Herkese selamlar.
Temettü aldıktan sonra hissenin fiyatının düşmesi ve daha sonra da ne zaman çıkacağı gibi sorular hepimizin kafasını karıştırıyor.
Dahası temettü sonrası piyasa fiyatında yaşanan düşüş temettü almanın gerekliliği ve gereksizliği konusunda tartışmalara neden oluyor.
Temettü aslında şirketin gerçek değerinin bir kısmının nakit olarak hissedarlara döndürülmesi demek.
Fakat kafamda tam oturtamamıştım. Sonra bir yerlerde güzel bir açıklamasını buldum, çok heyecanlandım, örneklerle hisse fiyatı temettüden sonra neden düşer, sonra niye yükselmesi beklenir sizinle paylaşayım dedim.
Öyleyse başlayayım…
Daha önce temettünün ne olduğundan bahsetmiştim. Şimdi de hisse fiyatı temettü verdiğinde niye düşer ona bakalım.
Ödenen Brüt Temettü Kadar Hisse Fiyatı Düşer
Bir şirketimiz olsun ismini de ABC koyalım. Tanesi 5 TL’den işlem gören 10.000 tane senedi olsun. Bu şirketin;
Piyasa değeri=Hisse adedi x Hisse fiyatı yani 5×10.000=50.000 TL’dir.
Yani şirketin tamamını o gün satsan 50.000 TL değeri var.
Şirketin yönetim kurulu 0,50 TL temettü ödemeye kadar verdiği zaman şirketin varlıklarından belli bir parayı hissedarlarına aktarmış oluyor.
Yani bu örnekte;
Brüt temettü x Toplam hisse sayısı= 0,50 x 10.000= 5.000 TL.
Aslında Genel Kurul’da onaylandıktan sonra dağıtılan bu para şirketin dışına çıkmış oluyor ve hissenin borsadaki değeri de 5.000 TL düşüyor.
Senet fiyatının düşmesinin nedeni bu. Ama eğer GYO değilse para bize gelene kadar %15 daha vergi kesiliyor. Bizim elimize daha az para geçiyor. Ama şirketten çıkan para 5.000 TL.
Temettüden sonraki piyasa değeri; 50.000-5.000= 45.000 TL toplam piyasa değeri olur. 10.000 tane hisse senedi vardı.
Yani 45.000/10.000=4,5 TL. Ertesi gün bu fiyattan açılır hisse. Sizin elinizde ise 4,5 TL’lik hisse ve 0,50 kuruş brüt temettü kalır. Sonra bu elli kuruştan %15 vergi kesilir ve kalanını da biz alırız.
Nettik derseniz; şirket varlıklarından bir kısmını nakit olarak bize verdi, bu yüzden de piyasa değeri azaldı.
Peki Neden Eski Değerini Geçmesini Bekleriz?
Temettüsü büyüyen hisse yatırımcıları olarak hissenin temettü verip düştüğü halden seneye daha yukarı çıkmasını ve daha da fazla temettü vermesini bekleriz. Bunun nedenine baktığımızda;
Hissenin değeri 4,5 TL. Ama boş durmuyor bacası tütmeye devam ediyor. Alıyor, satıyor, kâr ediyor ve kaybettiği 5.000 TL’yi kazanıyor. Yani kazanması bekleniyor. Hatta iyi şirketler daha fazlasını kazanıyor ve değerini önceki sene olan 5.000 TL’den daha fazla kâr ediyor. Sonraki sene yine temettü veriyor daha çok kazanıyor daha çok değeri artıyor.
Kısacası şirketin temettüden sonra değerinin artmasındaki mantık daha çok kâr edip daha çok nakit yaratması ve daha çok varlık edinmesi sebebiyle oluyor.
Örnek verirsek;
Şirketin değeri 50.000 TL, 5.000 TL temettü verdi, düştü 45.000 TL’ye. Sonraki sene 7.500 TL kâr etti. Her 1 TL’lik kârın 1 TL’lik piyasa değer artışı yarattığını varsayarsak şirketin değeri 52.500 TL’ye çıkar.
10.000 senet vardı. Böldüm toplam piyasa değerine 52.500/10.000= 5,25 TL oldu hisse değerim. Hesap bu kadar basit.
Zarar ederse ya da daha az kâr ederse bu oran düşer. Daha fazla kâr ise teorik olarak daha fazla piyasa değeri demektir.
Fakat borsanın arz ve talebe bağlı olduğunu ve hisse fiyatını belirleyen psikoloji, arz ve talep gibi önemli faktörler de olduğunu unutmayalım.
Toparlarsam
Temettü bedava değildir fakat gereksiz de değildir.
Hissenin fiyatı aldığınız brüt temettü kadar düşer. Ek olarak vergi de kesilir ve elimize o kadar daha az para geçer.
Kısa dönemde; bu gün hisseyi alayım, yarın temettüyü de alır hisseyi satarım demenin bir mantığı yoktur. Çünkü hisse fiyatı brüt olarak düştüğü için ve vergi kesildiği için, alınan temettünün %15’i kadar dezavantajlı olursunuz kısa vadede.
Bu aklınıza temettüden önce satarım sonra alırım fikrini de getirebilir. Fakat eğer temettüden sonra hisseye talep gelirse sattığınız hisseleri daha yüksekten almak zorunda kalabilirsiniz. Başka bir yazıda da onu inceleyeyim.
Uzun dönemde ise daha fazla kazanıp daha fazla dağıtan şirketlerde bulunmak ve temettüden bir kira ve pasif gelir gibi faydalanmak gerekir.
Herkese bol temettülü, sağlıklı, mutlu günler dilerim 🙂
[…] Bu olguyu yıl içinde tartışmıştım. Buradan ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz. […]
Yiğit bey,
Bu işlem otomatik mi gerçekleşiyor gerçekten anlamadım 🙂 Eğer bu düşüş insanlar tarafından gerçekleştiriliyorsa tam brüt temettü oranında düşüş beklemek bana yanlış geliyor.
Ayrıca yüksek temettü dağıtan bir firmanın( ciroda 1. olan firma) temettü tarihlerindeki hisse senedi fiyatlarını inceledim, neredeyse hiç düşüş yok.
Borsada yeniyim, kusura bakmayın.
İyi günler dilerim.
Sayın Umur Bey,
Hissenin fiyatı verdiği temettü kadar otomatik olarak düşer. İnsanlar yapmaz yani. Çünkü hisseden nkit çıkışı olur ve bu sizin cebinize girer.
Geçmiş değerleri incelediğiniz için hissenin fiyatı düzeltilir. Yani 2018 Mark ayında 1 TL temettü verirse, 2013’teki fiyatı da 1 TL aşağı çekilir otomatik olarak.
Umarım yardımcı olabilirmişimdir.
Saygılar.
Hocam temettüden önce mesela 2 hafta öncesi mesela hisse düşermi yükselirmi ? Temettü oncesi hisselerde ani degişiklikler hic gordunuzmu acaba
Sayın Jordan Belfort,
Benim bakış açıma göre kısa vadede hisse fiyatlarını tahmin etmek imkansız. Bu yüzden hisse fiyatları ile temettü veriş tarihi arasında bir bağlantı kuramıyorum.
Temettü almak ortak olduğunuz şirketten kâr payı almaktır. Aldığınız brüt temettü kadar hissenin fiyatı düşer çünkü şirketten nakit çıkışı olmuştur. Ama ondan önceki ve sonraki hareketler tamamen başka sebeplere dayanabilir.
Saygılar.
[…] verdiği günün sabahı hisseniz sabah 9.00 TL fiyattan açılır. Hissenin fiyatı brüt temettü kadar düşer. Çoğu hisse senedi için (GYO’lar ve bir kaç tür hariç) iki iş günü sonra da 0,85 TL […]
İyi günler,
Kafama takılan ufak bir sou olacak.
Elimizde farklı fiyatlardan alınmış bir A hissesi olsun. 10 lot maliyet 2TL, 10 lot maliyet 3TL ve 10 lot maliyet 4 TL olsun. Elimizde 30 lot 3 TL maliyetten 90 TL hisse portföyüm olsun. Bu hissenin fiyatı zamanla 8 TL ye çıkmış olsun. Elimdeki hisse değeri 30*8= 240 TL sahibim ve 240-90=150 TL karım var. Hisse 1 TL temettü verecek. (12,5% temettü verimi brut olsun). Temettü verince 7 TL fiyata düşüyor. Elimde 30*7 = 210 TL portföy ve 30 TL brut nakit param oluyor. Burada sorum yatırım hesabımdan baktığımdan hissenin fiyatı düşünce maliyetim neden 3 TL kaldı ve neden 12,5% oranında 2,67 lere düşmedi. Hisse geçmiş yıl grafiklerine bakınca tememttü etkisi oranında grafik tekrardan mı şekilleniyor. Yatırım hesabımda temettü veren hissenin maliyeti düşmedi ve bu nedenle maliyette zararda olduğum firmada zararım derinleşti. Konu hakkında görüşleriniz nedir acaba ?
Sayın Zuzu,
Bazı yatırım kuruluşları temettüyü maliyetten düşüyor, bazılar düşmüyor. Mesela benim kullandığım İş Bankası temettüyü maliyetten düşürüyor.
Bunun için bir excel tablosu tutabilirsiniz.
Grafiklerin büyük çoğunluğunda da temettü geçmişe dönük olarak fiyattan düşülür.
Saygılar.
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. İş yatırım için şu durum oluşuyor mu acaba. 10 liraya 100 hisse alsam ve hisseler 20 liraya çıktığında 50 tanesini satsam kalanların maliyetinin 0 olması lazım ama iş bankası sadece alışları kaale alıyor. satıp kar ettiğin kısmın karını dikkate almıyor. Bende Ziraat yatırımda hissenin fiyatı arttığında satış emir verdiğimde maliyette düşüş oluyor. Excel tablosu güzel fikir ama küçük alımlar yaptığım için biraz zorlanabilirim. ama deneyeceğim. şu an portföyüm tam oluşmadığı için hisselerde alım/satım biraz fazla yapıyorum sanırım.
Sayın Zuzu,
En iyisi kendi yapacağınız bir excel tablosunu kullanmak. İşleri fazla da karıştırmadan tasarruf edip yatırıma yönlendirmek 🙂
Saygılar.
Hocam yazı güzel eline sağlık. Benim sorum; bu şirket kar etti yani kasasında parası var ve bu paradan ortaklara pay verecek. O paradan pay verecek ise neden hisse senedinin fiyatı düşüyor ? Benim anladığım hisseleri benim yerime satıyor kar dediği kadar da fiyatı düşürüyor. Buradaki tek kazanc eğer şirket ben aldığımdan beri yükselmiş ise bir miktar kar realizasyonu yapmış olurum.
Sayın Caner Bey,
Başlangıçta kafanızın karışması normal.
https://www.lattedenborsaya.com/2018/07/02/finansal-bagimsizlik-icin-okunmasi-gereken-kitaplar/
Şu kitapları okuyarak kendinizi çok geliştirebilirsiniz. Bu benim izlediğim yol.
Saygılar.
[…] Ayrıca şirketin piyasa fiyatının artması da dağıtılmamış kârların yatırıma dönmesi ile mümkündür. Çünkü temettü dağıtıldığında şirketten nakit çıkışı olduğu için hissenin fiyatı dağıttığı brüt temettü oranında düşer. […]
[…] olması gibi etkenleri devre dışı bırakıyoruz. Yani Ceteris Paribus:) Bu konuyu verilen temettü kadar hisse fiyatının neden düştüğünü anlattığım yazıda ayrıntılı olarak işlemiştim. Onun için burada […]
[…] Şirketin kasasından nakit para çıktığı için de piyasa fiyatında dağıtılan brüt temettü kadar düşüş olur. […]
merhaba
mesela ben 27 den hisse senedi aldım. ama hissenin fiyatı 30 a çıktı. ve %10 temettü veriyor. sonra 27 ye geri düşüyor bu beni karda mı yapar yoksa zararda mı?
Sayın Muhammed Bey,
Vergiyi saymazsak ne kârdasınız ne zararda.
Elinizde 30 TL’lik hisse senedi vardı. Temettüden sonra 27 TL’lik hisse senedi ve 3 TL de nakit oldu.
Eğer temettü stopajı varsa o zaman da 27 TL’lik hisse senedi ve 3×0,85=2,55 TL de nakdiniz olur. 0,45 TL de vergi verirsiniz.
Saygılar.
[…] ve temettü emekliliği nedir?fiyat neden düşer?son düzenleme neyi […]
Hocam %15 stopaj göz önüne alındığında, temettü veren şirket hisse sahibine (Temettü değeri X 0,15) zarar ettiriyor. Temettü vermeyen hissede ise böyle bir kayıp yok. O halde neden temettü veren şirket tercih edilmeli ? Pek mantıklı gelmiyor. Temettü psikolojik olarak bir kâr ama reel anlamda zarar olarak görünüyor. Gözden kaçırdığım bir nokta mı var ?
Selamlar Sayın MSN,
Yaklaşık 3 yıldır ve 360 yazıdır bunu inceliyorum. Ben de tam cevabını bulamadım.
.
Saygılar
Temettü olmazsa Borsanın saadet zincirinden ne farkı olur ki?Mesela Google da temettü vermiyor ama hisse geri alımı yaparak karını hissedarlarına dağıtıyor.Ya da Berkshire vb.Ama bence likiditeyi dağıtmadan piyasanın fiyatları yukarı itme iştahı azalabilir.Temettü veren şirketlerin Fk oranı aynı sektöre göre daha fazla olabilir. Teşekkürler.(Yatırım tavsiyesi değildir kişisel görüştür.)
Merhaba temettü verdiği gün hisse verdiği temettü miktarı kadar düşüyor tamam benim sormak istediğim maliyetlerin de aynı oranda düşmesi gerekir mi? örneğin hisseyi temettü vermeden bir gün önce 10liradan x 1000 tane aldım temettü günü 0,50 temettü oranı ile hisse 9,50den açılış yaptığında benimde 10 liradan aldığım maliyet 9,50 görünür mü?
Selamlar Faik Bey,
Bence düşmeli ama bazı aracı kurumlar düşürürken bazıları da düşürmüyor. Bu da kağıt üzerinde zarar görmemize sebep oluyor.
Bu konuda yerleşmiş bir uygulama yok. Excel’de maliyetleri kendiniz tutmanız daha iyi olur.
Saygılar.
Merhabalar, sanırım aynı şey defalarca sorulmuş olabilir ama ben affınıza sığınarak tam olarak anlayamadım. 3-4 ay önce temettü yatırımına ilk defa başladım bir excel tablosu tutuyorum ve aylık düzenli küçük alımlar yapıyorum. Örneğin bir hisseden 105 tl temettü aldım ve temettü parası ile aynı hisseden alım yaptım. Yeni yaptığım alımları ana para koymuş gibi tabloma maliyet olarak eklemeli miyim? Yoksa sadece lotları ekleyip o lotların maliyeti bana sıfırmış gibi mi düşünmeliyim?
Selamlar Mehmet Bey,
Öncelikle yatırıma başlamanıza çok sevindim. İşin zor kısmını hallettiniz.
Sorunuza gelirsek, ben olsam temettü alınca brüt temettü kadar hissenin maliyetini düşürürdüm.
Sonra nakit ile tekrar o hisseyi alırsam, yeni bir hisse almış gibi maliyeti neyse onu eklerdim.
Maliyeti sıfırmış gibi eklemezdim.
Saygılar.
Merhabalar,
Cehaletimi maruz görün lütfen. Borsadaki bir şirketin piyasa değerini belirleyen yatırımcı, başka bir deyişle arz-talep dengesi değil midir? Söylediğimi doğru kabul edersek, temettü dağıtımının hisse fiyatını neden otomatikman etkilediğini ben anlayamadım. Buna ek olarak, ipo dışında (eğer satış niyeti yoksa) şirket patronunun niçin hisse fiyatlarını umursadığını da henüz öğrenemedim. Biz kendi aramızda al gülüm ver gülüm yapmış olmuyor muyuz, yatırım bunun neresinde oluyor?
Selamlar Barış Bey,
Borsada bir şirketin değer “kısa vadede” arz ve talebe göre belirlenir. Uzun vadede şirketin temel değerleri (kâr, rekabetçi üstünlük gibi) kriterlere göre belirlenir.
Halka arzlar ilk olarak şirketin piyasa değerini belirler ve uzun dönemli kayıt oluşturur. Ülkemizde pek bilinmese de halktan para toplamak (tahvil ya da ikincil hisse satışı), bankadan kredi çekmekten çok daha uygundur. Bu yüzden iyi işleyen piyasalarda düzgün bir şirket profili için halka arz çok önemlidir.
Saygılar.