamlar!

Uzun vadeli temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı olarak artık daha bol zamanım var. Sürekli işlem yapmak zorunda değilim ve sürekli ekran başında olmama da gerek yok. Fakat yeni yarattığım bu boş zamanı harcamak konusunda da çok becerikliyim.

Bunun sebebi de eskiden kalan kötü alışkanlarım. Kendimi geliştirmek için kullanmam gereken ve bin bir zahmetle boşa çıkardığım saatlerimi bana boşu boşuna harcatıyorlar.

Ben de bu yüzden bu kötü alışkanlıkların üstüne giderek azaltmaya karar verdim. Şimdi size kendimde farkettiğim bu alışkanlıkları paylaşacağım.

Bakalım siz de aynı şeyden muzdarip misiniz?

ID-100265268
Uzun Vadeli Yatırımcı Olarak Zamanımı Çalan 4 Alışkanlık

1) Sürekli Investing.com’dan Portföyü Kontrol Etmek

Daha önce ekrana bakmanın benim için yarattığı zorluklardan bahsetmiştim. Kararlarımı etkiliyor ve dürtülerle alış satış işlemi yapmama sebep oluyordu.

Gün oluyor ki hisse senetleri %10-20 marjla aşağı yukarı gidip geliyor. Tabii bu da ister istemez sizin psikolojinizi etkiliyor. Panik oluyorsunuz. Bu bir günde olmak zorunda da değil. Fiyatlar ve yaratılmak istenen algı birleşince sizde sürünün bir parçası oluyorsunuz.

Tabii “duygusuz yatırımcı olmak lazım” diyebilirsiniz fakat Baba’nın dediği gibi: “Duygusuz insan mı olur la?”.

Kısa vadede her ne kadar çok yüksek aralıklarla oynamalar olsa da yeterince uzun vadede şirketin performansı fiyata yansıyor ve tek önemli değişken oluyor. John C. Bogle’nin umutla Türkçe’ye çevrilmesini beklediğimiz “The Single Best Investment” isimli kitabında  uzun vade (yaklaşık 100 yıl) S&P 500 ortalama getirisinin aşağı yukarı %9,5’inin şirketlerin büyümesinden geldiğini, sadece %0,01’lik kısmının spekülasyon kaynaklı olduğunu belirtmişti.

Bunu yavaş yavaş öğrendim ama daha tam ekrandan uzaklaşamadım. Çünkü bu sigara gibi, belki de daha beter bir bağımlılık. Kurtulmak için ayrı çaba, kurtulduktan sonra tekrar başlamamak için ayrı bir çaba harcamak gerekiyor.

Mesela Warren Buffett’in önünde açık piyasa ekranı yok. Ekrana bakmak için harcadığı zamanı şirketleri incelemeye ve daha çok okumaya ayırıyor. Şirketin yöneticilerini tanımaya çalışıyor. Günde 500 sayfa okuyor. Okumanın da bileşik faiz getirisi gibi bilgiyi kendi kendine çoğaltacağını vurguluyor.

Zaten hem on-yirmi yıllık ya da kriterleri sağladığı sürece hiç satmamak üzere yatırım yapan bir insanın sürekli ekrana bakması da mantıksız gelmeye başladı.

Galiba önce insan ne olduğuna, nasıl yatırım yapmak istediğine karar vermeli. Daha sonra da bu yatırım tarzının gereklerini uygulamalı. 5 dakika vadelerde işlem yapan bir insanın ekran takip etmemesi nasıl mantıksızsa, vadesi sonsuz olan bir insanın da ekran takip etmesi o kadar mantıksız geliyor.

Bunu tamamen aştığımda bol bol zaman tasarrufu yapmış olacağım. Sonuçta bu dünyaya ekran takip etmeye gelmedim. Onun yerine yapılacak 1 milyon tane iş var ve zaman çok kısıtlı.

Sürekli paradan tasarruf etmeye çalışan bizim gibi insanların zaman tasarrufunu gözardı etmesi olacak iş değil.

Böylece günde 1 saat zaman kazanabileceğimi düşünüyorum.

2) Sürekli Borsa Forumlarını Takip Etmek

Eskiden bunu çok yapardım. Her gün defalarca forumlara girer, hisse hakkında kim ne yazmış bakar ve bir kaç tüyo almaya çalışırdım.

Fakat maalesef bir çok forumda eski ortam kalmadı. Şu sıralar muhabbet sohbet daha çok dönmeye başladı. Bir de kimin yazacağını seçemiyorsun ve tartışarak belli bir sonuca ulaşma şansı da azalıyor.

Artık uzun vadeli yatırımcı olduğuma göre her saat başı foruma bakmama da gerek yok.

En iyisi, haftada 14-20 dakika sevdiğim yorumcuların yorumlarını okumak ve dersler çıkarmak.

Tabii sevdiğim yorumcular artık oraları terketmediyse…

Borsa forumlarını bırakınca haftada 5 saat zaman kazanmayı umuyorum.

3) 15 Dakikada Bir Sosyal Medyaya Girmek (Belki de 10 dakikada bir)

Sosyal medya çok uzun zamandır hayatın gerçeği. Olmadan olmuyor.

Bende bir huy var bir şeye takarsam b.kunu çıkarana kadar yapmaya devam ederim. Çok çektim bu huyumdan. Fakat artık aşırı sosyal medya kullanımıza bir sınırlama getirmem gerekiyor.

Burada da yapmam gereken dikkat dağıtıcıları erişim noktamdan uzaklaştırmak.

Tabii ki her şey her zaman kötü olamaz. Twitter’da görüşlerine önem verdiğim çok güzel insanlar var. Onların yorumlarını ve araştırmalarını takip etmeye devam edeceğim.

Sadece 15 dakikada bir girip de kontrol etmeye gerek yok.

Bunu yapmak için de çeşitli önlemler aldım. Mesela telefonumdan uygulamaları kaldırdım.

Telefonumda olsalar, onlara bulaşmamak için irade gücüme güvenmem ve ekstra efor harcamam gerekecek. Bu konuda çok başarılı değilim. Bu yüzden dikkat dağıtıcılara direnmek yerine onları kendimden uzak tutmaya çalışıyorum.

Bu bana günde 2 saat kazandırabilir.

4) Ekonomi Kanalı İzlemek

Uzun vadeli yatırımcılıkla ilgili pek bir içerik olmuyor böyle yerlerde. Ultra kısa vadeye odaklanmış bir durumları var.

Özellikle temettü ile ilgili neredeyse hiç yayın yapmıyorlar. Genellikle kısa vadeli işlemci kanalı gibi hareket ediyorlar. Piyasa tahminlerinin bolca yapıldığı bir haline geldiler.

Ama biliyorum ki kısa vadeli piyasa zamanlamasını sürekli ve uzun süreli yapmak imkansızdır. 

Artık daha çok FED 0,25 puan arttırır mı arttırmaz mı ona odaklanıyorlar. Bu da takdir edersiniz ki benim pek işime yaramıyor.

Sadece akşam işten gelince ses olsun diye açıyordum. Artık onu da yapmıyorum.

Lisedeysek öğle yemeği için eve geldiğimde hep ekonomi kanalı izlerdim. Öğle arasında eve yetişmek için hızlı hızlı bisiklet sürüşümü hala hatırlarım. Keşke demeyi sevmem ama bunun yerine iki Warren Buffett mektubu okusaymışım, Akıllı Yatırımcı’yı okusaymışım şu anda bambaşka olurmuş. Neyse keşkeyle keşkek olmaz. Önemli olan bugünü kurtarmak.

Belki kısa vadeli işlemcilere faydası olabilir. Fakat bana değer katan bir yanı artık kalmadı.

Toparlarsam

Zaman kaybına sebep olan bu dört alışkanlığı azaltınca kendime ayıracak çok daha fazla vaktim olacak, olmaya başladı.

Fakat çok dikkatli olmak lazım, siz farketmeden bu alışkanlıklar tekrar hayatınıza girerek zamanınızı çalaiblir. Bir ay uzaklaştım sansanız bile sonra bir bakmışsınız tekrar kendinizi bunun içinde bulmuşsunuz. Sanırım herhangi bir bağımlılık ile aynı etkiyi gösteriyorlar.

Onun için ana amaç bunları çevreden uzaklaştırmak olmalı. Onları tamamen gözönünden kaldırmak, etrafınızda olupta kaçınmaya çalışmaktan çok daha kolay diye düşünüyorum.

Bu dört eski alışkanlıktan arttırdığım zamanı da uzun vadeli yatırımcılıkla ilgili kitaplara, spora ve blogda kullanmak niyetindeyim. Bakalım neler olacak?

Siz bu “kötü” alışkanlıklardan birine sahip misiniz? Zamanınızın ne kadarını aldıklarının farkında mıydınız?

Saygılar.

5 Yorum

  1. Aycan Demirel demiş ki:

    Doğru yoldasınız. Bir uzun vadeci için bunlar hem gereksiz hem de olumsuz etki oluşturabilecek alışkanlıklar.

    Kasım 8, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Elimizden geldiğince mücadele ediyoruz bakalım:) Çok teşekkürler.

      Kasım 8, 2017
  2. […] yaşadınız, belki de hala yaşıyorsunuz. Ben de alışkanlık olmuştu bunlar ve çok uğraştım kurtulmak için.  Sonunda çoğunu ya bıraktım ya da azalttım. Ama böyle olunca çok büyük bir boşluk oldu […]

    Aralık 27, 2017
    Yanıtla
  3. Umut demiş ki:

    Ben bu sosyal medyanın bir ara gecelerimi çaldığını farkettim. tamam güzel ilginç bilgiler vs de var ama bilgi kanalı değil sonuçta. 1 ay sosyal medya orucu yaptım. Çok iyi geldi. face ‘dengarip garip hatırlatma mesajları gelmeye başladı(bizi unuttun gibilerinden) gibi bildirimler geldi:)

    Alışkanlık hala sürüyorsa deneyin orucu…

    Şubat 17, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Umut Bey,

      Sosyal medya orucunu ilk kez sizden duyuyorum. Denemek ilginç olabilir. Belki başka zaman ama 🙂

      Saygılar.

      Şubat 18, 2018

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.