Site icon Latteden Borsaya

Temmuz 2019 Sonu İtibariyle Temettü Gelirlerim

Herkese selamlar.

Blogun ana amacı pasif gelir (temettü, kira vb.) elde ederek erken emekli olma yolculuğumun kaydını tutmaktı. İyi kötü bunu yaklaşık üç yıldır yaptığıma inanıyorum.

Son zamanlarda karşılaştığım ve beni portföy durumu yazılarını kısıtlamaya yönlendiren bazı durumlar sıklaşmaya başladı. Öncelikle kimsenin iyi bir amaçla yola çıkılmış bir durum yüzünden zarar görmesini istemem.

Her ne kadar senelerdir burada tanışıp, birlikte tasarruf edip yatırım yaptığım arkadaşlarım olsada, özellikle okumaya yeni başlayan büyük bir kitle de sadece “Portföy Durumu” yazılarını okuyor ve buna göre sorular sorup cevaplar almak istiyor. Ben de açıkçası böyle bir bilgiyle karar almalarından büyük endişe duyuyorum.

Çünkü 3 senedir biriktirdiğim tecrübeleri, yediğim kazıkları, öğrendiğim şeyleri bir blog yazısında anlatmanın imkanı yok.

Bu yüzden bu aydan başlamak üzere sadece temettü durumu hakkında bilgiler vereceğim. Böylece konudan da sapmamış olacağım. Aynı zamanda günlük tutmaya da devam edeceğim.

Hazır fırsatını bulmuşken bir kaç konuda fikrimi de söyleyeyim.

Finansal Bağımsızlık konusunda kendini geliştirmek isteyenler mutlaka bir şeyler okumalılar.

Mesela İngilizce bilenler Warren Buffett’ın hissedarlarına yazdığı mektupların orijinallerini, bilmeyenler ise bu mektupların Türkçe çevirilerini okumalı.

“Finansal Bağımsızlık İçin Okunması Gereken Kitaplar” yazımı da mutlaka incelemenizi isterim. Unutmayın ki birileri bizim geçtiğimiz yollardan 100 yıl önce geçmiş. Kazık yemiş, aldatılmış, batmış, çıkmış, zengin olmuş, fakirleşmiş, ailesinin rızkını kumarda kaybetmiş ya da onlara güzel bir gelecek hazırlamış.

Bunları gariptir ki kitaplardan ve mektuplardan öğrenmemiz mümkün.

Okudukça bakış açınız genişleyecek ve ne kadar çok şey bilmediğinizin farkına varacaksınız. Ne yazık ki çoğunu da öğrenemeyeceğiz.

Fakat para kaybetmenin bir yolunu öğrendiğinizde, hele ki bunu başkasının tecrübelerinden öğrendiyseniz, başarıya o kadar çok yaklaşacaksınız.

Daha çok kendinizi tanıyacak ve aslında ne kadar çok şey bilirseniz bilin yolun eninde sonunda kendinizi kontrol edip edemeyeceğinize varacağını göreceksiniz. Aç gözlü sizi sürekli durdurmanız gerekecek, korkak sizi sürekli görmezden gelmeye çalışacaksınız. Mücadele hiç bitmeyecek.

Mesela artık “2009 yılında Aselsan alsaydın şu anda zengin olacaktın” yazılarını görmezden geleceksiniz. Çünkü kimsenin o haldeyken bütün parasıyla hisse senedi alamayacağını, bunun “yemeyeceğini” bileceksiniz.

Çok uzağa gitmeden dolar 7 TL’yi geçtiğinde yaşadıklarınızı düşünün. Herkes parasını koruma derdindeyken, tüm parasıyla “geleceğin en çok kazandıran ama şu an bilinemeyen” herhangi bir hisseye yaklaşamayacağını göreceksiniz .

diye düşünüyorum:)

Temmuz 2019 Sonu İtibariyle Temettü Durumu

Lafı çok uzattığımın farkındayım. Bu yüzden hemen temettü durumuna geçeyim.

Temmuz 2019 İtibariyle Temettü Durumu

Her şey aynı kaldığında, gelecekteki 12 ayda elde edeceğim temettü miktarı net 2.774 TL olacak.

Günlük finansal özgürlüğüm için 140 TL’ye ihtiyaç durduğum düşünülürse, 2.774/140= 20 günlük özgürlüğümü kazanmış durumdayım. Hedef 365 gün özgürlük.

Hisse senedi portföyünün büyüklüğü 53.711 TL’ye düştü.

Böylece portföyün net temettü verimi 2.774/53.711= %5,16’ya ulaştı.

Elimde likit fonda değerlendirilen 3.129 TL’de nakit bulunuyor.

Portföyün böylece %95’i hisse senedinde tutulmuş durumda. Bu da olası bir büyük düşüşte sadece %5’lik bir tutarı alımda kullanacağım anlamına geliyor. Kalanlar için maaşı beklemem gerekecek. Bu da tabii büyük bir risk. Unutmayayım bir de gelen temettülerle alırım.

Eurobond portföyü oluşturana kadar bu riski almaya devam edeceğim sanırım.

Toparlarsam

Toplam portföy büyüklüğüm 56.840 TL. Hisse senedi portföyü 53.711 TL. Likit fondaki tutar 3.129 TL.

Dolar olarak baktığımda ise portföyün değeri 10.241 dolar. 10.000 doları aştığım ilk ay oldu. Bakalım devamı gelecek mi:)

Herkese bol tasarruf yaptıkları ve yatırımlarına ara vermedikleri günler dilerim.

Saygılar.

Exit mobile version