Herkese selamlar! Hiç duydunuz mu bilmiyorum ama MEMSA diye bir şirket var borsada halka açık. Geçenlerde tahtası işleme kapatıldı. Bunun benim etrafımdaki insanlara çok etkisi oldu çünkü tanıdığım neredeyse herkes bu senetten aldı ve düştükçe eklemeye devam etti. Şimdi düşüncelerimi toparlayabilirsem biraz bundan bahsetmek istiyorum.
Aslında sadece hissenin tahtası kapanmış gibi gelebilir fakat tahtayla birlikte insanların hayalleri, umutları da gitti. Onca yıl yaşadıkları stres de yanlarına kaldı.
Geçen aylarda batmış bir küçük yatırımcıyla olan konuşmamı yazmıştım. Bu da daha yakından yaşadığım, çoğu anına bizzat şahit olduğum ikinci olay oldu.
Hadi başlayalım o zaman.
Şirketle İlk Tanışmam
İlk tanışmamız tüyocu abilerim sayesinde oldu. O zamanlar neye ellerini atsalar ikiye katlıyorlardı. Daha çok bedelsiz potansiyeli olan şirketlerde dolaşıyorlar ve görünüşte iyi de kazanıyorlardı. 2010 yılıydı galiba. Senetlerin biri bir başlıyordu gitmeye, yakalayana aşk olsun.
O zamanlar işsizdim. Ama bu hayal kurmaya engel değildi tabii. Sürekli hesap yapıyordum. 1000 TL 2000 olsa, 2000 4000 olsa. Off paraya bak 4000’i de 8000 yaparım. Sonra gözlerde dolarlar, eski bilgisayarların RAMlerinden olan alışkanlıkl kolayca parayı ikiye katlamaya devam ediyordum. Tüh diyordum keşke dedikleri senede girseydim. Ben tüh demeye devam ederken onlar da kazanmaya devam ediyorlardı.
Tüyo alayım diye az gitmezdim bir abinin marketine. Evden çıkar çıkmaz hayal kurmaya başlardım, kazandığım parayla neler yapacağımı düşünürken 15 dakikalık yol olurdu 2 saniye. Dükkanda sürekli teleteks açık olurdu. Elindeki senetleri izlerdi ve bu gün şu kadar kazandım, dün şu kadar kazandım falan derdi:) Her yerde dolarlar uçuşurdu… Temel yok, teknik yok, aracı kurum al diyor alıyorlar, sat diyor satıyorlar.
Bir gözlem daha. Fakir bakkallar Knight Online oynuyor, zengin bakkallar ise borsa “oynuyor”.
Neyse sonra bir gün Memsa diye bir şirketi aldılar. Yanlış olmasın o zamanlar 80, 90 kuruşlardan 3-3.50 TL’lere kadar çıkmıştı. Bizimkiler de deli para kazanmıştı. Benim de o zaman haberim oldu. Yine parayı ikiye katladık, şu kadar kazandık bu kadar kazandık diyorlar.
Sonra senet oralardan düşmeye başladı. Bizimkiler parayı ikiye katladılar tekrar ve 1.30 TL’lerden tekrar toplamaya başladılar. Ne de olsa 3.50’den düşmüş. Değerleme yok, temel ya da teknik yok, sadece fiyat var.
Etrafımdaki neredeyse herkesin tüm aile servetleriyle Memsa almasıyla şirketle akrabalığım da başlamış oldu.
Evi Yakıyordum Bunun Yüzünden
Kâr desen yok, iyi yönetim desen yok. Şirketin çoğu halka açık %90’ın üzerinde olması lazım. Borçlar diz boyu. Tekstil şirketi, üretim bile yok ama zarar çok. Bir insan buna aile servetini neden yatırır?
Daha fazla para kazanma hırsı, belki bile bile kumar oynamak… Ne derseniz deyin. İnsanın gözünü kör ediyor bu duygular.
Hiç unutmam bir gün 96 kuruştan aldım, neden çünkü çok düştü. E be kardeşim. Neye göre çok düştü. Cevap yok. Ne temel var ne teknik var. Takılıyorum öyle işsizlikten. Sigara böreği kızartayım dedim, yaktım ocağı yağ kızıyor. 0,96 TL’den 0,98 TL oldu. Satayım dedim internet bankacılığı çalışmıyor. Satarsın, satamazsın, satarsın satamazsın. Ulen 20 TL para kazanacaksın hale bak. Neyse sattım sonunda. Rahatladım. mutfağa gidip sigara böreklerini yağa koyacağım. Bir baktım yağ yanıyor. Tencere alev püskürtüyor ejderha gibi. O panikle ne yaptım? Üstüne bir tabakla su attım! Apt.llık bu ya. Tencere bir patladı, aman Allahım. Uzakta olmasan 20 TL alım satım kârı için yanacağım. O değil kaşları kaybedecektim 🙂
Dibin Dibi Var ve Bunu Kimse Bilmiyor
Dibin dibi var. 0,90 oldu 0,60 TL. Bulunduğum yerdeki insanların çoğu daha fazla almış çok düştü diye. Şirket kâr etmiyor.
Hep derler spekülatif işlem yapıyorsan zarar kesi bileceksin diye. Yoksa oyun dışı kalırsın. %10 ile kurtulmak varken inat edip satmamak onları oyun dışına itti işte. Bir de düştükçe alttan almayın, paçal yapmayın derler hep. O da var, onu da yaptılar.
Ben yalvarıyorum lütfen yapmayın diye. Bildiğimden değil aslında. Hisse.net’teki eski ustalardan öğrendiklerimi onlara söylüyorum. Halil Buhur Hoca’nın topiğinde uzun vadeli yatırım övülüyor. Okuduğumu anlatıyorum onlara.
Ama tabii dinlemiyorlar. Ben olsam ben de dinlemezdim herhalde. Memsa’yı aldıkça alıyorlar. Aldıkça alıyorlar. Öyle bir hale geldiler ki şirket 1 TL olsa hepsi Warren Buffett kadar zengin olacaklar. Bir daha çalışmalarına gerek kalmayacak.
Geçmiş Olsun
Dün baktım şirketin tahtası kapanmış, en az 4-5 yıllık bekleyiş, çekilen o kadar stres, kaybedilen o kadar para, daha önemlisi kaybedilen onca zaman. Hepsi boşa gitti. O kadar zorluk çekilerek yapılan tasarruflar kaybedildi.
Belki diyebilirsiniz kendileri kaşınmış, zorla mı aldırdılar bunu. Yok tabii ki hayır ama insan yine de üzülüyor.
Bundan sonra açılır mı kapanır mı, nereye gider nereden gelir bilmem. Allah kalanlara çok büyük sabır versin. Ama bundan öğrendiğim çok şey oldu. İlk ve en önemlisi de patronu kim, patronu kim, patronu kim! Sonra ikinci soru kim yönetiyor? Ben acı tecrübeyle öğrenmedim, başkasının tecrübelerini gözlemleyebilecek kadar şanslıydım. Umarım siz de başkalarının tecrübelerinden faydalanabilirsiniz ve bu kötü olayları tecrübe etmek zorunda kalmazsınız.
Kötü şirketlerde kayıp demek aslında “kayıp” sözcüğünden çok daha kapsamlı oluyor. Sağlık kaybı, çevrede huzursuzluk, insanların bakışları… Hepsi birden geliyor.
Para kazanmak zaten zor ama onu korumak maalesef daha da zor.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.
Not: Daha önceki yazılarımda hisseler konusunda ne yapacağıma karar veremiştim. Aslında satmadan beklemek hedefindeydim ama şeytan dürtüyordu. Bu türbülans sırasında dayanmayı başardım ve satış yapmadan hisselerimde kalmaya devam ediyorum. İlk önceliğim hisse fiyatına değil, şirketin işleyişine ve yönetimine odaklanmak. O temelde alım ya da satım yapmak.
Merhaba, yine güzel ,samimi ve içten bir yazı. Temeli sağlam olan hisselerdeki düşüşlere yaklaşım nasıl olmalı peki? Temelin bozulduğunu anlayabilmek (üstadlar için bile) uzun zaman alabilir mi? İmparatorluklar bir günde çökmüyor takdir edersiniz. Bu bağlamda otkar , kords soda’daki düşüşler nasıl değerlendirilmeli? (üç hissede de düşüş sebeplerinin farklı olduğunu düşündüğüm için sordum)
Sayın Erkut Bey,
Öncelikle çok teşekkür ederim.
Warren Buffet kısa dönemli fiyat hareketlerine bakmıyoru ve bir şirketi değerlendirmek için beş yıllık periyotları öneriyor. Peter Lynch ise 1 yıllık mali tabloların bile bizi yanıltabileceğini ve daha uzun vadeli bakılması gerektiği görüşünde.
Benim için hissenin temelinin bozulması demek, yöneticilerinin sapıtması ve sürekli yanlış kararlar alması, benim değil başkasının menfaatini düşünmesi, şirketin üst üste çok büyük zararlar açıklaması, satışlarının sürekli düşmesi, rakipleri pazar payı kaybetmesi demek oluyor.
Sadece fiyatına bakmıyorum. İşler iyi gidiyor mu ona bakıyorum. Mesela özsermaye kârlılık oranlarını 5 10 yıllık periyotlar halinde kontrol edebilirsiniz. Ama bu yöntemlerden sadece bir tanesi.
İyi akşamlar, saygılar.
Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar Borsada İşlem Görmeye Başlıyacak
http://www.memursite.com/2019/01/memsa-spk-mensa-snai-ticari-ve-mali.html
~ O zamanlar işsizdim. Ama bu hayal kurmaya engel değildi tabii.
~ Aslında sadece hissenin tahtası kapanmış gibi gelebilir fakat tahtayla birlikte insanların hayalleri, umutları da gitti. Onca yıl yaşadıkları stres de yanlarına kaldı.
~~ SAĞLAM LAFLAR.KALEMİNE SAĞLIK.
Babamda da Sabah Pazarlama (Sabah Gazetesi de olabilir) aynı şekikde oldu. Hala bekliyor. Ama artık bir borsa düşmanı. Tahta açıldığı halde yeni sahipleri mi borcu kabul etmedi? Tam bilemiyorum. Bir de Marmarabank vardı sankş esküden kapanıp “duvar kağıdı” olan… Uzun vadede yatırım miktarı ikiye katladığında ilk yatırılan meblaha denk gelen kısım kadarını satıp parada kalmak da bir strateji olabilir belki.
Sayın Özer Bey,
Öncelikle çok teşekkür ederim. İçimden geldiği gibi yazmaya çalışıyorum.
Çevrede maalesef kötü örnek çok. Keşke biz de erken emekli olabilsek de bu işin yapılabildiğini çevremizdekilere canlı olarak gösterebilsek. uzun bir zaman var tabii o günlere ama inanıyorum ki meyveleri topladıkça görenler olacaktır.
İyi akşamlar, saygılar.
Halil Buhuru ismini duymuş ama ancak 2.5 ay önce incelemeye başladım.5 yıl önce hisse.net’ i okuyordum. Sonra uzak kaldık. Twitterdan bakıyorum. Çok ağzı yanmış gibi geldi.
Kimseye kağıt tavsiye etmiyor. Hızlı giden kağıt önermiyor. İllede sanayii şirketi diyor. Bankalardan uzak duruyor.Sorulan hisse listesinde değilse yorum yapmaya tenezzül etmiyor. İnsanlara boş umut vermiyor. Çok değerli ve usturuplu buluyorum kendisini.
Sayın Özer Bey,
Halil Hoca candır. Zamanında az mücadele etmedi fikrini yaygınlaştırmak için. Hala da uzun vadeli al, izle stratejisini yaymaya devam ediyor.
Saygılar.
Merhaba ara sıra portföy durumunuzu da paylaşırsanız bizde hangi şirketlere değer verdiğinizi güvendiğinizi görebiliriz. Teşekkürler.
Sayın Okan Bey,
Üç ayda bir paylaşıyorum portföy durumunu. En son Haziran sonunra 2. çeyreği paylaşmıştım. Eylül ayı sonunda da 3. çeyrek portföy durumunu paylaşacağım.
Değişen bir şey olmadı o zamandan bu zamana. Biriktirmeye devam ediyorum.
Saygılar.
Merhabalar,
Yigit Hocam size iki sorum olacak ister bir blog yazin ister buradan kisaca cevaplayiniz..
1. Aciga satis kavramini ornek vererek aciklayabilir misiniz? Bunun cezai yaptirimlari oluyormus.. Bu ne demektir?
2. Hesabimda 1 sirketin 100K TL hisse senedi var ve ortalamam hisse basi 100TL diyelim. (1000adet) Simdi, ortalamami 90TL ye cekmek icin dusen borsada satis ve daha sonra iyice dusunce alis yapacagim… Amac ortalama dusurmek. Riskli mi riskli.. Ama yapilabilir. Bunun aciga satis ile ve cezai islem ile ilgisi var mi? (Bu sorum soyle de sorulabilir: dusen piyasalarda ortalama dusurme hangi metodlar ile nasil yapilir?)
Tesekkur ederim,
Cenk
Sayın Cenk Bey,
Açığa satışta elinizde olmayan bir hisse senedini gelecekte daha düşük fiyattan almak üzere satmış oluyorsunuz. Aracı kurumlar giriyor işin içine, bunu gün içinde alttan almak amacıyla yapan da var, bu süreyi uzatan da var. Karışık bir iş.
Sizin ikinci verdiğiniz örnekte elinizde hisse senedi var. Olan senedi sattığınız için “açığa” satış olmuyor. Ortalama düşürme yapabilirsiniz ama onda da nereye kadar düşeceğini, düşüp düşmeyeceğini tahmin etmek gerekir. Çok zor bir iş tabii.
Kısa oldu biraz ama idare edin. Geniş bir zamanda açığa satış işleyeyim. Hiç kullanmadığım için benim de aşina olduğum bir şey değil.
Saygılar.
Verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim. Youtube’ da khanacademy’ nin öğretici videoları varmış. Bir arkadaşım söyledi. Oradan ben de izleyip durumu iyice öğrendim.
2. örnek biraz takip ile yapılabilecek birşey… Ama elinizde 100K üzeri bir meblağ olunca daha zevkli olur 🙂 Azcık bir düşüş, komisyonları hesaba katarak alt limitten alım yaptığınızda hisse adetinizi baya arttırabilir.
Merhaba Yiğit Bey,
Tahtanın kapanması ne demek oluyor? Alım satım mı durduruluyor borsada? Zîrâ bugün en çok yükselenler arasında ve bir hissenin değeri 14 kuruş şu an…
Sayın Ermangg Bey,
Tahta kapanması demek, hissede işlem yapılamaması demek oluyor. Alım satıma kapatılıyor. Ben baktım göremedim, açılmamış diye biliyorum.
Saygılar.
Firma sandalye kalıncaya kadar boşaltılmış. Hisselerin %97 side halka pazarlanmış. Velhasıl canlanma ihtimali sıfırın altında. Hak hukuk desen sıradan vatandaş dikkate alınmaz.
Yeni bilgiler için teşekkür ederim Ayhan Bey, saygılar.