Site icon Latteden Borsaya

Temettü Verimini Maliyetten mi Yoksa Piyasa Fiyatından mı Hesaplayacağız?

Herkese selamlar! Öyle bir grip olmuşum ki bilgisayarı açasım gelmiyor. Ankara’da hasta olurdum üç gün yatardım geçerdi. İstanbul’un hastalığı bile maşallah uzun sürüyor:) Halkalı Mecidiyeköy otobüsü gibi. Anlamadım gitti.

İşimize dönersek, ben temettü verimini hep güncel piyasa fiyatından hesaplıyordum fakat arkadaşlarımız maliyetten hesaplamanın daha doğru olabileceğini belirtiyorlardı. Bir bakayım dedim bende yurtdışında nasıl yapıyorlar.

Araştırırken belki Maliyet Getirisi ya da Verimliliği diye çevirebileceğimiz “Yield on Cost” kavramı ile karşılaştım. Şimdi  bunu biraz açayım ve temettü verimliliğinin nereden hesaplanabileceğine bir bakalım.

Temettü Verimini Maliyetten mi Yoksa Piyasa Fiyatından mı Hesaplayacağız?

Maliyet Verimliliği Nedir? (Yield on Cost veya YOC)

Hisselerimizin maliyetinin temettü verimliliğini hesapladığımız bir formül. Uzun vadeli portföylerin temettü performansının ölçülmesinde kullanılıyor. İşlemciler (traderlar) bakmasın boşu boşuna hehe:) Onlarda olmaz bu oran.

Kısaca 100 TL’ye bir hisse aldık. Yani maliyetimiz 100 TL. Ödediği temettü de geçen 12 ay için (yıllık ödediği toplam temettüyü alıyoruz) 10 TL. Aradan 1 yıl geçti. 120 TL oldu. Şimdi bunu  oranlara göre ayıralım:

Hissenin güncel Brüt Temettü Verimi:  (10/120)*100=%8,33 eder. Yani hisse senedini şimdi alacak olsam buna bakarım. Temettü verimi ne kadar, sektörde ne kadar gibi gibi.

Maliyet Verimliliği: Hisseye 100 TL para ödemiştim. (10/100)*100= %10 bu da maliyet verimliliği. Elimdeki hisselerin temettü verimlerini hesaplarken buna bakacağım. portföyün uzun dönemli ne yaptığını hesaplıyorum.

Portföyümün Maliyet Verimliliği Ne Kadar?

Bundan sonraki aylık değerlendirmelerimde temettü verimliliğimi maliyet verimliliği üzerinden yapmaya kadar verdim.

Bunu hesaplarken de 3. çeyrek itibariyle portföy durumumu baz alacağım. Orada maliyetler açıkça yazıyor diye.

O zamanlar maliyetim 15.802 TL’ydi. Piyasa değeri 20.906 TL. Net temettü gelirim ise 977 TL. Temettü verimim klasik hesaba göre  977/20.906= %4.67 çıkıyor.

Maliyet verimliliği yöntemine göre ise 977/15.802= %6.18 çıkıyor. Asıl önemli olan bu çünkü tam portföyün temettü performansını veriyor

Aslında bunca yıldır piyasa fiyatına göre portföyün temettü verimliliğini hesaplamaya çalışarak biraz saçma bir iş yapmışım. Maliyetine göre hesaplamak daha iyi gibi. Uyarmaya çalıştılar ama jeton paraşütlü. Anca indi.

Düzeltme 1: Yorumlardan gelen düzeltmelere göre enflasyon farkının yıllar içinde maliyet verimliliği oranını anlamsızlaştırdığını fark etmiş oldum. Bu yüzden her sene başı maliyet verimliliğini hesaplamak için ana parayı enflasyon oranında arttırmanın daha doğru bir sonuç vereceğini düşünüyorum. Katkı yapan herkese çok teşekkür ederim. 

Toparlarsam

Bundan sonra hisse alımını değerlendirirken bakacağım kriterlerden biri temettü verimliliği olarak kalacak. Fakat portföy performansını değerlendirirken Maliyet Verimliliği oranını kullanacağım.

Siz portföyünüzün performansını ölçerken hangi oranı kullanıyorsunu? Sizce temettü verimini mi yoksa maliyet verimini mi kullanmak daha sağlıklı sonuç verir?

Not: Yorumlara baktım ama hangi arkadaşımızın bunu önerdiğini yakalayamadım. Ama çok teşekkür ederim. Yorumlarda belirtirseniz ismen de yazarım 🙂 Hastalığıma verin unutkanlığımı.

Saygılar.

Exit mobile version