Site icon Latteden Borsaya

Kahve İçmeyip Yatırım Yapsaydım

Bir arkadaşım var, kendisi kahveyi çok sever. Alır dizüstü bilgisayarını doğru Starbucks’ın yolunu tutar. Hem kahvesini içer hem dersini çalışır. Alışkanlık olmuş artık yani.

Bende çok çalıştım oralarda ama o arkadaş ben değilim, yanlış anlaşılmasın. Ona çok para harcadığını söyledim Starbucks’ta. Biraz klişe oldu ama kahve içmeyi bıraksa çok para biriktirebileceğini ve onunla temettüsü büyüyen hisseler alabileceğinden bahsettim.

Aynı zamanda, temettü hisselerinden aldığında belli bir süre sonra kahve ücretini bunlarla karşılayabileceğini de söyledim.

Laf arasında bunu sigara içenlere de yapıyorum ama onlar çok sinirleniyor.  Onun için, sakin birini bulana kadar kahve içenlerle devam edeyim.

Şimdi biraz bilgi vererek arkadaşımın kahveye ne kadar para harcadığını bulmaya çalışayım.

Ne kadar masraf yapıyor?

Kendisi iki günde bir en ucuz olan küçük boy filtre kahve içiyor, ayda 4 defa da kepekli puflardan alıyor.

Bu durumda basit bir hesapla;

Fiyat (TL)Yılda (Adet)Masraf (TL)
Küçük Boy Filtre Kahve5,25180945
Kepekli Puf548240
Toplam1185

Arkadaşımın yıllık 5.25 TL’den 180 tane küçük boy filtre kahve içtiğini ve yılda 48 tane kepekli puf yediğini varsayıyorum ortalama olarak. Böylece yıllık toplam Starbucks harcaması 1185 TL oluyor.

Ne kadar hisse gerekiyor?

Şimdi de 1185 TL yıllık kahve masrafını çıkarmak için ne kadar temettü hissesi biriktirmesi gerektiğini hesaplayalım. Bunu yaparken bazı varsayımlar vermem gerekiyor.

Öncelikle;

Exit mobile version