Site icon Latteden Borsaya

Nakit Diyeti ve Tasarruf Oyunu

Herkese selamlar.

Günde 75 TL’ye Finansal Bağımsızlık Stratejimi uzun zamandır uygulamaya çalışıyorum. Fakat tasarruf eksiğimin olduğu kabak gibi ortada.

Daha çok para biriktirmek için nakit diyetine” başlamaya karar verdim.. Bir de küçük bir para biriktirme oyunu oynayacağım.

Kişisel harcamalarımız için kredi kartlarına ve bireysel kredilere esir olduğumuz, aslında hiç de normal olmayan bir durumdan kendimi kurtarmak istiyorum.

Bu yüzden de 15 Ocak’ta alacağım maaşla birlikte sadece nakit kullanarak harcama yapacağım.

Bunun yanında 15 Ocak’ta yatırıma aktardığım paradan ayrı olarak cüzdanıma giren her 5 TL’yi ve akşama cebimde kalan tüm bozuklukları biriktireceğim.

Şimdi bu süreci biraz anlatayım. Hadi başlayalım.

Nakit Diyeti ve Kredi Kartlarım

Hayatta sırf alıştığımız için bize normal gelen, bir kez uzaktan baksak saçmalığının farkına varacağımız tonla absürt şey var.

Eminim aklınıza bir sürü şey gelmiştir. Mesela en basiti; yaya geçitlerinde niye arabaların geçip gitmesini bekleriz. Neden ülkede yaya geçidi diye bir şey var? 🙂 Madem arabanın geçmesini bekleyeceğim, yaya geçidi niye var?

Aslında yaya geçitlerin önüne geldiğimiz an arabaların durması ve tamamen biz kaldırıma çıkana kadar hareket etmemesi gerekir. Avrupa’da böyle en azından. Ama bizde arabaların durmasını beklersen büyük ihtimalle fukara sümüğü gibi asfalta yapıştırırlar.

Ama bundan şikayet eden var mı? Çoğunlukla yok. Çünkü kanıksamışız. Artık hepimiz için normal bir şey olmuş.

İşte kredi kartları da böyle. Ben geçinmek için niye bir sonraki maaşımı ipotek ettireyim ki? Niye bankadan yiyecek almak için kredi çekeyim? Neden aldığım maaş bir ay geçinmeme yetmesin ve borçlanmak zorunda kalayım?

Eskiden olsa, mesela annelerimiz babalarımız bütçelerine göre harcama yaparlardı. Varsa alırlardı, az varsa ihtiyaçlarını paraları oluncaya kadar ertelerlerdi.

İstisnalar olabilir ama çoğu gelecekteki gelirlerini sırf bugün daha lüks yaşamak için harcamazlardı.

Fakat kredi kartları insana yapay bir güç veriyor. Öyle ki paran olmasa da varmış gibi harcama yapıyorsun. Elinle parayı tutmadığın için bazı harcama kararlarını çok daha kolay verebiliyorsun.

Şimdi şöyle bir şey de okudum. Yapılan araştırmalarda nakit para kullananların çok daha tasarruflu davrandıkları ve daha az gereksiz para harcadıkları görülmüş.

Bu yüzden 15 Ocak’ta alacağım maaşla birlikte sadece nakit kullanmaya başlıyorum. Bankaya hiç bir şekilde borçlanmayacağım.

Zaten 2019 Hedeflerimde de belirttiğim gibi iki kredi kartımı teke indirip limitini yükselterek kenara kaldıracağım ve kesinlikle aidat ödemeyeceğim.

Nakit diyeti ile amacım daha az harcama yaparak gereksiz şeylere olan harcamalarımı çok aza indirmek. Bir başka hedefimse kredi kartlarının verdiği yapay zenginlik duygusundan kurtulmak.

Kredi Kartlarının Olumsuz Yanları

Bunu yaparken kredi kartlarının olumsuz etkilerinden bahsedeyim.

İlki beni çok fazla borçlandırma potansiyeli ve gelecek gelirimi düşürmesi. Gelecek ayın gelirini harcamak zaten bir hata. Böylece bir sonraki ayda harcayabileceğim ve yatırım yapacağım geliri azaltıyorum. Ayrıca bir de borcun tamamını ödeyemezsem gelecek aya daha çok borcum oluyor. Bu da tersine kartopu etkisi yaşamama neden oluyor.

İkincisi ödeyemediğim tutarın faiziyle boğuşmak. 1.000 TL ödemezsem ve sonraki aya bırakırsam mesela %2,75’ten 27,5 TL faiz öderim (Bu aylık %2,75’te aşırı yüksek bir faiz oranı). Ama 10.000 TL ödemezsem 275 TL’ye çıkar. Yük olarak 275 TL bir sonraki ay üstüme çöküverir. Günlük 100 TL kazanan biri 2.75 gün faize çalışmış olur. Bir de kredileri varsa ayın büyük bir zamanını faiz ödemek için çalışarak geçirmiş olurum.

Temettü yatırımı yaparak uzun vadede bileşik getirinin nimetlerinden faydalanmak isterken kim borçların bileşik getirisi altında ezilmek ister ki?

Kredi Kartının Olumlu Yanları

Tabii kredi kartının bir kaç olumlu yanından da vazgeçmiş oluyorum. Bunların ilki de alacağım puanlar ve promosyon avantajları.

Puanlar sıkıntı olmayacak. Zaten çok üç kuruş puan veriyor.Olmasa da olur.

Havalimanlarında hızlı geçiş gibi özellikleri de zaten kullanabileceğim.

Bir de acil durumlar için kullanabileceğim bir ödeme aracı olma özelliği var. Bunu da kredi kartı kenarda duracağı için kaybetmemiş olacağım.

Tasarruf Oyunu

Nakit diyetine başlamışken buna bağlı bir tasarruf oyunu oynamaya karar verdim.

Zaten maaşımı alınca %30’unu yatırım hesabına aktarıyorum (40’lı yaşlarımın başında finansal bağımsızlığımı kazanabilmek için mutlaka %50’ye çıkarmam lazım).

Nakit diyeti boyunca akşam elimde kalan madeni paraları ve cüzdanıma giren her beş TL’yi de ay sonunda yatırım hesabıma aktaracağım.

Böylece yatırım hesabıma daha fazla para koymak ve daha fazla finansal bağımsızlık satın almak niyetindeyim.

İlk sonuçları Ocak sonunda yayınlayacağım portföy durumunda paylaşırım. Aklımda sonraki portföy durumunda tasarruf diye bir başlık açmak ve böylece ne kadar tasarruf ettiğimi ve bunun ne kadarının tasarruf oyunundan geldiğini yazmak var. Portföye aktarılan parayı toplu bir yerde takip edemediğimi farkettim.

Peki sizin kredi kartlarıyla aranız nasıl? Sürekli bütçenizi aşıyor musunuz? Bunu engellemek için ne tür önlemler aldınız? Peki kredi kartları olmasa hayatınızın daha iyi olacağını ve daha çok tasarruf edeceğini düşünüyor musunuz? Biraz da sizden dinleyelim bakalım:) Bu tasarruf oyunu tutar mı?

Saygılar.

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

Exit mobile version