Site icon Latteden Borsaya

Haziran 2019 Sonu İtibariyle Portföy Durumu

Herkese selamlar! Haziran 2019’u da bitirdik.

Benim için değişik bir ay oldu. İki yıldır devam ettiğim işletme doktorasının son dersinden kaldım ve doktoradan atıldım. Biraz canım sıkıldı. Sonuçta iki yıllık bir emek var. Neyse hayat devam ediyor. Belki sonra tekrar devam ederim.

Bizi ilgilendiren yatırım durumlarında ise işler biraz karıştı. %90 hisse senedi, %10 nakit olan pozisyonumu bozdum ve %100+100 hisse senedine geçiş yaptım. EREGL, GEDZA ve AKMGY alımı yaptım.

Öte yandan bu ay portföyün oyun bozanı SODA oldu. Yaklaşık %20 civarında bir değer kaybetti ve portföyün performansını aşağı çekti.

HEKTS’ın ise 13.00 ile olan kavgasında galip gelerek ilk kez 13.00 TL üstüne attı. Bu arada bir tespitim var. Düşen ve değerinin altında sanıp aldığım şirketlerdense yükselen ve yeni zirveler yapan şirketlerde para kazandığımı farkettim. Bilmem siz bu konuda ne düşünürsünüz?

Kalanına zaten hisse senedi bölümünde değinirim.

Yeni portföy stratejisi kapsamında ilerleyen tarihlerde belli bir orana kadar Eurobond tutmaya karar verdim. Sessiz kaldığım süreçte zamanımın çoğunu Eurobondları araştırarak geçirdim. Bunun hakkında da biraz konuşalım ve size ayrıntıları dilim döndüğünce anlatayım.

Tasarruf yönünden ise güzel bir ay oldu. Kısmetse İngiltere’ye gitmeme iki ay kaldı. Orada para biriktirme kapasitemin üçe dörde katlanacağını tahmin ediyorum. Bu durum bana tasarrufta ve portföy büyüklüğünde eşik atlatabilir. Her şey yolunda giderse 40 yaşına varmadan erken emekliliğimi ilan edebilirim. Zaten işler olgunlaştıkça sizinle de paylaşırım. Bakalım her şey kısmet.-

Lafı fazla uzatmadan, “hadi başlayalım”.

Haziran 2019 Sonu İtibariyle Portföy Durumu

Piyasalarda Son Durum ve Düşüncelerim

İstanbul seçimlerini geride bıraktık. S-400 mevzusu ise devam ediyor. Bunların yanında bir de Doğu Akdeniz ve Suriye meselelerimiz var. Bahsetmeye gerek yok, herkes benden daha bilgilidir bu konuda zaten.

Bazen canım çok sıkılıyor, moralim bozuluyor. Ama Türkiye’nin refahının 10-20 sene sonra daha fazla olacağına güvenmekten başka şansım yok. Zaten uzun vadeli bir yatırımcı mutlaka iyimser olmalı. Yoksa zaten nasıl tutacaksın hisseleri?

Bunların dışında finansal olarak bizi ilgilendiren en önemli kısım FED’in faiz artırımlarına ara vermesi. Dolaşan parayı tekrar bollaştırarak borçlarımızın faizini azaltabilir, likiditeyi bollaştırabilir ve herkesin dilinde olan gelişmekte olan ülkelere olan fon akışını hızlandırabilir.

Bu para ile ne yapacağımız ise bize kalıyor. Artık burayı takip edenler devletlerin tasarruf etmesi ile kişilerin ya da şirketlerin tasarruf etmesi arasında pek fark olmadığını biliyor. Yatırım da aynı şekilde…

Nasıl borç alıp yatırım yapmayan ya da verimsiz yatırımlarla parasını çar çur eden şirketlerin borsada beli doğrulmuyorsa, kişilerde ve devletlerde de benzer biri durum var.

Umarım yeni çıkan fırsatta borçlandığımız parayı akıllı ve geri dönüşü yüksek yatırımlarda kullanırız.

Mayıs 2019’da sırasıyla BIST 100 90.590, dolar 5.84 TL, gram altın 244 TL ve sterlin de7,37 TL’ymiş.

Haziran 2019 sonunda ise; BIST 100 96.485, dolar 5,78 TL, gram altın 262 TL ve sterlin de 7,36’dan günü kapattı.

Altın öyle bir uçtu ki arkasından bakakaldım. Başarılarının devamını diliyorum. Ev hanımlarına geçilmeye devam.

Haziran 2019 İtibariyle Portföy Durumu

Portföyün hisse senedi varlığı 56.367 TL.

Sterlin varlığının karşılığı 736 TL.

Böylece portföyün toplam değeri 57.112 TL oldu. Şu ana kadar portföyün ulaştığı en yüksek rakam bu. Ayrıca yaklaşık 30 ayda biriktirdiğim para da 1 yıllık maaşıma eşit oldu.

Şu an bakıyorumda benim için hiç de kolay olmadı bu süreç. Kağıt üzerindeki en zor hesaptan daha da zor olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Her şeye rağmen tasarruf ve yatırıma devam ediyorum. 30 ay süren 1 yıllık maaşım kadar birikim yapma süremin mevcut yatırımın bileşik getirisi ve artan tasarruflar ile daha da kısa zaman alacağını düşünüyorum.

Mayıs 2019 Portföydeki Nakit Durumu

Normalde %90 hisse senedi %10 nakit tutuyordum. Fakat bu kuralı bozdum ve şu an %100 hisse senedindeyim.

Tabii şu anda banka hesabında uyuyan 100 sterlini saymazsak. Şu anki sterlin kuru 7,36 olduğundan portföyümdeki nakit miktarı 736 TL oluyor.

Bundan sonraki senelerde burada bana sabit dolar getirisi sunan Eurobondları göreceksiniz.

O zamana kadar portföyümdeki toplam nakit tutarı 736 TL‘ye düşmüş durumda.

Haziran 2019 Hisse Senedi Varlıkları

Hemen investing.com’da yaptığım klasik portföyü vereyim.

Mayıs 2019 portföy durumunu merak edenler buradan ulaşabilirler.

Bu ay portföye elime geçen toplu para ile 6.000 TL’nin üzerinde ekleme yaptım.

Haziran 2019 Hisse Senedi Portföy Varlığı

HEKTS portföyün ana omurgasını oluşturmaya devam ediyor. İkinci çeyrek sonuçlarını merakla bekliyorum. Yalnız şöyle bir sıkıntım var. HEKTS konusunda daha çok şey öğrenmem lazım. Mesela tarım ilacı satan arkadaşlarıma gidip HEKTS’ı sormam lazım. Gübreleri beğenildi mi bilmem lazım. Şu ana kadar buna fırsatım olmadı. Anca bilgisayar başında oturup internet sitesi karıştırıyorum. O da bana yetmiyor. Hal böyleyken, HEKTS’a geleceğimi emanet ettim diyebilirim.

GEDZA ise portföyde ikinci en büyük hisse konumuna yükseldi. İzlemeye devam ediyorum.

Çok sığ durumda ve küçük bir şirket o yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. O yüzden karar verirken çok dikkatli olmak lazım diyeyim.

SODA bu ay sürpriz yaptı. Ciner Grubu ile Amerika’da Doğal Soda Külü yatırımı yapma kararı aldılar. Yatırımın bitiş tarihi 2024 olarak düşünülüyor. Okumak isteyenler için KAP’a düşen haberi buraya bırakayım.

Fakat bu piyasa tarafından sevilmedi. Bay Piyasa’nın sağı solu belli olmuyor. Verdikçe veriyor aşağı. Ben ise tabii ki süreci izledim. Acelem yok. Beklerim. Yatırım yapan şirketleri Bay Piyasa’nın aksine seviyorum.

Yeni Gimat GYO ise otel anlaşmasını iptal etti ve oteli aynı koşullarda kendi kurdukları şirkete devrettiler. Umarım işletebilirler:) İzlemeye devam edeceğim.

Erdemir, Akmerkez GYO ve FROTO’da ise önemli bir değişiklik yok. Kârlılıklarını izlemeye devam edeceğim.

Portföyümün genel gidişatından memnunum. %75’i HEKTS, GEDZA ve SODA’dan oluşuyor. %11’i GYO’larda.

Tasarruf ve yatırıma devam.

Eurobond Stratejisi

İleride daha ayrıntılı yazacağım fakat size pasif gelir stratejimi biraz açmam gerekiyor.

Pasif gelir ederek erken olmayı planlıyorum ve bunun ana ayağını da ortak olduğum şirketlerden elde edeceğim temettüler oluşturacak. Fakat bu gelir kalemi TL olması sebebiyle döviz şoklarına karşı beni kırılgan yapıyor. Ayrıca bir hissemin temettü kesmesi gibi bir durumla karşılaşmam, erken emeklilikteki gelirlerimi kısa vadede çok daha kırılgan yapabilir.

Portföyü dövizle koruyacağım derken %2 veya 3 döviz mevduat faiz geliri elde etmek de bana göre değil.

Bu yüzden de, TL’de duran kısmını uygun bulduğum yerlerden Eurobonda kaydırmayı planlıyorum. Bu şu an portföyün %10’u yapıyor. Borsa yükseldikçe, zaman içinde bu oranı %30-40 arasına daimi olarak çıkarmak niyetindeyim.

Sadece devlet Eurobondlarını, biner dolarlık limitler dahilinde, bileşik faizini uygun bulduğum yerlerden alacağım ve vadesine kadar tutup hiç satmayacağım. Bunu yaparken S&P 500’ün 90 yıllık ortalamasının 9 küsür olduğunu da unutmuyorum.

Böylece alım satım vergisinden korunmuş olacağım. Aynı zamanda altı ayda bir dolar faiz geliri elde edeceğim. İleride, şimdi nasıl temettü geliri ile hisse alıyorsam, duruma göre faizle hisse senedi ya da temettü ile Eurobond alımı yapabilirim.

İnsan portföyü küçükken fark edemiyor ama ileride temettü gelirleri ve faiz gelirleri arttıkça sermayenin yeniden dağıtması ve bir şekilde yatırıma dönüştürülmesi gerekiyor ve bu dişe dokunur bir miktar oluyor.

Çok zevkli , tatmin edici bir durum fakat çok da dikkatli olmak lazım. Daha bizim harcımız değil tabii.

Kısaca Türkiye Cumhuriyeti Eurobondu’nun avantajlarından bahsedeyim. Banka Eurobondları ayrı bir konu.

Dezavantajları da var:

Yanlış bir şey söylememek ve kimseyi yanıltmamak için daha fazla ayrıntıya girmiyorum.

İsteyenler Hisse.net’teki Eurobond başlığını baştan sona okuyabilir. Ben öyle yaptım ve faydasını gördüm.

Stratejim özetle;

Dolar biriktirerek uygun fiyattan, vadesinden önce satmamak kaydıyla yüksek faizli devlet Eurobondu almaya çalışmak olacak. Ana amacım vergi vermeyecek oranda uzun vadeli dolar faiz gelirine erişebilmek ve temettü gelirinin yanına ek sabit bir döviz pasif geliri elde etmek.

Meyvesini vermesi beş on yılı bulabilir ve biriktirirken sabırlı olmam lazım.

Bakacağız…

Hisse Alımları

18,30 TL maliyetle 21 adet AKMGY hissesi aldım. Bu satın alma ile temettü gelirimi 51,03 TL arttırmış oldum.

7.33 TL maliyetle 69 adet EREGL hissesi aldım. Bu satın alma ile temettü gelirimi 86 TL temettü geliri eklemiş oldum.

Son olarak 2.025 adet GEDZA aldım. Temettü gelirim 202,5 TL artmış oldu. Diğer hisse senetlerimin aksine bunu kısa-orta vade için aldığımı belirteyim.

Hisse Satışı

Bu ay hiç hisse senedi satışı gerçekleştirmedim.

Bu aşamada size bir şey söylemek istiyorum: Wall Street’te yıllar geçirdikten ve milyonlarca dolar kazanıp kaybettikten sonra size şunu söyleyebilirim: Ben düşündüğüm şeyler sayesinde zengin olmadım. Ben oturarak zengin oldum. Anlatabildim mi? Yerimde sıkı sıkı oturarak! Borsadaki tahminlerin doğru çıkması iş değil. Yükselecek ya da düşecek fiyatları önceden tahmin edip buna göre davranan pek çok yatırımcı vardır. Doğru anda doğru tahminlerde bulunan ve en fazla kâr sağlaması gereken anlarda alım satım yapan birçok kişi tanıdım ben. Ve bu kişiler de bir türlü zengin olamadı – tıpkı benim gibi. Hem doğru tahminlerde bulunan hem de yerinde oturmasını bilen insanlar ender bulunur. Bunu öğrenmesi kolay değildir. Ama borsada para kazanmanın tek yolu bu beceriyi edinmektir. Acemiyken 100 dolar bile kazanmak zordur, ama oyunun kuralını öğrendikten sonra milyonlarca dolar kazanmak işten bile değildir.

Jessie Livermore

Temettü Gelirleri

Bu ay aşırı gecikmeli olsa da SODA temettüsü yattı. 31 Mayıs’ta yatan temettü elime 10 Haziran akşamı geçti. 1298 adet SODA’dan 380,64 TL temettü aldım.

Finansal Bağımsızlık Portföyünün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu

Altın ne arttı be! Endeksi yeniyoruz tamam da ev hanımları bana nal toplatmaya devam ediyor. Altın seni bir gün yeneceğim ama ne zaman bilmiyorum.

Şimdi de tarihsel gelişimini verelim.

Finansal Bağımsızlık Portföyü Dolar Karşısında Durumu

Yaptığım büyük blok alım sayesinde artık 8.000 dolar sınırını geride bıraktım. Artık yeni hedefim 10.000 dolar sınırını aşmak. Hedefler bitmiyor. Yolumuz uzun. Daha çok tasarruf edip yatırım yapmam gerekiyor.

Şimdide grafiğini verelim.


Portföyün Dolar TL Grafiği

Bunu görünce çok gülüyorum. Portföyün dolar karşısında durumu aklımla alay etmeye devam ediyor.

Portföyün Temettü Yönünden Değerlendirilmesi

Gelelim portföyün kuruluş amacına… Yüksek temettü veriminin olduğu, şirket değerlemelerinin görece düşük olduğu bir zamandayız. Bazen canım çok sıkılsa da ülkemin şirketlerine yatırım yapmaya devam ediyorum ve adım adım temettü gelirimi arttırıyorum.

En son iki ay önce 1 aylık asgari ücret tutarını geçmiştim. Şimdi ise 3.000 TL olan 2019 yılı temettü hedefime yaklaşmış bulunuyorum. Bir arıza çıkmazsa bu sene tuttururum. Sonraki hedef bir maaş kadar temettü hedefi olacak.

Fiyatların düşmesi ise beni sadece daha az paraya daha çok hisse senedi alacağım için sevindirir. Neyse şimdi temettü tablosunu verelim.

Finansal Bağımsızlık Portföyü Temettü Geliri

Bundan sonraki 12 ayda alacağım muhtemel temettü miktarı 2.812 TL’yi aşmış durumda. Bu aynı zamanda portföy başladığından beri ulaştığım en yüksek rakam.

Finansal özgürlüğümü kazanmak için gereken 1 günlük tutarın 140 TL olduğunu düşündüğümde, 2.812/140=20 günlük özgürlüğümü kazanmış durumdayım. Yani şimdi çalışmayı bıraksam 20 gün idare edebilirim:)

Ya da bundan sonraki hayatımda elektrik, su ve cep telefonu faturasını temettülerle ödeyebilirim. Tabii biriktirmeye devam edeceğim. Hedef 365 günlük özgürlük.

Temettü verimine bakalım şimdi. Net temettü verimi 2812/56.376 = %5,11’lik rakama denk geliyor. %5,11’lik bir temettü verimi sanırım benim için ideal. Fakat fiyatlar bu kadar düşük kalmaya devam ederse bu temettü veriminde %10’ları görmem işten bile değil. Bekleyip göreceğiz.

Biraz da sizden dinleyelim. Yatırım işleri nasıl gidiyor? Kaç günlük özgürlüğünüzü kazandınız? Yoksa herkes havlu mu attı?

Saygılar.

Exit mobile version