Site icon Latteden Borsaya

Benjamin Franklin – Genç Tüccara Tavsiyeler

Herkese selamlar.

Benjamin Franklin, Amerikan devriminin önde gelen aktörlerinden ve kurucularından biri. Çok yönlü ve çok renki bir kişilik ve aynı zamanda iyi de bir tüccar.

Genç yaşta Philadelphia’da bir matbaa açarak gazete ve almanak (bir tür kişisel takvim) yayıncılığına başlamıştır. İlk başlarda paraya ihtiyacı olduğu için mahlas kullanarak Poor Richard’s Almanack isminde bir kendi almanağını çıkarmış.

Hatta Charlie Munger’ Poor Charlie’s Almanack kitabının ismini burdan esinlenerek koymuş. Kendisi Charlie Munger’ın kahramanı.

Franklin, Philadelphia’da mağaza da açmış ve burada çeşitli tüccarlık yapmış. Ticaretteki başarısı ona finansal özgürlüğünü kazandırmış ve bu da onun diğer alanlarda da nüfuz kazanmasının önünü açmış. Tüccarlıkta edindiği hayat tecrübesi ona iş dünyasında pratik bilgi ve beceriler kazandırmış ve ilerideki siyasi ve bilimsel kariyerini şekillendirmekte büyük bir rol oynamış.

Benjamin Franklin’in 1748 yılında yazdığı Genç Tüccara Tavsiyeler (Advice to a Young Tradesman – Written By an Old One) isimli yazısına denk geldim.

Sizin de okumanız gereken müthiş tavsiyeler var.

Hadi mektubun özetine başlayalım.

Benjamin Franklin – Genç Tüccara Tavsiyeler

Mektubun özeti bu kadardı.

Umarım benim olduğu kadar sizin de ilginizi çekmiştir.

Saygılar.

Mektubun orjinaline buradan ulaşabiliriniz.

Exit mobile version