Site icon Latteden Borsaya

Sürdürülebilir Büyüme Oranına Göre Portföy Değerlendirmesi

Herkese selamlar. Uzun vadeli temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı olarak sürdürülebilir büyüme oranına çok önem veriyorum ve arada bir mutlaka portföyüme uyguluyorum.

Sürdürülebilir büyüme oranının ne olduğunu daha önceki bir yazıda ayrıntılı olarak anlatmıştım fakat kısaca özetlemek gerekirse: Şirketin borç almadan hangi hızda büyüyebileceğini öngören, bunun için de özsermaye kârlılık oranı ve nakit temettü dağıtma oranını kullanan bir formülü var.

SBO: Özsermaye Kârlılık Oranı * (1-Nakit Temettü Dağıtma Oranı)

Bu arada daha önce bu oranla karşılaşmamış olanların mutlaka iki dakika ayırıp temelini öğrenmesini tavsiye ederim.

Al-sat’tan para kazanmayı düşünmeyen (düşünmeyen değil de beceremeyen diyelim), sürekli olarak doğru piyasa zamanlaması yapmanın imkansız olduğunu düşünen biri olarak şirketlerin sürekli büyümelerinden ve kâr artışından faydalanmak istiyorum.

Bu yüzden de benim için bu oran çok daha önemli hale geliyor.

Şimdi arada yaptığım gibi sürdürülebilir büyüme oranı ile hisse senetlerimi değerlendirip, durumlarına bakacağım. Siz de böylece kendi portföyünüzdeki hisselere uygulayabilirsiniz. 

Hadi başlayalım.

Sürdürülebilir Büyüme Oranına Göre Portföy Değerlendirmesi

Sürdürülebilir Büyüme Oranı Hakkında Birkaç Uyarı

Dedikten sonra artık hisselerimin sürdürülebilir büyüme oranlarını hesaplayabilirim.

Portföyün Sürdürülebilir Büyüme Oranına Göre Değerlendirilmesi

Özsermaye kârlılık oranlarını investing.com‘dan alıyorum. Hissenin ismini yazıyorsunuz. Sonra finansallar sekmesine, oradan da oranlar sekmesine tıklıyorsunuz. Özkaynak Getisi (5YA) olarak bulabilirsiniz.

Nakit temettü dağıtma oranını ise www.isyatirim.com.tr‘den alıyorum. Analiz kısmına gelip, hisse seçiniz yazan yere hissenizin kodunu yazıyorsunuz. Sermaye arttırımları ve temettüler sekmesinden temettü gerçekleşen/planlanan bölümünden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Önce 5 yıllık ortalama Sürdürülebilir Büyüme Oranı’na bakalım:

5 Yıllık Sürdürülebilir Büyüme Oranları

Şirketlerin beş yıllık ortalamalarına göre borç almadan özsermayeleri ile belli bir özsermaye kârlılık oranı ile büyüyebileceği olası rakamları bulmuş olduk. Şirketin özsermaye kârlılık oranı ne kadar yüksekse ve ne kadar az kârını dağıtıyorsa bu oran o kadar yüksek çıkıyor.

En yüksek SBO’ya sahip şirket SODA, ikinci şiket BIMAS, üçüncü şirket de HEKTS çıktı. 

Şimdi de son 12 aylık verilere göre SBO hesaplayalım. 

12 Aylık Sürdürülebilir Büyüme Oranı

Verilere son 12 aylık baktığımızda ise ilk sıraya HEKTS, ikinci sıraya SODA, üçüncü sıraya da FROTO yerleşiyor. 

Görüldüğü gibi özsermaye kârlılık oranı ne kadar yüksekse ve nakit temettü dağıtma oranı ne kadar düşükse şirketin yatırım yapmaya o kadar fazla kaynağı kalıyor. Bu yüzden de Sürdürülebilir Büyüme Oranı o kadar yüksek çıkıyor. 

SBO’nun düşük çıktığı durumlara baktığımızda ise özsermaye kârlılık oranlarının düşük ve nakit temettü dağıtma oranlarının yüksek olduğunu görüyoruz. 

Mesela TUPRS yıllık kârından daha fazlasını dağıttığı için yatırım yapmak istediği zaman borç alması gerekecek gibi bir durum ortaya çıkıyor. 

Öte yandan AKSA da kârının %91’ini dağıttı. Geri kalan tuturı mevcut özsermaye kârlılık oranı olan %15,89 ile değerlendirdiğinde sürdürülebilir olarak %1,43 büyüyor. 

Bu oran şirketin borç almadan belli bir kârlılıkla ne kadar yatırım yapabileceğini gösterdiği için şirket kârının çoğunu dağıtırsa özkaynaklarından yatırıma kaynak ayırmamış oluyor. 

Tabii ki bu, yönetimin ve hissedarların tercihlerine bağlı. 

Böylece sürdürülebilir büyüme oranına yönelik açıklamadan sonra güncel bir örnek de görmüş oldum. Siz de hisselerinize bu oranı uygulayarak şirketin borç almadan büyüme oranlarını bulabilirsiniz. 

Tabii ki bu oranın geçmiş verileri içerdiğini ve gelecekte değişiklikler olacağını da unutmamalıyız. 

Saygılar. 

Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

Exit mobile version