iPhone 7 Almayıp Hisse Alsaydım Ne Olurdu?

Herkese selamlar. Yazmayı en sevdiğim bölümlerden birine geldik. Harcamayıp hisse alsaydım ne olurdu bölümü… Biliyorsunuz, her ne kadar para harcamak ve insanların beğenisini kazanmak, insan psikolojisinin bir gerçeği olsada, hayatta başarılı olmak için herkesin yaptığını yapmamak gerekiyor 🙂

Geçenlerde bunun sigarada ve kahvede yapmıştım. Eğlenceli sonuçlar çıkmıştı.  Şimdi sıra geldi iPhone’ye… Bakalım iPhone 7 almayıp hisse alsaydım neler olacakmış hep beraber görelim 🙂

İnternetten iPhone 7’nin fiyatına baktım. 3799 TL. Maşallah 🙂 Maaşımdan fazla bir tutar. Şimdi bunun yerine temettü veren hisselerden alsam ne kadarlık hisse senedi alabilirim ve yıllık ne kadar temettü gelirim olur ona görelim.

Görüldüğü gibi iPhone 7 yerine eğer tasarruf edip yatırım yaparsanız, güzel temettü geliri elde edebilirsiniz. Üstelik her yıl…

Meselâ, 393 AKSA, 45 TUPRS veya 245 adet CIMSA alabilirim.

Alacağım temettü miktarı da 135 TL ile 334 TL arasında değişebilir. Daha da önemlisi, yatırım yapan, büyüyen ve kârını benimle paylaşan bir şirketin ebedi ortağı olabilirim. Ebedi derken elbette her şeyin sonu var ama param en azından benim için olabildiğince çalışıp bana ek gelir yaratmış olurdu.

Ömrümüz boyunca tek telefon da almıyoruz ki. 25 yaşından 50 yaşına kadar 25 yılda sekiz telefon değiştirsek bu rakamları sekiz ile çarpmamız gerekiyor. O da yaklaşık ömrüm boyunca 32 000 TL gibi bir rakam harcamamız gerektiğini gösteriyor. Yaklaşık ömrüm boyunca bir yıllık maaşımı telefona veriyorum. Muazzam bir para.

Bunun yanında da bir maaşım kadar temettü alma fırsatını telefonlara gömmüş oluyorum. 32 000 TL’lik hissenin 3000 TL temettüsü olur diye hesaplarsak çıkan tutar bu.

Finansal özgürlük de böyle kazanılıyor ya da kaybediliyor!!! Azar azar, farketmeden.

Peki Kaç Apple Inc. Hissesi Alabilirim

Bu blogun amaçlarından biri de tüketim canavarlığından, tasarruflu yaşayan ve yaptığı yatırımlarla özgürlüğüne kavuşan bir birey yaratmaya çalışmaktı.

Bu amaca uygun olarak iPhone 7 alacak biri bakalım kaç tane bunları üreten şirket olan Apple Inc. hissesi alabiliyor?

3799 TL= Yaklaşık 1000$ yapıyor.

1 adet Apple Inc. hissesi= 143 dolar civarında

Yani iphone 7 alacağıma yaklaşık 7 adet Apple Inc. hissesi alabilirim. Yıllık 1 hissenin verdiği temettü 2.28$.  7 hisseden gelecek temettü 16$. TL’ye çevirirsek 16*3,73= 60 TL.

Yani iPhone 7 yerine 7 adet Apple Inc. hissesi alıp şirkete ortak olabilirsiniz ve 60 TL de temettü alırsınız.

Daha çarpıcı olan ise ülkemizde cep telefonu ithalatına verdiğimiz paralar. Bir habere göre Türkiye 2000-2015 yılında telefon ithalatına 25 milyar dolar para harcamış. Apple Inc’in şu anki piyasa değeri yaklaşık 752 milyar dolar. Yani 15 yılda Aplle Inc.’in %3’üne sahip olabilirdik. Bu şimdiki tutar tabii ki. 2000 yılında Apple hissesi  5$’dı. Yani düzenli alım yapsaymışız belki Apple’ın çoğunluğunu şu anda kontrol ediyor olurduk. Yönetim kurulunda bir iki adamımız vardı.

Bu arada Türkiye’de işlem gören hisselerin toplam değerinin yaklaşık 600 milyar TL olduğu düşünüldüğünde tablo daha net anlaşılır. Yaklaşık %10’unu alabilirdik telefona verdiğimiz parayla.

Toparlarsam

Tüketimden yatırıma geçmek aslında çok kolay. Sadece gereksiz tüketim yaptığınızda neler kaybettiğiniz hatırlayın.

Bir telefon aldığımızda en fazla üç yıl kullanıp atıyoruz. Ama telefonu olabildiğince ucuza alırsak ve kalan parayla yatırım yaparsak, uzun vadede bir yıllık maaşımız kadar temettüyü elde edebiliriz.

Bir telefon almakla sadece bir telefon almış olmuyoruz. Karşılığında para değil geleceğimizi veriyoruz.

Bunun yerine azar azar özgürlüğümüzü kazanabiliriz.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bunu uygulayanınız var mı? Sonuçları benimle paylaşın lütfen 🙂

Okuduğunuz için teşekkürler.

2 Yorum

  1. Muhammet demiş ki:

    Yiğit bey 2 aydır temettü emekliliği için yatırım yapmaktayım bu konuda çok acemiyim. Benim portföyum Cimsa adana froto soda ecilc şimdi malumunuz kit kanaat yatırım yapıyorum sadece bu hisseler hakkında biraz bilgi verebilirseniz çok sevinirim en azından dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak istemiyorum çok teşekkür ederim

    Aralık 21, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Muhammet Bey,

      Ben portföyümde iki tane çimento taşımıyorum aynı anda. Tek çimento taşımayı daha uygun buluyorum sektör çeşitlendirmesi için. Ama siz böyle rahat ediyorsanız bilemem tabii:)

      Hisselerinizin hepsi iyi şirketler. Unutmayın ki borsamız tarihi yüksek seviyelerde ve her hangi bir oynaklık normal kabul edilebilir.

      Ama paniğe kapılmaz alımlarınıza her ay azar azar devam ederseniz belli bir ortalama oluşturursunuz. İki ay daha çok yeni, lütfen bol bol kitap okuyun ve kendinizi geliştirin.

      Saygılar.

      Aralık 21, 2017

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.