Site icon Latteden Borsaya

Peter Lynch’e Göre Ne Zaman Satmalı? Hisse Satışı İçin Kritik Rehber

Herkese selamlar.

Birçok yatırımcının aklındaki en zor sorulardan biri şudur: Hisseyi ne zaman satmalı? Bu soruya net yanıtlar bulmak, uzun vadeli başarıyı belirleyen en önemli faktörlerden biridir.

Benim açımdan bir hisseyi satmak her zaman almaktan çok daha zor olmuştur. Çünkü alış zamanında piyasadaki korkuyu bir ölçüye kadar sezebiliyorum fakat coşkuyu sezmek özellikle içindeyseniz çok daha zor oluyor.

Üstelik şirketi çok fazla araştırmak ona bağlanmaya sebep olabiliyor.

Fakat çoğu zaman satma kararsızlığı, elde edilen kazancın silinmesine ya da zararların daha da büyük hale gelmesine neden olabiliyor.

Bu yazıda, dünyaca ünlü portföy yöneticisi Peter Lynch’in farklı şirket türlerine göre “ne zaman satmalı?” sorusuna verdiği cevapları derledim ve birkaç da örnek vererek somutlaştırmaya çalıştım.

Hadi başlayalım.

Peter Lynch Kimdir?

Peter Lynch, 1977-1990 yılları arasında Fidelity Magellan fonunu yöneterek ortalama %29 gibi olağanüstü bir yıllık getiri sağlamış efsanevi bir fon yöneticisidir.

Peter Lynch Kimdir?

“Borsada Tek Başına” ve “Borsayı Yenmek” gibi klasik yatırım kitaplarını kaleme alan Lynch, bireysel yatırımcılara basit ama etkili stratejiler sunmasıyla bilinir.

Özellikle “Borsada Tek Başına” bireysel olarak hisse senedi yatırımı yapmak isteyen herkesin mutlaka okuması gereken bir baş yapıttır. Kendine yatırım tavsiyesi olarak alabilirsiniz.

Ünlü yatırımcı, şirketleri kategoriye ayırarak hangi şirket ne zaman satılır net şekilde belirlemiş. Tabii ki istisnalar var ama kuralları öğrendikten sonra istisnaları belirlemek çok daha mantıklı olur.

Sağlam (Stalwart) Bir Şirketi Ne Zaman Satmalısın?

Bu tür şirketler oturmuş, istikrarlı ve yıllar içinde büyümeye devam etmiş devlerdir. Coca-Cola, Procter & Gamble veya Nestlé gibi düşünülebilir. İstikrarlı ama düşük seviyede büyürler, durgunluklardan çok etkilenmezler, kârları döngüsellik içermez.

Sağlam (Stalwart) Bir Şirketi Ne Zaman Satmalısın?

Satman gereken anlar:

Döngüsel Şirketi Ne Zaman Satmalısın?

Bu şirketler ekonominin iniş-çıkışlarına duyarlıdır. Otomotiv, inşaat, demir-çelik gibi. Emtia fiyatlarındaki değişimlerden de çokça etkilenirler.

Döngüsel Şirketleri Ne Zaman Satmalı

Satman gereken anlar:

Hızlı Büyüyen Şirketi Ne Zaman Satmalısın?

Yüksek ciro ve kar büyümesiyle dikkat çeken teknoloji odaklı şirketler bu gruba girer.

Hızlı Büyüyen Şirketi Ne Zaman Satmalısın?

Satman gereken anlar:

Dönüşüm (Turnaround) Şirketini Ne Zaman Satmalısın?

Zor durumda olan ama toparlanma işareti veren şirketler bu kategoridedir.

Dönüşüm (Turnaround) Şirketini Ne Zaman Satmalısın?

Satman gereken anlar:

Bu tür şirketlerde de Peter Lynch’in yatırım stratejisine sadık kalmak, fırsat ile hype arasındaki farkı anlamak açısından çok değerlidir.

Varlık Oyunu (“Asset Play”) Şirketi Ne Zaman Satmalısın?

Genelde gizli kalmış arsa, patent gibi varlıklarının piyasaya yansımamasından faydalanılan şirketlerdir.

Varlık Oyunu (Asset Play) Şirketi Ne Zaman Satmalısın?

Satman gereken anlar:

Yavaş Büyüyen (“Slow Grower”) Şirketi Ne Zaman Satmalısın?

Artık büyümeyen, daha çok temettü için elde tutulan şirketlerdir.

Yavaş Büyüyen (“Slow Grower”) Şirketi Ne Zaman Satmalısın?

Satman gereken anlar:

Yavaş büyüyen şirketlerde kalmakta ısrar eden yatırımcılar, çoğu zaman kötü satış kararları nedeniyle getirilerinden feragat ederler. Bunu yüksek temettü veriyor diye alınan ama kârını arttıramayan şirketlerde birçok defa maalesef gördük.

Sonuç: Peter Lynch’ten Alınacak Ders

Satış kararı yatırımcının kaderini belirleyen en zor kararlar arasındadır. Bence alış kararından çok daha zordur.

Peter Lynch’in hisse satışını kategorilere ayıran bu yaklaşımı, hisseyi ne zaman satmalı sorusuna sezgisel değil, mantıksal ve kategorik bir yanıt veriyor ve işimizi kolaylaştırıyor.

Yatırım kararlarınızda bu sinyalleri göz önüne alarak, duygular yerine akılla hareket edebilirsiniz.

Tabii ki bunlara uymak her zaman doğru karar almanızı sağlamayacaktır ama yanlış kararlarınızın da çoğunun önüne geçecektir.

Siz hisse satarken hangi kriterleri kullanıyorsun? Bu kriterlerden kullandıklarınız var mıydı? Biraz da sizden dinleyelim.

Saygılar.

Exit mobile version