Site icon Latteden Borsaya

Para Biriktirmek, Cimrilik ve Tasarruf Üzerine

Herkese selamlar.

Yatırıma başlarken para biriktirme konusunda bazen kafa karışıklığı oluyor. Kısaca biraz buna değinmek istedim.

Hadi başlayalım.

Yol Ayrımında Herkes Karar Verir

Masaya oturduğunuz ve finansal özgürlükle ilgili düşünmeye başladığınızda herkes bir yol ayrımına gelir. Bu işin kitleler için kanıtlanmış en garanti yolu (ailenizden büyük bir servet kalmamışsa) kazandığınızdan daha azını harcayıp kalan miktarı yatırıma yönlendirmektir.

Burada yatırım derken: Gelecekte bugünden daha fazla satın alma gücü elde etmek için bugünkü harcamalarınızdan fedakarlık etmekten bahsediyorum. Bunun çeşitli yolları var ama bu bloğun konusu itibariyele hisse senedi yatırımından devam edeceğiz.

Bu da tabii ki fedakârlık gerektiriyor. Sonuçta bugün sizi tatmin edecek şeylerden vazgeçmeniz gerekecek.

Burada kendinize şu soruyu sormalısınız. Bulunduğum ortamdan, halimden memnun muyum? Memnunsanız, her gün içtiğiniz kahveden vazgeçtiğinizde aşırı mutsuz olacaksanız, sizi alışveriş yapmak, pahalı tatiller memnun ediyorsa, arabanızdan vazgeçemeyecekseniz, sigara olmazsa olmazınızsa, Netflix ve diğer üyelikleriniz eliniz ayağınız gibiyse o zaman zaten sizin için sorun yok demektir. Finansal özgürlüğü bunlardan daha az istediğiniz için de bu zahmete girmezsiniz.

Fakat eğer finansal özgürlüğünüzü diğer her şeyden daha fazla önemsiyorsanız, o zaman belli bir süre için fedakârlık yapmaya hazırsınız demektir. Bu şimdiki size çok ağır gelebilir ama gelecekteki size çok fayda sağlayacak bir dönüşümü başlatmış olacaksınız.

Herkesin Yaptığını Yapıp Farklı Sonuç Bekleyemezsiniz

Etrafınızda yatırım yapmayan, borç içinde, bahaneleri bol birçok insan var. Ben de öyleydim, belki siz de öylesiniz. Bu insanlara bakın iki noktada hata yaptıklarını göreceksiniz.

Ya istedikleri şey aslında finansal özgür olmak değil, başka şeylere daha önem veriyorlar ama bunun farkında değiller (bunu üstteki başlıkta tartıştık) ya da herkesin yaptıklarını yaparak (gelirlerinden fazlasını harcayarak) farklı sonuç elde etmeye çalışıyorlar.

Yatırım yapmayı düşünen insanların genellikle daha önce hiç sermayeleri olmamış oluyor ve bileşik getirinin elinde 100-200-300 bin TL olan için ile neler yapabileceğinin, bunun ne gibi getirilere ulaşabileceğinin farkına varamıyorlar. Ben de bilmiyordum.

İnsan bilmediği şeye, özellikle para gibi soyut bir şey olduğunda inanamıyor. İnsan beyni bileşik getiriyi idrak etmeye uygun değil.

Bu tutarları ilk defa biriktirmek de aslında hem basit hem de zor bir kavram. Biraz klasik olacak ama aynı kilo vermek gibi. Kilo vermenin ilk kuralı aldığınızdan daha fazla kalori harcamak değil mi?

Yatırım yaparken de öyle. Kazandığınızdan daha azını harcamalısınız ve kalan tutarı da yatırıma yönlendirmelisiniz.

Benim kullandığım yöntem ilk yıllarda aşırı tasarruf yapmak ve sonrasında ilk 200-300 bin TL’ye kadar buna sıkı sıkıya uymaktı. Sonra zaten bu kazandığınız tutar bileşik getirinin gücü ile kendi kendini döndürmeye başlar. Bu Charlie Munger’a göre 100 bin dolardır. Siz kendinize göre bunu ayarlayabilirsiniz.

“İlk 100 bin çok zordur ama bunu yapmak zorundasınız. Her yere yürüyerek mi gidersiniz, yoksa kuponlarla alınan şeyleri mi yersiniz, umrumda değil… İlk 100.000$’ı biriktirmek için bir yol bulun. Ondan sonra ayağınızı gazdan biraz çekebilirsiniz.”

Sonra da şöyle ekliyor;

“İlk 100 bini biriktirmek eğer toplu paranız yoksa servet sahibi olmanın en zor kısmıdır. Sonraki ise ilk 1 milyondur. Bunu yapmak için sürekli kazandığınızdan daha azını harcamalısınız. Zenginleşmek, kartopu yuvarlamak gibidir. Yüksek bir tepenin üzerinden başlarsanız bunun çok faydasını görürsünüz (erken başlamak ve kar topunu olabildiğince uzun süre yuvarlamak). Uzun bir hayat sürmek çok yardımcı olur.”

Buraya Nereden Geldik

Bu yazıyı yazmamın nedeni aslında Niccolo Machiavelli’nin şu sözünden ve gelen yorumlardan kaynaklandı:

Cimri olarak anılmaya aldırış etmemelidir; çünkü zamanla tutumluluğu sayesinde gelirinin kendine yettiği, ona savaş açanlara karşı kendini savunabildiği, halkını ezmeden çeşitli girişimlerde bulunabildiği görüldükçe, prens giderek daha da cömert kabul edilecektir.

Niccolo Machiaveli

Ne zaman para biriktirmekle ilgili bir yazı yazsam altına gelen yorumlar para biriktirerek bir şey olmayacağı, cimriliğin övülemeyeceği gibi şeyler oluyor.

Bu sözü nasıl cimriliğe övgü olarak anlıyorlar onu da ben anlamıyorum ama eğer istediğiniz şey finansal olarak özgür olmaksa ve bunu da her şeyden çok istiyorsanız, bunu başarmak için tabii ki özgür olmayan çoğunluğun yaptığından farklı bir şey yapmanız gerekecek.

En azından sermaye biriktirene kadar daha fazla fedakarlık yapacaksınız, yapmak zorundasınız ki sermaye biriktirebilesiniz ve bileşik getiri makinasını çalıştırabilesiniz.

Yukarıdaki söze katılıyor muyum, %100 katılıyorum orası kesin. Dünya acımasız. Maalesef kendi kendine yetemeyen kimse saygı görmüyor. Erkeklerde ve kadınlarda bu kendini ayrı ayrı gösteriyor fakat acımasızlık değişmiyor. Biraz gözlem yaptığınızda ne dediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

Uzun Lafın Kısası

Eğer finansal özgürlüğünüze ulaşmak istiyorsak, belli bir süre sermaye biriktirene kadar fedakarlık yapmak zorundayız.

Eğer buna dayanamıyorsanız gerçekten ne istediğinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir. Şimdiki zevklerinizi bundan daha çok seviyorsanız zaten sizin için sorun yok demektir

Ama eğer istediğimiz şey finansal özgürlükse bu da sermaye biriktirmekten geçiyor. Bırakın size cimri desinler, hiç sorun etmeyin. 5 sene sonra nasıl yaptın derler. Siz de anlatırsınız.

Herkese iyi Pazarlar dilerim.

Saygılar.

Exit mobile version