Site icon Latteden Borsaya

Kasım 2021 Sonunda Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Riskle belirsizlik arasındaki büyük bir fark vardır. Riskin olasılıklarını hesaplarsınız ve ona göre önlemlerinizi alırsınız. Mesela daha fazla getiri talep edersiniz.

Fakat belirsizliği hesaplayamazsınız ve hesaplayamadığınız şeye karşı önlem alamazsınız.

Ben de şu an açıkçası ne yapacağımı tam olarak bilmiyorum.

En son bu durumda kaldığımda Suriye Operasyonu olmuştu. Psikolojik olarak ondan daha kötü durumda değilim.

Yalnız bir sabit gelirli olarak İstanbul’un artık beni istemediğine kanaat getirdim. Belki artık buradan taşınmanın zamanı geldi.

Neyse, konuşulacak çok konu ve yazacak çok az zaman var. Bu yüzden konuşmamız gereken konuları bir kenara koyarak geleneksel portföy durumu yazımıza başlayalım. (Aceleden ufak tefek hatalar olduysa affola)

Enflasyon ve Ben

Küçükken ailemin enflasyon karşısında nasıl çırpındığını tam olarak fark etmesem de ucundan gözlemleme şansım oldu. Çocukken insanın geçim derdi olmuyor.

Sürekli artan fiyatlar ve buna karşı koyamayacak sabit bir maaş ile sürekli yetirmeye çalışmak bende derin etkiler bıraktı.

Zaten bunları “Kitabının arasında dolar biriktiren çocuk” isimli yazımda anlatmıştım.

Sanırım benim kuşağımın çoğunun yaşadığı bir şeydir bu. Biz alışkınız yani.

Aradan yıllar geçtikten sonra, kendimi aynı sorunun içinde buldum. Bile bile nasıl bu duruma düştüm diye kendime kızıyorum. Aslında geldiğini görüyordum ama içten içe yediremiyordum. Bu yüzden de başka bir ülkeye göçmek gibi kendimce radikal önlemleri alma konusunda geç kaldım. Hoş gitsem mutlu olur muydum? Onu da bilmiyorum ama finansal kaygılarım olmazdı herhalde.

Bu yüzden de şu ülkede şöyle bu ülkede böyle demeyeceğim. Enflasyon konusunda artık şaka yapmanın da zamanı değil.

Masraflarımın çoğunu kira, gıda fiyatları ve ulaşım giderleri oluşturuyor ve bunlarda meydana gelen artış, maaş artışımı çoktan aşmış durumda.

Bu da yatırıma başladığım ilk yılda %50’ye ulaşan tasarruf oranlarımın aradan geçen 5 yılda sıfırlanmasına ve nihayet bu ay portföyden para çekmeme kadar vardı.

Bu konunun böyle gitmeyeceğinin de farkındayım tabii.

Neyse lafı fazla uzatmayalım.

Piyasalarda Son Durum

Şu anda meydana gelen olayları ilk kez yaşıyorum. Bu yüzden benim için ne olacağı tam bir belirsizlik kaynağı. Dolar nerede durur, duruna kadar ya da durunca piyasalar ne olur hiçbir fikrim yok.

Konu risk olsa hesaplarsın, olasılıklara göre önlemini alırsın ama maalesef belirsizliği hesaplama şansım yok.

Kasım Sonunda Döviz Durumu

Dolar Ekim sonunda 9,58’miş. Kasım’ı 13.72’den kapattı. Pound 18 TL’yi geçti.

Güncü teyzelerin benimle rekabet eder kullandıkları en büyük silahları gram altın ise şu an itibariyle 786 TL’ye ulaşmış durumda. Geçen ay 550 TL’ydi.

Bu artışlar bütün varlık fiyatlarını arttırmış durumda. Ev, araba, hisse senetleri de bu artışa ayak uydurma çabasında.

Geride kalan tek şey maalesef TL mevduat oldu.

Kasım 2021 Sonunda Portföy Durumu

Kasım 2021 Sonunda Portföy Durumu

Portföyün %72’si hisse senetlerinden oluşuyor.

%3,21 nakit var.

%24,32’de Sterlin portföyü bulunuyor. Sterlin pozisyonlarımı %20 civarından arttırdım. Geri kalan artış TL’nin değer kaybından geldi.

Portföydeki Hisse senetlerinde ise son bir ayda %30 gibi bir yükseliş meydana geldi. Ama bu başarı değil.

Şimdi de hisse senetlerine bakalım.

Kasım 2021 Sonunda Hisse senedi varlığı

Uzun zamandır taşıdığım Tüpraş pozisyonunu 155-160 civarında kapattım. Döviz artışı, rafineri marjlarındaki düşüş bunda etkili oldu. Onun yerine 9 civarından ay sonuna kadar HEKTS taşıdım.

Şu an ise GSDHO, ISMEN, TAVHL ve TTRAK pozisyonları ile devam ediyorum.

Açıkçası ne yaptığımı tam olarak biliyorum desem yalan olur. Belirsizlik ve kendinden emin olamama her kararda kendini hissettiriyor.

Kendinden emin olmanın patlamaya giden ilk aşama olduğunu bir çok kez okuyarak öğrendim. Tanrı yok edeceklerini ilk önce kendine güvendirirmiş.

Öte yandan hiç kontrol etmediğim ve bakmadığım eski hesabıma da temettü hisselerinden oluşan ufak bir portföy yaptım Detaylarını temettü sekmesinde paylaşırım.

Hisse senetlerine inanmaya devam ediyorum. Yola ne için çıktığımın farkındayım. Yıl sonunda dövize karşı durumunda olduğu ayrıntılı bir yazı ile bunun ayrıntısına gireriz.

Şimdi de temettü durumuna bakalım.

Kasım 2021 Sonunda Temettü Durumu

Bu portföyü artık bozmayacağım için gönül rahatlığı ile temettü durumunu paylaşabilirim.

Kasım 2021 Sonunda Temettü Durumu

Şu an için ilerideki 12 ayda alabileceğim temettü miktarı 73 TL.

İlk hedefim 50 TL gelen su faturasını temettülerle karşılamak olarak. Bu yüzden de 600 TL’lik temettüyü tamamlamaya çalışacağım.

Sonrasına diğer faturalarla yolumuza devam ederiz.

Bu seferki yazının kısalığından dolayı kusura bakmayın. Yıl sonunda, içinde portföyün dolara karşı durumunun da olduğu ayrıntılı bir yazı hazırlıyorum.

Şimdilik benden bu kadar.

Saygılar.

Exit mobile version