Herkese selamlar. Net kâr artışı ve sürekliliği temettülerin sağlıklı olarak akması için en önemli göstergelerden bir tanesi. Krizlerde temettülerin kesilmemesi de temettü emeklileri için olmazsa olmaz bir zorunluluk. Ben de bu yüzden 2008 krizinde ve günümüzde ettikleri kârları karşılaştırmak istiyorum.
İlk stres testimi 2008-2009-2010 yıllarında temettü vermiş ve bunu günümüze yani 2016’ya kadar devam ettirmiş şirketleri tespit ederek yapmıştım. Şimdi de 2008 yılındaki krizden sonra belirlediğim hisselerin net karlarındaki değişmeye odaklanacağım.
Krizler Her Zaman Olmaz Ama Önlem Almakta Fayda Var
2008 krizinden sonra, çoğu temettü hissesinin temettüsünü kestiğinden, önceki makalede bahsetmiştim. Temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı olacaksam, şirketimin, krizlerde bile karlılığını arttırmasını ya da en azından korumasını isterim ki Finansal Özgürlük Portföyüm yeterli büyüklüğe ulaşıp işi bıraktığımda, beni yarı yolda bırakmasın.
Sonuçta, temettüsünü kesmese bile karlılığındaki olası düşüşler de benim temettü gelirimi olumsuz olarak etkileyebilir ve gelirimi azaltabilir.
Geçen araştırmamda portföyümün verdiği temettünün 2008’den 2009’a yaklaşık %80’e varan azalmalar yapayacağını görmüştüm. 100 lira temettü alıyorken 20 lira civarı alacaktım. Eh yani ben buna güvenip nasıl 40 yıl sonrası için yatırım yapayım.
Krizlerde bile karında azalma olmayan ve temettüsünü sürekli arttırma kabiliyeti olan şirketler arıyorum. Aynı zamanda portföyümü çeşitlendirmenin yollarına bakıyorum. Şimdi Türkiye’den, ileride dünyadan şirketlere bakarak eklemeler yapacağım. Ama şimdi temettü veren hisse senetlerinin kriz anındaki davranışlarına bakacağım.
Bunu yaparken de bir varsayımım olacak;
- Yatırım şirketlerine ve GYO’lara bakmıyorum, çünkü onların dinamikleri benim için yabancı.
- Şirketin ara vermeksizin, kesintisiz bir temettü geçmişi olmasını istiyorum
Bir de şunu biliyorum ki “geçmişi bilmekle zengin olunsaydı, kütüphaneciler zengin olurdu.”
İşler İyi Giderken Birden Kötüleşti
2007 yılında herşey güllük gülistanlık, rekor karlar var çoğu şirkette. Birden ABD’de başlayan kriz dünyaya yayıldı. Bunun sonunda tabloda görülen çoğu şirketin net karı düştü ve uzun yıllar toparlanamadı. Lütfen bunu ileride de böyle olacak diye düşünmeyin. Bunu paylaşmamın sebebi herşey bazen güllük gülistanlık olamayabiliyor. Bunu özellikle kendime göstermek istiyorum.
2007 Kârına 2015’te Ulaşabilenler
Yukarıdaki düzenli temettü geçmişi olan şirketlerden sadece AKCNS, ULKER, ALKIM, ADEL, SAHOL, ENKAI, AKBNK, FROTO, ISCTR, PNSUT, TTRAK, TOASO, PETUN, OTKAR, FMIZP, BRISA, ASELS, ANHYT, ERBOS, HALKB 2007 yılında elde ettiği karı 2015 yılında geçebilmiş.
Kârını Sürekli Arttırabilenler
Net karını her sene sürekli olarak krizde bile arttırabilmiş şirketler; SAHOL, ENKAI, TOASO biraz sapmayla, PETUN yine biraz sapmayla, ANHYT.
Hiç biri portföyümde yok ama tek bu kritere göre de eklemeyeceğim. Hesaba katılması gereken çok kriter var ve bunlara ek olarak şirketlerin gelmişini geçmişini, bugününü yarınını, patronunu, ne iş yaptığını incelemem gerekiyor. Bir de tasarruf edip para biriktirmem lazım.
Sonuç
Temettü hissesi biriktirmek dikenli yolda yürümek gibi.
2008 krizinde düzenli temettü veren bazı hisselerin bile net karlarında keskin düşüşler mevcut. Çoğu 2015’te 2007 seviyesine ulaşamamış. Bu da hisseyi ne zaman ve hangi fiyattan aldığımızı çok önemli kılıyor.
Gözlemlemeye, araştırmaya, öğrenmeye devam. Kendimizi ne kadar geliştirirsek aldığımız kararlar da o kadar iyi olur ve hedefimize o kadar rahat ulaşırız.
Siz hisse alırken geçmişe bakar mısınız? Geçmiş ile gelecek arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?
Saygılar.
İlk Yorumu Siz Yapın