Şubat 2017 İtibariyle Yıllık Temettü Geliri

Şubat ayını geride bıraktık ve bir ay daha yaşlanmış olduk. Bu ay pek bir sakin geçti. Dolar 3.60’ların altına kaydı. Şimdi 3.70’lerde ama neyse.

Borsa yükselişine devam edip yataya sardı. Bu arada şirketlerin yıllık bilançoları da açıklandı. Ben de fırsat bulup portföyümde gerekli ayarlamaları temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı olarak yaptım.

Fakat yeni SKP tebliğinden sonra portföyümdeki senetleri ve büyüklüklerini yayınlayamıyorum. Sadece kısaca portföy büyüklüğümü, temettü gelirini ve temettü verimini paylaşacağım.  Öyleyse başlayayım…

ID-100200758
Şubat 2017 İtibariyle Yıllık Temettü Geliri

Hisse Senedi

Hisse Senedi:  9.198 TL

Bunu şimdilik 4 hisse senedine paylaştırdım.

Hisselerden beklenen toplam temettü: 522 TL net temettü gelirim var bu yıl. Yıllık masrafım 36.000 TL olduğu düşünüldüğünde şu an temettülerinim harcamalarımı karşılama oranı %1,45 oldu. Peh peh daha çok yolum var.

Ama ne derler? Bir olmadan iki olmaz! Temettü az olunca insan kendini motive etmekte zorlanıyor. Ben de diyorum ki kendi kendime 5 günlük masrafımı temettülerle karşılayabilirim. 365 günde beş gün.

Aldığım senetleri ortak olma mantığıyla alıyorum. Fiyat spekülasyonuna girmiyorum. Onlar gelirlerini kârlarını arttırıyor, bana da şimdilik sabretmek düşüyor. Onlar çatır çatır yiyeceğim günler de gelecek.

Net Temettü verimi: 522/9.198= %5,68 temettü verimim olmuş oldu.

Aslında, bedelsiz sermaye arttırımı da temettüdür. Sadece nakit değildir. Onu da katsam biraz daha artar ama şimdilik işi daha karıştırmayayım.

Nakit

Rezervlerimde hisse senedi alımı için bekleyen 2.924 TL var. Bunu da kolladığım bir senedi almak için bekletiyorum. Böylece senet sayımı 5’e çıkaracağım.

Bir çimento hissesi için pusuya yattım, avımı bekliyorum. Allah’ım beklemek, sabretmek çok zor. İnsanın boşta parası olunca hemen hisse alası geliyor.

Ne demişler “Küçük yatırımcı donsuz yatar, lotsuz yatmaz.”

Toparlarsam…

Şu anda portföy büyüklüğüm 12.122 TL civarında ve temettü gelirim 522 TL.

Yavaş yavaş temettüler açıklanmaya başladı. Mart ayı içinde de temettüler ödenmeye başlar. Genel kurullar yapılır. Biz de oturur izleriz. Hatta izin alıp katılabilirsem çooooook soracaklarım var efendilere. Belki beleş yemek falan verirler, eskiden yapıyorlarmış.

Sizin temettü geliriniz ne alemde? Harcamalarınızın %kaçını karşılayabiliyorsunuz? Geçinmenize destek oluyor mu yoksa temettülerle de hisse alıp portföyü mü büyütüyorsunuz?

Saygılar.

Image courtesy of Sailom at FreeDigitalPhotos.net

5 Yorum

  1. Derya ELÇİN demiş ki:

    Merhaba. Sayfanızdan epeydir faydalanıyorum. Sormak istediğim o kadar çok husus var ki. Mesela en önemli ve zor mesele nereden başlayacağımı bilmiyorum. Öyle çok bir param yok ama artık birikim yapmaya ve nihayetinde yatırım yapmaya karar verdim. Sizin yazılarınızdan etkilenip temettü emekliliği yolunda ilerleyeceğiz. Ama ilk hissemi nereden alacağımı bilmiyorum. İlk ne alacağıma karar verdim aslında sanırım ilk Ereğli alacağım ama nerden alınır hangi firma kullanılır.. Bunun için bi yere ödeme yapacak mıyım. Almak için neyi beklemem lazım. Aslında bi başlasam devamı gelecek eminim. Tavsiye ettiğiniz kitaplardan okumaya başlamadım ama okuyacağım. Ama şu aylarda mantığım değişti para konusuna bakış açım değişti. Neyse işte böyle. Siz yazın ben keyifle okuyorum. Sevgiler.

    Mayıs 14, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Derya Hanım,

      Herhangi bir bankadan yatırım hesabı açarak başlayabilirsiniz. Hiçbir zorluğu yok.

      Kitaplardan okurken yavaş yavaş, ufak alımlarla da yatırımcılığa ısınmaya başlarsınız. Blogda da zaten bir çok bilgi var bu konuda.

      Temettü emekliliği yolu uzundur ama çok da zevklidir. Bol kazançlar.

      Saygılar.

      Mayıs 24, 2021
  2. Yatırımcı demiş ki:

    Nereden nereye 🙂 Blogu günde 2-3 defa kontrol ediyorum ama ayda 1 içerik geliyor artık. Eskilere bakayım dedim.
    Son sorulara cevap olarak; Bende 21 yaşında bu aşamadayım bakalım nasıl büyüyecek portfoyum. Gelir-gider dengem alt-üst zaten. Halka arzlarla trade’lerle büyütmeye çalışıyorum. Hedefim SISE, AKSA, VESBE, EREGL 4’lüsü toplamak uzun vadede.

    İnşallah portfoyu sizin ki gibi bir duruma getirebilirim 30 yaslarında. Burdan, Twitterdan, ytdan severek takip ediyorum.

    Mayıs 4, 2022
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar :),

      Umarım hedeflerine ulaşırsın. Keşke ben de senin kadar erken başlayabilrseydim.

      Sakın bırakma, bileşik getiri makinesini durdurmazsan neler olacağına kendin bile inanamazsın:)

      Saygılar.

      Mayıs 5, 2022
    • Yatırımcı demiş ki:

      Bir sorun olmazsa finansal özgürlüğe ulaşana kadar devam edeceğim. 18’den bu yana devam ediyorum borsaya ama uzun vadenin mantığını son 1 yıldır anladım.

      Bunda etkiniz çok büyük çok teşekkürler.

      Mayıs 7, 2022

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.