Ağustos 2017 İtibariyle Yıllık Temettü Geliri

Herkese selamlar! Ağustos ayını da geride bıraktık. Şimdi ileriye dönük yıllık ne kadar temettü gelirim olduğunu hesaplama zamanı.

Kuzey Kore muhabbetleri etrafta. Savaş çıkacak mı, çıkmayacak mı, Amerika faiz arttıracak mı ve tahvil sıkılaştırmasına gidecek mi diye çok konuşuluyor. Ağustos’ta biraz düşüş oldu. Forumlarda ve Twitter’da panik havası estirdi bu haberler. Şimdi tekrar en yükseklerdeyiz ve insanlar sakin.

Hadi Ağustos 2017 itibariyle yıllık temettü gelirine bakalım.

Ağustos 2017 itibariyle yıllık temettü geliri

Öncelikle tarihe verileri not düşelim. BIST 100 ayı 110.011 puandan kapattı. Dolar biraz düşerek 3,4638 TL civarında seyrediyor. Sterlin ise 4.46 civarlarında. 1 gram altın 145,49 TL.

Hisse Senedi

İkinci çeyrek sonu itibariyle portföy durumuna buradan ulaşabilirsiniz. 

Portföy Büyüklüğü: Portföy büyüklüğüm yaptığım alımlarla ve değer artışlarıyla 18.800 TL’ye ulaşmış durumda.

Bu ay temettü veren şirket olmadı. Ama ikinci çeyrek verileri yayınlandı. Durum genel olarak iyi ama çimento şirketimde net kâr düşüşü devam etti. Üçüncü ve dördüncü çeyreklerde net kârda bir hareketlilik olmazsa temettü gelirimde bir azalış olabilir. Diğer hisselerimdeki temettü artışlarının bunu karşılayacağını düşünüyorum. Ama bakalım yinede neler olacak.

Bu ay da satış yapmadım. Nispeten sakin bir ay oldu benim için.

Altın olarak baktığımda ise portföyümün büyüklüğü 129 gram altın olmuş. Bunu not edeyim ileride kontrol ederim.

Beklenen Yıllık Temettü Geliri: Beklenen brüt temettü gelirim 1071 TL’ye çıkmış durumda. Net temettü gelirim ise 937,50 TL oldu.  2017 hedefim olan 1000 TL’ye yavaş adımlarla ilerliyorum.

Yıllık giderim 36.000 TL olarak düşünüldüğünde, temettülerim yıllık giderimin %2,6’sını karşılar duruma geldi. Bu yatırım için fon bulma olayını arttırmam ve hızlandırmam lazım. Böyle bebek adımlarıyla erken emeklilik hayal olacak 🙂

Bu arada bunu her sene enflasyon oranında arttıracağım.

Net Temettü Verimi: Net temettü gelirimi portföy büyüklüğüme böldüğümde net temettü verimi %4,98’e indi. Temettü verimi habire düşüp duruyor. Bunun sebebi elimde bulundurduğum şirketlerin fiyatlarının yükselmesi oldu. Malum boğa piyasasındayız.

Nakit Rezervler

Şu anda 64 TL nakit param var hisse senedi almak için bekleyen.

Toparlarsam

Temettü gelirim 937 TL’ye çıkmış olsa da hala günlüğü 100 TL’den 9 günlük bir zamanımı kapsıyor. 365’e çok var. Çok yavaş gidiyorum bu aralar. Bunda hem tarihi yüksek seviyelerde olmamızın hem de tasarruf oranlarının istediğim gibi gitmemesinin etkisi büyük.

İkisi düzene girince bileşik getiri etkisini daha da çok hissetmeye başlayacağım. Ama sıfırdan başladığım düşünüldüğünde de geldiğim yerden memnunum. Hiç yoktan eğer şirketlerim böyle devam ederse (daha iyi olacaklardır diye umuyorum) sadece kendime değil çocuklarıma ve torunlarıma bırakacağım bir servet ve onun temettülerini hazırlıyorum.

Sizin için Ağustos ayı nasıl geçti? Ne kadar temettü geliri elde ettiniz? Emeklilik planlarınıza katkıda bulunmaya devam ediyor musunuz?

Tabii ki önce kendim faydalanmak istiyorum 🙂 Bir sonraki ay temettü gelirinde görüşmek üzere.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.

48 Yorum

  1. TURGUT demiş ki:

    hayırlı olsun…gayet iyi gidiyorsun.Yiğit kardeş yanlış anlama ama iş gurubu hakkındaki düşünceni bence biraz değiştirmelisin.Kızma sakın. 2 aydır bisti didik inceliyorum.Bu iş gurubundan daha dürüst ve iyi bir gurup yok..Adamların nerdeyse her şirketi kazandırıyor…sadece bir arkadaş önerisi…kolay gelsin

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Niye kızayım:) Fikrinizi söyleyeceksiniz ki ben de bir şey öğreneceğim. İş Grubu portföyde çok büyük bir yer tutuyor zaten:). Sadece diğer çiçeklerden de bal almak istiyorum diyelim 🙂

      Saygılar.

      Ağustos 31, 2017
  2. can demir demiş ki:

    Merhaba. Benim yapığım uv portföy modelinde ana amaç portföyün büyümesi ve sonrasında temmettü. O yüzden hisseleri A grubu(Temettü veren, yıllık getiri potansiyeli iyi olan ve bist30 hisseleri)
    B grubu(Temettü veren, yıllık getiri potansiyeli olan ve çoğu bist 50 hisseleri)
    C grubu (Temettü veren, yıllık getiri potansiyeli olan, sanayi hisseleri ve bist100 hisseleri)
    D grubu (Temettü veren, yıllık getiri potansiyeli pek olmayan, bedelsiz beklnetili, bist100 hisseleri)
    E grubu(Temettü veren, yılık getiri potansiyeli pek olmayan, çimento hisseleri, ulusal endeksten)
    F grubu ( az temettü veren, gelecek vaat eden, bist100 dışında kalan küçük sermayeli hisseler)
    A grubu totalin %50 ağırlığında, B grubu totalin %25 ağırlığında, C grubu totalin %12.5 ağırlığında, D gurbu tatolin %6.5 ağırlığında, E grubu totalin %4 ağırlıında, F rubu totalin %2 ağırlığında.
    Her grubun içinde toplam 5 hisse ve o oran o grup için kaç hisse alınmışsa onalr içinde orantılanacak. Meseala A grubunda belirlediğim 5 hisse A1, A2, A3, A4 ve A5 olsun. A grubu totalin %50 ağırlığıdna olcağından ve bende örenğin bu gruptan 3 kağıt varsa %50 bu 3 kağıt içinde eşit dağıtılmış olmalı. Grubun kend içinde bir hisseden diğer hisseye yatay geçiş mümkün. Yani gerekli kar elde edildkten sorna veya o grupta bir hisse tarhi diplerdeyse ona geçiş yapılabilir.
    Kendi belirlediğim
    A grubunda (Eregl, Froto/Toaso,Petkm, Soda,Tuprs)
    B grubunda(Arclk,Cımsa,Hekts,Otkar,Ttrak)
    C grubunda(Aksa,Alkim,Aygaz,Sasa,Ecilc)
    D grubunda(Egeen,Kartton,Algyo,Konya,Golts)
    E grubunda(Adana,Akcns,Boluc,Mrdin,Unyec)
    F grubunda(Jants,Parsn,Tmsn,Bascm)

    Her grupta illa ki tüm kağtılar elde olacak diye bir kaide yok, Ortalama her gruptan belirtilen oranalarda kalmak kaydıyla 2 – 3 kağıt bulundurmak bana mantıklı geliyor. Duruma göre o grup içinde diğer kağıtlara yatay geçişler yapılabilir.

    Benim kendi uv çalışmam budur. Ana amacım, temettü kadar portföy büyüklüğünü de sağlamaktır.
    Not : Hisseler içinde Aselsanı ayrı tuttum.
    Sizin de bu konuda fikrinizi almak isterim.
    İyi bayramlar.

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Can Bey,

      Portföyünü inceledim, hisseler hakkında iyi kötü diyemem ama bir kaç yorum yapabilirim.

      Sanırım 25 hisseli bir portföy yapacaksınız, ASELS ile 26. Bu kadar büyük bir portföyü kontrol edebilecek misiniz? Her şeyini takip edebilecek misiniz bunu düşünün. 25 hisse demek 25 faaliyet raporu, 75 tane de ara rapor okumak ve yorumlamak demek.

      Bir de ağırlık ayarlarken dikkat etmek gerekiyor. Yükselen hisseyi satıp düşüğü alıp ayarlama yapacaksanız Peter Lynch’in çiçekleri söküp, dikenleri sulamak sendromuna düşebilirsiniz.

      Temettü verimi kadar, hatta ondan bence daha önemli olan bir konu da şirketlerin büyümeleri. Buna odaklanmanız güzel olmuş.

      Son olarak bu yatırımızı geçmişe dönük test edebilirseniz iyi olur. Böylece gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Zor olabilir ve geçmişin gelecekte de aynı şekilde olmayacağı garanti olmasa da size bir fikir verebilir.

      Kolay gelsin. Saygılar.

      Ağustos 31, 2017
    • TURGUT demiş ki:

      Bende yiğit kardeşle aynı kanaatteyim..Eğer kağıt değil şirketi satın alıyorsanız 25 şirketi birden almanız doğrumu? 25 kağıttaki haber akışını takip etmek çok zor olacaktır.Nakit akışı sağlayan şirketlere öncelik vermek çok daha olumlu sonuçlar almanıza neden olabilir.syg.

      Ağustos 31, 2017
  3. can demir demiş ki:

    Bana göre bu hisselirn çoğunda anlık takip gerekmeyecek ve çeyreksel bilançolarla da hareket edilmeye gerek yok. Yıl sonu bilançolar irdelenerek geçişler yapılaibilir. Çiçekleri söküp, dikeneeri sulamak benzetmesine gelince bana göre bu hisselerden diken olan yok ama 🙂
    Mesela A grubunda 1 yıl sonunda Tuprs ta aşırı yüksek kar elde ettik ve hasbelkadar Petkm de çok makul fiyatlarda. Şimdi Tupraştan Petkime geçip Petkim gibi bir kağıdı uygundan almak bence yanlış değildir ama .
    Bakalım zamanla doğruluk yanlışlık payını göreceğiz.
    Yorumunuz için teşekkürler.

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
  4. can demir demiş ki:

    Turgut Bey 25 şirket birden almak değil amacım, her guruptan max. 2 3 kağıt yani 10-15 arası . Grup içindeki çeşitlilik sadece o grup içinde bir kağıttan diğer kağıda(şartlar geçekleşirse) geçebilmek ve elimdkeinin yerine neyi alabilirimi baştan bilmek adına.

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
    • TURGUT demiş ki:

      anladım..hayırlı solun ozaman…

      Ağustos 31, 2017
  5. muhammed demiş ki:

    Benimde bi uv porföyüm var fakat ben öyle rapor flan okumadan üstün körü düşsede çıksada her ay düzenli olarak alım yapmayı kafama koydum kötü bi gelişme olursa duruma göre hareket etmeyi düşünüyorum vadem en az 10 yıl. kağıtlarım ;
    Aselsan
    soda
    ereğli
    hektas
    petkim
    ecilc
    aksa
    sasa
    borusan
    sarky
    isdemir
    indes
    eczyt
    karel
    kront
    poltk
    seykm
    uluse
    uluun

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Muhammed Bey,

      Umarım uzun vadeli hedeflerinize ulaşırsınız. Benim de vadem şirketin yönetimi sapıtmadığı sürece çok uzun 🙂

      Başarılar dilerim.

      Saygılar. İyi bayramlar.

      Ağustos 31, 2017
    • muhammed demiş ki:

      iyi bayramlar latte kardesim.

      Eylül 1, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Çok sağolun Muhammed Bey size de iyi bayramlar dilerim.

      Eylül 1, 2017
  6. Faruk demiş ki:

    Borsanın mantığında bana göre Al sat kazandırmaz.doğrı şirketteysen çıkmanın gereği Yok.şu an borsada değerinin 20 katı olan hisse var.sonuçta spek hisseleri.doğru şirketin kağıdının borsa fiyatı gerçek değerinden ne fazla fazla olur ne fazla az olur.şirkeyin faaliyet politikasına göre değer alır.al sat ile kazanabilirsiniz ama servet yapamazsınız.yüzlerce yıllık şirketler var gelişmiş ülkelerde.bizde de önünü açıl gördüğüm ASELSAN Petkim ve soda yı 1000 er koy alarak uzun bir süre 3-5 yıl izlemeyi düşünüyorum.

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Faruk Bey,

      Uzun vadeli yatırımın yaygın olduğu ülkelerde 1700’lerde kurulmuş borsalar ve yüzlerce yıllık şirketler var. Umarım bizim de böyle güçlü ve ortağı olmaktan gurur duyduğumuz şirketlerimiz çoğalır. Çocuklarımıza torunlarımıza bırakırız, bizden sonra temettülerini onlar yer.

      Başarılar dilerim.

      Saygılar.

      Ağustos 31, 2017
  7. TURGUT demiş ki:

    Arkadaşlar bilanço öğrenmeden yapacağınız yatırımlar yazı tura gibidir.Temel analiz şart.Maksat çok hisse almak değil değerlenecek hisse almak olmalı.Ve değerinde olmalı.

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Söylenmesi kolay ama uygulaması bir o kadar zor bir konuya değinmişsiniz. Bahsettiğiniz özellikler çok sabır ve kararlılık gerektiriyor. Öğrenmesi zor ama bir o kadar zevkli konular. İnsan hisse senedi yatırımı yaparken kendini eğitmek zorunda.

      Saygılar.

      Eylül 1, 2017
    • TURGUT demiş ki:

      Ozman en azından Esas Faaliyet karlılığı yükselen ve özsermaye karlılığı yüksek hisseleri seçmeli.Bunu zaten iş yatırım dan görebilirler.

      Eylül 1, 2017
  8. TURGUT demiş ki:

    hisse almadan önce indirgenmiş nakit akım yöntemini kulşlanmanızı tavsiye ederim.

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
  9. Mehmet 44 demiş ki:

    Arkadaslar bende yazınılarınızı zevk ile okuyorum.Bende yaklaşık 3 yıldır büyük bir kriz olucak beklentisi ile hisse alamıyorum . Kront gibi kağıtları düşük fiyatlardan yakaldım az bir kar marjı ile sattım .Ancak sürekli bu kriz olucak psikolojisi ile kağıtları uzaktan bakarak izliyorum .Hisse almaya beynim izin vermiyor .2008 yılındaki fiyatları beni çok etkiledi. Önerilere açığım .Saygılar

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mehmet 44,

      İyi yönetilen, kârını arttıran, yarattığı katma değeri yatırımcısıyla paylaşan ve bunu sürekli arttıran şirketlerin hisseleri ile ilgileniyorum ben. Sadece hiç bir zaman ihtiyacım olmayacak, yok olsa bile yaşam kaliteme hiç bir zarar vermeyecek para ile hisse senedi biriktiriyorum. Bu yüzden düşse de, kriz de çıksa şirketlerimin fiyatının elbet değerine döneceğini biliyorum. O yüzden de rahatım.

      Warren Buffett, Peter Lynch gibi üstadlar endeksin değeri yerine şirketlere odaklanması tavsiye ediyorlar. Tabii ki bu insan psikolojisi için kolay değil.

      Bir de asla çok pahalı mal almamak lazım. Yoksa hisseyi beklerken zaman kaybedebiliriz.

      Son olarak kriz korkusunu yenmek için “Warren Buffett Tarzı” ve “Borsada Tek Başına” isimli kitapları okumanızı tavsiye ederim.

      Saygılar.

      Eylül 1, 2017
    • TURGUT demiş ki:

      Mehmet bey kademeli alım yaparsanız ve temettü ağırlıklı hisseleri seçerseniz krize bile denk gelseniz en kısa zamanda hisselerinin kendini toparlar.krizler yatırımcıya müthiş fırsatlar sunar.toplu Alım değilde az az alım çok daha mantıklı.

      Eylül 1, 2017
  10. TURGUT demiş ki:

    Yiğit kardeş bu arada kısa yazı dizinin 2. Bölümünü yazdım :)yorum isterim 🙂 hayırlı bayramlar herkese.

    Eylül 1, 2017
    Yanıtla
  11. ali demiş ki:

    Hocam temettü verimi düşüyor demişsiniz hisse fiyatları arttığı için. Sanki orada bir yanlışlık var. Düşünceme göre; siz bir hisse senedini aldıysanız artık verimi alış maliyetinize göre hesaplamalısınız bence.
    X hissesi 10 tl olsun. 1 tl temettü verse güncel verim %10 olur ancak sizin maliyetiniz 5 tl ise size gelecek 1 tl temettü %20 verim demektir.
    Herkese iyi bayramlar 🙂

    Eylül 1, 2017
    Yanıtla
    • TURGUT demiş ki:

      yiğit kardeş sürekli alım yaptığı için her fiyat artışında daha az hisse alıyor ve dolayısıyle ortalama temettü verimi düşüyor. Heralde onu demek istedi.

      Eylül 1, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Orada bir anlam karmaşası olmuş haklısınız. Bundan sonra ikisini birden yazacağım. Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Eylül 1, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ali Bey,

      Aslında haklısınız. Hisse maliyetine göre verim hesaplamak daha mantıklı olabilir. Bundan sonraki yazılara ikisini de ekleyeyim. Çok teşekkür ederim katkınız için.

      Saygılar. İyi bayramlar.

      Eylül 1, 2017
  12. Onuf demiş ki:

    Beklenen yıllık temettü getirisini nasil hesapliyoruz ? Bende kendi portföyümde kullanmak istiyorum da

    Eylül 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Onur Bey,

      Elinizde 100 adet X hissesi var. 2016 yılında 1 TL temettü verdi. 2017 yılında da 1 TL temettü vereceğini varsayıyoruz. 100*1=100 TL ileriye yönelik temettü gelirimiz olmuş oluyor. Elinizdeki tüm senetler için bunu yapıp toplarsanız beklenen temettü gelirini hesaplayabilirsiniz.

      Saygılar.

      Eylül 1, 2017
  13. Okan demiş ki:

    Yiğit bey portföyünüzde ISGYO’un büyük yer kapladığını biliyorum. Benimde portföyümün neredeyse %50’lik bir dilimi ISGYO. Bu kağıt hakkında önümüzdeki çeyrekte görüşleriniz nedir?. Son 1 yıla bakıldığında hisse yerinde sayıyor. Şirket sağlam fakat bu durgunluğun nedeni nedir acaba?

    Eylül 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Okan Bey,

      Ben ISGYO’yu verdiği temettüyü sürekli arttırıyor diye almıştım. Tabii bunun için kârını da arttırması lazım. Bu sene temettü artışını kârını arttırmasa da karşılayabilir diye düşünüyorum. Ama TÜrkiye konut piyasasının durumu özellikle İstanbul’daki durgunluk belirleyici olacak gibi ilerisi için. Onu da takip etmek lazım.

      Fakat kira getiren üç tane gayrimenkulu sattılar ve hiç bir açıklama yapmadılar. Bunlardan ikisini grubun gayrimenkul yatırım fonuna sattılar. Son olarak İstanbul’da euro bazlı kira getirisi olan bir yeri sattılar. Kira getirisi amacıyla hareket eden bir fonun neden böyle davrandığını anlamıyorum.

      Ben genel kurula kadar bekleyip orada Genel Müdür’ün ne yapmaya çalıştığını öğrenmek istiyorum. Benim gibi bir küçük yatırımcının da menfaatlerini düşünüyor mu öğrenmem lazım.

      Hiç gitmemesi benim de canımı sıkıyor fakat aldığımda fiyat hedefli değil de temettü arttırma hedefli aldığım için ses etmiyorum şimdilik. Hisse.net’te çok güzel yazılar yazılıyor ISGYO başlığı altında. Onları takip edebilirsiniz arada sırada.

      İyi bayramlar dilerim. Saygılar.

      Eylül 2, 2017
    • TURGUT demiş ki:

      belki altrnatif olarak İSMDR e bakabilirsin yiğit kardeş…..

      Eylül 2, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Zamanım olursa bakabilirim ama yakın zamanda söz vermeyeyim.

      Saygılar.

      Eylül 2, 2017
    • TURGUT demiş ki:

      sadece alternatif arıyorsan bakman için bir öneri..ben zaten kağıdı biliyorum.

      Eylül 2, 2017
  14. can demir demiş ki:

    Temettü gelirini hisse maliyetine göre hesaplamak ne kadar gerçekçi olabilir? Şöyle ki; farzedelim 10 yıl önce X hissesini lotu 10 TL’den aldık ve o zaman hisse başıan 1 TL temettü veriyordu (%10 Temettü verimi) Bu 10 yılda hissemiz 80 TL oldu ve hisse başına 10 TL temettü veeiyor diyelim. Şimdi benim maliyetim 10 TL ve bugun aldığım temettü de 10 TL ise %100 temettü verimi qlıyorum deemek bence yanlış. 10 yıl önceki 10 TL kaç gr altındı, kaç dolardı ve 10 yılda enflasyodan ötürü bugunün kaç parası oldu gibi oranlarla hesaplanmalı. Yoksa yıılar önceki maliyeti kullaranak, sanki o günden bugüne 0 enflasyon olmuş, dolar atın yerinde saymış ve parnaın alım gücü hiç değişmemiş gibi düşünmek lazm %100 temettü verimim var diyebilmek için.

    Eylül 2, 2017
    Yanıtla
    • ali demiş ki:

      Evet bu da mantıklı bir bakış açısı

      Eylül 5, 2017
  15. can demir demiş ki:

    Farzı misal, 20 yıl önce 25 milyara (6 sıfır atılmış haliyle 25 bin TL’ye) ev aldık diyelim. Bugün de aylık kirası 2000 TL olsun. Kira çarpanı(evin değeri/aylık kirası – İstanbul da standart bir evin kirası 300 dolayındadır – ) bizim evin 12.5 diyeblir miyiz? Yani bizim evimiz 12.5 ayda evin değerini amorti eder mi. O zaman piyasa bizim evimizin peşinde koşup satın almak istemelidir. Çünkü kira çarpanı 12.5 dur yani ev 1 yıl 1 ayda kendi fiyatını kiradan çıkarmaktadır, altın yumurtlayan tavuk olmuştur . 🙂
    Hisseleri de böyle düşünmek lazım bizim yıllar önce aldığımız hisse fiyatının bugünün temettü geliriyle kıyaslayıp %100 temettü geliri var desek mantıklı olur mu, düşünmek lazım.

    Eylül 2, 2017
    Yanıtla
    • can demir demiş ki:

      DÜZETLME :
      Farzı misal, 20 yıl önce 25 milyara (6 sıfır atılmış haliyle 25 bin TL’ye) ev aldık diyelim. Bugün de aylık kirası 2000 TL olsun. Kira çarpanı(evin değeri/aylık kirası – İstanbul da standart bir evin kira ÇARPANI300 dolayındadır – ) bizim evin 12.5 diyeblir miyiz? Yani bizim evimiz 12.5 ayda evin değerini amorti eder mi. O zaman piyasa bizim evimizin peşinde koşup satın almak istemelidir. Çünkü kira çarpanı 12.5 dur yani ev 1 yıl 1 ayda kendi fiyatını kiradan çıkarmaktadır, altın yumurtlayan tavuk olmuştur . ?
      Hisseleri de böyle düşünmek lazım bizim yıllar önce aldığımız hisse fiyatının bugünün temettü geliriyle kıyaslayıp %100 temettü geliri var desek mantıklı olur

      Eylül 2, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Can Bey,

      O konuyu güzelce araştıracağım, sonra da bir yazı yazayım. Katkılarınız için çok teşekkür ederim. İyi bayramlar.

      Saygılar.

      Eylül 3, 2017
    • can demir demiş ki:

      Saolun, size de iyi bayramlar.

      Eylül 3, 2017
  16. mehmet can demiş ki:

    Beyefendi iyi günler portföyünüzü paylaşır mısınız? Tavsiye olarak almayacağız sadece örnek olması için paylaşırsanız seviniriz

    Eylül 3, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mehmet Can Bey,

      Portföyü üç ayda bir paylaşıyorum. Üçüncü çeyrek portföy durumunu da Eylül sonunda paylaşacağım.

      Saygılar.

      Eylül 4, 2017
  17. Özer demiş ki:

    UVY ile ilgili bu aralar gözüme hep Aselsan paylaşımları çarpıyor. 30 Aralık 2016 da 12,70 TL kapatmış. Bıfün (5 Eylül 2017) 26.70 TL kapattı.Yani o gün 1000 lot alsaydım bugün ki kapanışa göre %110.2 kâr etmiş olacaktım.
    Bugünde bölündü diyelim %100 bedelsiz verdi. Yaron sabah açılışta 13.35 TL olacaktı ve bende 2000 lot Aselsan olacaktı.Acemi UVY bakış açısı dışında soruyorum 1996 yılında 1000 lot alsaydınız bıgün 457920 lot Aselsanınız olacaktı diyen arkadaşların anlattığı kadar var mıdır ASELSAN? Teşekkürler.

    Eylül 5, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özer Bey,

      Geçmişte yakalanan getiri gelecekte de aynı şekilde yakalanacak diye bir şey diyemeyiz. 1996 yılında 1000 lot alıp ASELS’da kalan kişi sayısı belki 1’dir. Bence 5’i geçmez.

      Size şuradan örnek vereyim izninizle. ASELS şu anki piyasa değeri kabaca 26 milyar TL. ASELS’in fiyatının 10 kat artması demek 260 milyar TL piyasa fiyatına ulaşması anlamına gelir. Kabaca 260/3,50= 74 milyar dolar eder. Amerikan Boeing’in şu anki piyasa değeri yaklaşık 140 milyar dolar, Lockheed Martin’in 85 milyar dolar, Raytheon’un 50 milyar dolardır. Yani dünyanın en fazla savunma harcaması yapan ülkesinin silah şirketleri.

      ASELS’ın on katı büyümesi durumunda hangi lige gireceğini size göstermek istedim. Gördüğünüz gibi boyut büyüdükçe, işletmenin büyüme potansiyeli de o oranda azalıyor. 1996 yılında, ASELS görece küçük bir firmayken 100 milyon TL’lik değer artışı, firmanın değerini 10’a katlarken, piyasa değeri 30 milyar TL olan bir firmada 1 milyar TL artış %3,3’lük bir kazanıma sebep olur.

      Şimdi sizin soracağınız soru şu: bu şirketin büyüme potansiyeli aynı şekilde devam edebilir mi? Türkiye’nin ve etrafının silah ve teknoloji harcamasının hacmi ne kadar ve şirket bundan ne kadarlık pay alabilir. Türkiye büyümesine devam edebilir mi? ASELS bundan ne kadar nasibini alır.

      Şirket çok iyi olabilir, ileride çok da kazandırabilir, bunları bilemem. Fakat geçmiş performansı sağlaması yani parayı 100’e katlamanız için şirketin toplam piyasa değerinin 2 600 000 000 000 TL olması lazım. Sanırım 2 trilyon 600 milyar TL. Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılası ne kadar bir bakın. Takdir sizin.

      Son olarak her şey neyi ne kadara aldığınızla da orantılı. Bir de bunu ASELS kötü olarak algılamayın. Sadece geçmişte büyüdüğü gibi şimdi de büyür müyü kendi bakış açımdan açıkladım.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir.

      Saygılar.

      Biraz uzun oldu ama geçmiş gelecek performansı

      Eylül 5, 2017
    • can demir demiş ki:

      Merhaba Yukarıdaki örneklerinizde bence hata var.
      Aselsanın değeri 26 milyar TL’den 260 Milyar TL’ye çıktığında dolar kurunu 3.50 TL’den hesaplayıp 74 milyar dolar eder demek bence bir hata. Aselsan kimbilir kaçyılda 260 Milyar TL’ye çıkacak ama dolar o gün hala bugünkü kurda mı duracak sizce. Farkı misal 10 yıl sonra diyelim ve doların o zaman 7 TL olduğunu farz ederse 74 milyar dolar değil, 37 milyar dolar eder.
      İkinci hatanız bence; Amerikan Boeing ŞU ANKİ piyasa değeri 140 milyar dolar, Lockheed Martin’in 85 milyar dolar ve Raytheon’un 50 milyar dolar değeri var demişsiniz. Aselsanın gecelekte belki ulaşabilceği değeri bu şirketlerin BUGÜNKÜ değerleriyle kıyaslamşısnız. Bu süreçce bu şirketleirn büyümeyeceği, farzı misal Aselsanın sizin deyiminizle 74 milyar dolara ulaşığı bir zaman diliminde bunlarında 300 400 milyar dolara ulaşacmaayacağını niye düşündünüz.
      Ben burada Aselsan şu değere, bu dğere ulaşır iddasında dğeilim ama örnekemenizde ki zamansal hataları göstermek istedim.
      İyi günler dileirm.

      Eylül 10, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Can Bey,

      Şöyle yapalım o zaman ilk eleştirinize: 26 milyar TL/3,5= 7,4 milyar dolar piyasa değeri var ASELSAN’ın bu gün. TL’yi aradan çıkaralım. 10 kat büyümesi demek 74 milyar dolar olması demek dolar bazında. Kur farkını vs aradan çıkardık dolarla bakıyoruz. Dolar enflasyonu da %2. Onu göz ardı edelim. Bir iddiam yok fiyatla ilgili sadece Aselsan’ın 10 kat büyümesi halinde nereye gideceğini göstermek istedim. Siz 140 milyar dolar olacak derseniz de saygı duyarım.

      Firmayı Boing’le ve Lockheed ile karşılaştırmamın sebebi size şirketin 10 kat büyümesi sonucunda ulaşacağı değeri anlatmaya çalışmamdı. Gitmez mi 10 kat belki gider, belki 100 kat gider, belki 3 kat gider. Belki hiç gitmez. Ama gelecek tahminleri yaparken firmanın toplam değerinin ne kadar olacağını da hesaba katmak gerekir. Boeing 1997’de 50 dolarmış, şimdi 250 dolar olmuş hisse başı. Niye 50 dolardan 2000 dolara çıkmamış. Çünkü şirketler belli bir süre sonra hızlı büyüme evresinden yavaş büyüme evresine geçerler. Dünyada satılacak yolcu uçağı belli. Savaş uçağı belli. Satılacak füze belli. Bu da doğal olarak büyüme oranlarını düşürür. Yazıda bunu anlatmaya çalışmıştım.

      Bundan sonraki 20 senede ASELS 100 kat daha büyüyecek denirse ve bu mantıklı gerekçelere dayandırılmazsa (kimse 20 sene sonrasını bilemez tabii ki) bu insanlara hayal satmak manasına gelebilir ve büyük bir balon oluşmasına bile sebep olabilir. Çok dikkatli olmak lazım.

      Saygılar.

      Eylül 10, 2017
    • can demir demiş ki:

      Yukarıda da belirtmiştim, ben Aselsanın ne olacağı nereye gideceği değil, verdiğiniz sayısal örnekler de hata olduğunu belirttim.
      Ama siz farklı şekil ve örneklerde hala Aselsanın fiyat kıyaslamasnı yapıyorsunuz.

      Eylül 10, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Can Bey,

      Olayın özünü anlatmaya ve neden o örnekleri verdiği anlatmaya çalışmıştım. Haklısınız.

      Saygılar.

      Eylül 10, 2017
  18. Özer demiş ki:

    Çok sağolun. Zahmet versim. İyi geceler.

    Eylül 6, 2017
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.