Site icon Latteden Borsaya

Bu Bayram Çocuklara Harçlık Yerine Uzun Vadeli Hisse Senedi Vereceğim

Kim çocukken bayramları dört gözle beklemezdi ki? Özellikle bayram tatilleri ve bayram harçlıkları benim en çok beklediğim şeylerdi. Ama bayram paralarıma hiç sahip olamazdım, uçup giderdi. Ya ailem alırdı ya da har vurup harman savururdum.
Ben bu sefer bir değişiklik yapacağım ve buna yeğenlerimle başlayacağım. Onlara bayram parası yerine hisse senedi vereceğim

Komşumun Verdiği Dolarlar

Her para elimden kayıp giderdi küçükken. Özellikle tüketim toplumunun küçükler üzerinde inanılmaz bir baskısı var. Harcardım hemen. Ama üst komşum Haluk Amca’nın verdiği beş dolarları hiç harcamazdım. Neden öyle yaptığımı bilmiyorum ama onları bir kitabın içinde saklardım. Sonra onların üzerine harçlıklarımdan yenilerini eklerdim. Öyle öyle birikirdi ve daha sonra daha büyük bir şeyi almakta kullanırdım.

Dolar Yerine Hisse Senedi

Haluk Amcamı her zaman saygıyla anarım. Galiba para biriktirmeyi ilk ondan öğrenmişim. Fakat şu an biliyorum ki uzun vadede dolar yerine daha iyi bir yatırım aracı var: Hisse senedi.
Bu yüzden yeğenlerime uzun vadeli yatırımı öğretmek için onlara hisse senedi vereceğim bayramda Türk Lirası yerine.
Eminim ki bundan 20 yıl sonra o hisse senetleriyle o kadar çok şeye sahip olacaklar ki…

Yatırım Hesabı Açmayacağım, Kendi hesabıma Alacağım

Tabii 100, 200 TL için çocuklara yatırım hesabı açmak gerekmiyor. Kendi hesabıma alacağım hisse senetlerini. Böylece hesap işletim ücreti, takas parası gibi paralar ödemek zorunda kalmayacaklar.

Hangi Senedini Alacağım

Hisseye karar vermedim ama gelecekte çok büyüyeceğini bildiğim argesi kuvvetli, satış sorunu olmayan bir şirket olacak.  Gelecekte gölgesinde dinlenmek için bir fidan dikmiş olacağım.
Daha da önemlisi onlara uzun vadeli temettüsü büyüyen hisse senedi yatırımcılığını aşılamış olacağım.

Toparlarsam

Sonuçta yatırım yapmayan insanlar ömürlerinin sonuna kadar para için çalışmak zorundadırlar. Yatırım yapanlar ise çok daha iyi şartlarda yaşarlar ve paraları onlar için çalışır. Yatırımlarının meyvelerini ömürleri boyunca yerler.
Ben küçükken kimse bana böyle bir fırsat tanımadı. Fakat ben yeğenlerime uzun vadeli yatırımcılığı daha çok küçüklerken tanımak istiyorum. Kim bilir belki benden daha iyi birer yatırımcı olurlar.

Siz bu bayram küçüklere para mı vereceksiniz? Yoksa zenginlerin yaptığı gibi onlara para kazanmasını mı öğreteceksiniz?

Exit mobile version