Warren Buffett’ın Hissedarlarına Yazdığı Mektuplar Serisi: 1998

Herkese selamlar! Sıra geldi ünlü yatırımcı Warren Buffett’ın hissedarlarına yazdığı 1998 mektubuna.

Bu mektubu, Berkshire’ın genel işleyişini anlattığı ve borsa ile ilgili pek bilgi vermediği için kısa tuttum.

Bunun yanında 1998 yılı ise Berkshire için zıplama yılı olmuş. Büyük satın almalarla ve atılımlarla dolu bir yıl. Sigorta şirketleri ve borsa üzerinden Berkshire Hathaway aşırı bir değer artışı yaşamış. Hadi bu kısa mektuba başlayalım.

BERKSHIRE HATHAWAY INC.

Berkshire Hathaway Inc. Hissedarlarına:

1998 yılında net değer artışımız 25,9 milyar dolardı. Bu da A ve B tipi hisse senetlerimizin defter değerinde %48,3’lük artışa tekabül ediyor. Başkanlığı aldığımız 34 yıldan beri hisse başı defter değerimiz 19 dolardan 37.801 dolara çıktı yani yıllık bileşik %24,7 arttı.

*Bu raporda kullanılan tüm rakamlar 1996 yılından önce dolaşımda olan A tipi hisseler için geçerlidir. B tipi hisselerin ekonomik payı A hissesinin otuzda biridir.

Normalde %48,3’lük getiri için takla atardık fakat bu yıl için değil. Yaptığı müziği olduğundan daha iyi tarif edilen Wagner’i hatırlıyor musunuz? İşte Berkshire’ın 1998’deki gelişmesi ne kadar tatmin edici olsa da göründüğü kadar iyi değil. %43,8’lik artışın sebebi satın almalarda daha fazla hisse kullanmamızdı.

Ne olursa olsun, Charlie ve ben gerçek değerimizi gelecekte %15 artırmaya çalışacağız. Bu sonuç ise olasılıkların en ucunda yer alıyor. %15’i aştığımız yıllar olabilir fakat kesin olarak onun gerisinde kaldığımız hatta ortalamamızı aşağı düşüren negatif yıllar da olacaktır. Bu arada, gelecek beş yılda ortalama %15 artışın 58 milyar dolarlık net değer artışı anlamına geldiğini anlamanız gerekir. Bu %15’i kazanmaya çalışmak için büyük fikirlere ihtiyacımız var: Patlamış mısır büfeleri ile bunu yapamayız. Bugünün piyasası “fil” aramak için uygun değil fakat ava odaklanacağımıza emin olabilirsiniz.

Gelecek ne getirirse getirsin, size bir söz verebilirim. Etrafta olduğum sürece net varlığımın %99’unu Berkshire’da tutacağım. Bu ne kadar uzun sürecek? Benim rol modelim, ölünce Chicago’ya gömülmek isteyen, böylece partisine yakın olacağını düşünen sadık Demokrat Fort Wayne. Sonum için, ofiste bir “güç noktası” belirledim bile.

* * * * * * * * * * * *

Vergiler

…(Berkshire 2.7 milyar dolar vergi ödüyor, Warren Buffett şikayetçi değil)

* * * * * * * * * * * *

 … (General Re birleşmesi için SEC’e 30 milyon dolar ödeniyor)

GEICO

…(GEICO pazar payını arttırmak için yatırımlar yapıyor ve büyük sermaye harcamalarında bulunuyor)

1998’de pazarlama bütçemizi yeniden arttıracağız ve 190 milyon dolara çıkaracağız. Doğrusu, Berkshire’ın GEICO’nun yeni işine yatıracağı paranın limiti, poliçe sahiplerine yarar sağlayacak şeyler yaptığı sürece yok.

Ne kadar uzun dönemli değer yaratırsa yaratsın ve ne kadar akıllıca olursa olsun, ilk yıl maliyetleri yüzünden çeyreklik ya da yıllık karları hakkında endişeye düşen şirketler, bu tür yatırımlara çekingen davranırlar. Bizim matematiğimiz diğerlerinden farklıdır. Biz, bir dolarlık harcamamıza karşı bir dolardan fazla değer yaratabiliyor muyuz ona bakarız. Eğer hesaplama bizim lehimizeyse, ne kadar dolar harcarsak o kadar mutlu olurum.

* * * * * * * * * * * *

Sonuç olarak, yöneticilerimize kararlarının muhasebe ile ilgili konulardan en ufak şekilde etkilenmemesini söylüyoruz. Onlardan neyin işe yarayacağını düşünmelerini istiyoruz, başkalarının neye baktığını değil.

Halka açık çok az şirketin CEO’su böyle bir ortamda şirketlerini yönetiyor çünkü sahipleri kısa dönemli gelişmelere ve raporlanabilir kara odaklanmış durumda. Fakat Berkshire şirketler evreninde bulunabilecek en uzun vadeli yatırımcılara sahip ve bundan sonra on yıllar boyunca da sahip olacak. Aslında, yatırımcılarımızın büyük çoğunluğu bu hisseleri ölürken bile elinde tutmak istiyor. Bu yüzden yöneticilerimizden olabilecek en uzun dönemli kara odaklanmalarını istiyoruz, gelecek çeyrek ne olacağına değil. Tabii ki mevcut sonuçlarımızı da tamamen reddetmiyoruz. Çoğu vakada, çok büyük önem taşırlar fakat biz bunları daha iyi uzun dönemli rekabet üstünlüğünü kaybetmek adına asla yapmayız.

Executive Jet Aviation

… (Berkshire Hathaway jet kiralama şirketi Executive Jet Aviation’ı satın alıyor)

* * * * * * * * * * * *

General Re

… (22 milyar dolarlık General Re reasürans şirketinin alımı gerçekleşiyor)

Konut-Kaza Sigortasının Ekonomik Dinamikleri

…(Warren Buffett sigortacılık sektörünün nasıl işlediğini ve karın nasıl elde edildiğiniz anlatıyor.)       

Raporlanmış Karın Kaynakları

Berkshire’da Charlie ve benim işim çok kolay. Sermayeyi yeniden dağıtmaktan başka çok bir şey yapmıyoruz. Ama bir bahanemiz var: Sermayeyi yeniden dağıtırken, aktivite başarı ile bağlantılı değildir. Doğrusu, yatırım ve satın alma alanlarında, çılgın davranışlar genellikle zarar verir. Bu yüzden, Charlie ve ben genellikle telefonun çalmasını bekleriz.

Fakat yöneticilerimiz, çok çalışırlar ve bu görülüyor. Doğal olarak, bunun sonucunda ödemelerini istiyorlar fakat yapılacak ödeme olağanüstü başarılarını ödüllendirmeye yetmez. Onun yerine, işletmelerinin gelişmesini sağlayan vizyonları ve bunu gerçekleştirenin kendileri olması istekleri var. Charlie ve ben hem bizim hem de sizin adınıza onlara teşekkür ediyoruz.

* * * * * * * * * * * *

Yatırımlar

Aşağıda piyasa değeri 750 milyon dolar üstü yatırımlarımızı görüyorsunuz.

Ekran Resmi 2018-11-29 10.37.34
Warren Buffett Berkshire Hathaway 1998 Yılı Hisse Senedi Varlıkları

Yıl boyunca, üç büyük varlığımızdan olan American Express’teki payımızı hafifçe arttırdık ve diğer ikisini değiştirmedik. Fakat, küçük pozisyonlarımızın çoğunu ya kapattık ya da tıraşladık. Burada, bir  itirafta bulunmam gerekiyor (Ah!): 1998 yılında portföyde yaptığım değişiklik net varlığımızı küçülttü. Özellikle McDonalds satışım tam bir hataydı. Toplamda, eğer piyasa açıkken horlayarak uyusaydım şu an daha zengindiniz.

Yıl sonunda, 15 milyar dolar nakit benzeri (vadesine 1 yıldan az kalan çok güvenli tahviller) tutuyoruz. Nakit bizi hiçbir zaman mutlu etmez. Fakat paranın Berkshire’ın cebini yakması başkasının cebinde rahat rahat dinlenmesinden iyidir. Charlie ve ben, hisse senedi yatırımlarına, daha da iyisi büyük şirketlerin tamamını uygun fiyata almak için aramalarımıza devam edeceğiz. Fakat şu an ufukta bir şey görünmüyor.

Muhasebe 1. Bölüm

Muhasebe 2. Bölüm

Hala, yöneticilerin davranışlarının, yeniden yapılanma ve birleşme muhasebesi yaparken çok kötü olduğunu düşünüyorum. Burada, birçok yönetici rakamlarla oynayarak yatırımcıları aldatmaya çalışıyor. Washington’da Michael Kinsley’in dediği gibi: “Skandal kanun dışı yapılan şey değildir, tersine kanuna uygun yapılan şeydir.”

Hissedarlara Raporlar

… (Çeyreklik raporların internet sitesinde yayınlanması ve postaya verilmemesi)

Hissedar Bağışları

… (Berkshire bağışlarının hissedarların isteği doğrultusunda yapılması)

Genel Kurul

…(Berkshire Genel Kurul çağrısı)

* * * * * * * * * * * *

…(Berkshire’ın genel merkezinde 11.8 kişi çalıştığını söylüyor Warren Buffett ve bunların yaptıkları işlerden bahsediyor)

1 Mart 1999

Warren E. Buffett
Yönetim Kurulu Başkanı

Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway Hissedarlarına 1998 yılında yazdığı mektubun İngilizce orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.