Site icon Latteden Borsaya

Temettü Padişahları (Temettüsünü En Az 5 yıl Artıran Hisseler) 2019 Güncellemesi

Herkese selamlar.

Temettü Padişahları Listesi; temettüsünü en az 5 yıl boyunca kesintisiz olarak arttıran şirketlerden oluşuyor.

Başka hiçbir ölçütü yok. Sadece temettü artışına odaklanan mekanik bir liste.

2016 yılında yapmaya başladığımda, Amerika’daki temettüsünü en az 25 yıl boyunca arttıran Dividend Aristocrats ve en az 50 yıldır arttıran Dividend Kings listesinin bir benzeri olarak yapmayı planlamıştım. Fakat borsamızda temettü artışı pek önemsenen ve sürdürülen bir şey değildi.

Zaman içinde listeye girenler ve çıkanlar oldu. Hala da devam ediyor.

Bu yazıda Temettü Padişahlarına yeni katılan bir şirketi ekleyeceğim. Temettüsünü arttırarak listeye giren şirketimizin adı Ford Otosan (FROTO).

Hadi başlayalım.

Temettü Padişahları (Temettüsünü En Az 5 yıl Arttıran Hisseler) 2019 Güncellemesi

Temettü Padişahları 2019 Listesi

2019 yılında yaptığım Temettü Padişahları 2019 listesinde 10 tane şirket bulunuyordu.

Bunlar;

Temettü Padişahları 2019 Listesi

Listede en uzun süre temettüsünü arttıran şirket BIMAS. Tam 11 yıldır temettüsünü arttırıyor. Onun ardından 8 sene ile EGEEN ve SISE geliyor.

Bu senenin yeni üyeleri ise BRSAN, KCHOL, VESBE ve YGGYO oldu.

Şimdi ise yeni bir üye daha aralarına katıldı.

Temettü Padişahlarının Yeni Üyesi: FROTO

Şirket geleneğini bozmadı ve ikinci temettüsünü de açıkladı. FROTO temettüsünün KAP bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

FROTO Temettü Artışı

Böylece 2018 yılına göre temettüsünü %6,71 arttırmış oldu. Temettü tarihi 19.11.2019.

Bu oran, son beş yılın en düşük temettü artış oranına denk geliyor. Açıkçası otomotiv sektörünün içinde bulunduğu zor durum düşünüldüğünde arttırması bile sevindirici bir gelişme.

Nakit temettü dağıtma oranı da son yılların en düşük seviyesinde. Ama hala %60’ın üstünde. Bu oran şirketin elde ettiği kârın ne kadarını hissedarlarına dağıttığını ve ne kadarını da bünyede tutup yatırımlarda, borç ödemede vs. kullandığını gösteriyor.

Ben daha çok %60 ve altını tercih ediyorum. Böylece, yatırımların büyük çoğunluğu borçlanmadan iç kaynaklardan karşılanabiliyor. Bu da temettünün sürdürülebilirliğini arttırıyor. Çok da borçlanmaya gerek kalmıyor.

Temettüsünü en az 5 yıl boyunca arttıran şirketlerden oluşan Temettü Padişahları 2019 Listesindeki şirketlerin sayısı böylece 11’e çıkmış oldu. Umarım bunların sayısı 2020 yılında giderek artar ve bana da araştıracak daha fazla şirket çıkar.

Herkese iyi haftasonları dilerim.

Saygılar.

Exit mobile version