Site icon Latteden Borsaya

Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplama

Herkese selamlar. Peter Lynch’in kullandığı basit hisse senedi değer hesaplamaları ile devam ediyorum. Arada bir bunlara bakarak kendimi güncelliyorum.

Kabaca bana şirketlerimin yerini söylüyor.

Daha önce fiyat/kazanç oranı ve net kâr büyümesi basitçe nasıl değer hesaplanır göstermiştim. 

Formülü kısaca özetlersem, eğer şirketin fiyat/kazanç oranı uzun dönemli net kâr büyüme ortalamasından büyükse şirket aşırı değerli oluyor.

Eğer fiyat kazanç oranı uzun dönemli net kârının büyüme oranının altında kalıyorsa bu sefer de şirket gerçek değerinin altında oluyor.

Bu yazıda önce BIST 30 şirketlerine, daha sonra da portföyüme bu oranı uygulayarak bir değer hesabı yapacağım.

Bu sefer farklı olarak enflasyonu da hesaba katacağım. Fakat literatürde bildiğim kadarıyla enflasyonun hesaba katıldığı böyle bir uygulama olmadığını da belirteyim

Hadi başlayalım.

Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplama

BIST 30’un Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplaması

BIST 30’un Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplaması

Görüldüğü gibi BIST 30’daki çoğu şirket şu an gerçek değerinin altında işlem görüyor. Çoğu şirketin uzun dönemli büyüme oranı ortalaması ile F/K oranı arasında uçurum var.

Bir de normalde en uç noktaları analizden çıkarmak daha sağlıklı olması için gerekli olabilir. Mesela PETKM’in net kâr büyüme oranı normal dağılımın çok dışında kalmış.

Ama unutmayalım ki bu tür formüller anın fotografını çeker. Kârdaki olası bir artış çıkan sonucu yarın lehte veya aleyhte değiştirebilir.

Şimdi buraya bazı eleştiriler geliyordu geçmişte. Amerika’daki ve Türkiye’deki enflasyon oranları bir mi diye. Böyle bir uygulaması varsa da ben görmedim ama şimdi başka bir yol deneyeceğim. Fiyat/Kazanç oranlarının üzerine enflasyon oranını ekleyip karşılaştırmayı bir de öyle yapacağım.

Bunu yaparken de TCMB’nin Tüketici Fiyat Endeksini kullanacağım.  Güncel oran 25.24. Hey maşallah.

BIST 30’un Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplaması (Enflasyon Dahil)

Enflasyonu da hesaba kattıktan sonra çıkan değer rakamları çok değişti. Neredeyse şirketlerin tamamı değerinin üstüne geldi. Burada enflasyonun yıkıcı etkisini daha net görebiliyoruz sanırım.

Tabii bu formüle enflasyon eklenmesi ne kadar doğru o da tartışılır.

Formüldeki bir başka çıktı da şu ki: enflasyonun düşmesi enflasyonist olmayan ortamlarda da yüksek kârlılığa ulaşabilen şirketlerin gerçek değerlerinde otomatik olarak artışa sebep olacak.

Şimdi de portföye bakayım.

Portföyün Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplaması

Portföyün Fiyat/Kazanç ve Net Kâr Büyümesi ile Değer Hesaplaması

Benim portföyüm bu şekilde. Siz de arada sırada portföyünüzün durumunu gözlemlemek için bunu kullanabilirsiniz.

Tabii ki Warren Buffett’ın deyimiyle dikiz aynasından her şey daha berrak görülür. Formülde “5 yıllık net kâr büyüme ortalaması” yerine gelecek 12 ayda sizin öngördüğünüz net kâr büyümesini de koyabiliriniz. O zaman geleceğe yönelik daha sağlıklı ve yararlı bir alet elde etmiş olursunuz.

Benim 5 yıllık ortalamayı kullanmamın sebebi yeterince uzun dönemde ortalama büyümenin yakalanacağını düşündüğüm içindir.

Gelecek yılda ne kadar büyüme göstereceğini tahmin edebiliyorsanız tabii ki daha iyi 🙂

Saygılar.

Exit mobile version