Her Zamanki Gibi – Morgan Housel Kitabından Aklımda Kalan Sözler

Herkese selamlar.

Same as Ever (Her Zamanki Gibi), Morgan Housel’in son kitabı.

Kitap incelemesini kitabın Türkçesi çıkınca yaparız. Ondan önce size kitaptan sevdiğim sözleri paylaşmak istiyorum.

Hadi başlayalım.

Risk, siz her şeyi düşündüğünüzü sanırken arta kalan şeylerdir.
Carl Richards

En büyük risk ve önümüzdeki on yılın haber başlıklarını süsleyecek olay bugün kimsenin konuşmadığı bir şey olacak. Bunu büyük bir güvenle söyleyebiliyorum çünkü bu her zaman böyle olmuş. Bunun geleceğini göremeyeceğiniz gerçeği de bunu tam da riskli hale getiren şey olacak.
Morgan Housel

Görmediğiniz şeyin inandığınız her şeyi çürütebileceği fikri aklımıza gelmiyor.
Daniel Kahneman

Sadece görebildiğiniz risklere karşı önlem alıyorsanız, göremediklerinize karşı hazırlık yapmıyorsunuz demektir.
Morgan Housel

Hayatta mutluluğu yakalamanın ilk kuralı düşük beklentilere sahip olmaktır. Eğer gerçekçi olmayan beklentilere sahipseniz, bütün hayatınız boyunca acı çekeceksiniz demektir. Makul beklentileriniz olmalı, hayatın getirdiği iyi ve kötü şeyleri itidalli bir şekilde karşılamalısınız.
Charlie Munger

Bileşik getirinin arkasındaki matematiği çözdüğünüzde sorulması gereken en önemli sorunun “En yüksek getiriyi nasıl elde ederim?” olmadığını fark edersiniz. En önemli soru şudur: “Uzun yıllar boyunca elde etmeyi sürdürebileceğim en iyi getiri nedir?
Yaptığınız küçük ilerlemelerin bileşik getirisi uzun vadede olağanüstü sonuçlar doğurur.
Morgan Housel

Eğer mutlu olmayı diliyorsanız, bu kolayca başarılabilir. Fakat diğerlerinden daha mutlu olmayı dilerseniz bu her zaman zordur çünkü diğer insanları her zaman olduklarından daha mutlu olduğuna inanırız.
Montesquieu

Olma olasılığı yüksek bir şeyin gerçekleşmemesi ve olasılığı düşük olan bir şeyin gerçekleşmesi hayatın önemli sırlarından biridir.
Morgan Housel

Dünya aç gözlülükle dönmez, kıskançlıkla döner.
Charlie Munger

Günümüz ekonomisi üç şeyi yaratmakta çok iyidir: Servet, serveti teşhir etme yeteneği ve başka başkalarının servetine duyulan büyük kıskançlık.
Morgan Housel

Mantık insanoğlunun icadıdır ve evren tarafından tamamen göz ardı edilebilir.
Will Durant

Denge budur: kötümser gibi pla yapın ve iyimser gibi hayal edin.
Morgan Housel

Hisse senedinin değerinin sadece şirketin kârının belli bir faiz oranı ile bugüne indirgenmesi ve bunun belli bir vergi oranı ile düzeltilmesi ile bulunduğunu sananlar, insanların cadıları yaktığını, hevesle savaşa gittiğini, Joseph Stalin’i savunmak için ayaklandığını ve radyoda Marslıların dünyaya indiğini söylediğinde Orson Welles’ye inandığını unutuyorlar.
Jim Grant

Eğer işiniz yaratıcı olmak ve zor sorulara cevap bulmaksa, o zaman parkta aylaklık etmek ya amaçsızca koltuğa uzanmak sizin için çok değerli hale gelir. Biraz verimsizlik mükemmeldir.
Morgan Housel

Ekonomik değer kavramı çok kolaydır: Sebebine bağlı olmaksızın birileri bir şeyi istiyorsa, onun değeri vardır.
Per Bylund

Kesinlik ihtiyacı aklın karşılaştığı en büyük hastalıktır.
Robert Greene

Durguluğun olmayışı, aslında yeni bir durgunluğun tohumlarını eker. Böylece onlardan hiç kurtulamayız.
Morgan Housel

En tepede olduğun zaman çok dikkatli olmalısın çünkü o zaman şeytan senin için gelir.
Denzel Washington

Her şey yolunda gittiğinde, hiçbir şey gerçek anlamda dayanıklı olamaz.
Toby Lütke

Stres, iyi zamanlarda olmadığı kadar dikkatinizi odaklamanıza sebep olur. Ertelemeyi ve kararsızlığı öldürür, gerekeni yapmanızı sağlar, sizi öyle bir zorlar ki, işi şimdi ve elinizden gelen en iyi şekilde yapmaktan başka çareniz kalmaz.
Morgan Housel

2. Dünya Savaşı sırasında bir askere çatışma sırasında ne düşündüğünü sormuşlar: “Korkar halde kalmaya çalışıyorum, çünkü uyanık kalmanın ve dikkatsizce hata yapmamanın en iyi yolu bu.” diye cevap vermiş.
Morgan Housel

Engel olduğu ilerleme ve motivasyonu fark edene kadar endişe ve stresin olmadığı bir hayat kulağa hoş gelir. Kimse zorluk çekmek istemez, çekmemelidir de fakat zorlukların sorun çözmenin en önemli yakıtı olduğunu fark etmeli ve bugün sahip olduklarımızın kaynağı ve gelecekte sahip olacaklarımızın tohumunu içerdiğini bilmeliyiz.
Morgan Housel.

Bir şeyi elde etmenin en güvenilir yolu onu hak etmeye çalışmaktır. Çok basit bir fikirdir ama çok güçlüdür.
Charlie Munger

Hareket etmeye devam etmelisiniz. Hiçbir rekabetçi üstünlük yoktur ki siz durduğunuzda devam etsin. Aslında öyle gözükenler de fark etmeden kendi sonlarını hazırlarlar.
Morgan Housel

İnsanlar tavsiyeyi değil teşviği takip ederler.
James Clear

Bana tarafsız olduğunu söyleyen birini gösterin, ben de size kendini kandıran birini göstereyim.
Henry Luce

Yatırım yaparken “Başkaları korkarken aç gözlü olacağım” demek kolaydır çünkü insan piyasalar çökerken bakış açılarının ve hedeflerinin ne kadar çabuk değişebileceğini hafife alırlar.
Morgan Housel

Herkes zengin, ünlü olmalı ve istedikleri her şeye kavuşmalı. Böylece aradıkları cevabın onlarda olmadığını anlayabilirler.
Jim Carrey

Sabır, gizli inatçılıktır. Uzun dönemli başarı için ne zaman inatçı ne zaman sabırlı olduğunuzun farkına varmalısınız.
Morgan Housel

Uzun vadede hepimiz öleceğiz.
John Maynard Keynes

2 Yorum

  1. Baydu Can demiş ki:

    Teşekkürler Yiğit bey… benim en beğendiğim söz “Günümüz ekonomisi üç şeyi yaratmakta çok iyidir: Servet, serveti teşhir etme yeteneği ve başkalarının servetine duyulan büyük kıskançlık” oldu. bu sayfadan aldığımı belirterek X’e kopyaladım… selamlar.:)

    Ocak 13, 2024
    Yanıtla
  2. Mehmet demiş ki:

    Merhabalar Yiğit Bey,

    Çok güzel bir çeviri olmuş, elinize sağlık. Paranın Psikolojisi kitabını okumuştum çok etkileyici ve ufuk açıcı bir kitaptı. Umarım bu kitap da kısa zaman içinde türkçe çevirisiyle yayınlanır ve okumaya başlarız. Hemen okuma listeme ekledim.

    Kolaylıklar

    Ocak 15, 2024
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.