Site icon Latteden Borsaya

Mart 2018 İtibariyle Portföy Durumu ve Yıllık Temettü Gelirleri

Herkese selamlar. Ay sonu olduğuna göre sıra geldi uzun vadeli temettüsü büyüyen hisse portföyümdeki gelişmeleri paylaşmaya. Doğrusu, bir şirketimin tamamen temettüsünü kesmesi, diğerinin ise üçte birine düşürmesi sebebiyle temettü gelirlerimde muazzam bir azalma olduğu için bir kaç yıl böyle adlandırabilir miyim bilmiyorum:)

Ama sermaye büyümesi devam ediyor. Bu da güzel bir gelişme tabii. Hiçbir zaman yüksek temettü verimi peşinde koşmamıştım ve koşmuyorum. Yüksek temettü yerine sürdürülebilir, artan kârla desteklenen, net kârın %60’ını geçmeyen temettülerin peşindeyim. Böylece temettümü yavaş yavaş artırırken, sermayemi de enflasyona karşı korumayı umuyorum.

Şirketlerin kârlarının büyük çoğunluğunun yatırıma yönlendirilmesi ve nakit fazlasının hissedar olarak bana dönmesini hedefliyorum.

Lafı fazla uzatmadan ilk önce piyasalardaki durumu özetleyeceğim. Daha sonra da portföyde ne gibi gelişmeler oldu onları anlatmaya çalışacağım. Kurallar gereği hisse ismi veremeyeceğimi de belirteyim.

Hadi başlayalım.

Mart 2018 İtibariyle Portföy Durumu ve Yıllık Temettü Gelirleri

Mart 2018 Sonunda Piyasalar

Borsa durağan seyrine devam ediyor. BIST 100 114.930 puandan ayı kapattı. Üç aydır patinaja devam ediyor. Dolarda yukarı doğru hareketlenme oldu ve 3.95’e tırmandı. Sterlin rekor sevilerde, 5.54’lere çıktı. Gram altın ise 168.60 TL’den işlem görüyor. İngiltere’de yaşamak için gerekli olan parayı güncellemem gerekecek galiba:)

Portföyüm ile piyasa arasındaki makas açıldığı için artık BIST 100’ü takip etmiyorum. Edemiyorum. Çoğu zaman biri Hanya’ya, biri Konya’ya gidiyor. Sanırım doğrusu da bu. Elimde 10 hisse senedi varken, bir araya gelmiş 100 tanesinin hareketi beni niye endişelendirsin ki?

Bunun dışında, dikkatler yurtiçinde doların yükselişine takılmış durumda. Cari açık problemi hala çözülebilmiş değil. Türk Lirasının değeri düşmeye devam ediyor.

Yurt dışında ise Amerikan tahvil faizlerinin (yield) seyri çok önemle ve dikkatle takip ediliyor. Bizde her ne kadar ilişki kopmuş olsada, yurtdışında tahvil faizi ile temettü verimi çekişmesi çok önemlidir. Bu gelirlere ihtiyaç duyan emeklilik fonları, emekliler, üniversite fonları tahvil faizlerindeki düşük getiriden dolayı daha yüksek olan hisse senetlerinin temettülerine yığılmışlardı. (Ayrıca yüksek getirili çok riskli tahvil alımlarında da patlama olmuştu. Bu da olası bir krizin başlangıcı olarak dillendirilen bir olgu.)

Şimdi FED’in faizler artışının tekrar hisse senedinden tahvile doğru bir geçişe sebep olabileceği söyleniyor. Bir diğer risk unsuru da sıfır riskli devlet tahvillerinin getirisinin artmasıyla yüksek riskli tahvillere olan talebin düşmesi ve yapay olarak yaşayan bazı şirketlerin batma riski.

Kısaca içeride ve dışarıda durum böyle.

Mart 2018 Sonu İtibariyle Portföy Durumu

Şubat sonu itibariyle portföy durumuna buradan bakabilirsiniz. 

Toplam portföy büyüklüğü 31.601 TL’ye çıktı. Sadece 250 TL ekleyebildim bu ay portföye. Sermaye kazancı ise 1.250 TL civarında oldu. Gelirimin yarısını biriktirmem gerekirken sadece 250 TL ekleyebilmek hedeflerimin gecikmesine neden olacak. Orası kesin…

Fakat az da olsa tasarruf etmeyi de bir gelişme olarak görüyorum. Zinciri kırmamam gerekiyor. 

Hisse Senedi Varlığı: 

Toplam hisse senedi varlığım 28.178 TL oldu. Yani portföyün %89,16 BIST’teki hisse senetlerinden oluşmakta.

Geçen ay portföyün tamamı hisse senetlerindeydi. Şu an bu oran düştü. Bunun sebebi 15 aylık süreçte yaptığım 2.ve 3. hisse senedi satışları sonucu oluşan nakit ve aldığım üç temettü ödemesinin etkisidir.

Portföyümdeki ENKAI ve ENJSA hisselerini düşük öz kaynak kârlılıkları sebebiyle dışarıya aldım. Bunun yerine yeni bir hisse eklemedim. Böylece portföyümdeki şirket sayısı 11’e düştü.

Not: Bu arada bunun bir blog olduğunu unutmayalım. Yaptığım yanlışları ve doğruları gelecekte okuyacaklar için kayıt altına alıyorum. Herkes yatırım kararlarını kendi vermeli. Daha önce bir çok başarısız alım satımım gibi bu kararlarda yanlış olabilir ve zarar ile sonuçlanabilir. Öz kaynak karlılığı tek alım satım nedeni değildir. Diğer bir çok veriye bakmak lazım.  

Ayrıca ARCLK, ISGYO ve ANHYT’den temettü aldım. Bunları da nakit rezervlerine ekledim.

Nakit Varlığı:

Yaptığım iki satımdan ve temettülerden gelen nakdin toplamı 3423 TL oldu. 3000 TL’sini %13.25’ten mevduatta tutuyorum. 423 TL’si ise likit fonda. Sebebi bankanın çekim limitinin 3000 TL olması:)

Piyasada daha yüksek faiz veren yerler olduğunu biliyorum ve buradan elde edeceğim getirinin de enflasyonun altında kaldığının farkındayım. Araştırmalarım devam edecek:)

Uzun lafın kısası nakit varlığım da toplam tutarın %11’i civarına denk geldi.

Yalnız burada şöyle bir antitezi de belirtmem gerekir. Warren Buffett 2010 mektubunda kenarda nakit tutmanın faydalarından bahsetmişti. 2011’de de kenarda likidite tutmanın 100 yılın 99’unda onlara düşük getiri getireceğini fakat 100. yılda çoğu kişi likiditesizlikten batarken onların fırsatları değerlendireceğini vurgulamıştı. Üstelik diye eklemişti; 100 yılın tamamında da rahat uyuyacağız.

Son zamanlarda portföyün tamamının hisse senetlerinde olmasının beni rahatsız ettiğini farkettim. Bu yüzden kenarda bir miktar nakit tutmaya devam edeceğim. Gelecekteki fırsatları değerlendirmek açısından bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Fırsat çıkarsa tabii:)

Portföyün diğer para birimleri ve altın karşısındaki durumu:

Temettü Yönünden Portföyün Değerlendirilmesi

15. aya kadar bir sonraki yıl alacağım temettü projeksiyonu sürekli artmıştı. Fakat CIMSA’nın temettü düşüşüyle başlayan azalma HEKTS’ın temettüsünü kesmesiyle devam etti. Şu an temettülerle yeniden hisse alma aşamasında olduğum için temettü vermesi yerine yatırım yapması bana sorun teşkil etmiyor. Sadece politikaların bu kadar keskin şekilde değiştirilmesini eleştirmiştim.

Neyse Mart 2018 itibariyle portföyden alacağım yıllık ileriye dönük temettü geliri 1.120 TL’den 763 TL’ye düşmüş oldu.

Portföyün hisse kısmının temettü verimi %2,7. Gören S&P 500’de yatırım yapıyoruz sanacak. Temettüsü büyüyen hisse portföyü yapacağız derken büyüme hissesi portföyüne doğru gidiyoruz galiba:)

Bunun yanı sıra bir de faiz gelirimiz var:

3423 TL’den kabaca %13,25 getiriden 453 TL brüt, 385 TL net faiz geliri elde edeceğim. Bu da yıllık pasif gelirimi 763+385= 1148 TL’ye çıkaracak.

Toparlarsam

Mart 2018’de portföy değer olarak 1500 TL civarında büyüdü. Buna karşılık temettü gelirlerim 1120 TL’den 763 TL’ye düştü.

Bu işe ilk başladığımda öz sermaye kârlılığının ne olduğunu bilmiyordum. Şimdi yeni yeni öğrendim ve kafamda oturmaya başladım. Kim bilir daha öğreneceğim neler var. Merakla bekliyorum. İnsan hiç bir şey bilmiyorken ne kadar da çok şey bildiğini sanıyor:)

Bu arada hem kurallar hem de düzenlemeler gereği portföyümü artık yayınlayamıyorum. Umarım kızmamışsınızdır. Portföydeki senetler yukarıdaki satılanlar hariç değişmeden duruyor.

Beni geçelim siz bu ay ne yaptınız? Biriktirmeye devam ediyor musunuz? Yatırımlar ne alemde? Sizin de temettü geliriniz azaldı mı bu ay? Yoksa artmaya devam mı ediyor? Biraz da sizden dinleyelim.

Saygılar.

Not 1: Wall Street Journal’in çok güzel hisse senetleri ile bilgi veren çok güzel bir bölümü var. Forumda biri yazmıştı oradan keşfettim. Kendisine gıyabında teşekkür ederim. Mesela Google’a “Wall Street Journal AKSA” yazarsanız AKSA ile ilgili erekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Sağ altta “MORE” yazan yere tıklarsanız açılan sayfanın en altında şirketinize hangi yabancı şirketlerin ve fonların yatırım yaptığını görebilirsiniz. Ben çok faydalandım, şirketlere hangi yabancı yatırımcıların yatırım yaptığını görmek ilginçti.

Not 2: Yukarıda bahsedilen şirketlerden AKSA, ANHYT, HEKTS, ISGYO şirketleri portföyümde bulunmaktadır. Herkes yatırımına kendi karar vermelidir. Şirketler doğru tercih olmayabilir. Doğru tercih olsa bile maliyetler farklı olduğundan istediğini sonuç doğmayabilir.

Exit mobile version