Site icon Latteden Borsaya

Eylül 2018 Sonu İtibariyle Portföy Durumu ve Temettü Geliri

Herkese selamlar! Sonunda Eylül ayının son iş günü de bitti. Şimdi sıra pasif gelir elde ederek erken emekli olma hayallerim ne alemde bunun hesabını yapmaya geldi.

Borsada banka kaynaklı bir yükseliş oldu, dolar son iş gününde 6 TL’nin altına inerek 5,99 TL’leri gördü.

Bir de İtalya’nın borçları tekrar konuşulmaya başlandı.

Bu arada benim de net temettü gelirim 1078 TL’ye, pasif gelirim de net 1742 TL’ye çıkmış oldu. Çalışmadan idare edebileceğim gün ise 15 güne yükseldi.

Şimdi önce genel piyasa durumunu verip ardından hisse senedi portföyümün güncel durumunu paylaşacağım. Daha sonra da temettü ve faiz gelirlerinden oluşan pasif gelirim ne alemde ona bakacağım.

Hadi başlayalım.

Eylül 2018 İtibariyle Portföy Durumu

Eylül Sonu İtibariyle Piyasalarda Son Durum

BIST 100 Ağustos sonunda 92.723 puandan kapatmıştı. Eylül’ü ise 99.957 puandan kapattı.

Dolar 6,59’muş, şimdi ise 6.04 oldu.

Sterlin ise ayı 7.88 TL’den, gram altın ise 231,75 TL’den kapatmış oldu.

İtalya’da yeni hükümetin bütçe açıklarını arttıracağı beklentisi piyasaları çalkaladı. Çok bıçak sırtı bir tahvil piyasaları var. Ticaret savaşları tam gaz devam ediyor.

İçeride dolar düşmeye başladı, yeni ekonomi programı açıklandı, etraf sakinleşti, Merkez Bankası okkalı bir faiz arttırımı yaptı. Kısa vadede ne olur kestiremiyorum ama umarım bu yüksek faizde çok uzun süre kalmayız. Çünkü yüksek faiz yatırımın ve büyümenin düşmanıdır. Uzun vadede Türkiye’ye bir şey kazandırmaz.

Eylül 2018 İtibariyle Portföy Durumu

Portföyün nakit ve hisse senedi dahil toplam büyüklüğü 36.396 TL.

Portföye 500 TL civarında bir ekleme yapabildim. Günlük 75 TL’ye finansal özgürlük stratejimden hala çok uzağım.

Ama ekleme yapmadığım için de mutluyum.

Bu ay hisse senetlerindeki değer kaybından dolayı portföy değerim azaldı. Prolific.ac Türkiye kullanıcılarına kapandığı için ek gelir de elde edemedim maalesef.

Hisse Senedi Varlığı

Bu ay portföyümün iki büyük hissesinde yaşanan geri çekilmeler sebebiyle kayıplar yaşadım.

SODA ve HEKTS’ta değer kayıpları yaşandı. Anormal bir durum yok gibi geliyor bana her zamanki piyasa oynaklığı. Uzun vadede şirketlere güvenim tam ama kısa vadede nerelere gider hiç bilmiyorum. Warren Buffett’ın da dediği gibi kısa vadede ne olacağını kimse “istikrarlı olarak” bilemez.

YKBNK iyi performans göstermeye başladı kısa vadede ne olur onu da bilmiyorum tabii. Zaten portföydeki payı %2:D Biraz daha arttırabilirdim ama hisse satarak değiştirmek istemedim ve aylık eklemelerimin de hepsiyle banka hissesi almadım.

AKSA ise ikinci kapasite azaltımını yaptı ve kapasite kullanım oranını %60’a çekti. Firma %98 kapasite kullanım oranıyla çalışıyordu. Bunun sebebini petrol fiyatlarına bağlı hammadde fiyatlarındaki artışa bağlı talep düşüşü olarak gösterdiler sanırım.

Biliyorsunuz AKSA temettüsünü en az beş yıl boyunca arttıran Temettü Padişahları’ndan biri. Temettü konusunda bir şey söylemek için erken ama umarım bir kesinti yaşamayız. Fakat bu yüksek faizlerde temettüyü kesip borç azaltmak isterlerse de son derece olumlu karşılarım. Borç alıp, aldığı borcu temettü olarak bize vermesinden iyidir. %30 ile borç alacak. Bana vergiden sonra %85’ini verecek. Sonra da kendisi borç ödemeye devam edecek Çok maliyetli olur. Bir de karbon fiber işi nereye gidecek merak ediyorum. Nerelere gidecek bakalım.

Onun dışındaki hisselerde olağanüstü bir durum hatırlamıyorum.

Hatırladım:) Hektaş  50 milyon TL’lik bono ihraç etti. Faizler yüksek tabii ki. Ardından da ADANA’da gübre fabrikası ÇED haberini aldık. Neler olacak bekleyip göreceğiz. Eğer uzun vadede faiz maliyetinden daha fazla kârlılık yakalarlarsa biz hissedarlar için olumlu olur. 20 aydır bulunan pozisyonumu değiştirmeyi düşünmüyorum.

Bu arada toplam portföy artışı 2017 Şubat’tan beri %41,60 olmuş. 2017 sonunda %28’lik bir artış vardı. Demek ki bu sene başından beri %13,60’lık bir getiri elde etmişim. Tabii burada kesin bir şey söylemek mümkün değil, çünkü yıl içinde sürekli alım yapıyorum.

Biriktirmeye devam ediyorum. Çok yakında bir yıllık maaşım kadar portföy büyüklüğüne ulaşacağımı umuyorum.

Nakit Varlığı

Nakit varlığı 3067 TL. Bu tutarı hisse senedine çevirmekten vazgeçtim. Maaştan maaşa ve tüm ek gelirlerle ekleme yapmaya devam edeceğim. %90 hisse %10 mevduat ile portföyü tutmaya devam edeceğim.

Prolific.ac’tan toplam aldığım para 70 Pound oldu. Fakat bendeki eşek şansı yüzünden olabilir Prolific ülkelerden Türkiye’yi çıkardı. Aylık üç beş bir şey kazanıyorduk artık onu da kazanamayacağız. Neye elimizi atsak kuruyor:)  Böylece prolific defterini kapatmış olduk. Yeni arayışlara girişmedim. Zaten en iyi anket sitesi buydu.

İngilizceden Türkçe’ye çevrilmemiş çok güzel yatırım kitapları var. Bu aralar onları çevirmek için arayış içerisindeyim. Yayınevleri ile görüşüyorum. Belki oradalardan bir şeyler çıkabilir.  Nakit akışına katkı sağlayacak bir şeylere başlayabilirim.

Bu arada lafı çok uzatmayalım. 2Toplam nakit varlığım 3681 TL oldu.

Portföyün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu

Portföyün toplam değeri 36.396 TL oldu.

TL olarak düşse de dolar olarak biraz daha toparlanmış gibi. Ama hala eski seviyesine gelmedi.

Şimdi kayıt tutmaya başladığımdan beri portföy TL ve dolar olarak ne alemde ona bakayım. Dolar olarak Mart 2018 tepesinden hala 2000 dolar eksideyim. TL olarak ise tepeyi Ağustos 2018’de 37.568 ile görmüşüm.

Portföyün Diğer Para Birimlerine Karşı Değeri

Şimdi de dolar TL grafiğini verelim.

Dolar TL getiri grafiği

Her ne kadar TL’de yükselen bir grafik çizsek de dolarda öyle ahım şahım bir kazancımınız olmadığı açık:)

Biriktirmeye devam.

Temettü Yönünden Portföyün Değerlendirmesi

Geçen ay 1059 TL temettü gelirim vardı. Bu ay alımlarla birlikte 1078 TL’ye ulaşmış durumda.

Temettü Geliri Tablosu

HEKTS’ın ve YKBNK’nin temettü vermemesinin aldığım temettülerin düşük çıkmasında etkisi büyük. Portföy ne de olsa temettüsünü büyüyen hisse portföyü. Temettü verimine göre oluşturmadım.

Portföyün temettü verimi 1.078/32.715: %3,3’e çıkmış oldu.

Mevduat faizlerinden dolayı 3067 TL için alacağım net faiz geliri de 655 TL’ye çıkmış oldu.

Böylece 12 ayda elde edeceğim net pasif gelir 1742 TL’ye çıkmış oldu. Böylece 1 aylık net asgari ücret tutarını geçmiş oldum. Övünülecek bir şey değil tabii ki ama biriktirmenin ve yatırım yapmanın gücünü göstermesi açısından iyi bir örnek olabilir.

Portföyün net pasif gelir verimi de 1742/36.396: %4,79 olmuş oldu.

Bir günlük özgürlüğümü kazanmak için gereken paranın 115 TL olduğu düşünülürse finansal özgürlüğümü kazandığım gün sayısı 15,14 güne çıkmış oldu. 1 günlük daha özgürlük kazanmış oldum.

Yani 15,14/365= %4,15. 100 günümden 4,15’ini finansal olarak özgür geçirebilirim.

TOPARLARSAM

Borsa yükselse de portföyün TL olarak değerinin azaldığı bir ay oldu.

Alım yapmaya az da olsa devam ediyorum. Fakat, açıkçası bu alımların yeterli olmadığının farkındayım. Tasarruf oranlarını arttırıp portföye daha fazla katkı yapmam lazım. Aylık 2000-3000 TL’lik alımlara geçtiğimde farkı daha hızlı göreceğim.

Kazandığım özürlük 15 güne ulaştı fakat bunda faiz gelirlerinin de etkisi büyük. Ondaki bir azalma sonuçları etkileyebilir diyerek yazıyı bitiriyorum.

Buraya kadar sabrettiğiniz için çok teşekkür ederim.

Peki sizde durumlar nasıl? Portföyün ilerleme durumu ne alemde? Ne kadar finansal özgürlük kazandınız? Yoksa pes mi ettiniz?

Saygılar.

Exit mobile version