Hisse Senedi Yatırımının On Altın Kuralı

Uzun vadeli hisse senedi yatırımı yaparken bazı şeylere dikkat etmek gerekir. Bunlara altın kurallar da diyebiliriz. Bu kurallar bizi disipline sokarken, kaybetme ihtimalimizi azaltırlar.

Pazar sabahı Bloomberght’de, Aberdeen Asset Management’tan yaşlı bir yönetici amca konuşuyordu. Şirketinden ve fonlarından bahsetti. Bende merak ettim ve nedir bu Aberdeen Asset Management şirketi diye ve biraz araştırma yaptım.

Hatta yönettikleri gelişmekte olan ülke fonunda bizim borsamızdan iki üç şirketimiz bile gördüm.

Biraz daha bakınırken fon yöneticisi John Cleese’in “Hisse Yatırımda 10 Altın Kural” videolarına denk geldim. Hoşuma gitti. Eğlenceli videolar yapmışlar. Şimdi o on kuralı dilim döndüğünce çevireceğim.

Hadi başlayalım;

Kural 1: Tüm Hissedarlara Adil Davranılmasını Talep Edin

Hisse senedi yatırımı yaparken sorulacak ilk soru şirketi kimin kontrol ettiğidir. İkincisi de onlara güvenip güvenmediğiniz?

Yatırım yapılacak şirketi yönetenler ve kontrol edenler güveneceğiniz insanlar olmalı ve size adil davranacaklarından emin olmalısınız.

Patronun kim olduğu çok önemli. Bunun yanında şirketi kim kontrol ediyor, karar alırken küçük yatırımcıyı düşünüyor mu düşünmüyor mu? Bunlar hep cevaplanması gereken sorular!

Warren Buffett’ın ilk kriteri de şirketin yetenekli ve dürüst kişiler tarafından yönetilmesidir. Ancak o zaman o şirkete yatırım yapmayı düşünür.

Kural 2: Şirketler Sadece Varlıklardan Oluşmazlar

Şirketlerin en önemli varlıkları dağ taş değil sahip olduğu insan kaynağıdır.

Sektör ne kadar iyi olursa olsun, şirketteki insanlar ehil değilse başarı şansı çok çok azdır. İnsan kaynakları çok önemlidir.

Kural 3: Güçlü Bir Bilanço Çok Önemlidir

Şirketler genellikle zayıf finansallardan dolayı batarlar. Zayıf finansallar, zayıf temel anlamına gelir. Zayıf temel de zayıf şirket demektir. Güçlü finansallar ve sağlam temeller, size şirketin başarısız olma olasılığının daha az olduğunu gösterir.

Bilançoyu çok iyi inceleyin, faaliyet raporlarını mutlaka okuyun. Temeli güçlü şirketlere yatırım yaparsanız geceleri daha rahat uyursunuz!

Kural 4: Ne Satın Aldığınızı İyi Anlayın

Bazı yatırım fırsatlarını anlaması zordur. Fakat altın kural şu ki eğer bir yatırım gerçek olamayacak kadar iyiyse, muhtemelen de gerçek değildir. Eğer yatırım fırsatı mantıklı gelmiyorsa, çekip gidin.

Kolay peynir sadece fare kapanında olur! Yatırım yapmadan çok iyi araştırma yapmak gerekir. Bazıları pazardan meyve seçerken ki hassasiyeti hisse alırken göstermiyor!

Kural 5: Aşırı İhtirastan Sakının

Bir firma için büyümek ve uzmanlık alanı dışına yayılmak çoğu zaman çekici olabilir. Bunu yapan firmalara yatırım yaparken dikkatli olun, çünkü ileride sorunla karşılaşabilirler. Aşırı borçlanma ve yanlış yatırım yapan firmaların sonu genelde çok iyi olmaz.

Türkiye’de böyle şirketler de var. Çok büyüme hırsı, aşırı borç, yolunda gitmeyen işler ve kaçınılmaz son…

Kural 6: Uzun Vadeli Düşünün

Paranız kısa vadede lazım değilse, uzun vadeli düşünün ve piyasanın günlük gürültüsünden uzak durun. Kısa dönemli fiyatlamalar sizi endişelendirmesin. İyi bir yatırım büyümek için zamana ihtiyacı vardır. Sizin de sabırlı olmanız gerekir.

Erken emekli olacağız dedik ama o kadar da erken değil!  Temettüsü büyüyen hisselerin kendini gösterebilmeleri için zaman ihtiyaçları var.

Warren Buffett’ın dediği gibi: “Dokuz kadını hamile bırakarak 1 ayda çocuk sahibi olamazsınız.” Bazı şeylerin zamana ihtiyacı vardır.

Kural 7: Benchmarklar Sadece Ölçüm Aletleridir

Bir yatırımcı olarak, topluluğu takip etmek çekici gelebilir. Ama sırf başkaları yapıyor diye aynısını yapmak zorunda değiliz. Başarılı yatırımlar değişik düşünmeyi ve çoğu zaman karşıt olmayı gerektirir. Benchmarkı yenmeyin, ondan ayrılın.

Misal; mesele BIST 100’den daha fazla getiri elde etmek ya da ondan daha az zarar etmek değil.

Amacım burada ondan ayrılıp erken emekli olabilmek.

Kural 8: Mantıksız Davranışlardan Fayda Sağlayın

Piyasa insanlar tarafından yönlendirilir ve insanlar mantıksızdır. Yani piyasalar mantıksızdır. Ahmaklığa katılmaktansa ondan faydalanmalısınız.

Bu biraz da Warren Buffett’ın sözüne benziyor “Diğerleri açgözlüyken korkak, diğerleri korkakken açgözlü olun”

Kural 9: Kendi Araştırmanızı Yapın

Etrafta her zaman aracı kurumların raporları olacak. Fakat kendi analizlerinizin bir ikamesi yok! Sürüden önde olmak için kendi çıkarlanızı düşünüp analizinizi yapmalısınız.

“Kurda sormuşlar ensen neden kalın diye, kendi işimi kendim yaparım demiş.”

Kural 10: Firmanın Karşılaştırmalı Üstünlüğünün Sürdürülebilir Olduğundan Emin Olun

Bazı işletmeler diğerlerinden daha fazla kâr ederler. Bunun sebebi firmanın rakiplerinin önüne geçmenin bir yolunu bulmuş olması olabilir. Fakat bu yol sürdürülebilir değilse bir değer ifade etmez.

Kârın ve büyümenin sürdürülebilir olması bir temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı için çok önemlidir.

Bu da bizi rekabetçi üstünlüğün önemine götürür.

Sonuç

Piyasayı tahmin edemezsiniz fakat bu kuralları dikkate alırsanız daha rahat edersiniz.

Evet, size hisse senetlerine yatırım yapılırken kulağımıza küpe olması gereken “10 altın kuralı” özetlemeye çalıştım.

Eğlenceli bir videosu da var merak edenler buradan bakabilirler.

Peki siz bu kuralları uyguluyor muydunuz? Katıldığınız ya da katılmadığınız kurallar var mı?

Saygılar.

Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

4 Yorum

  1. Oktay demiş ki:

    Blog’unuz muazzam. Teşekkürler, baştan itibaren okuyup buraya kadar geldim. Reklamlarına da bugun ve bundan sonra tıklayıp biraz reklamda gezineceğim. 🙂
    Bende bir temettü emeklisi olabilmek beklentisiyle yola devam ediyorum. Maaşımın yaklaşık yarısı geleceğime yatırım olarak gidiyor. Henüz temettüleri yatırım olarak kullanamasam da en kısa zamanda o yıl en beğendiğim hisselere yönlendireceğim.
    Zevkle okumaya devam, eline sağlık..

    Kasım 18, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Oktay Bey,

      Çok teşekkür ederim, umarım faydası oluyordur günlüklerimin sizlere.

      Temettünün yeniden yatırıma yönlendirilmesi çok önemli çünkü bileşik getiri makinasını çalıştırıyor ve kar topu etkisi yaratıyor.

      Lütfen gelişmeleri benimle de paylaşmayı unutmayın.

      Saygılar.

      Kasım 18, 2017

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.