Herkese selamlar. Norveç Varlık Fonu 2018 2. çeyrek sonuçlarını açıkladı. Norveçlilerin fonu bu çeyrekte %1,8 değer kazanmış. Değer kazancı da hisse senedi ve gayrimenkullerden gelmiş. Tahviller nötr kalmış.
Apple, Amazon, Microsoft ve Google fonun en büyük dört hisse senedi varlığı.
Parantez içinde belirtelim fonun Türk hisse senetlerindeki değişimi sadece sene sonundaki yıllık faaliyet raporlarında görebiliyoruz. Onun için bu raporda yok.
Hadi şimdi Norveç Varlık Fonu neler yapmış bir bakalım.
%1,8 değer kazancının parasal değeri 167 milyar kron civarında.
Yatırım sepetine ayrı ayrı baktığımızda;
- Hisse senedi varlıkları %2,7 artıda,
- Gayrimenkul varlıkları %1,9 artıda,
- Tahvil varlıkları da %0 ile yatay bir seyir izlemiş.
Fonun büyüklüğüne ve yapısına baktığımız;
- Hisse senedi yatırımları toplam varlıkların %66,8’ini,
- Gayrimenkul yatırımları toplam varlıkların %2,6’sını,
- Tahvil yatırımları ise toplam varlıkların %30,6’sını oluşturuyor.
Fonda hisse senedi ve gayrimenkul ağırlığı artarken, tahvil ağırlığında hafif bir düşüş olmuş. Norveç varlık fonu yatırımlarına hisse senedi ağırlıklı olarak devam ediyor.
Hisse Senedi Varlıklarındaki Gelişmeler
Yukarıda Norveç Varlık Fonu’nun yatırım yaptığı şirketlerin sektörel dağılımını görmektesiniz.
Finans sektörü her zamanki gibi başı çekiyor.
En çok getiriyi bu çeyrekte petrol ve gaz’dan elde etmişler. Onu da tüketici hizmetleri ve teknoloji takip etmiş. Telekomünikasyon ve Finans ise ekside.
Şimdide fonun en büyük hisse senedi varlıklarına bakalım:
Norveç Varlık Fonu’nun en büyük şirket varlığını 68.282 milyon Kron ile Apple Inc. oluşturuyor. Onu Amazon izliyor. Amazon geçen çeyrek listede altlardı ve 2. çeyrekte ikinciliğe yükselmiş.
Listede ABD’li 5 tane teknoloji devi var. Diğerleri bir Petrol şirketi, bir gıda şirketi ve iki ilaç şirketi. Bir de Çin’den teknoloji şirketi bulunuyor.
Geçen ay listede Samsung vardı. Bu ay kaldırmışlar.
Norveç Varlık Fonu Gayrimenkul Varlıkları İle İlgili Gelişmeler
Fonun dünyanın büyük metropollerinde bina ve dükkanları var.
Şirketi ABD, İngiltere, Hollanda, Fransa, İspanya gibi ülkelerde mülkleri var. Düzenli kira geliri almaya devam ediyorlar.
Sabit Getirili Varlıklar
Fonun %30,6’sı sabit varlıklardan oluşuyor. İkinci çeyrek getirisi %0,00.
Şimdi türlere göre getirilere bakalım:
Enflasyon ve Şirket tahvilleri getirisi pozitif iken diğerlerinin getirisi negatif olmuş. En büyük pay ise hükümet tahvillerinde.
Son olarak da en çok hangi ülkenin tahvili var ona bakalım:
En büyük varlık Amerikan Tahvillerinde. Beni şaşırtan ise Meksika’nın listede olması oldu.
Norveç Varlık Fonu büyümeye devam ediyor.
Saygılar.
Emeğinize sağlık. Çok aydınlatıcı bir paylaşım olmuş.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim Özkan Bey, saygılar.
Hocam bilgiler icin cok tesekkurler bazen yorum yazmasak da takipteyiz bol selamlar.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim Bahadır Bey, saygılar.
merhaba,
meksikada enflasyon, son 5 yılda %4,5 civarında dalgalanmış. 10 yıllık tahvil getirisi ise, son 2 yıldır %7,5 civarında. o nedenle meksikalılar, gelişmekte olan bir ekonomiye sahip oldukları ve yabancı sermayeyi çekmek için, gerçel faiz seviyesini (%3 civarı oluyor) gelişmiş ekonomilerden yukarda tutuyorlar gibi görünüyor. bu yüzden, meksikadan ziyade; bana italya ve ispanya tahvilleri daha riskli geldi açıkçası. zira euro bölgesinin dağılması durumunda, bu tahvillerin anaparalarının geri ödenememe ihtimalleri var diye düşünüyorum, ki bence bu ihtimal sıfır değil. 🙂 ama norveçli büyüklerimiz bu tahvilleri aldılarsa, bi bildikleri vardır, ben ekonomiden anlamıyor olabilirim… 😀 bir diğer ihtimal de, tahvillerin 2008 resesyonu öncesi alınmış olması olabilir. örneğin, ispanyanın göremedim ama, italyanın 30 yıllık tahvilleri bile var piyasada satılan… : https://tradingeconomics.com/italy/30-year-bond-yield
https://tradingeconomics.com/mexico/inflation-cpi
https://tradingeconomics.com/mexico/government-bond-yield
bir de bu “hükümetle alakalı tahviller”, “enflasyon tahvilleri” ve “teminatlandırılmış tahviller” ne demek oluyor?… 🙂 ilki belediye ya da diğer devlet kurumlarının tahvilleri mi acaba?…
teşekkürler.
Sayın Küçük Yatırımcı,
Meksika hakkındaki değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. O zaman reel getiri çok önemli sonucunu çıkarabiliriz. Para reel getiri ve güven arıyor.
İtalya ve İspanya’da durumlar biraz karışık. Özellikle İtalya tahvil piyasası bıçak sırtı bir dengede duruyor. İtalya Merkez Bankası’ndan bir yönetici her gün bu borcu yönetmek çok zor ama yapıyoruz tarzında bir açıklama yapmıştı. Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesi faiz maliyetlerini arttıracaktır. Bu da bütçeye ek yük demek.
Ama İtalya’yı bir Yunanistan’a benzetemiyorum çünkü sanayisi ve para piyasaları çok gelişmiş. Biraz çalkalanırlar ama atlatırlar. Tabii dünya da biraz çalkalanabilir o zaman:)
Hükümetle alakalı tahvillere Belediye tahvillerini örnek verebiliriz. Enflasyon tahvilleri ise getirisi enflasyona endekslenmiş tahviller oluyor. Teminatlandırılmış tahviller ise konut kredileri gibi kredilerin toplanıp satılması ile oluşan ve 2008 yılı krizine sebep olan tahviller oluyor.
Saygılar.
açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. aklımdan “hiç iktisat okuyanın iktisat bilgisiyle elektronik okuyaninkisi bir olur mu” diye bi cümle geçti… 😂
yalnız benim buradan anladığım kadarıyla, enflasyona ve kredilere dayalı tahviller, sermaye piyasası aracı olarak, normal birer tahvilden ziyade, birer türev ürüne benziyorlar gibime geldi… zira dayanak varlıkları var gibi. yoksa borçlanma araçlarından bir kısmı, başka dayanak varlıklara bağlı olacak biçimde, vade sonunda alacaklı tarafa, belirsiz bir faiz oranında mi getiri sağlıyorlar?… (özetle değişken getirililer mi?) 🙂
Eline saglik Latter kardes. bizimde varlik fonumuz var ama basinda Jole oldugu surece pek bir kar elde edecegimiz sanmiyorum
sayın bulut dün gece görevden alınmış… 🙂
…artık başında değil, şimdi uçar mıyız Richard bey?… 😂