Site icon Latteden Borsaya

Erken Emekli Olmam İçin Ne Kadar Para Gerekli: %4 Kuralı

Herkese Selamlar! Erken emeklilik için yıllık masrafım kadar temettü geliri hedefliyorum fakat dünyada uzun yıllardır kullanılan başka bir yol var. Buna %4 kuralı deniyor. Tahvil ve hisse senedinden bir sepet yaparak bu kuralı uygulayabiliyorsunuz. Kısaca anlatıp ayrıntılara geçeyim.

Amerika’da ortaya çıkmış bir sistem. Orada emekliliklerini planlayan insanlara, “bana emekliliğimde ne kadar toplu para gerekir, bu para beni nereye kadar idare eder” gibi sorulara cevap olması için kullanılıyor.

Kısaca; emekliliğinde yıllık harcadığın paranın 25 katı kadar paran olursa ve o para her sene ortalama enflasyon artı %4 getiri elde ederse, finansal bağımsızlık portföyümdeki para hiç bitmez ve 70 yaşına kadar da yaşasan 150 yaşına kadar da yaşasan idare edersin gibi bir sonuç çıkıyor.

Şimdi %4 kuralının ayrıntısını verelim. Hadi başlayalım.

Finansal Bağımsızlık İçin Ne Kadar Para Gerekli: %4 Kuralı

%4 kuralına aynı zamanda güvenli para çekme oranı da deniyor. Bu oran öyle bir oranki siz birikimlerinizden %4’ünü her sene çekseniz bile sonsuza kadar birikiminiz bitmiyor.Tabii bunun bir alt yapısı var.

Tüm portföyümüzün net %4 değer kazanması lazım, üstüne de enflasyonu ekliyoruz. O da diyelim ki %5. Yani yıllık %9 portföyümüz değer kazanırsa %4’ünü çekerek emekli olabiliyorum.

Kuralın Teorik Altyapısı

Hesaplamalar %50 hisse senedi ve %50 beş yıllık Amerikan Hazine Tahvili tutan bir emekliye göre yapılmış. Emeklinin yumurtalarını aynı sepete koymamışlar. Sonra da bunun belli bir miktarını çekmesini istemişler.  İsmi Trinity Study diye geçiyor ve 30 yıllık periyotları kapsıyor. Portföyden çekilecek oran her sene enflasyon oranında arttırılmış. 

Böylece emekli olunca enflasyona karşı ezilmiyoruz. Gelirimiz enflasyon oranında artıyor.

Araştırmacılar 1925 yılından başlamışlar. 1925-1955, 1926-1956 örneklerinde olduğu gibi sıralı olarak getirileri ve çekme oranlarını karşılaştırmışlar. Şu anda bunu Wade Pfau devam ettiriyor. Sitesi geniş bilgiler içeriyor, isteyen bakabilir.

Çıkan sonuç zaman serilerinde, emeklinin bazen portföyünün %5, %6 ve %10’unu çekebiliyorken, sadece belli kriz yıllarında en fazla %4’ünü çekebileceğini görmüşler.

%4 de buradan geliyor. En kötü durumdaki senaryoda çekilebilecek parayı temsil ediyor. Tabii ki emekliyken en kötü durumlara bile hazırlıklı olmamız gerektiği için portföyden para çekimini %4 ile sınırlandırmışlar.

Yani Ne kadar Biriktirmem Gerekiyor?

Bu sistemi Amerikan Doları üzerinden Amerikan yatırım araçları (hisse senedi ve tahvil) üzerinden kurdukları için Türkiye’de birebir uygulamak zor. Ülkemizde de zaman serisi olarak bu kadar geriye gidemeyiz. Ama belki daha dar kapsamlı bir araştırma yapılabilir. Bütün bunları akılda tutarak olayı ülkemize uyarlarsak;

30.000 TL yıllık harcamamı sonsuza kadar karşılaması için bana; 30.000*25= 750.000 TL tutarında bir portföy gerekiyor. Yarısı hisse senedi yarısı tahvilden oluşacak. Tabii ki bu bugünün parası ile gereken tutar. Her zaman enflasyon kadar arttırmak gerekecek.

Her sene Finansal Bağımsızlık için gereken tutarı enflasyon oranında güncelliyorum. Bu para da artıyor.

Temettü dahil değer artışlarını hesaba katarsam portföyün en az enflasyon artı %4 para kazanması gerekecek ki enflasyon karşısında ezilmeden alım gücümü koruyayım.

Yani; bu sene enflasyon %10 ise benim portföyüm en az %14 artmalı. Çoğu zaman daha fazla olmalı ki krizlerde daha rahat edebileyim.

Şu an Amerikadaki Durum

Şu an Amerika’da %4 kuralından dolayı bazı sıkıntılar olduğu söyleniyor. Morningstar’ın yaptığı araştırmaya göre artık %4 kuralı işe yaramıyor çünkü faizler tarihi düşük seviyelerde. Bu sebepten doları emeklilik düşünenlere;

İnsanların daha yüksek faizli özel sektör tahvillerine yöneldikleri ve bunun sonucunda da çok fazla risk aldıklarını söylemek mümkün.

Şu anda Amerika’da yeni bir krizin bundan dolayı çıkabileceği söyleniyor. Yani yeni kriz kalitesiz tahvillerden dolayı çıkabilir diye bir öngörü var. Ama krizler her zaman oluyor ve olacak. %4 kuralı hesaplamalarında da bu kriz öngörüsü var.

Tek sorun kişi ucu ucuna finansal bağımsızlığını ilan ettiğinde karşı karşıya kalabileceği bir kriz olabilir. Varlık fiyatları ve getirilerindeki büyük bir düşüş taze bir portföyü çok etkileyebilir.

Toparlarsam

Temettü hissesi biriktirmek istemeyenler, olaya daha geniş bakanlar için uzun zamandır kullanılan %4 kuralını kısaca anlatmaya çalıştım.

%50 hisse senedi, %50 tahvil’den oluşan bir portföy ve yıllık harcamanızın 25 katı tutarında bir emeklilik portföyü sahibi olunca erken emekli olabilirsiniz. Burada ana amaç enflasyonun %4 üstünde güvenli bir getiri elde etmek.

Benim şu andaki portföyüm %90 hisse senedinden ve %10 TL mevduattan oluşuyor. Döviz riski var yani. Yaşlandıkça ve portföy oturdukça bunu %50 hisse senedi %50 tahvil veya eurobonda çekeceğim.

Bakalım tabii neler olacağını zaman gösterecek.

Saygılar.

Exit mobile version