Herkese selamlar.
Borsada yatırıma başladığımda hem ekonomi konusunda hem de borsa konusunda az buçuk bilgim vardı. Yani biri marjinal maliyet dediğinde ne anlama geldiğini, faizler yükselecek deyince tahvil fiyatına ne olacağını, enflasyon ile faizin ilişkisini, işsizliği ve bunun gibi bir çok şeyi biliyordum ya da iyi kötü ilişkilerini kurabiliyordum diyeyim.
Bunu üniversitede İktisat okumama borçluyum. Her ne kadar o zamanlarda pek birşeyler anlamasak da öğrenmişiz. Fakat bu bende meslek hastalığına sebep olmuş.
İnsan bazen “Bilginin Laneti” (Curse of Knowledge) önyargısına düşüyor ve herkesin benim bildiğim temel bilgileri bildiğini düşünüyorum. Ama tabii ki bu böyle olmak zorunda değil.
Bunu da göz önünde bulundurarak “Finansal Bağımsızlık İçin Okunması Gereken Kitaplar” listem için genel ekonomik terimleri basitçe anlatan bir kitap arayışına girmiştim.
Kitapçıda dolaşırken “Ekonomi 101” kitabı gözüme ilişti. Sizin için kendimi feda edip üç adet EREGL parasına kitabı aldım:)
Genel ekonomik terimler konusunda bir fikir edinmek isteyenler kitaba mutlaka göz gezdirsinler derim.
Şimdi de kitap hakkında kısa bilgiler verelim.
Genel Bilgiler
Kitap Say Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılmış. Orijinal adı Economics 101.
Yazarı Alfred Mill. Kendisi bir ekonomi profesörü.
Ekonomi 101 aslında çok yeni bir kitap diyebiliriz. İlk baskısı 2 Ocak 2016’da yapılmış. Bu yüzden Büyük Buhran’ı olduğu kadar Konut Kredisi Krizini ve sonrasında yaşananları da içine katmışlar.
Kitabın arkasında amacının “ekonomi konusunda hiçbir şey bilmeyenlerin gazetelerin ekonomi sayfalarında çıkan haberleri okuyup anlayabilmelerini, ekonomi ile ilgili sohbetlere katılabilmelerini ve genel olarak ekonomi bilimi hakkında fikir edinebilmelerini sağlamak için hazırlandığı” yazıyor.
Toplam 256 sayfadan oluşan kitap üç dört sayfalık, küçük küçük bölümlerden oluşuyor.
Çeviren Sayın Nurdan Soysal. Kendisine bu kitabı Türkçemize kazandırdığı için çok teşekkür ederim.
Okunuşu ve Düşünceler
Ekonomi hakkında hiç bilginiz yoksa, bu işin okulunu okumadıysanız bence kitabı okumak size fayda sağlayacaktır.
Ben okurken Dokuz Eylül’deki tahta sıralara gidip geldim. Yazar tüm bilgileri hap şeklinde, akıcı ve bazen de mizah dolu şekilde vermeye çalışmış.
Fakat aşırı zevkle de okuduğumu söyleyemeyeceğim. Belki bildiğimden, belki de konular genellikle bilgi ağırlıklı olduğundan akmadı.
Bu yüzden kitabı okuyacaklara, sıkılmamaları için arada sırada birer ikişer bölüm okumalarını tavsiye ederim. Yanlarında bulunsun arada açar bakarlar ya da merak ettikleri bir terim olduğunda kitaptan bakabilirler.
Böylece hem sıkılmazsınız hem de yeni öğrendiğiniz bilgileri hazmedersiniz.
Ben onun dışında Ekonomi 101’de bir sıkıntı görmedim.
Kitabı okuduktan sonra ekonominin meşhur terimlerinden Arz-Talep, İşsizlik, Tahvil, Borsa, Faiz-Enflasyon ilişkisi gibi bir çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Toparlarsam
Hiç ekonomi bilmeyen ve yatırım yapmayı düşünen insanların mutlaka fazla zorlamadan Ekonomi 101’i okumasını tavsiye ederim. Böylece konuya çok da yabancı kalmamış olursunuz.
Tabii ki ekonomik terimleri iyi bilmek başarılı yatırım yapmanızı garantilemez. Ama bir şeyi yapıyorsak, o işin genel kurallarını da bilmemiz gerekir.
Kitabı bir ekonomiye giriş kitabı olarak düşünün. Bir konuyu daha çok merak ederseniz, başka kaynaklardan da araştırarak daha çok bilgi edinebilirsiniz.
Ama eğer ekonomi hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız mutlaka okumanız gerektiğini düşünüyorum. Fakat bu konuda eğitim görmüş olanların bunu okumasına zaten gerek yok.
Yazıyı bitirmeden size sormak istediğim bir şey var. Malumunuz çok ekonomi kitabı var ve ben gözüme ilişen ve popüler olan bir tanesini inceledim. Sizin bildiğiniz ve yararınını gördüğünüz basit bir ekonomik terimler kitabı var mı? Varsa lütfen yazın, herkes faydalansın:)
Saygılar.
Yiğit Bey Merhaba,
Okuduğum ve tavsiye edebileceğim;
#Dr.Mahfi Egilmez’in “örneklerle kolay ekomomi”
#Dr.Hakan özerol’un “finansçı olmayanlar için Finans” iki kitapta bir çırpıda okunup bitirilecek kitaplardir.
# Andreas Loizou’nun “$eytanla pazarlik”
Son kitap ise daha çok borsanin iç yüzünü ve para nasil kazanılır anlatan bir kitaptir.
Iyi günler dilerim
Saygılarımla ,
Sayın Özgür Bey,
Bahsettiğiniz kitapları okumamıştım. Sıraya koyuyorum, mutlaka değerlendireceğim.
Çok teşekkür ederim.
Saygılar.
John R. Nofsinger – Yatırım Psikolojisi
kitabını tavsiye edebilirim. Ben çok beğenmiştim. Okumadıysanız size gönderebilirim. Yiğit hocam.
https://www.kitapyurdu.com/kitap/yatirim-psikolojisi/352390.html?gclid=Cj0KCQjwn_LrBRD4ARIsAFEQFKuUwWNHp_wQtBh0yMxxTsfvRFhMqfpqK_A9IF8d5UD1iD7uT3lv4bcaAqCBEALw_wcB
Sayın Ordinaryus,
Yatırım Psikolojisi kitabını okumamıştım.
Davranışsal finans isimli kitapları çok ilgimi çekiyor. Mutlaka okumaya çalışacağım.
Çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Yigit Bey merhabalar,
Portfoyume Eurobond katmak istiyorum fakat nasil alinir, fon ucretleri nelerdir, mantigi nedir gibi sorularim var. Bu konu hakkinda bir yaziniz varsa paylasabilir misiniz veya bu sorulara buradan cevap verir misiniz? Ykb Yatirim kullanicisiyim.
Saygilarimla,
Cenk
Yiğit Bey size soruyu sorduktan sonra Tefas a girip, hem istediğim Eurobond fonunu detaylı inceledim hem de sorularımın cevabını buldum. YKB Eurobond (Dolar) fonuna baktım, son 1 yılda %15 getiri sağlamış ki bu çok iyi bir getiri. Fakat bu getiri yine TL üzerinden. Yani bu fonu da alırken TL ödüyorsunuz… O kısmını tam anlamadım. Çünkü Dolar ile alınıyor sanıyordum.
Sayın Cenko,
Eurobond fonlarını hiç araştırmamıştım. Fakat karar verirken getiri yanında komisyon oranlarını da dikkate alın. Ne kadar fazla komisyon öderseniz o kadar daha az kazanırsınız sonuçta.
Ben bankadan dolarla almayı düşünüyorum. Ama daha alım yapamadım. Süreç ne gösterir hep birlikte göreceğiz.
Saygılar.
merhabalar, merak ediyorum da bu blog’dan da herhangi bir geliriniz var mı yoksa gideri mi var sizin için?
Selamlar,
Aşağı yukarı hesaplarsam sitenin reklam geliri yıllık 100 TL falandır. Gideri de 1.200 TL civarında.
Benim için önemli olan siteden gelir elde etmek değil aslında. Kendimi disiplin altına alarak tasarruf edip yatırım yapabilmekti.
Bunu şimdiye kadar başardım. Üstelik de çok değerli dostlar kazandım.
Saygılar.
Yiğit Kardeşim selamlar,
Blogu 1 haftada 72 sayfanın tamamını okudum. Emeğin için teşekkürler.
Herhalde bundan bir 10 sene sonra “bir blog okudum hayatım değişti” diyeceğim.
Sevgiler
Sayın Turgi,
Bunları duymak benim için o kadar önemli ki anlatamam. Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Umarım tasarruf ve yatırımla hedefinize ulaşırsınız.
Biriktirmeye devam.
Saygılar.
okudum ve zevk vermedi. Yatirim konusunda Hic bilgisi olmayanlara hitabediyor. Onu nasil aldim diye de hayret ettim sonra kendime
Aynen Hasancan Bey, bilmeyenler için ekonomik terimleri anlatan bir kitap. Saygılar.
Yiğit Bey merhaba. 19 yaşındayım ve BIST 30 dan seçtiğim 3-4 şirketin hisselerini topluyorum elimden geldiğince. Sizin yazılarınız ve kitap önerileriniz bana çok faydalı bilgiler sundu, çok teşekkür ediyorum.
Sormak istediğim bir soru var aslında. Son birkaç gündür yatırım fonları hakkında bilgi elde etmeye çalışıyorum internet üzerinden. Siz yatırım fonları hakkında ne düşünüyorsunuz acaba ? Hisse senedi biriktirmekten daha avantajlı ve dezavantajlı olduğunu düşünüyor musunuz ? Ve de eğer bilginiz varsa bu konudabilgi edindirecek bir kitap/makale biliyor musunuz ?
Hatta eğer bu konuda bir bilginiz varsa yatırım fonları ve hisse senetleriyle ilgili bir yazı kaleme alarak çok daha detaylı bilgi edinmemizi sağlayabilirseniz çok müteşekkir olurum. Teşekkür ediyorum şimdiden
Selamlar Sayın Anonim,
Yatırım fonları hakkında eski bir tarihte bir yazı yazmıştım.
Yatırımcıların dikkat etmesi gereken şöyle bir durum var yatırım fonlarında. İlki gider ve komisyonların çok yüksek olabilmesi. Buna çok dikkat etmek lazım. Fonları kendi arasında karşılaştırırken ve getiri hesabı yaparken buna bakmak lazım.
Bir de bir fon bir sene süper getiri getirdi diye bunu her sene sürdürecek diye bir şey yok. Buna da dikkat etmek lazım.
Fonlara yatırım yapmadığım için pratik bilgim maalesef yok. Olmaz da bu gidişle:)
Yatırımlarınızda bol kazançlar dilerim.
Saygılar.