Site icon Latteden Borsaya

Bütçemi Nasıl Kontrol Edip Tasarruf Edeceğim?

“Ölçemediğiniz şeyi geliştiremezsiniz.” Lord Kevin’in söylediği bu söz aslında benim şu anki durumuma son derece uygun. Çünkü nereye ne kadar harcadığımı bilmiyorum ve bu yüzden nerelerden tasarruf edebileceğim hakkında hiçbir bilgim yok.

Gerçi kendisi “Fizikte keşfedilecek her şey keşfedildi.” sözünü söyleme talihsizliğinde de bulunmuş ama biz söylediği yararlı şeyleri dikkate alalım.

Son yaptığım bütçe analizinde maaşımdan çok daha fazlasını harcadığımı ortaya çıkarmıştım. Zaten böyle olacağı artan kredi kartı borcumdan belliydi ama rakamlarla bunun ne kadar olduğunu görmüş oldum.

Evlenmek çok masraflı iş. Allah güç ve sabır versin.  Borcumun arttığı, kredi kartlarımın şiştiği belliyken bilmediğim bir şey var. Neye ne kadar para harcadığımı bilmiyorum. Tasarruf edeceğim, ama hangi kalemlerden ne kadar?

Şimdi harcamalarımı nasıl izleyebileceğimi ve nerelerden kayıt tutabileceğimi araştırayım.

Hadi başlayalım.

Bütçemi Nasıl Kontrol Edip Tasarruf Edeceğim?

Son zamanlarda optimizasyona merak sardım, kamyona giren kargo nasıl maksimize edilir, bir dağıtım merkezinde saatte en çok ne kadar kargo işlenir, nasıl işlenir, kaç işçi çalışır vs vs.

O kadar uğraştıktan ve mesai harcadıktan sonra, sanki bütün sorunlarımın anahtarı matematik ve optimizasyon gibi geliyor. Derler ya: “Elinizde sadece çekiç varsa herşey size çivi gibi görünür.” diye. Benimki de sanırım o hesap.

Bütün bu iyileştirmelerin, ölçmenin ve planlamanın ortak bir ihtiyacı var. O da mutlaka doğru bilgiye dayanma gerekliliği.

Teker teker doğru bilgi elimde olmalı ki doğru kararları verebileyim. Neyi yanlış yapıyorum, neyi geliştirmem lazım ortaya çıksın.

İşte bütçe yaparken de doğru bilgiye muhtacım. Yemeğe ne kadar harcıyorum? Elektrik faturası ne kadar gelmiş, dışarıdan yemek söylemesem ne kadar param kalır? Bütün bunları bilmem gerektiğini düşünüyorum ki önlem alabileyim.

Telefon faturası çok geliyorsa gideyim hattımı değiştireyim. Dışarıda yemeğe 500 TL harcıyorsam bunu 100 liraya düşürmem gerektiğini bileyim.

Borcumu kaç ayda kapatabilirim. Kaç  ayda artıya geçebilirim. Ne kadarda %50 birikime ulaşabilirim.  Yoksa kredi kartı borcumu kapatmak için kredi çekmekten başka çarem kalmayacak ve bu döngüden kurtulamayacağım. Daha çok kredi kartı borcu daha fazla faiz, daha büyük kredi çekmeye kadar götürecek beni.

Nasıl Tasarruf Edeceğim?

İlk olarak tasarruf etmenin adımlarından da bahsetmek isterim. Tasarruf etmek için şunları yapmam gerekir:

Kaynak: thebalance.com

Bu döngü böyle devam edecek ve sonunda nihai amacım olan gelirimin en az %50’sini biriktirmeye başlayacağım. Bu bir arayış ve bunun için bazı araçlara ihtiyacım var. İlki giderlerimi kayıt edebileceğim bir program…

Excel veya Herhangi Bir Bütçe Programı

Bundan sonra ayın 15 inden 14’üne kadar olan harcamalarımı kalem kalem yazmaya karar verdim. Böylece tam olarak neye ne kadar para harcadığımı bilebileceğim ve ona göre gerekli önlemleri almaya çalışacağım. Bunun için herhangi bir bütçe programı ya da basit bir excel de kullanabilirim.

Yurtdışında “Mint” gibi çok yararlı bütçe uygulamaları var, fakat bizde maalesef daha bu sistem tam oturmadı. Tasarruf oranımızın %14-15 olduğundan belli.

Bunlar ülkemize gelene kadar ya da biz geliştirene kadar elimdekilerden yararlanmam lazım. Yapın Mint gibi bir uygulama biz de kullanalım. Tasarruf etmek bizim de hakkımız…

Excel kullanabilirim ama istemiyorum. Çünkü beni için yeterince mobil değil. Harcamayı yaptıktan sonra hemen yazmak istiyorum. Yoksa unuturum, aradan kaçan olabilir.

Android telefon kullanıyorum ve internette biraz araştırma yaptıktan sonra dükkanda bir çok uygulama olduğunu gördüm. Birini seçtim ve seçerken puanlarına ve telefonumda çok fazla bir şeye erişmek istememesine ve ücretsiz olmasına dikkat ettim. Sonuçta “Giderimvar” diye bir uygulama seçtim. Ama dediğim gibi hepsini test etmedim ve sınırlı şeylere dikkat ettim. Eğer daha iyi bir uygulama kullanıyorsanız lütfen çekinmeden paylaşın. Sonuçta amaç ne kadar harcadığımı görmek ve tasarruf etmeye başlamak.

Bu uygulamadan gelecek ham verileri daha sonra Excel’de biriktireceğim. Yani dışarıda yemeğe şu kadar, mutfak harcaması şu kadar gibi yıllar içinde bir arşiv oluşturacağım. Kirayı yazarken içim acıyacak ama ne yapalım gerçekler bunlar.

Sonuç

Bütün bunların sonunda tasarruf etmenin ikinci aşaması olan aylık harcamalarımın belirlemesi işini halletmiş olacağım. Böylelikle nereye ne kadar para harcadığımı görüp, cesur kararlarla bunların üzerinde çalışmaya başlayabilirim.  Sonuçta tasarruf etmezsem yatırım yapamayacağım ve istemediğim bir işte çalışmanın döngüsünden kurtulamayacağım.

Siz tasarruf programı kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız hangi programları kullanıyorsunuz? Yoksa bu işte yalnız mıyım?

Saygılar.

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

Exit mobile version