Site icon Latteden Borsaya

Erken Emeklilik Adımları: Haftalık Yemek Bütçesi

Herkese selamlar! Temettüsü artan hisse senetleri biriktirerek emekli olmaya çalışıyorum. İstediğim işi yapmak için ve “özgür” olmak için kendime böyle bir hedef koydum.

Bu işe ilk başladığım 2016 Aralık’tan bu güne dokuz ay geçmiş. Zaman su gibi akıp gitti. Bir işi dokuz ay boyunca kesintisiz yaptığıma inanamıyorum 🙂

İlk başta bana gerekli olan şeylerin zaman, sabır, kararlılık ve yılmamak olduğunu biliyordum. Ama bunların yanında en önemlisi de hisse senedi almak için para lazımdı. 🙂 Gelirimin en az yarısını biriktirmeli ve tasarruf ettiğim parayı yatırıma yönlendirmeliydim.

Şimdi burada hedeflerime ulaşamadığım bir nokta var. O da yemek bütçemin her zaman beklentiyi aşması.

Yemek Masrafı Neden Önemli?

Yemek bütçemin 300 lira düşmesiyle mucizeler yaratamayacağımı biliyorum. Ama çok yararlı olabilir emeklilik fonum için. Hatta bununla ilgili hesaplar da yapmıştım. Sonuçta aylık 300 TL tasarrufun yatırıma yönlendirilmesi demek, yaklaşık yıllık 200-300 TL temettü geliri elde etmek demek. On senede bu günün fiyatlarıyla ortalama 2500 TL temettü gelirinden oluyorum.

Fakat değil yemek masrafını 600 TL’den 300 TL’ye düşürmek çoğu zaman 1000 TL civarında bir yemek masrafı yapar oldum. O da günlük 33 TL yemek masrafı ediyor. Bu ilâve 400 TL aylık yemek gideri ise %8 temettü veriminden ayılık 32 TL, yıllık ise 384 TL temettü kaybım oluyor.

Bunu tekrar inceleyip kontrol altına almaya karar verdim.

Günlük Yemek Limiti

Bunu günlük 10 TL’ye düşürebilir miyim? Çok gerçekçi gelmiyor. Bu yüzden önce 600’ün üstünü aşan kısmı kesmeye çalışacağım önce.

Yemek masrafı olarak; günlük 20 TL’den 30 günlük 600 TL’lik bir bütçe ayırıyorum. Günlük 20 TL ‘yi geçmemeye çalışacağım.

Bunu da sayın Poem’in zamanında yaptığı tavsiyeye uyup haftalık yemek listesi ve alışveriş ile yapmayı düşünüyorum. Haftalık 150 TL harcayıp alışverişimi yapacağım. Ne yiyeceğimi planlayacağım.

Aslında 600 TL çok büyük bir rakam. Bir paket makarna 1 TL BİM’de. 2 kutu ton balığı 6.95 TL. haftada iki kere bunları yiyebilirim.  Nohut, mercimek de görece ucuz. Ulaşılmayacak bir hedef değil ama işin içine dışarıdan yemek söylemek girince benim işler karışıyor. Dışarıdan yemek söyleme işini bırakamadım. Arada işten gelince yorgun oluyorum, yemek yapmak işime gelmiyor. 5 TL harcayacağıma 20 TL harcayıp dışarıdan söylüyorum.

Toparlarsam

Gazamız mübarek olsun. Haftalık 150 TL yemek harcaması iddiası başlıyor. Bakalım becerebilecek miyim?

Siz yemek masraflarını nasıl düşürüyorsunuz? Alışkanlıklarınızdan vazgeçebiliyor musunuz? Yoksa sizin de 600 hedeflerken 1000 TL mi oluyor?

Ailesinin yanında yaşayanlar kıymetini bilsin 🙂 Ekmek elden su gölden, kira, fatura da yok Biriktir de biriktir. 🙂 Kıskanmıyorum.

Bir de tek maaşla üç dört kişiye bakanlar var. Onlara da Allah kolaylık versin.

Saygılar.

Exit mobile version