1933 yılında Oklahoma’da doğan William O’Neil’in serveti 100 milyon doların üstünde ve Hisse Senedi Büyücüsü olarak biliniyor.
Aynı zamanda da bir girişimci. Investor’s Business Daily isimli internet sitesinin de kurucusu. Üye olayım diye baktım ama paralıymış:)
Aynı zamanda bir çok da kitap yazmış. Bunlardan en önemlileri: “How to Make Money in Stocks ve 24 Essential Lessons For Investment Success.
Şimdi size ünlü yatırımcının bazı sözlerini paylaşacağım.
Hadi başlayalım.
Hikayenin özeti şudur: Piyasa ile hiçbir zaman çekişmeyin. Sağlığınız ve gönül rahatlığınız her zaman hisse senetlerinden daha önemlidir.
Hisse senedi piyasasının en büyük paradokslarından biri çok yükselmiş gibi görünenlerin daha da yükselmesi, çok düşmüş gibi görünenlerin de daha da düşmesidir.
Hisse senedi piyasası ile ilgili kişisel fikirler, duygular ve inançlar genellikle yanlıştır ve çoğu zaman da tehlikelidir. Öte taraftan gerçekler ve piyasalar nadiren yanılır.
Eğer hisse senedi portföyünüz varsa kötü performans gösterenleri önce satmanız gerektiğini ve en iyileri biraz daha fazla tutmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
Büyük para sadece bekleyerek kazanılır.
Tamamen tarafsız olun ve dün ya da bundan altı ay önce yaptığınızın doğru olduğunu kanıtlamaya çalışmak yerine piyasanın size ne anlatmak istediğini anlamaya çalışın. Soğuk bir duş almanın en kısa yolu sizin haklı, piyasanın haksız olduğunu kanıtlamaya çalışmaktır. Tevazu ve sağduyu size gerekli dengeyi sağlar.
Felsefeme göre tüm hisseler kötüdür. Fiyatı yukarı gidene kadar iyi bir hisse senedi yoktur. Eğer yükseleceklerine düşerlerse hızla zarar kesmelisiniz. Zararların çoğalmasını istemek yatırımcılar tarafından yapılan büyük bir hatadır.
Hisse senetlerinden çok para kazanmanın bütün sırrı her zaman haklı olmak değil fakat yanıldığınızda en düşük parayı kaybetmektir.
Hayatımda başarılı olan bir tane bile kötümser görmedim.
Özgür bir ülkede başarılı olmak basittir. Bir iş bulun, eğitim alın, akıllıca tasarruf ve yatırım yapmayı öğrenin. Bunu herkes yapabilir. Siz yapabilirsiniz.
İlk öğrendiğim şeylerden biri de; üstün bir performans göstermek için hisse senetlerini en düşüklerinde değil de geniş bir tabandan gelip yeni en yüksekler yapmaya başladığında almaktı.
Meşhur bir trader bir zamanlar piyasada iki çeşit duygu olduğunu söylemişti: Umut ve korku. “Tek sorun” diye ekledi, “korkmamız gerektiğinde umutlanmamız ve umutlanmamız gerektiğinde de korkmamızdır.” Bu 1909 yılında olduğu gibi 2009 yılında da doğrudur.
Herkes etrafta hisse senedi piyasasının ne kadar muhteşem olduğunu söyleyip dolaşıyorsa, muhtemelen alabilecek herkes almıştır ve hisse senedinin gidebileceği tek nokta aşağıdır. Eğer bu herkes için açık ve heyecan verici ise, artık çok geçtir!
Çeşitlendirme cahilliğe karşı korumadır.
Düşükten al yüksekten sat sözünü unutun.
Profesyonel ya da amatör olsun, hisse senedi piyasasındaki insanların %90’ı ödevlerini yapmıyor.
Kütüphanedeki en iyi yatırım kitabı Jesse Livermore tarafından yazılan “Hisse Senetlerinde Nasıl İşlem Yapılır”dır.
Yeteneksiz yatırımcıların çoğu, küçük ve makul zararlarına inatla tutunurlar. Hatalarından ucuzca kurtulabilirler fakat duygusal olarak bağlandıkları ve insan oldukları için, beklemeyi ve zararları çok büyüyünceye ve onlara bir servete patlayıncaya kadar umut etmeyi sürdürürler.
Amaç paradan çok daha güçlü bir motivasyon aracıdır. İstediğiniz maaşı alamadığınızda amacınız işte en iyiyi yapmanıza sebep olur. Düşünebileceğinizden çok daha fazla paraya sahip olduğunuzda ise mükemmel işler çıkarmaya devam etmenize yine amacınız vesile olur.
Yatırımcılar küçük ve kolay nakde dönüşecek kârı alırlar ve zararlarına tutunurlar. Bu taktik yatırım doğru yatırım yönteminin tam tersidir. Yatırımcılar zararda oldukları bir şirket yerine kârda oldukları şirketi satarlar.
Zararlarınızı grafiklere dökün, onları çalışın. Hatalarınızı ve size çok paraya mal olan hareketlerinizi düzeltmek için yeni kurallar ekleyin.
Zamanla aldığınız 10 şirketten ikisinin gerçekten muhteşem olduğunu ve değerini ikiye ya da üçe katlama potansiyeli olduğunu anlayacaksınız.
Neden ya da ne zaman satacağınızı bilmeden hisse senedi almak freni olmayan araba satın almak, can yeleği olmadan bota binmek ya da nasıl kalkacağını öğretip, nasıl inileceğini öğretmeyen uçuş dersi almak gibidir.
Kişisel kuralım: Yatırımı her zaman basit, kolay ve kolay anlaşılır tutun. Her türlü yatırımın adamı olmayın. Hiç kimse hem Kanada maden meselelerinde, opsiyon satın alımlarında, future işlemlerinde başarılı olup hem de yurtdışı hisse senetlerinde dans edemez. Yatırımda ve hayatta başarının sırrı konsantrasyon ve odaklanmadır. Yüksek risk ve kayıp olasılığı, yatırıma yeni başlayan insanların yukarıdaki yatırımlardan uzak durması için ana nedenlerdir.
Yukarıya doğru ortalama yapın, asla aşağıya doğru değil.
Merhabalar,
Bu üstadin söyledigi bir cok sey, aslinda temettü yatirimciliginin ve uzun vade hisse senedi tutup, ortalama yapma yatirimciliginin tam aksi gibi duruyor. Bu durumda, biz neden temettü forumunda, “trader” lari okuyoruz diye dusunuyoruz 🙂
Selamlar Sayın Cenko,
Burası temettü forumu değil ki, yolculuğumu anlattığım blogum:)
Tek bir noktaya çakılı kalırsak ilerleyemeyiz. Çok yönlü olarak her şeyi öğrenmeli, herkes ne diyor dinlemeliyiz.
Saygılar.
Tekrar merhaba,
Tam da size katilmadigimi aciklayan bir cevap yazacaktim ki… asagidaki linki okudum, ve butun dusuncelerimin bosuna oldugunu anladim. Saglicakla kalin 🙂
Link: https://www.businessinsider.de/berkshire-hathaway-third-quarter-earnings-show-record-cash-pile-2019-11?obref=BusinessInsider
Bunu unutmuşsun kanka 🙂
Temettüler ve hisse senedinin performansı arasında hiçbir korelasyon yoktur.Aslında,bir şirket ne kadar çok temettü öderse o kadar zayıf duruma düşer.Çünkü temettülerle ödenen fonları yerine koymak için yüksek faiz oranları ödemeleri gerekebilir.Düşüş gösteren hisse senetlerini elde tutmak saf bir davranış olur.Yüzde 4’lük bir temettü alıyorsanız ve hisse senedi %25 düşmüşse, net getiriniz %21’lik bir kayıp olur.
William O’Neil
Selamlar Erhan Bey, hoşgeldiniz,
Katıkınız için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz gibi temettü de her kapıyı açan altın bir anahtar değil. Yanlış kullanılırsa ve gereğinden çok önem verilirse kayıplara neden olabilir.
Ama bahsedildiği gibi çok kötü de değil. Biz de sapla samanı ayırmak için o kadar okuyup araştırıyoruz zaten:)
Saygılar.
Merhaba,
Ben gibi cahiller için “yukarıya doğru ortalama yapın, asla aşağıya değil” sözünü açıklayabilir misiniz?
Teşekkürler
Selamlar Taha Bey,
William J. O’Neil’in zarar kes stratejisi var. Zararı %8’e geldimi hisse senedini satıyor. İlk alım yaptıktan sonra fiyatı düşen hisse senedinden ise ilave alım yapmıyor. Yani “aşağıya doğru ortalama” yapmıyor. Bunun yerinde, hisse senedinde ilk parça alımı yaptıktan sonra %5’e kadar yükseldiği taktirde iki parça daha alıp o hissedeki alımlarını tamamlıyor.
Yani parasını üçe bölüyor, ilk alımını yapıyor. Düşerse almıyor, fiyat çıkarsa iki parça daha alıp alımlarını tamamlıyor.
Saygılar.
Şahsen temettüyü sadece temettü olarak görmüyorum aylık maaşla alım yapıyorum o da gücümün yettigince ama temettuleri nakit akışı olarak değerlendiriyorum portföyümü büyütmeye yarıyor ordan aldıklarını büyüyen şirketlerime aktarıyorum bu şekilde maaştan kalan zamanlarda da az da olsa alım yapabiliyorum
Sayın Serdarhan,
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Ortaklık düşüncesi ile temettünün çok güçlü bağlantısı var.
Kendinize nakit akışı oluşturabilirseniz ve onu güzel şekilde tekrar yatırıma yönlendirebilirseniz zaten bu işi çözmüşsünüz demektir:) Aslında özet olarak bütün amacımız o zaten.
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.