Temmuz 2017 İtibariyle Yıllık Temettü Geliri

Herkese selamlar! Muhteşem bir hızla temmuz ayını da bitirdik. Zaman çok çabuk geçiyor. Her ay sonu olduğu gibi sıra yıllık ne kadar temettü geliri elde edeceğimi hesaplamaya geldi.

Pasif gelir elde ederek emekli olmayı düşünüyorum ve 40’lı yaşlarımın başında kaliteli şirketlere ortak olarak verecekleri kâr paylarıyla geçinmeyi umuyorum.

Hedefim gelirimin her ay en az %50’sini biriktirmek ve tasarrufları olabildiğince disiplinli bir şekilde yatırıma dönüştürmek. Şu ana kadar bu orana hiç ulaşamadım. Ama çalışmalarım devam ediyor 🙂

Lafı çok uzatmadan bakalım bu ay sonu itibariyle temettü gelirimde neler olmuş.

Temmuz yıllık temettü geliri

Öncelikle gelecekte okumak üzere durumu ve ortamı yazayım. BIST 100, 107 531 ile tarihi rekor seviyelerde. 92 bin civarı satıp altın alan abim, bana tekrar borsaya girmek istediğini söyledi, 98 binden endeks şortlayan arkadaşım, şortları zararına kapattığını ve beklemeye geçtiğini haber verdi. Çevremdeki küçük yatırımcı bu şekilde.

Hal böyle iken dolar durulmuş gibi 3.52 civarlarında. Altının gramı 1.4389, sterlin ise 4,63 civarlarında seyrediyor.

Bu yazıyı pazartesi yazmıştım. Bu gün biraz düştük ve çevremdekilerin ruh halleri değişti. Dün gülenlerden bu gün küfür etmeye başlayanlar oldu.

Bende durum sakin, evlilik hazırlıkları tam gaz devam…

Hisse Senedi

İkinci çeyrek sonu itibariyle portföy durumuna buradan ulaşabilirsiniz.

Portföy Büyüklüğü: Hisse senedi portföy büyüklüğü yeni yaptığım alımlarla ve değer artışlarıyla 17 745 liraya ulaşmış durumda.

Vay be… Nereden nereye gelmişim. Bu ay pek bir değişikliğin olmadığı bir ay oldu. Hiç temettü gelmedi şirketlerden. Ama ortak olduğum şirketlerden bir tanesi bana bedelsiz hisse senedi yolladı ay başında. Teşekkür ederim kendisine.

Portföyü Şubat ayında yeniden düzenledikten sonra hiç hisse satmadım. Ama itiraf edeyim birini satmak için emir verdim, çünkü çok yükseldiğini düşünüyordum. Hislerime yenildim yani:) Fakat hisselerim Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda bloke olduğu için satamadım, sonra da o isteri geçti ve zaten satmak istemedim. Öylece atlattım yani. Bir anlık bir duygu ile yedi aylık hazırlık gidiyordu. Böyle bir psikoloji işte.

Ne kadar bilirsen bil, ne kadar kitap okursan oku, ne kadar çizersen çiz, kendine ne kadar söz verirsen ver, bu piyasa ve beni soktuğu psikoloji az kalsın bana hata yaptıracaktı. Eh tabii hiç satmayacak mıyım? Satarım tabii ama sadece kendini bozan şirketi satarım. Şu an için böyle düşünüyorum.

Beklenen yıllık temettü geliri: Beklenen brüt temettü gelirim 1040 liraya çıkmış durumda. Net temettü gelirim ise 911 TL‘ye çıktı. 2017 hedefim olan 1000 TL’ye çok az kaldı:)

Böylelikle aylık harçlığım 75 TL’ye çıkmış oldu. Yani elektrik ve su faturamı hayatım boyunca temettü gelirlerimle ödeyebilirim 🙂 Ama yetmez tabii.

Yıllık giderimin 36000 TL olarak düşünüldüğünde %2,53’ünü temettü gelirlerimle karşılayabiliyorum. Bu %100 olduğunda emekli olabileceğim. Damlaya damlaya göl oluyor, yavaş yavaş bu yüzdeyi arttırıyorum. Ama bu hızla gidersem biraz zor emekli olurum. 🙂 Onun da farkındayım. Çok hızlanmam lazım.

Net temettü verimi:  %5,09’a indi temettü verimim. Bunda hem senetlerin fiyatlarının artması hem de daha düşük temettü verimli hisseleri portföyüme katmam oldu.

Nakit Rezervler

Şu an nakit rezervim bulunmuyor. Tam takır kuru bakır:)

Toparlarsam

An itibariyle 911 TL temettü gelirine ulaşmış durumdayım. Yine hiç hisse satmadığım, hisse takip etmediğim bir ay oldu. Boş zamanım bu yüzden çok arttı. Fakat yavaş yavaş 2. çeyrek sonuçları gelmeye başlıyor. Şirketleri kontrol etmek gerekecek.

Günlük 100 TL harcamadan 365 günün 9 günü avare avare gezebilirim 🙂 365 olacağı günü dört gözle bekliyorum.

Sizin için Temmuz ayı nasıl geçti? Temettü gelirleriniz ne alemde? Bir gelişme var mı?

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.

18 Yorum

  1. Mehmet demiş ki:

    Firma seçimlerini neye göre yaptınız? Temettü yüzdesi yüksek firmalar büyükten küçüğe sıralı ve belli, neden o listeyi direkt uygulamıyorsunuz?
    Bir diğer konu ise gelecek senaryosu eksik. Emeklilik planı için Yıllık gideri 150.000 almanızı öneririm. Tasarruf hesabı için ise Gelir hanenizi ise 4 ile çarpınız, evleniyorsunuz 2 maaş olacak ve yıllar içinde yükselip 2 yada 3 kat maaş alacaksınız.
    Başarılar

    Ağustos 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mehmet Bey,

      Benim için hissenin temettü vermesi önemli ama bunun yanında temettüsünü büyütmesi de önemli. Böylece param benim için daha çok çalışacak ve gelirim artacak. Hissenin yüksek temettü vermesi maalesef kârını ve dolasıyısıyla temettüsünü arttıracağı anlamına gelmiyor:( Bu yüzden temettü verimine göre alım yapmıyorum.

      150 000 lira hedeflersem maalesef emekli olamam:( Şimdilik çok yüksek bir rakam. Ama evlenince en azından ikiyle çarpmam gerekecek. O da gözüme şimdi yüksek göründü 🙂 hayırlısı olsun.

      Saygılar, iyi akşamlar.

      Ağustos 1, 2017
  2. TURGUT demiş ki:

    Tekrar Merhaba, bu gece çenem düştü..affola….. Temettü verimliliği kadar Özsermaye karlılığıda çok önemli.Bu ileride yapacağı yatırımlar için kaynak anlamına gelebilir.Diğer bir konu ise FK oranının Özsermaye karlılığına oranı..bu oran 1,5 üzerinde olursa eğer tadından yenmez.Şirketin karlılığının gayet tatmine dici olduğunu gösterir.Eğer Toplam borçları ile özsermaye oranı ise %50 nin altında olur ise çok olumlu bir tablo çzilmiş olur.syg.

    Ağustos 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Özsermaye ve özsermaye kârlılığı konusunda ciddi eksikliklerim var. Kafamda oturmayan konular da var. Verdiğiniz bilgiler iin çok teşekkür ederim. En kısa zamanda bu konuyu araşturacağım. Bulduklarımı da paylaşırım.

      Saygılar.

      Ağustos 1, 2017
  3. Kaan demiş ki:

    Merhaba, isyat ı incelediniz mi? Son faaliyet raporuna göre yatırımların çoğu eurobond ve özel sektör borçlanma araçları (%90 civarı), gelirini de paylaşıyor, ben hisse senedi içinde hedge gibi düşündüm, biraz biriktirmeye çalışacağım. Siz ne dersiniz?

    Ağustos 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kaan Bey,

      Isyat’ın son faaliyet raporunu okudum ve şirketi az çok biliyorum. Çok güzel bir şirket fakat ben bono alıcaksam ilk elden ya da eurobond alacaksam yine ilk elden alma taraftarıyım. Bu yüzden onu hiç düşünmemiştim. Ama malumunuz iyi-kötü, güzel-çirkin diyemem. Sadece aracı kullanmayı sevmiyorum diyeyim.

      İyi akşamlar. Saygılar.

      Ağustos 1, 2017
  4. TURGUT demiş ki:

    Evet az az kordsa dan 100 lot tirtikladim.iyi alım fırsatı verdi..yigit kardeşim sen naptın? inceleyebildinmi kords yi 😕

    Ağustos 2, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Ayrıntılı bakamadım. Biraz inceledim. Zaten dünyanın en güzel şirketi olsa bile ayın 15’ine kadar beklemek zorunda 🙂 Bol bol zamanım var.

      Saygılar.

      Ağustos 2, 2017
  5. enderr demiş ki:

    Herkese selamlar
    Benim stratejim çalı arkası avcı sabrı ile beklemek özellikle siyah kuğuya yakalanan şok ani düşüş yaşayan hisseleri takip ederek alım yapıyorum.örneğin geçen sene tüpraş yangını ve kötü bilanço ile 55 lere düşmesi…. 58 den 1500 lot girdim 80 ler de yarısını sattım 2.si tank ihalesini alamayan otokarı 109 dan 500 lot alıp 127 den yolladım 3.sü aralık ayında petkimdeki full satış olduğu zamanda 10 ocakta 3.77 den onbin lot girdim halen elimde
    ve temettüsünü yedim tüpraş dahil 🙂 katar krizinde tekfeni 8 de bekledim olmadı ama rus uçağının düşmesi olayında enkayı o haldeyken almadığıma çok pişmanım içimde uhde kaldı .
    portföyüm her zaman %70 nakit maaşımdan artana da altın alırım ; yatırım düşünceme göre nakit kraldır ve kral herkese hükmeder her şey ona saygı duyar . Son olarak sağlığınız en büyük sermayenizdir .Sağlıcakla kalın

    Ağustos 3, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Enderr,

      Stratejiniz benimkine uymuyor ama çok başarılı gözüküyor. Eminim çok tecrübe istiyordur.
      Umarım daha çok kazanırsınız:) Ben böyle devam edeceğim.

      Saygılar.

      Ağustos 4, 2017
  6. erdinç demiş ki:

    benim merak ettiğim; bende sizin gibi temettü hissesi biriktiriyorum. ancak sizler satmıyorum satmayacağım diyorsunuz ya; ben ise, kendimce belirlediğim belkide amatörce, indikatörler yardımı ile, hisselerimin düşeceğini düşündüğümde satıyorum ve satıştan gelen rakamı bir kenara yazıp, sonrasında aynı para ile daha fazla adet alıyorum… tabi bu arada sanki bu satışı hiç yapmamışım gibi excelde tutuyorum ve artırmış olduğum adetleride bu excele bedava hisse olarak yazıyorum. maliyetimi düşüyorum. (banka ekranımda son aldığım maliyet yazıyor tabi.) birde aldığım temettüler ile de elde ettiğim hisseleri bu excele bedava adet olarak ilave ediyorum yine maliyetim düşüyor. tabi banka ekranımda alım maliyetim görülüyor… bu işlemleri de yılda bazen 3-4 kez yapmış oluyorum… bugüne kadar da hiç treni kaçırmadım. ancak, hisse çok şiştiğini ve düşüş olacağını düşündüğümde yapıyorum. üstelik öyle çok büyük düşüşler beklentisine girmeden 10 kuruş düşmüş olması bile yeterli geliyor bana. sonuçta 20-30 tane bile bedavaya almış olmam bedava almadığımı değiştirmiyor. sizler ise, alıp hiç satmıyorsunuz… yada satmak istemiyorsunuz… satmamış olmanıza bir yerde seviniyorsunuz… benim yapmış olduğum strateji için yorumunuzu alabilmem mümkün müdür?

    Ağustos 4, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Erdinç Bey,

      Stratejim, kısa vadede fiyatların tahmin edilemeyeceği ama uzun vadede şirketin aşağı yukarı net kâr artış oranıyla aynı doğrultuda gideceği üzerine kurulu. Sadece temettü hisselerine yatırım yapıyorum aynı zamanda şirketin verdiği temettüleri arttırması gerektiğini ve krizlere bile dayanıklı olması gerektiğini vurguluyorum. Gelir yatırımcısı olduğum için…

      Hal böyle iken, kısa vadeli al satın beni hislerime yenik düşüreceğini ve hata yaptırabileceğinin farkındayım. Bu yüzden kısa vadeli al sat yapamıyorum. Çünkü treni kaçırabilirim. Başka şeye yatırım yapabilirim. Hiç yatırım yapmayabilirim.

      Eğer siz profesyonel bir tradersanız ya da al sat yaparak da lot sayınızı arttırabiliyorsanız, size diyecek bir şeyim yok tabii:) Benim o konuda yeteneğim yok.

      Stratejinize bir şey diyemem, umarım daha çok kazanırsınız.

      Saygılar.

      Ağustos 4, 2017
    • TURGUT demiş ki:

      yanlış anlamazsanız ama bir dost tavsiyesi vereyim size…bir gün mutlaka treni kaçırırsınız…ve arkadan bakarsınız..lütfen ynlış anlamayın 22 yıllık tecrübe.

      Ağustos 4, 2017
    • TURGUT demiş ki:

      erdinç beye yazdım..karışmasın… 🙂

      Ağustos 4, 2017
  7. Okan demiş ki:

    Merhaba, Yılık net temettü gelirim 911 lira yazmışsınız. Bunu nasıl garanti ediyorsunuz? Yani her kağıdın ödediği oran her sene değişmekte. Benim porföyüm şuan aşağı yıkarı 17.000 lira civarı ve elimde 2 farklı hisse senedi mevcut ve bu şirketlerin bu yıl bana ödedikleri temettü miktarı toplam 400 TL civarı. Bunun yanında değeri 650 lira ve 740 lira olan bedelsiz hisse senedi de verdiler. Bu durumda benim yıllık net temettü gelirim 400 TL mi oluyor sizin hesabınıza göre. Teşekkürler.

    Ağustos 6, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Okan Bey,

      Tabii ki garanti edemem. Bu ileriye dönük temettü geliri ve büyük ihtimalle temettü ödeme günleri geldiğinde seneye daha fazla temettü alacağım.

      Benim hesabıma göre sizin temettü geliriniz 400 TL oluyor ileriye yönelik. Bedelsizleri katmıyorum ben.

      Saygılar.

      Ağustos 6, 2017
  8. kuntakinte demiş ki:

    tamam anladım, burayı kastediyormuşsunuz, hemen yazayım, 3268 net.

    Ağustos 19, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kuntakinte,

      Doğru yeri buldunuz 🙂 O zaman Ağuston sonu Eylül başında görüşmek üzere diyelim 🙂 Bol kazançlar.

      Saygılar.

      Ağustos 19, 2017

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.