Enflasyon Hakkındaki Yatırımcı Sözleri

Herkese selamlar.

Enflasyon kimisine göre çağımızdaki en büyük parasal hastalıklardan bir tanesi.

Kimisine göre çaktırmadan alınan en büyük vergi.

Mesela İkinci Dünya Savaşı sonrasını görebilmiş almanlar için kaçınılması gereken en büyük bela. Bize göre ise maalesef hayatın bir gerçeği.

Neyin ucuz neyin pahalı olduğu hakkında algımızın kaybolduğu şu günlerde enflason hakkında ünlü yatırımcı ve ekonomistler ne demiş, onlara bir göz atmak istedim.

Hadi başlayalım.

Enflasyonun Nedir?

Kısaca enflasyon, bir ekonominin genel fiyat seviyesinin zaman içinde sürekli artması durumuna denir. Tersi deflasyondur ama o pek görülmez.

Fiyatların sürekli artması benim gibi otuzlarının sonuna gelenler için çocukluğumuzdan zaten çok iyi bildiğimiz bir olgudur. Şimdi de aynısını yaşıyoruz.

Aynı miktarda para ile alınabilecek mal ve hizmetlerin fiyatları sürekli artar. Bu durum, birçok faktörden kaynaklanabilir.

Mesela, arz-talep dengesindeki değişimler, üretim maliyetlerindeki artışlar, para arzındaki artışlar enflasyonu tetikleyebilir. Hatırlarsanız Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla petrol fiyatları ve rafineri marjları artmıştı, kömür ve enerji fiyatları da zirve yapmıştı. Bu arz yönlü enflasyona sebep oldu.

Pandemiden sonra ertelenmiş talebin birden piyasaya akması da talep yönlü enflasyona sebep oldu.

Enflasyonun yüksek olması, alım gücünün azalması ve ekonomik istikrarsızlık gibi sorunlara yol açabilir. Beklentiler bozulduğunda ekonomik aktörler fiyatların sürekli artacağına inanıp ona göre fiyatlarını arttırırlar Bu da enflasyonu daha da artırır.

Özellikle de sabit geliri olan ve gelirini kendi belirleyemeyen kişilerde bunun etkileri çok daha fazla hissedilir. Maalesef uzun vadede hiçbir yatırım aracı enflasyondan kaçamaz. Buna borsa da maalesef dahil.

Bu nedenle de, ekonomik politikalarla enflasyonun kontrol altında tutulması oldukça önemlidir.

Şimdi de ünlü yatırımcıların enflasyon hakkındaki sözlerine bakalım.

Ünlü Yatırımcılar Enflasyon Hakkında Ne Söylüyor

Enflasyon, sabit gelirli insanları en çok etkileyen şeydir. Sabit bir geliri olanlar, para değerini kaybettiğinde daha fazla zorlanırlar.

Nassim Nicholas Taleb

Enflasyon düzenlenmemiş bir vergidir. 

Milton Friedman

Enflasyon 5 dolarlık saç traşına 10 dolar öderken 15 dolar ödemektir.

Sam Ewing

Enflasyon tasarrufları yok eder, planlamaya engel olur ve yatırım yapma konusundaki cesareti kırar. Bu daha az verimlilik ve düşük yaşam standardı demektir.

Kevin Brady

Enflasyon yatırımlarınızın içindeki yabani ottur. 

Robert Orben

Ortalama yatırımcıya söylemeye çalıştığım ve anlamaları için cesaretlendirdiğim şey büyümenin ve enflasyonun varlığıdır. 

Ray Dalio

Enflasyon bir haydut kadar hiddetli, silahlı soyguncu kadar korkunç ve bir kiralık katil kadar ölümcüldür.

Ronald Reagan

Gerçekte, fiyatların altına karşı enflasyonu diye bir şey yoktur. Kağıt paranın değer kaybetmesi vardır.

Gita Gopinath

Enflasyon sürecini devam ettirerek, hükümetler gizlice ve farkına varmadan vatandaşlarının varlığının büyük bir kısmına el koyabilir.

John Maynard Keynes

Enflasyon en zengin kesimi daha da zengin ederken, fakir kesimi daha da fakirleştirir.

James Cook

Enflasyon, servet transferi yapar, birçok kişi bu transferin gerçekleştiğinin farkında bile değil.

Warren Buffett

Enflasyon, para değerini düşürür ve insanların alım gücünü azaltır. Yüksek enflasyon oranları, varlıklarını korumak için insanları altın ve diğer yatırımlara yönlendirir.

Ray Dalio

Enflasyonun etkisi herkes için aynı değil. Enflasyon, yoksulları daha da yoksullaştırır ve zenginleri daha da zenginleştirir.

Paul Tudor Jones

Enflasyon, bir para biriminin satın alma gücünü azaltır ve insanların biriktirdiği tasarrufların değerini düşürür.

Peter Schiff

Enflasyon, paranın satın alma gücünü azaltır ve yatırımcıları alternatif yatırımlara yönlendirir.

Jim Rogers

Enflasyon, bir ekonominin düzenli bir şekilde büyümesini zorlaştırır ve dolayısıyla uzun vadeli yatırımcıların portföylerini koruması için önemlidir.

George Soros

5 Yorum

    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Teşekkürler katkınız için. Enflasyon mutlaka çözülmeli.

      Nisan 30, 2023
  1. Bilgin demiş ki:

    Enflasyon nedeniyle uzun vadede finansal ozgur olmak hem zorlasiyor
    Hemde kolaylasiyor bir yandan, sadece eurobond portfoyunun getirdigi faizin hepsini yiyerek emekli olabilecegimi dusunurken usa enflasyonu yuzde 6 lata cikti ve o zaman anladim calismayi durdurdugum anda sonu gelecek bir birikimi yemeye basliyor olacagim calismayi birakir birakmaz. Bu nedenle artik yatirimlarimi etflere de boluyorum, ama sonu yok gibi geliyor umitsizim ben su aralar. Yaziniz icin tesekkurler okumak keyifliydi.

    Nisan 22, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar, ABD enflasyonu uzun süre görece yüksek kalacak gibi ama yine de Eurobond artık bir değer bırakıyor bize enflasyondan sonra. Tabii %2 üstü harcayabileceğimiz parayı baya azaltıyor.

      Ümidi kaybetmeye gerek yok. Biz kalemizi inşaa etmeye ve kendimizi geliştirmeye devam edelim. Su akar yolunu bulur.

      Saygılar.

      Nisan 30, 2023
  2. Enflasyon bir para biriminin kanser hastası olması gibidir zamanla yayılır ve gerekli önlemler alınmaz ise dönüşü olmayan bir yola girilir.

    Nisan 22, 2023
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.