Ultimate Dividend Playbook Kitap İncelemesi

Herkese selamlar.

Burada fırsat buldukça temettü ile ilgili bilgiler vermeye çalışıyorum. Ama önemli olan insanın kendi kendine öğrenmesi ve kendi kendine yeter hale gelmesi. Bunun en önemli yollarından bir tanesi de kitap okuyarak kendi kendini eğitmek.

Ben de okuduğum ve beğendiğim bir kitabı sizinle paylaşmak istiyorum. İsmi Ultimate Dividend Playbook (Temel Temettü Oyun Kitabı). Maalesef Türkçesini bulamadım. Ama ingilizcesi olanlar için güzel bir rehber kitap.

Temettü ile ilgili çoğu şeyi örneklerle bulabilirsiniz.

Şimdi başlayalım….

Ekran Resmi 2019-04-11 16.57.47
Ultimate Dividend Playbook Kitap İncelemesi

Kitabın yazarı Josh Peters. Kendisi Morning Star’da Temettü Yatırımcılığı isimli gazetenin editörlüğünü yapıyor. Ağır bir temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı abimiz.

Hisse biriktirerek emekli olunabileceğini, al sat yerine temettü hisselerinin biriktirilmesi gerektiğini savunuyor. Kitabında da adım adım bunların nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgiler veriyor.

Kitap 11 bölümden oluşuyor. Bölümlerine kısaca bakacak olursak;

  1. İlk bölüm hisselerden gelir elde edilip edilemeyeceğini tartışıyor. (Gelir derken aylık, sabit ve pasif gelir)
  2. Bu bölümde temettüler, değerlemeler ve kazanç kavramları hakkında bilgiler veriliyor.
  3. Bu bölümde temettü canavarı şirketlerden bahsedililiyor. Bunların değerlemeleri hakkında alternatif yöntemler gösteriliyor.
  4. Temettü trendlerinin, güvenilirliğinin hesaplanması, büyüyüp büyüyemeyeceğine karar verilmesi hakkında bilgiler içeren bir bölüm bu da.
  5. Geçmiş, bu gün ve gelecekteki temettülerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği hakkında bilgiler içeriyor. Geçmişte temettü vermesi gelecekte de temettü vereceği anlamına gelmez, bakmak lazım iyice.
  6. Bu bölümde temettünün emeklilik için güvenli bir kaynak olup olmadığını sorguluyor.
  7. Temettüler büyür mü? Büyürse nasıl anlarız? Bunun anlatıldığı bölüm.
  8. Temettülerden ne kazanırız? Bunu inceliyor.
  9. Koyunların izlediği yoldan çıkıp bağımsızlığını kazanma üzerine bir bölüm. Sürüyü takip etmeyen temettü yatırımcılarına özel.
  10. Temettü portföyünüzü nasıl yönetirsiniz?
  11. Son olarak da Temettünün geleceği hakkında bir tartışma var.

Kitap yaklaşık 350 sayfa ve temettüsü büyüyen hisse yatırımcıları için tam bir hazine niteliğinde. A’dan Z’ye temettü ile ilgili merak edilen çok şey var.

Eklerde de gayet güzel içerikler var. Fakat olumsuz yanları da yok değil tabiki.

Olumsuz Yanları

Kitabın en olumsuz ve talihsiz yanı 2008 krizinden önce yazılmış olması. Verilen örneklerden büyük çoğunluğu temettü ödemesi ve büyümesine devam ederken, iyi örneklerden bazıları 2008- 2009 yıllarında temettülerini kesmiş. 

Kitapta 2007 yılının hala yarısından işlem gören bazı banka örnekleri var.

Onun için kitabın büyük 2008 krizinden önce yazıldığını bilerek okumak lazım. Aslında bu olumsuz yan temettü yatırımcılığında nelerin yanlış gidebileceğini görmek için de büyük bir fırsat sunuyor.

İkinci olumsuz yanı da yazarın bazı yerlerde şirketinin reklamını yapması olmuş. Bunu da bilerek okumak lazım kitabı. Ama çok da aşırı değil.

Yeni Başlayanlar İçin

Kitap; yatırımcılığı sıfırdan anlatmıyor fakat az çok temeli olan biri burada yazan bilgilerle temettü yatırımcılığı hakkında çok bilgi edinebilir. Temettüsü büyüyen hisse yatırımcılığının ne olduğu, nasıl uygulanması gerektiği hakkında  değerli bilgiler içeren ve yararlı bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Tecrübeli Yatırımcılar İçin

Tecrübeli yatırımcılar zaten buradaki bilgilerin çoğunu biliyordur diye tahmin ediyorum. Yine de temettüsü büyüyen hisse yatırımcılığının ne olduğuna dair örneklerle bilgi edinebilirsiniz. Bu teze karşıysanız bile karşı tarafın ne düşündüğünü bilmek için okunmalı bence.

Toparlarsam

Okuması keyifli, herkesin yanıbaşında bulunması gereken bir kitap diye düşünüyorum. Bir kerede okumak zorunda değilsiniz. Bölüm bölüm de okunabilir. Vakit bulursanız mutlaka okuyun.

Saygılar.

2 Yorum

  1. Beri demiş ki:

    Yigit bey Merhaba;

    Size bir sorum olucakti son 10 yil icinde hisse degeri her yil duzenli olarak %10 un uzerinde artmis ve yillik temettu ortalamasi %8-%11 bandinda olan sirketleri nasil bulabilirim 480 hisseye teker teker bakmadan bir fikriniz. varsa paylasirsaniz memnun olurum. Blog cok keyifli olmus elinize saglik,

    Iyi gunler;

    Ağustos 14, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Beri,

      Google finance kullanıyorum ben, orada hisse arama var. Oradan bulabilirsin. Öyle hisse var mı şu an pek emin değilim ama. Malum zirvelerde gibiyiz.

      Saygılar.

      Ağustos 16, 2017

Yorumunuzu Ekleyin