Harcamalarımı Azaltmak İçin Aldığım Önlemler

Tasarruf etmek için harcamalara daha fazla yüklenmem ve olabildiğince azaltmam gerekiyor.

Bitmez borçlar, tükenmez isteklerin sonunda 60 yaşına kadar gelmeyecek olan emeklilik bir emeklilik var.

Gelse de 60’ından sonra gelen emekliliği neyleyim.

Daha önce yaptığım bir araştırmada maaşımın yarısını biriktirmem halinde çok daha erken emekli olacağımı hesaplamıştım. Ama geçen ay baktığımda maaşımın tamı tamına %83 daha fazlasını harcadığımı görmüştüm.

Böyle gitmez deyip, harcamalarımı düşürmek için bazı önlemler aldım.

Şimdi biraz bunlardan bahsedeceğim…

ID-100349010
Harcamalarımı Azaltmak İçin Aldığım Önlemler

1) Kredi Kartımı Gerekmedikçe Kullanmamaya Çalışıyorum

Ne geldiyse başıma kredi kartından geldi. İnsan alışınca bir türlü bırakamıyor. En son bu iş maaş avansında başıma gelmişti. 250 TL avansı aylarca kapatamamıştım. Sanki o para olmadan ay sonunu getiremiyordum.  Şimdi beş yıl sonra, aynı sorunu kredi kartında yaşıyorum.

Bunun çözümünü kredi kartımı kullanmayı azaltmakta buldum. Çünkü harcadıkça cebimden para çıkmadığı için daha çok param olduğunu zannediyorum. Halbuki yine ben ödüyorum.

Taktiğim şu: Zorunlu olmadıkça nakit kullanıyorum. Eğer kartsız alamayacağım çok zaruri bir ihtiyaç varsa , alışveriş ücretini karta yatırıyorum. Böylece ne kadar nakitim kaldığını tam olarak biliyorum.

Finansal durumum biraz bozuk olduğu için şu anlık pek işe yaramıyor ama zaman geçtikçe işler düzelecektir.

2) Dışarıdan Yemek Söylemiyorum

Dışarıdan yemek söylemek çok maliyetliydi benim için. Ortalama 15 TL’den haftada 3 veya 4 kere yemek sipariş ediyordum. Bunu sıfıra indirdim. Artık sabah kahvaltısını ve işten eve gelince yemeğimi kendim yapıyorum. Hem daha sağlıklı oluyor hem de param cebimde kalıyor. Ara öğünleri de evden meyve ve havuç ile çözüyorum. Ne kadar dayanabilirim buna bilmiyorum ama şu ana kadar bütçeme büyük katkısı olan bir önlem oldu. Bakalım ne zaman mercimekten bıkacağım.

Bu olayın kredi kartıyla da ilgisi var. Normalde paran varsa güzel bir yemek yersin, paran yoksa makarna haşlarsın onu yersin. Ama cepte kredi kartı olunca dışarıdan söylemek kolay geliyor insana.

3) Abur Cubur Tüketmemeye Çalışıyorum

Patates cipsi ve kola en çok tükettiğim abur cuburlardı. Akşamları da tatlısız olmaz tabii, ıslak kek falan alıyordum sürekli. İnsan bir kere alışınca böyle şeylere bırakamıyor. Bunları borçlarımı ödeyene kadar, mümkünse daha sonrasında da tüketmeyeceğim inşallah.

En çok zorlandığım konulardan biri bu şu an. Her alışkanlığı bırakmak zor. Tasarruf etmek lafta çok kolay ama insanın başına gelince bayağı bir zorlanıyor. Şimdi bir soğanlı peynirli Ruffles olsa affetmem mesela.

4) Bireysel Emekliliğimi Borçlarım İçin Dondurdum

Bireysel emekliliğimi borsadaki yatırımlarım için dengeleyici bir unsur olarak kullanıyorum. Yani risksiz araçlarda, en düşükten ödeyerek devam etmeye çalışıyorum. Şu ana kadar kredi kartından  107 TL çekiyordu, ben uğraşmıyordum. Fakat kredi kartlarım çok biriktiği için zorlanmaya başladım. Ödeyemiyorum, üstüne faiz biniyor. Bu yüzden altı ay süreyle bireysel emekliliğimi dondurdum. borçlarımı ödedikten sonra devam edeceğim. Eğer borçlarımı erken halledebilirsem daha erken başlarım. Üç ayı geçtiğinde, geç ödemeye düşüyormuş. O zaman da bir şeyler oluyor ama ne olduğuna bakmadım. Yeni sistemde bir şeyler değişmiş.

Bireysel emekliliği önemsiyorum. Bu geçici bir önlem!

5) Cep Telefonu Faturamdaki Ekstraları İptal Ettirdim

Cep telefonumda normal tarifeme ek olarak 2.5 TL’ye 25 SMS ve 15 TL’ye 6 gb ek internet paketleri kullanıyordum. Serviste video izliyordum bol bol. Ama bakınca gereksiz geldi. Bunları bu gün iptal ettirdim. Fakat internetin taahhütü olduğu için oradan 20 liralık fazla fatura gelecek. Ama iki kalem yıllık 210 TL tutuyor. 20 lirayı çıktığım zaman bana yıllık 190 lira bir tasarruf sağlayacak.

Fırsat bulduğumda faturalar konusuna ayrıntılı değinmek istiyorum. Çünkü ne kadar az gibi görünsede bütçeyi etkileyen unsurlardan bir tanesi de bu faturalar.

Sonuç

Bu önlemlerin harcamalarımı azaltıp, kısa vadedeki nakit sıkıntımı çözeceğini umuyorum. Böylece en kısa zamanda borçlarımdan kurtulup yatırım yapmaya başlayabilirim. Sonra ver elini erken emeklilik. Temettüsü büyüyen hisse yatırımcıları için her 1 TL’nin önemi var. Kırklı yaşlarımın başında emekli olduktan sonra harcarım bol bol.

Kısmetse zamanım da olacak.

Siz ne gibi önlemler alıyorsunuz tasarruf etmek için? Kredi kartını tamamen bıraktınız mı? Faturaları nasıl düşük tutuyorsunuz? Abur cubura para harcar mısınız? (Kendimi zor tutuyorum markete gitmemek için)

Saygılar.

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

2 Yorum

  1. Gokhan demiş ki:

    özellikle fatura konusu gerçekten hassas, yoğunluktan ne kadar fatura ödemişim ona bile bakamıyordum. internet faturasını görünce nevrim döndü
    faturalar ve kredi kartında mutlaka bir tasarruf marjı var dikkatle incelenmeli

    Ocak 6, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Gökhan Bey,

      İnternet ve telefon faturaları konusunda benim de maalesef benim için de çok büyük bir sorun.

      Onlara eğileceğim en kısa zamanda. Araştırma yapmam lazım.

      Saygılar.

      Ocak 6, 2018

Yorumunuzu Ekleyin