Site icon Latteden Borsaya

2019 Yılı Hedeflerim

Sıra geldi 2019 yılı tasarruf ve hisse senedi hedeflerini oluşturmaya.

Adet olduğu üzere her sene hedef verip tutturamama alışkanlığımı bu sene artık sonlandırmak istiyorum. Bu yüzden geçmişin tecrübelerinden de yararlanarak daha ayağı yere basan hedefler koyup, 2019 yılına başlayacağım.

Bu yazıda da özellikle temettü hedeflerini neden nasıl koyduğumu sizlerle paylaşacağım ve 2019 hedeflerini somutlaştıracağım. Tabii kitap okuma ve tasarruf hedefleriyle birlikte…

Hadi başlayalım.

2019 Yılı Hedefleri

1) 1.650 TL Temettü Geliri Elde Etmeliyim

Aralık ayında hisse senetlerimden gelecek 12 ayda toplayacağım temettü geliri net 888 TL oldu.

Bu rakamı 2019 yılında yapacağım alımlarla 2.500 TL‘ye çıkarmak istiyorum (istiyordum). Bunu yapmak için tabii ki çok daha fazla tasarruf edip yatırım yapmam gerekiyor. Yaklaşık 1612 TL’lik ek temettü geliri elde etmek için ne yapmam lazım onu inceledim.

Temettü Artışlarının Katkısı

Öncelikle 888 TL’lik ileriye yönelik 12 aylık muhtemel temettü gelirinin değişmeyeceğini varsayacağım. Normalde bu tutarın en az enflasyon kadar artmasını beklerdim. Güzel bir katkı olurdu. Fakat malum döviz artışlarından dolayı temettü yükselişlerinin yanında temettü kesintileri de görebilirim diye düşünüyorum. İkisi birbirini dengeler diye de umuyorum. Üstüne çıkarsa tabii beni hedeflerime yaklaştırır ve bal kaymak olur.

Ek Alımların Katkısı

Üstteki şıkkı elediğimize göre geriye tasarruf edip yatırım yapmak kalıyor. Bunun için de %5 temettü verimi ortalamasından hesaplarsam (1.612/5)*100= 32.240 TL’lik bir alım yapmak zorundayım. Ama maalesef yıllık gelirimin 50.000 TL’nin üzerine çıkmayacağını varsayarak %5 temettü geliri ile bunun %64’ünü biriktirmem şu an için imkansız. Ne yapalım yemek de mi yemeyelim 🙂

Bu yüzden temettü geliri hedefimi düşürmek zorundayım. Yıllık gelirimin %30’unu biriktirmek yani 15.000 TL’lik bir yatırım benim için mantıklı bir hedef olacak (Ama zamanla bunu %50’ye çıkarmam bir zorunluluk).

Bu para ile de %5 temettü verimi üzerinden; 15.000*0,05= 750 TL temettü alabilirim.

888+750= 1.638 TL temettü geliri elde etmek 2019 yılı için mantıklı ve ulaşılabilir bir hedef olarak duruyor.

Bu yüzden düz hesapla ulaşmam gereken temettü gelir hedefini 1.650 TL olarak koyuyorum.

Yıllık portföy durumuna dikkat ederseniz içinde tüm portföyün akar gelirini gösteren (temettü+faiz geliri) bir hesapla yayınlıyorum. Ama faiz geliri dahil bir hedef vermeyi anlamsız bulduğum için şu an için karıştırmıyorum.

2) Yatırım Hesabına 15.000 TL Sermaye Eklemeliyim

Tasarruf hedefimi 2 senedir %50 olarak belirliyordum fakat bunu yazıya dökmemiştim. Şimdi bunu %30’a çekerek 2019 yılı hedeflerimin arasına koyuyorum.

Tabii ki %30 yeterli değil ama bu sene büyük ihtimalle elimden daha fazlası gelmeyecek.

Bu da yıllık vergiden sonra elime geçecek olan paranın 50.000 TL olduğunu düşündüğümde 15.000 TL’lik bir sermaye eklemem anlamına geliyor.

Ayrıca bunu ay ay yazarak ne kadar sermaye eklediğimi daha rahat görebileceğim. Ne kadar sermaye eklediğimi görememek büyük bir eksiklikti.

3) Aracı Kurumumu Değiştirip Komisyon ve Ücretlerimi Düşürmeliyim

Aracılara ne kadar daha az para verirsem, yatırım hesabına ve hisse senetlerine o kadar çok para kalır. Nitekim geçen sene tam 245 TL komisyon ve ücret ödemişim. Ne gereği var!

Bu yüzden çok fazla konuştuğumuz bu aracı kurumu değiştirip komisyon oranını düşürme işini artık 2019 yılının başında bir aksilik çıkmazsa halledeceğim.

Şu anda komisyon oranım (20/10.000)

4) Kredi Kartı Borçlarını Tamamen Sıfırlayıp Banka Hesabından Harcama Yapmalıyım

Bu kredi kartı borcu denen şey ateş gibi… O kadar çabuk büyüyor ve yayılıyor ki insanın aklı almıyor. Kredi kartlarını kontrol etmeyi de hiç beceremem. Bu yüzden şu an iki olan kredi kartı sayımı 1 adete düşüreceğim ve kredi kartı borcu yapmayacağım. Param olursa harcarım moduna geçmek istiyorum.

Sadece günlük faiz işleyen banka hesabıma bağlı banka kartımdan ödeme işlemlerimi yapacağım. Yani hedefliyorum diyeyim:)

Böylece 1 adet aidatsız ve borçsuz kredi kartım olacak.

5) İnternetten 5 Eşya Satmalıyım

Her zaman hedef koyup hiç beceremesem de bu hedef her sene burada olmalı. Çünkü gelecek internetten yapılan satışlarda olduğunu düşünüyorum. Evet hala öyle 🙂

Kullanmadığım eşyaları değere dönüştürerek yatırım yapabilirim ya da sıfırdan bir kaç şey satabilirim.

Bakacağız:)

6) 24 Kitap Okumalıyım

Şimdiden Bir Ton Okunacak Kitap Birikti

Şimdi geldik temettü kadar sevdiğim bölüme. Aynı zamanda kendisi 2018 yılında tek tutturabildiğim hedef oluyor.

Geçen sene 16 kitap okuduğuma göre bu sene sayıyı ayda 2 kitap olacak şekilde güncelleyebilirim.

Yani bu sene 24 kitap okumaya çalışacağım. Tercihen 12 tanesi yatırım ile alakalı olacak. Diğer 12 tanesi de çeşitli türlerden seçeceğim. Şimdiden elimde 24 tane okumam gereken kitap var zaten. Bu zaman işini nasıl halledeceğim bilmiyorum.

Resimdeki görsel ise benim kitap okuma taktiğim. Okumak istediğim kitapları küçük küçük kağıtlar halinde yazıp masamın kenarına koyuyorum. Okuduğum kitap bittiğinde de buradan seçiyorum. Böylece hem gözümün önünde oluyor hem de unutmuyorum. Tavsiye ederim:)

Toparlarsam

İşte benim hedeflerim bunlar. 1.650 TL temettü geliri, 15.000 TL tasarruf, aracı kurum değişimi, kredi kartı sayısını 1’e indirip kart yerine hesaptan harcamaya geçmek, internetten eşya satmak ve 24 adet kitap okumak.

Peki 2019 yılı için sizin hedefleriniz neler? Biraz da sizden dinleyelim.

Saygılar.

Exit mobile version