Herkese selamlar. Ayı piyasasında birinci yılı az çok geride bıraktık. Bu haftayı ise bankalarda yaşanan ani yükseliş ile kapatıyoruz.
Kimse düşüşün ne zaman son bulacağını ve yükselişin ne zaman başlayacağını bilmiyor. Bu işin ustaları olasılıktan bahsedip senaryolarda nasıl davranacaklarını açıklarken, bildiğini sananların “Bakın bilmiştim, şöyle böyle olur demiştim oldu.” şeklinde yazılarını görüyoruz. Piyasada en çok rağbet gören de bunlar sanırım.
Etrafta çok fazla gürültü var. Suriye meselesi, iç ekonomik meseleler, Çin – ABD çekişmesi, seçimler, Brexit, faiz artışları…
Yani kısacası kimse ne olacağını bilmiyor, kimse harekete geçemiyor.
Bu blogda kendi düşüncelerimi ve insanlarda gözlemlediklerimi de ara sıra paylaşıyorum. Şimdi de ayı piyasası insanları bezdirmişken yaşanan yükselişi ve genel birkaç gözlemimi paylaşmak istiyorum.
Belki 10 sene sonra biri bunları okuduğunda: “Vay be hiç bir şey değişmemiş!” der. Ya da ben okuduğumda ne kadar da yanlış düşünüyormuşum falan derim.
Belki de beraber tartışıp biraz betin fırtınası yaparız.
Hadi başlayalım.
Kısa Vadeli Tahmin Bombardımanı
“Bu iki senede ne öğrendin, en değerli şey nedir?” diye sorarsanız en zor yoldan ve güç şekilde öğrendiğim şey: “Hiç kimsenin ama hiç kimsenin kısa vadede piyasanın yönünü tutarlı ve sürekli şekilde tahmin edemeyeceği gerçeğidir.“ derim.
Maalesef Türkiye’deki her borsacıya fabrika çıkış ayarı olarak piyasa zamanlaması yapabileceği işlenmiş durumda. O yüzden bildiğini sandığın şeyin yanlış olduğu gerçeğiyle yüzleşmek ve aslında güçsüz olduğunu kabul etmek de çok zor oluyor.
Fakat ne yazık ki küçüğünden büyüğüne devasa bir yatırımcı topluluğu bunun olabileceğine ikna olmuş durumda. Ocak 2019’un 3. haftası biterken de yatırımcılar bunu başarmanın peşinde koşturup duruyorlar.
Herkes piyasanın yönü konusunda bir tahmin yapma peşinde. Acaba ralli başladı mı yoksa başlamadı mı? Şimdi favori soru bu.
Bu piyasa o kadar garip ki, 90.000 civarlarında bütün olumsuzluklar dillendirilirken piyasa üç günde 95.000’i geçtiğinden beri sadece olumlu şeyler konuşulmaya başlandı.
Tabii çoğu kişi ne olduğunun farkında değil. Şöyle yorumlar görüyoruz:
Twitter’ı açıyorsunuz ve karşınıza şu çıkıyor: “Bu çıkış sahteeee”.
Sonra biraz daha okuyorsunuz: “Kemerleri bağlayın, uçuyoruzzzzz.”
Televizyonu açıyorsunuz: “Bu faizlerle borsa yükselmez efendim.” diye biri konuşuyor. Sonra da biri çıkıyor “Asıl bu faizlerle borsa düşmez len!” diyor.
Hadi bakalım hangisine inanacaksınız?
2008 Krizi’ni tahmin eden ve yıldızı parlatılan Nouriel Roubini, son on yılda yaptığı yanlış kriz tahminlerinden dolayı alay konusu hâline gelmiş durumda. 2008 Krizi’nde pozisyon açıp milyarder olsaydı, on sene boyunca yaptığı yanlış tahminlerden dolayı şimdi büyük ihtimalle beş kere batmıştı.
Artık bir tahmin yaptığında dalga geçiyorlar. Tutmayacak bir tahmin daha geldi diyorlar.
Fakat altın arayıcılarına alet satan insanların zengin olması gibi, o da büyük ihtimalle verdiği konferanslardan ve yazdığı kitaplardan zengin olmuştur.
Öte yandan, bütün büyük yatırımcılar da piyasa zamanlamasının yapılamayacağını üstüne basa basa söylüyorlar. En sevdiğim ise Burton Malkiel’in sözü:
“Piyasa tahmini yapan üç çeşit insan vardır. Ne olacağını bilmeyenler, ne bilmediğini bilmeyenler, bilmediğini gayet iyi bilen fakat biliyormuş gibi yapıp sürüyle para kazananlar.”
Peki piyasa zamanlamasının yapılamayacağını bilmek neden önemli? Çünkü insanlar bunun yapılabileceğine inandığı sürece, yani piyasa zamanlaması yapmaya çalıştığı ve bunun mümkün olduğuna inandırıldığı sürece şirketlerin gerçek değerlerini hesaplama safhasına geçemiyorlar. Bu şirket kaç TL eder diye soramıyorlar.
Bir de “2008 yılının dibinde ASELS alsaydın şimdi zengin olmuştun”cular var.
Herkes takkesini başının önüne koysun ve bir 10 saniye düşünsün. Sizce dipte miyiz? Sizce buradan yatırım yapan 10 sene sonra ne kadar kazanır? Yok yok… Daha düşecek miyiz yoksa?
Hiçbir fikriniz yok değil mi? Ne yalan söyleyeyim benim de yok:) 2008 Krizi’nde kim dibi bulabildi ki? Ya da 1929 Buhranı’nda veya biraz daha uzağa gidelim, hatırlarsınız ünlü fizikçi Newton bile piyasa zamanlaması yapamamış ve batmıştı.
İşte güya bize yol göstermesi gereken piyasa zamanlaması aslında bizi felç ediyor.
Kumlara gömülü kütüphanelerdeki tabletlerden günümüze kadar gelmiş, dünyanın en eski destanının kahramanı Ulu Uruk Kralı Gılgamış’ın ölümsüzlüğü araması gibi, bazıları da piyasanın ne zaman yükseleceğini arayıp duruyor.
Neden? Bence sonsuz yaşam gibi, geleceği tahmin edebilmenin de sonsuz bir çekiciliği var. Fakat bir sorun var:
Koskoca Gılgamış bulamamış, biz mi bulacağız bu sırrı?
İşte dostlar, gözlemim bu. 17 Ocak 2019’da birçok kişi yükselişin başlayıp başlamadığını soruyor. Kimisi olasılıklara göre senaryosunu belirlemiş, kimi bilmiyor ama bilmiş gibi yapıyor, kimisi de daha bilmediğini bilmiyor.
Acaba bundan beş yıl sonra geriye dönüp baktığımızda, burası ne güzel alım yeriymiş mi diyeceğiz? Yoksa buraları tekrar mezbahaya mı dönecek? Merakla bekliyorum.
Fakat kısa vadede borsanın nereye gideceğini söyleyenlere tebessüm ediyorum.
Cehaletimi Kabul Ediyorum
Ben ise kendimi bütün bu gürültüden soyutlamaya çalışıyorum.
Çalışıyorum diyorum çünkü o kadar yoğun bir haber bombardımanı var ki, bu karmaşadan ancak köyde internetsiz bir ortamda, hiç gazete okumayarak ve haber izlemeyerek, sadece kendini toprakla meşgul ederek kaçınabilir insan.
Şu ana kadar pek başardığımı söyleyemem, her ne kadar zamanımı çalan alışkanlıklardan kurtulmaya çalışsam da onlarla zaman geçirmeye devam ediyorum.
Ekonomi televizyon kanalı izliyorum, arada sırada yanlış olduğunu bile bile portföyüm ne olmuş diye bakıyorum. Kurtulamadım yani.
Hatta bu yükselişlerin havamı değiştirdiğini bile söyleyebilirim. Hani fiyatlar düşünce sevinecektin diye soranlarınız olabilir. Ben de soruyorum kendime, bir malı daha pahalı alacaksın diye niye seviniyorsun:) Ama insanoğlu garip tabii… Makine değiliz sonuçta. Bir abimin dediği gibi “Duygusuz yatırımcı olacakmış. Peh! Duygusuz insan mı olur la!!!”.
İlk başladığım zamandan farkı ise artık bunları kafamdan az da olsa uzaklaştırabiliyor olmam. Her ne kadar gereksiz bilgileri almayı engelleyemesem de, etkilerini en aza indirmeyi başardım.
Öncelikle cahilliğimi kabul ettim. Biliyorum ki kısa vadede yaptığım işlemler beni zengin etmeyecek. Yapamayacağım çünkü yapılması milli piyangonun tutturulması kadar rastlantısal olacak.
Bir de bir şeyi daha biliyorum.
Warren Buffett’ın uzun dönemli getiri ortalaması dolar bazında %21 civarında, Peter Lynch’in rekoru ise %29. Fakat Peter Lynch’in Magellan Fonu’na para yatıran yatırımcının ortalama kazancı %5:)
Yani şunun farkındayım: En iyi yatırımcılar bile dolar bazında %20-30’luk bir ortalama yakalarken benim bunu yakalamam ya da üstüne çıkmam imkânsız.
Hele al sat yaparak bunu başarabilmem çok daha zor. Neden? Çünkü işin içine ücret ve komisyonlar giriyor. Yani ne kadar çok kıpırdarsanız cebinizden o kadar para ödüyorsunuz.
Böylece piyasadaki her gün yüzde yüz para kazananları görmezden gelebiliyorum. Biri bana %100 kazanacaksın dediğinde şöyle bir sorguluyorum.
Cehaletimi kabul etmem, söylemem gerekir ki beni rahatlattı ve gelişimimin önünü açtı. Sonuçta dünyadaki bilimsel gelişmenin başlangıcı da insanın aslında bir şey bilmediğini kabul etmesi ve öğrenmek için harekete geçmesi değil mi :)?
Sürekli Alımlarla Ortalama Maliyet
Yapmaya çalıştığım ise sürekli maaşımdan arttırdığım para ile…
Yanlış olmasın burayı değiştireyim. Maaşımdan harcamaları yapmadan önce kendime ayırdığım para ile yatırım yapıyorum.
Her ay düzenli olarak belli şirketlerin minicik ortaklık paylarını alarak onlardaki maliyetlerimi zamanla ortalama bir seviyeye çekiyorum.
Aslında bu 2016 yılında blog yazmaya başladığımda çok kolay gibi geliyordu. “Ne olacak ki? Her ay alıp duracaksın.” diyordum.
Fakat hiç de öyle değilmiş.
Borsa yükselirken alım yapmak o kadar kolay ki. Böyle insanın aldıkça alası geliyor. Leblebi gibi hop hop alıyorsun. Maliyetin yükselmesi umrunda olmuyor. Etrafta güzel haberler cirit atıyor. Zaten algınız da bu güzel haberleri daha çok farketmeye başlıyor.
Fakat düşüşler öyle mi? Normalde duygu durumunuz nötrken, yani panik ve coşku hâlinde değilken baktığınızda, fiyatlar düşerken bir değer yatırımcısının ya da bir ortalama maliyet yatırımcısının alım yapması beklenir. Çünkü yükselişte daha az lot alırken düşüşte aynı paraya daha çok lot alırsınız ve ortalama maliyetinizi aşağı çekersiniz.
Görünüşte kolaydır. Ama aslında o kadar zordur ki. Mesela bir örnek vereyim, dolar 7.20 TL’ye çıkmış ve borsa çöküyorken insanlardan öyle mesajlar geliyordu ki, sanırsınız ülke çöktü.
Parasını bankadan çekmek isteyenler, sırf sürünün yaptığına uymak ve kendini biraz daha güvende hissetmek için 7.20 TL’den dolar alanlar. Finansal sistem çökecekmiş diye mesaj atanlar.
Hadi Yiğit, alsana bu ortamda bakayım. Hani ortalama maliyet yapıyordun:)
Kolay olmasa da, mantıksız gelse de iki yıldan beri uyguladığım sistemimi bozmadım. Çoğu zaman boş kuyuya taş atıyormuşum gibi geldi. Çoğu zaman kendime inanmadım.
Ama devam ettim. Devam ediyorum.
Bu arada 7.20 TL’den dolar alanları kesinlikle ayıplamıyorum. Korku, geçmişi anlatılanlardan çok daha fazla etkiler. İnsanın üzerine korku çökmüşken her türlü mantıksız hareketi, sırf biraz daha güvende hissetmek için yapabilir.
Ben de itiraf edeyim, çok yükseldi diye birini takip ederken 2.49 TL’den dolar satmıştım. Oluyor yani:)
Değer Hesabına Gelirsek
Benim için bu işin nirvanası ise bir şirketin gerçek değerinin ne kadar olduğunu bilmek.
Bunu yapabilirsem yatırımcılıkta büyük bir eşik atlayacağım.
Peki neydi gerçek değer? Warren Buffett’a göre bir şirketin ömrü boyunca yaratacağı nakdin bu güne indirgenmesi.
Bunu bulabilmek için şirketin ömrü boyunca ne kadar kâr edeceğinin bilinmesi gerekiyor.
Bugüne indirgemek için gelecekteki faiz oranlarını da tahmin etmek gerekiyor.
Bunlar benim için şu an çok zor işler. Warren Buffett da bunu sadece belli şirketlere yapabiliyor ve belli bir aralıkta sonuçlar çıkıyor. Her ne kadar denemeler yapsam da tam anlamıyla işi anladığımı söyleyemem.
Ama gelişme kaydediyorum. Bazen de matematiksel olarak kendime kanıtlayamasam da bazı şirketler gerçekten çok absürt fiyatlara geliyor. Yani yaradana sığınıp değer yatırımı yapacak durumlar da olabiliyor:)
Çoğunlukla ise acayip acayip sonuçlar çıkıyor.
Toparlarsam
Hadi gel de şimdi yazıyı toparla bakalım.
Kısacası dostlar, borsa kısa sürede 97 bin civarlarına çıkmış durumda. Piyasadaki yatırımcılarda ve spekülatörlerde yükselişin başladığına dair bir fikir birliği yok.
Olumlu haberler daha çok dillendirilir oldu. Hava olumlu gibi duruyor.
Benimse kısa dönemde ne olacağına dair hiçbir tahminim yok. Maaşımdan “Babil’in En Zengin Adamı”nda olduğu gibi önce kendime ödüyorum ve bu parayla beğendiğim şirketlere yatırım yapmaya devam ediyorum. Kendimce ortalama bir maliyet oluşturmaya çalışıyorum.
Mümkünse %5 temettü verimi hedefime çıkmak için hamleler yapmaya devam edeceğim.
Yatırımcı olarak psikolojimi kontrol etmek için kendimi sosyal ve görsel medyadan uzaklaştırmaya çalışıyorum. 2019 hedeflerimdeki 24 kitabı okumak için müthiş bir fırsat olsa da şimdilik değerlendirdiğimi söyleyemem. Ama çabalıyorum.
Bu arada hayat devam ediyor. Keyfini çıkarmaya çalışıyorum.
Herkese iyi hafta sonları dilerim. Her şeyin başı sağlık, lütfen kafanıza hiçbir şeyi takmayın.
Saygılar.
Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net
Güzel ve samimi bir yazı olmus. okurken hiç sıkılmadıgım gibi kendimi de hafiften gördüm 🙂 tesekkurler
Teşekkür ederim Cüneyt Bey, sanırım hepimiz benzer durumdayız:)
İyi haftasonları dilerim.
Tespitleriniz yerinde olmuş Yiğit bey.
Güzel noktalara değinmişsiniz. İnsan birçok konuda nasihatlere kulak tıkıyor ve tecrübe etmeden anlayamıyor.
Bu da uzun bir süreç. Zaten kolay yoldan zengin olma peşinde değiliz. Yaşadıklarımız bizi pişirerek olgunlaştırıyor.
İstişare yapıyor, üstadları dinliyoruz fakat körü körüne bağlanmıyoruz.
Analiz konusunda çok değerli insanların paylaşımlarını okuyunca kendini üstad zannedenler hemen sırıtıyor.
Ne olursa olsun borsadaki ağırlığımı %65-70 seviyelerine çıkarmak için deli gibi alım yapıyorum.
Yılbaşından bu yana Bist100 endeksi benim portföye %5 fark attı. Özellikle son 3 gün portföyüm yatay seyrederek beni şaşırttı.
Sayın Haykırış,
Bakalım yıllar sonra bunları okuduğumuzda neler diyeceğiz. Ben çok merak ediyorum.
Genellikle değer yatırımı portföyleri büyük rallilerde biraz geride kalıyor ama düşüşlere de iyi direniyor. Şirketler iyiyse pek takmamak lazım.
Önemli olan gerekli temettüyü elde edip emekli olabilmek. Endeksin biraz gerisinde kalsak da çok önemli değil açıkçası.
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Aklımdan geçenleri aynen yansıtmışsınız. Bu sene başında aracı kurum değiştirme planınız vardı, o konuda bir gelişme sağlayabildiniz mi?
Sayın Burak Bey,
Bir aracı kurumda hesap açtım ama denemedim. Açıkçası denemeden de yazmak istemiyorum.
İyi akşamlar dilerim. Saygılar.
yazınız için teşekkürler yiğit bey bu piyasa beni de tedirgin etmiyor değil aşırı hızlı tepki veriyor anlam veremiyorum belki 20 yıllık bir borsa tecrübem var (yatırım yapalı 4-5 yıl olmuştur orası ayrı) böyle hareketler nadir gördüm yani 2002 krizinde borsanın komple taban taban gittiğini de gördüm şaka gibiydi taban olmayan kağıt kalmıyordu 🙂 kısa bir süre sonra tavan tavan gittiğini de gördüm ama bu dönemlerde beklenen hareketlerdi. şimdi ise ortada fol yok yumurta yok piyasa biranda %10 dan fazla değer kazandı ağababa bankalar %40 – %50 primlendi sanayi sirketleri yerinde saydı bugün yeni yeni sanayi şirketleri hareketliydi bir grup hisse gidiyor diğer bir grup kağnı gibi kalıyor bu durum çok garip benim portfoyde durumlar stabil 🙂 petkim gitsemmi gitmesemmi diye sallanıyor trakya cam biraz gayretli yeni eklediğim kordsa mırın kırın yapıyor 🙂 maksat muhabbet olsun diye yazdım saygılar… bu arada sizden ricam arada bir şirket bazlı paylaşımlar yapsanız araştırma raporları vs vs iyi olmazmı ? bunları yapan çeşitli bloglar var ama inanın bu blog işini sizinle tanıdım dahada başkalarına bakmam 🙂
Sayın Yasir Bey,
Artık piyasalarda herşeyin olabileceğini bildiğim için ne olursa pek anlaşıyla karşılar oldum. Düşüyor olabilir diyorum, çıkıyor olabilir diyorum:)
Çıkışlar genellikle bankalar öncülüğünde oluyor bizde. Zaten aşırı dayak yemişlerdi. Tabii kısa vadede ne olur bilmiyorum.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Şirket analizini çok daha iyi yaptıkları için ben girmiyorum hiç. Ne de olsa hazır güzel güzel raporlar araştırmalar yayınlıyor arkadaşlar.
Tekrar teşekkür ederim.
Saygılar.
Çok güzel, ilgiyle okuyoruz.
Çok teşekkür ederim Tarık Bey, iyi akşamlar.
yiğit bey, bende en büyük hissemde trkcm da %30 zarardayım..:Ama ilginçtirki alamyı düşündüğüm diğer 4 hisse %35-50 arası zarardalar….Ama hiç endişe duymuyorum….Temettümü ve bedelsizimi sakince bekliyorum.Amacım temettüleri diğer hisselere çevirmek…
Sayın Değer Analizci,
Kendimizi geliştirmeye devam edelim ve değer katmaya çalışalım. Umarım zararınızı çıkarırsınız.
Saygılar.
10 yıl boyunca verdiği temettüsü ilede senet aldığım yıllarca emek verdiğim aygaz ve birçok hisse yerine 10 yıldır dolar taşısaydım daha fazla kazanmıştım.
Sayın Hakan Bey,
Maalesef her hisse doları yenemedi. Asels ve bir kaç hisse de kriz zamanlarında alınsaydı şöyle olurdu diye parlatıldı ve beklentiler yükseltilerek insanların uzun vadeli yatırımı sadece alıp unutması olduğu algısı yaratıldı.
Ek olarak Amerika’daki düşük maliyetli S&P 500 endeks fonları bütün büyük yatırımcılar tarafından hiçbir şey bilmeyen yatırımcılara önerirken ülkemizde aynı şeyi söyleyemiyoruz. Çünkü burada borsa maalesef tüm ülke ekonomisini temsil edemiyor. Halka açık olmayan çok şirket var.
Koşullar olgunlaşana kadar alıp izlemek ama amaçsızca daldan dala zıplamamak benim için en iyi seçenek gibi gözüküyor.
Saygılar.
https://www.google.com/search?q=yat%C4%B1r%C4%B1m+ara%C3%A7lar%C4%B1+getirisi&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjp2o-yxvnfAhUDfFAKHXMtD90Q_AUIDygC&biw=1366&bih=664#imgrc=47g5Th5xJu_jaM:
Merhaba; Yazınızı okudum . Teşekkür ederim. Kısa vadede günlük iniş çıkışlar yaptığımız yatırımın doğruluğunu bize sorgulatabilir. Yukarıda adresini kopyaladığım grafikte 2003 Ocak-2017 Aralık arası enflasyon ve değişik yatırım araçlarının getirileri çok kolay anlaşılacak şekilde gösterilmiş. Temettü 25 hisselerinin en çok kazandırdığı açıkça belli oluyor.
Sayın Ruhi Bey,
Bilgi için çok teşekkür ederim. Çok yararlı bir grafik olmuş.
Temettü 25 endeksinin tarihsel getirisini güzelce incelemek lazım. Ayrıca bunlar bir fon olacaksa da pasif yönetileceği için komisyon oranlarının aşırı düşük olmasını talep etmek lazım.
Saygılar.
Yazınız moral oldu. Teşekkürler
Desteğiniz için çok teşekkür ederim Sema Hanım. Her zaman belirsizlik oluyor ve olacak. Önemli olan bu ortamda bir planımız olması.
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
çevirdiğiniz özlü sözlerden (quotes) birinde dediği gibi piyasa işi büyü(cü) işidir eskiden olsaydı büyücüleri yakarlardı şimdi broker yapıyolar işin şakası bi yana piyasayı -tam- biliyorum diyenin yanına uğramıycan -aslında bu hayatta tüm şeyler için geçerli- mesela şimdi yaşananları 2 ay öncede görmüştük dolar neredeyse 4.90 ı zorladı o zaman borsa niçin bu kadar fazla yükselmedi yada tersten soralım neredeyse 89 binden 98 bine yüzde 10 artış var o zaman dövizin mesela doların yine 4.80 -4.90 bandına gelmesi gerekmez miydi yada normal rasyonel mantıkla bu iş anlaşılmaz
Sayın Tea,
Borsada özellikle kısa vadede mantık aramamak lazım. Sağı solu belli olmuyor.
Senaryolar yerine iddialı tahminlerde bulunanlar için ise şöyle diyeyim: “Tahmin, tahmin edilen şeyden çok tahminci hakkında bilgi verir.”
Saygılar.
Sayın: Yiğit bey ; bu samimi ve içten ,güzel yazınızı tebrik ediyor ve teşekkürlerimi takdim ediyorum. Kart denen kötü dosta cevap veremedim. Kart kontrolsüz güç olmuş. Düşüşlerde niye her şeyi menfi , yükselişte ise hayra yoruyoruz. Tam bilemiyorum . Bunun sürü psikoloji olduğuna inanıyorum. Her şeyin ilacının zaman ve temettü sü olan sağlam yerde sabırda görüyorum. Kalın sağlıcakla…
Hoşgeldiniz Hüseyin Bey,
Sürü psikolojisi, karar alma mekanizması gibi şeyleri öğrenmek istiyorum. Bakalım, okumalarda galiba davranışsal finansa kayabilirim biraz.
İnsanlar sürü içinde hareket ederken kendilerini daha güvende hissediyorlar. Gerçek bu maalesef. Herkes karşıt olamıyor. Herkes disiplinle planını uygulayamıyor.
Saygılar.
Elinize sağlık üstadım.
Yine tam kıvamında bir yazı olmuş.
Teşekkür ederim Emre Bey, bakalım kısmetse sonra okuruz ve bu günleri hatırlarız tekrar 🙂
Saygılar.
evet yerimizde sıkı sıkı durmak çok ama çok zor… bazıları borsada para kazanmak emeksiz oturduğun yerden para kazanıyorsun gibi şeyler söylüyorlar. ama bu hayatta kolay para diye birşey yok kazanacaksak zor günlerden geçeceğiz. hedefim aselsan 3 milyar dolar piyasa değerine inince alıp sabırla en az 5 sene beklemek. etrafıma bakıyorum emlakların fk sı 16-20 lerde aselsanın ki şuan 12. ama 9lara kadar düşeceğine inanıyorum ve emlağın döviz geliri yok ve fiyatlarında faizler kadar artacağını sanmıyorum en iyisi şuan borsa gibi görünüyor..