Howard Marks Makaleleri 1991: Birinci Çeyrek Performansı

Herkese selamlar.

Sıra geldi Howard Marks’ın 1991 yılında yazdığı makalede.

Ünlü yatırımcı piyasaları ve yatırımcı psikolojisini bir sarkaca benzetiyor. Sarkaç er ya da geç orta noktaya döner diyor. Fakat orta noktada çok az zaman geçirir. Tekrar diğer uca doğru salınmaya devam eder.

Yatırımcılar bu savrulma hareketlerine kapılıp heba olmamalıdır.

Hadi başlayalım.

Birinci Çeyrek Performansı

Varlık piyasalarının ruh halindeki ani değişimler, sarkacın salınım hareketini andırır. Sarkacın hareketi sırasında çizdiği yayın orta noktası “ortalama” noktayı gösterse de, çok kısa bir süre burada kalır. Aksine, neredeyse her zaman uç noktalarından ya da uç noktalarına doğru salınır durur. Fakat sarkaç ne zaman uç noktasının yakınına gelse, kaçınılmaz olarak er ya da geç orta noktaya doğru hareket eder. Doğrusu, geriye doğru salınmaya enerjiyi sağlayan, uca doğru yaptığı hareketin tam da kendisidir.

Yatırım piyasası da aynı sarkaç benzeri bir salınım yapar:

  • Coşku ile bunalım arasında,
  • Olumlu gelişmeleri kutlamaktan olumsuz gelişmeleri takıntı haline getirmeye,
  • Böylece pahalıdan ucuza.

Bu salınım yatırım dünyasında olması en kesin olgularından biridir ve yatırımcı psikolojisi de “mutlu ortalamadan” çok daha fazla bir zamanı bu uçlarda geçirir.

1990’ların başında varlık piyasası, ekonomi ve Irak’ın yarattığı abartılı riskten kaçınma durumundan dolayı sarkacın olumsuz ucundaydı. Değerinden düşük fiyatlanan tüm varlıkların da “düşük kaliteli” olduğu varsayılıyordu. İlk çeyreğin sonralarına doğru sarkacın daha mantıklı fiyatlamalara doğru hareket etmesiyle portföylerimiz tarihin en iyi performanslarından birini sergiledi.

Yatırımcıların temerrüt oranları ve zorunlu satışlarla ilgili daha az endişe duymasıyla, yüksek getirili tahvillerimiz 1980’lerin ikinci yarısından sonra elde ettiği en yüksek getiriye ulaştı. Daha küçük ve ikinci ligdeki hisse senetlerine olan ilginin yeniden canlanması ile dönüştürülebilir varlıklarımız 1982’nin dördüncü çeyreğinden beri elde ettiği en yüksek getiriyi elde etti. Son olarak “dünyanın sonu” düşüncesinin son bulması ve olası çözümleri bulmaya olan niyet sebebiyle hacizli borçlardan oluşan Özel Kredi portföyümüz hem yüksek getirili tahvillerden hem de dönüştürülebilirlerden daha iyi performans gösterdi.

Sarkacın nereye doğru savrulacağını başarılı bir şekilde tahmin etmek ve her zaman tahmin edilen yöne doğru salınmasını beklemek mükemmel olurdu fakat bu kesinlikle gerçekçi olmayan bir beklenti. 1) Piyasanın uçlara doğru savrulması konusunda uyanık olmak, 2) Buna göre davranışlarımızı ayarlamak, 3) En önemlisi tepelerde ve diplerde bir çok yatırımcıyı parçalara ayıran sürüye ayak uydurmaktan kaçınmayı çok daha mantıklı buluyoruz.

Birinci çeyrekte piyasanın olumsuz uçtan  salınması hızlı ve etkileyiciydi. Kimse çok erken olduğunu ya da çok ileriye gittiğini söyleyemez. Bu olağanüstü sonuçların, ekonomideki temel göstergelerde meydana gelen iyileşmeler olmadan gerçekleştiği görüşüne de şüpheyle bakıyoruz. Fakat fiyatlarda meydana gelen değişim için “adil” sözcüğünü “aşırı” sözcüğünden çok daha uygun buluyoruz. Sarkacın aşırıdan çok orta noktaya yakın olduğunu düşünüyoruz.

1990’ın son çeyreğindeki kelepir fırsatlar artık bulunmuyor. Biz de onlar ordaymış gibi davranmıyoruz. Ayrıca kesinlikle ilk çeyreğin performansının devam etmesini beklemiyoruz. Aksine bugünün daha mantıklı fiyatlarında, üç alanımızdaki getirilerin riske göre ayarlanmış performanslarının ortalamanın üstündeki “normal getirisinin” devamını bekliyoruz.

11 Nisan 1991

2 Yorum

  1. […] Nisan 1991’de yayınladığın “Sarkaç” isimli makalemde, “piyasanın sık sık coşku ve depresyon arasında salındığından ve bu sebeple de pahalıdan ucuza doğru salındığından bahsetmiştim. Bu salınımın, diğer döngüsel dalgalanma türlerinde olduğu gibi, yatırım dünyasında güvenilebilecek az sayıda şeyden biri olduğunu düşünüyoruz. Sarkacın yayının neresinde bulunduğumuzu aklımızın bir köşesinde tutmak da çok önemlidir. […]

    Eylül 10, 2022
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin