Ünlü Değer Yatırımcısı Bill Ruane Sözleri

Herkese selamlar! Benjamin Graham ekolünden efsane değer yatırımcılarını tanıtmaya ve sözlerini paylaşmaya devam ediyorum. Sırada Bill Ruane var.

1925’te doğan ünlü yatırımcı Harvard Business School mezunu. Bu özellik eskiden çok iyiyken, artık fark etmediğini şöyle açıklıyor: “Eskiden şirkette normal mezunlar 35 dolar kazanırken, Harvard Business School mezunları 37,5 dolar alırdı. Artık o fark kalmadı.”

Harvard’daki eğitimini yeterli görmeyip Colombia Business School’a devam etmiş ve Benjamin Graham ile tanışmış. Ne tesadüf ama…

Kendi fonu olan Sequoia Fonu‘nu kurması ise çok ilginç bir tesadüf sonucu olmuş. 1969 yılında Warren Buffett piyasada doğru düzgün kelepir şirket bulamayıp yatırım ortaklığını sonlandırmış. Fakat bazı hissedarlar onun yokluğunda kime yatırım yapması gerektiğini sorup duruyorlarmış. Warren Buffett da Bill Ruane’ye bir fon kurmasını ve piyasada olmak isteyen ortakları oraya almasını rica etmiş.

Sequioa Fund 1970 yılında böyle kurulmuş. 40 yıl boyunca S&P 500 ortalama olarak %10,6 getirirken, aynı zaman diliminde Sequioa Fund %14,5 getiri elde etmiş.

Bill Ruane’nin yatırım felsefesi, öğrencisi olduğu Benjamin Graham’den fazlaca etkilenmiş ama daha çok Buffett’a benzemiş. Bilançosu sağlam, iyi yönetilen şirketleri, güvenlik marjını göz önünde bulundurarak alır ve beklerdi. Piyasa yükseldiği zaman da tahvillere yatırım yapmaya çekinmezdi.

Şimdi ünlü yatırımcının ünlü sözlerine bakalım.

Ünlü Değer Yatırımcısı Bill Ruane Sözleri

Ünlü Değer Yatırımcısı Bill Ruane Sözleri

Sıkça Warren Buffett’ı hatırlarım. İki yatırım kuralı vardır: 1) Para kaybetme. 2) Birinci kuralı unutma. Bu iki kuralı unutmamak için çok çabalıyoruz.

Ben basitçe bir optimistim.

Bir kaç yıl önce kâr ettiğimiz ve zarar ettiğimiz şirketleri oranladık. Oran 80’e 1’di. Yapmak için en çok çaba sarfettiğimiz şeyler ise şirketin ve fiyatın doğru olduğunu düşündüğümüz zaman alım yapmaktı ve buna tamamen emin olmalıydık. Bunun en iyi tarafı da fiyatlar daha da aşağı gittiğinde daha çok alabilir ve sonunda para kazanabilirsiniz.

Sequia’nın hayatı boyunca yüzlerce şirket alıp satmışızdır. Fakat asıl parayı doğru fiyattan alıp beklediklerimizden kazandık.

Yıllar içinde yaptığımız en büyük hata muhteşem şirketleri, uzun vadeli rekabet şartlarına bağlı kalıcı gerçek değer değişmelerinden değil de kısa vadeli değerlemelerinde oluşan geçici etkilere göre satmamız olmuştur.

Tüm moda yatırımlar, aşırıya kaçtığında acı verici bir düzeltmeye girer.

En büyük hatamız erken satmak olmuştur. Fakat bunu yapmaya devam edeceğiz.

Kârlarını arttıracak kaliteli şirketlere sahip olmaya çalışıyoruz ve şirketleri gerçek değerlerinin altına almaya dikkat ediyoruz.

Ne Sequoia’nın ne de piyasanın kısa dönemli performansını tahmin etmede başarılı olamadık. Fakat değer algımızın doğru olduğu uzun dönemde kanıtlandı.

Değer ve büyüme, yatırımın iki ayrı parçası değildir. Değer hesabı yapılırken büyümeye de bakılır.

Piyasaların ne yapacağını kimse bilemez.

Uzun dönemde güçlü işletme performansı güçlü hisse senedi performansına dönüşür.

Bu piyasada mucitler, kopyacılar ve bolca da yeteneksiz insan bulunur.

Geçen sene sınıf arkadaşlarım ve karımla Karayipler’deydik. Restoranın sahibine turist sezonunun bittiği Nisan’dan Mayıs’a kadar ne yaptığını sordum. İnternetten hisse senetleriyle oynadığını ve bunun onu 8 saat meşgul ettiğini söyledi. Umarım restoranını kaybetmez. Buna o kadar da emin değilim.

Yıllar içinde sabrın eninde sonunda ödüllendirildiğini gördük.

Zor piyasa şartlarında sakin kalmanın reçetesi kenarda nakit veya kısa dönemli hazine bonosu tutmaktır.

Paranızın çoğunu iyi çalıştığınız beş altı hisseye koyun. İnanıyorum ki bu beş altı şirket diğerlerinden daha iyi performans sergileyecektir. Genel olarak Sequoia’nın parasının çoğu yedi sekiz hissede durur.

Her sene aklınıza bir iyi fikir geliyorsa, iyi gidiyorsunuz demektir.

Saygılar

6 Yorum

  1. Umut demiş ki:

    Son sözü biraz açmak lazım:)

    Ağustos 17, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Umut Bey,

      Warren Buffett da benzer bir cümle kurmuştu. Çok fazla işlem yapmadan yılda bir mükemmel fikre yatırım yapmak bizi hem komisyondan korur hem de bekleyerek daha fazla fayda sağlamamıza yarar diye düşünüyorum.

      Saygılar.

      Ağustos 19, 2019
  2. Oguz demiş ki:

    Peki bizim gibi finansal okur yazarlığı olmayanlar, uzun vadeli hisse yatırımı yaparken, pahalıya hisse senedi almamak için ne tür hesaplar yapıp ne tür siteleri takip etmeliyiz, şahsen beni en çok korkutan değerinden daha fazlaya satılan kagitlardan alıp, yıllarca kendi değerine ulaşmasını beklemek fikri

    Ağustos 19, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Oğuz Bey,

      Düşük maliyeti ve komisyonu olan ve yetenekli dürüst kişiler tarafından yönetilen fonları tercih edebilirsiniz.

      Ya da kendiniz yatırım araçları arasından size uyan bir sepet yapabilirsiniz.

      Ama her şartta kendinizi kitap okuyarak geliştirmelisiniz.

      https://www.lattedenborsaya.com/2018/07/02/finansal-bagimsizlik-icin-okunmasi-gereken-kitaplar/

      Ben böyle bir kitap listesi oluşturdum. Onları mutlaka okuyun. 3 yıl önce başladığımda en büyük eksik bir kitap listesiydi ve kendi okuduklarımdan ve beğendiklerimden hazırladım.

      Şirketler 3 ayda bir mali durumlarını ve faaliyetlerini anlattıkları raporlar yayınlarlar. Ne kadar çok okursanız o kadar çok şey öğrenirsiniz. Bilemediklerinizi sorabilirsiniz.

      Twitter’da güzel temel ve teknik analiz yapanlar var. Onları da takip edebilirsiniz. Arada sırada ben bu isimleri paylaşıyorum. Tabii benim bilmediğim kişiler de mutlaka vardır.

      Yabancı bloglardan ise ben http://www.lattedenborsaya.com/2017/06/22/takip-ettigim-6-yabanci-blog/ buradakileri takip ediyorum.

      Saygılar.

      Ağustos 19, 2019
  3. Ugur demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey,

    Bir kaç yıl önce yaptığım evliliğimden beri finansal özgürlük ve yatırım konusunda kendimi eğitmeye çalışıyorum. Genel olarak yabancı blog yazarlarının nasıl ve hangi yollardan geçerek finansal özgürlüklerine kavuştuklarını gıpta ile takip ederdim. Hala ara ara bakarım. Ama hem para kazanma yöntemleri hem kendi ülkelerinin uyguladığı sistemler bana çok da uymadığından “ben de bunu yapmalıyım” gibi bir motivasyona giremememistim.

    Sonra bu konularda yerli girişimler var mı diye araştırmaya başladım. Bir kaç deneme hariç sizinkine benzer bir blogla karsilasmamistim. Bir ara kendim bir blog açmak istedim. Ama yeterli bilgi ve tecrübe olmadan bunun yararsız olacağını düşündüm, rafa kaldırdım
    Yaklaşık bir yıl kadar önce hem kahve hizmet sektöründe çalıştığım için, hem de borsa, temettü ve FIRE ile ilgilendiğim için sitenizin ismi çok ilgimi çekmişti. O gün bugündür sizi takip ediyorum.

    Bir telefon alırken bile bir ay fiyat/performans araştırması yapan biri olarak, kervan yolda kurulur demedim, arastirabildigim kadar araştırdım. En azından F/K, PD/DD, FAVÖK gibi terimler gördüğüm zaman far görmüş tavşan gibi kalmıyorum diyelim. Bu ay ilk borsa işlemimi yaptım. Geri kalanı zaman gösterecek.

    Lafı çok uzatmadan size teşekkür etmek istiyorum.
    Beni Türkiye’de de yatırım, birikim, finansal özgürlük kavramlarının önemini bilen, uygulamaya ve anlatmaya çalışan birilerinin (azınlık bile olsa) varlığından haberdar ettiniz. Yazılarınızdan güç aldım.
    Belki tecrübem daha da artar rafa kaldırdığım blog fikrimi hayata geçirim. O zaman hakkında kısmına isminizi eklemeyi unutmam.

    Teşekkürler ve başarılar.

    Ağustos 21, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Uğur Bey,

      Uzun vadeli yatırıma başlamanıza çok sevindim. Umarım hedeflerimize hep birlikte ulaşırız. Sonra da Geleneksel 1. Finansal Özgürlük Tavla Partisi’ni düzenleriz:)

      Benim de bu işe başlamamda Türkçe finansal özgürlük blogu olmaması çok etkili olmuştu. Burada sizler gibi çok değerli yol arkadaşları edindim. Zaten birlikte de çok şey öğrendik.

      Size bu yolda önce bol sabır, sonra da bol kazanç dilerim. Blog yazmaya başlarsanız mutlaka haber verin.

      Saygılar.

      Ağustos 21, 2019

Yorumunuzu Ekleyin